Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu.
Adobe Stock
Newsy

Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu

Zrobienie tej sałatki zajmie wam chwilę. Powstanie z niej pyszne i wartościowe danie. Jest niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych

Z ugotowanych buraków nie tylko możecie zrobić sałatkę. Mało kto wyrzuciłby całą masę ugotowanych warzyw. Waszym pierwszym wyborem z pewnością będą buraczki zasmażane, podane jako jarzynka do obiadu. Innym pomysłem jest prosta sałatka z kilku składników. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z buraków odzyskanych z barszczu

Składniki

  • 4 ugotowane buraki
  • 1 cebula
  • Garść poszatkowanej natki pietruszki
  • Garść obranych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Buraki pokrójcie w kostkę
  • Orzechy pokrójcie na drobne kawałki lub utłuczcie w moździerzu
  • Cebulę pokrójcie w drobną kostkę
  • Połączcie składniki, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszajcie
Zobacz także
Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Jak dawać drugie życie żywności i wyrzucać mniej?

Przygotowując buraczki zasmażane czy sałatkę z gotowanych buraków, w łatwy sposób możecie wykorzystywać resztki, które zostały wam w kuchni. Dotyczy to zarówno pełnowartościowych, aromatycznych, mięsistych buraków, które szkoda wyrzucić, ale także takich odpadków jak obierki z owoców i warzyw, które z reguły lądują w koszu.

Inne zastosowanie resztek:

  1. Jarzyny z rosołu wielu z was z pewnością wyrzuca. No może z wyjątkiem marchewki, którą wkroicie do talerzy. A te pachnące pietruszki, seler i resztki marchewki to nie tylko żywność pełna smaku, ale też pełnowartościowe jedzenie. Zmielcie je z podsmażoną cebulą i mięsem. Zrobicie z tego wyśmienity pasztet.
  2. Obierki po warzywach zbierajcie z kilku włoszczyzn wrzucając do pudełka w zamrażalniku. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość zróbcie z nich... zupę.
  3. Obierki po owocach zbierajcie w podobny sposób i mając odpowiednią ilość owocowych obierek zróbcie z nich kompot.
  4. Resztki ziemniaków z obiadu to doskonały składnik na kolacje. Pokrójcie je w kostkę, dodajcie poszatkowaną cebulę, kiszonego ogórka, a jeśli macie to także śledzia. Połączcie wszystko oliwą lub majonezem.

Źródło: Onet.pl

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...

sałatka z buraczków
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ta pyszna i zdrowa sałatka z buraczków zrobi furorę w waszym domu. Koniecznie dodajcie 1 sekretny składnik
Szukacie pomysłu na dodatek do rodzinnego obiadu bądź przepisu na przekąskę na spotkanie w gronie znajomych? Nic bardziej prostego! Na pomoc przychodzi pyszna sałatka z buraczkami. Dzięki dodaniu jednego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna.  Właściwości zdrowotne buraków Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami. Sekretny składnik sałatki z buraczkami Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak.  Składniki: 2-3 średnie buraki 2 jajka 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli majonez sól pieprz Przygotowanie: Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją...

Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
ONS.pl/Instagram/dziewczynazpatelnia
Newsy
Sałatka lwowska z przepisu Magdy Gessler. 1 składnik fenomenalnie podkręca jej smak
Lubicie próbować nowych, oryginalnych smaków? Koniecznie spróbujcie tradycyjnej sałatki lwowskiej.

Barszcz ukraiński, deruny, kulisz – to najpopularniejsze dania tradycyjnej ukraińskiej kuchni. Do tego grona warto również doliczyć sałatkę lwowską. Przepisem na tę potrawę podzieliła się niedawno Magda Gessler. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje. Przepis na sałatkę lwowską Magdy Gessler W jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”, Magda Gessler podała przepis na przepyszną sałatkę lwowską. Taka sałatka na stałe zagościła w menu restauracji „Lwów" z Chełma, w której królowa polskiej gastronomii przeprowadzała rewolucję. Sałatka lwowska to prosta i bardzo smaczne danie, na które składają się świeże śledzie, buraki, kremowe ziemniaki i ogórki kiszone. Z tej racji przypomina w smaku odrobinę słynnego rosyjskiego śledzia pod szubą, czyli pod pierzynką. Oprócz tych składników nie może w niej również zabraknąć jabłek, selera, marynowanych grzybków, kaparów czy marchewki, a wszystko to skąpane jest w kremowym, śmietanowo-musztardowym sosie. Spróbujcie tej sałatki, a na pewno na stałe zagości w waszych domach. Składniki: 8 filetów śledziowych w oleju 8 buraków 4 ziemniaki 1 seler 8 ogórków kiszonych 4 jabłka 4 marchewki 1 cebula 1 mały słoik marynowanych grzybków 1 mały słoik kaparów szczypior sok z cytryny Na sos musztardowo-śmietanowy: 2 szklanki kwaśnej śmietany pół słoiczka ostrej musztardy (np. rosyjskiej) sól pieprz cukier         Wyświetl ten post na Instagramie                    ...

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem
Gdy obieracie warzywa wyrzucacie obierki, a gdy przyrządzacie rybę, usuwacie i wyrzucacie skórę? To błąd. Wykorzystajcie żywność do końca. Zdziwicie się, co można zrobić z resztek.

Są takie dwa momenty w roku, gdy wyrzucamy szczególnie dużo żywności. Pierwszy to lato, gdy kupujemy bardzo dużo warzyw z dorodnymi naciami. Nacie z jednej włoszczyzny potrafią wtedy zapełnić cały kosz na śmieci. Drugi, to okres świąteczny, kiedy gotujemy więcej niż zwykle, a to, co przyrządzamy, pozostawia wiele odpadków nadających się wyłącznie do wyrzucenia. Podpowiadamy, jak nie wyrzucać skóry od karpia, tylko zrobić z niej coś pysznego. Przepis na chipsy ze skóry karpia Lubicie chrupiącą i dobrze wysmażona rybę? Taką, która ma miękkie, delikatne mięso i chrupiąca skórkę.  Tak samo możecie przygotować rybie skórki, gdy mięso użyjecie do potraw, a reszta stanie się odpadem. Chipsy ze skóry karpia są smaczne i mocno chrupiące. Przyrządza się je bardzo prosto. Składniki: Skóra karpia Olej Sól Przygotowanie: Skórę pokrójcie na pasy o szerokości 3 cm. Rozgrzejcie na patelni olej i na gorącym tłuszczu układajcie rybią skórę. Smażcie z każdej strony aż skórka się zrumieni. Usmażone chipsy wyjmijcie z tłuszczu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu. Na koniec gotową przekąskę oprószcie solą. Chrupiąca rybia skórka nadaje się jako dodatek do sałatek. Można ją też jeść jako samodzielną przekąskę. Zagospodarowanie innych kuchennych „odpadków" Nie tylko skórek od karpia nie trzeba wyrzucać, tylko po przetworzeniu można je zjeść jako smaczną przekąskę. Także inne kuchenne odpadki można wykorzystać od końca. Podajemy kilka pomysłów na dania, które zrobicie ze….śmieci. Wiele z nich warto zwierać, żeby zgromadzić większą ilość. Najłatwiej robić to wkładając...