Z ugotowanych buraków nie tylko możecie zrobić sałatkę. Mało kto wyrzuciłby całą masę ugotowanych warzyw. Waszym pierwszym wyborem z pewnością będą buraczki zasmażane, podane jako jarzynka do obiadu. Innym pomysłem jest prosta sałatka z kilku składników.
Przepis na sałatkę z buraków odzyskanych z barszczu
Składniki
- 4 ugotowane buraki
- 1 cebula
- Garść poszatkowanej natki pietruszki
- Garść obranych orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Buraki pokrójcie w kostkę
- Orzechy pokrójcie na drobne kawałki lub utłuczcie w moździerzu
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę
- Połączcie składniki, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszajcie
Jak dawać drugie życie żywności i wyrzucać mniej?
Przygotowując buraczki zasmażane czy sałatkę z gotowanych buraków, w łatwy sposób możecie wykorzystywać resztki, które zostały wam w kuchni. Dotyczy to zarówno pełnowartościowych, aromatycznych, mięsistych buraków, które szkoda wyrzucić, ale także takich odpadków jak obierki z owoców i warzyw, które z reguły lądują w koszu.
Inne zastosowanie resztek:
- Jarzyny z rosołu wielu z was z pewnością wyrzuca. No może z wyjątkiem marchewki, którą wkroicie do talerzy. A te pachnące pietruszki, seler i resztki marchewki to nie tylko żywność pełna smaku, ale też pełnowartościowe jedzenie. Zmielcie je z podsmażoną cebulą i mięsem. Zrobicie z tego wyśmienity pasztet.
- Obierki po warzywach zbierajcie z kilku włoszczyzn wrzucając do pudełka w zamrażalniku. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość zróbcie z nich... zupę.
- Obierki po owocach zbierajcie w podobny sposób i mając odpowiednią ilość owocowych obierek zróbcie z nich kompot.
- Resztki ziemniaków z obiadu to doskonały składnik na kolacje. Pokrójcie je w kostkę, dodajcie poszatkowaną cebulę, kiszonego ogórka, a jeśli macie to także śledzia. Połączcie wszystko oliwą lub majonezem.
Źródło: Onet.pl