Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu.
Adobe Stock
Newsy

Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu

Zrobienie tej sałatki zajmie wam chwilę. Powstanie z niej pyszne i wartościowe danie. Jest niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych

Z ugotowanych buraków nie tylko możecie zrobić sałatkę. Mało kto wyrzuciłby całą masę ugotowanych warzyw. Waszym pierwszym wyborem z pewnością będą buraczki zasmażane, podane jako jarzynka do obiadu. Innym pomysłem jest prosta sałatka z kilku składników. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na sałatkę z buraków odzyskanych z barszczu

Składniki

  • 4 ugotowane buraki
  • 1 cebula
  • Garść poszatkowanej natki pietruszki
  • Garść obranych orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Buraki pokrójcie w kostkę
  • Orzechy pokrójcie na drobne kawałki lub utłuczcie w moździerzu
  • Cebulę pokrójcie w drobną kostkę
  • Połączcie składniki, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszajcie
Zobacz także
Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Ulubiona sałatka Kaliny Jędrusik. Zróbcie ją z przepisu odnalezionego przez Magdę Gessler

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Jak dawać drugie życie żywności i wyrzucać mniej?

Przygotowując buraczki zasmażane czy sałatkę z gotowanych buraków, w łatwy sposób możecie wykorzystywać resztki, które zostały wam w kuchni. Dotyczy to zarówno pełnowartościowych, aromatycznych, mięsistych buraków, które szkoda wyrzucić, ale także takich odpadków jak obierki z owoców i warzyw, które z reguły lądują w koszu.

Inne zastosowanie resztek:

  1. Jarzyny z rosołu wielu z was z pewnością wyrzuca. No może z wyjątkiem marchewki, którą wkroicie do talerzy. A te pachnące pietruszki, seler i resztki marchewki to nie tylko żywność pełna smaku, ale też pełnowartościowe jedzenie. Zmielcie je z podsmażoną cebulą i mięsem. Zrobicie z tego wyśmienity pasztet.
  2. Obierki po warzywach zbierajcie z kilku włoszczyzn wrzucając do pudełka w zamrażalniku. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość zróbcie z nich... zupę.
  3. Obierki po owocach zbierajcie w podobny sposób i mając odpowiednią ilość owocowych obierek zróbcie z nich kompot.
  4. Resztki ziemniaków z obiadu to doskonały składnik na kolacje. Pokrójcie je w kostkę, dodajcie poszatkowaną cebulę, kiszonego ogórka, a jeśli macie to także śledzia. Połączcie wszystko oliwą lub majonezem.

Źródło: Onet.pl

sałatka z buraczków
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
Ta pyszna i zdrowa sałatka z buraczków zrobi furorę w waszym domu. Koniecznie dodajcie 1 sekretny składnik
Szukacie pomysłu na dodatek do rodzinnego obiadu bądź przepisu na przekąskę na spotkanie w gronie znajomych? Nic bardziej prostego! Na pomoc przychodzi pyszna sałatka z buraczkami. Dzięki dodaniu jednego składnika, danie jeszcze bardziej zyska na smaku.

Sałatka to najprostsza, a zarazem najbogatsza w różne witaminy i mikroelementy potrawa. Dzięki sporej ilości warzyw, syci na dłuższy czas oraz może być świetnym dodatkiem do innych dań. Często również jest to świetna opcja na przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Robi się ją szybko, a co najważniejsze - jest bardzo smaczna.  Właściwości zdrowotne buraków Sałatka z dodatkiem czerwonych buraczków to świetne źródło wielu witamin i mikroelementów, zawierają między innymi żelazo, wapń, magnez, fosfor, a także witaminy A, C, E czy K. Ze względu na swoje cenne składniki, buraczki są szczególnie zalecane dla osób zmagających się z anemią. Wśród ich właściwości należy również wyróżnić działanie przeciwnowotworowe, wzmocnienie układu krwionośnego czy wspomaganie organizmu w walce z wirusami. Sekretny składnik sałatki z buraczkami Sałatka z buraczkami jest już sama w sobie pyszna i bogata w różne wartości odżywcze. Jednak dodanie do niej sekretnego składnika, jakim są jajka sprawi, że potrawa będzie bardziej sycąca. Jaja są świetnym źródłem białka, przez co dodadzą całemu daniu większej objętości oraz wzbogacą jego smak.  Składniki: 2-3 średnie buraki 2 jajka 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli majonez sól pieprz Przygotowanie: Buraki umyjcie, osuszcie i zawińcie w folię aluminiową. Tak przygotowane pieczcie w piekarniku przez około godzinę w 200 stopniach. W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, gdy będą gotowe to zalejcie je wodą i odstawcie do ostudzenia. Później obierzcie je ze skorupek. Świeżą fasolkę umyjcie i odetnijcie końcówki. Pokrójcie je na mniejsze części, a następnie ugotujcie al dente. Jeśli macie mrożoną fasolkę to przygotujcie ją...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić ze skórą, która została z karpia? Chyba nie planowaliście jej wyrzucać, może być przysmakiem
Gdy obieracie warzywa wyrzucacie obierki, a gdy przyrządzacie rybę, usuwacie i wyrzucacie skórę? To błąd. Wykorzystajcie żywność do końca. Zdziwicie się, co można zrobić z resztek.

Są takie dwa momenty w roku, gdy wyrzucamy szczególnie dużo żywności. Pierwszy to lato, gdy kupujemy bardzo dużo warzyw z dorodnymi naciami. Nacie z jednej włoszczyzny potrafią wtedy zapełnić cały kosz na śmieci. Drugi, to okres świąteczny, kiedy gotujemy więcej niż zwykle, a to, co przyrządzamy, pozostawia wiele odpadków nadających się wyłącznie do wyrzucenia. Podpowiadamy, jak nie wyrzucać skóry od karpia, tylko zrobić z niej coś pysznego. Przepis na chipsy ze skóry karpia Lubicie chrupiącą i dobrze wysmażona rybę? Taką, która ma miękkie, delikatne mięso i chrupiąca skórkę.  Tak samo możecie przygotować rybie skórki, gdy mięso użyjecie do potraw, a reszta stanie się odpadem. Chipsy ze skóry karpia są smaczne i mocno chrupiące. Przyrządza się je bardzo prosto. Składniki: Skóra karpia Olej Sól Przygotowanie: Skórę pokrójcie na pasy o szerokości 3 cm. Rozgrzejcie na patelni olej i na gorącym tłuszczu układajcie rybią skórę. Smażcie z każdej strony aż skórka się zrumieni. Usmażone chipsy wyjmijcie z tłuszczu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu. Na koniec gotową przekąskę oprószcie solą. Chrupiąca rybia skórka nadaje się jako dodatek do sałatek. Można ją też jeść jako samodzielną przekąskę. Zagospodarowanie innych kuchennych „odpadków" Nie tylko skórek od karpia nie trzeba wyrzucać, tylko po przetworzeniu można je zjeść jako smaczną przekąskę. Także inne kuchenne odpadki można wykorzystać od końca. Podajemy kilka pomysłów na dania, które zrobicie ze….śmieci. Wiele z nich warto zwierać, żeby zgromadzić większą ilość. Najłatwiej robić to wkładając...

Przepis na domowy zakwas buraczany. Warzywa jedzcie, zakwas pijcie.
Adobe Stock
Newsy
Przepis na domowy zakwas buraczany. Ukiszone buraki zjedzcie, a zakwas wypijcie. Są smaczne i zdrowe
Z każdego słoika kiszonki otrzymacie 2 produkty, które możecie wykorzystać: buraczki na sałatki, a zdrowy sok do picia.

Zakwas buraczany oraz same ukiszone buraki wpływają zarówno na zdrowie, dobre samopoczucie, a także na urodę i dobry wygląd. Kwaszenie buraków w domu jest bardzo proste. Podpowiadamy jak to zrobić i do czego używać. Jak wykorzystać kiszone buraki? Niektórzy kiszą buraki, żeby mieć kiszone warzywo do dań i sałatek, a zakwas wylewają. Inni kiszą właśnie po to, żeby wykorzystać zdrowy płyn. Buraki nie są im do niczego potrzebne. Oczywiście najrozsądniej jest użyć obu składników powstałych w wyniku ukiszenia buraków, bo oba mają dużo wartości odżywczych. Nie warto ich wyrzucać, lepiej je zjeść. Podpowiadamy co z nich zrobić. Tak wykorzystujcie kiszone buraczki: Sałata z kiszonymi buraczkami. Pokrójcie w kostkę i dodajcie do sałaty w sosie winegret Sałatki wielowarzywne. Z kiszonymi burakami doskonale komponuje się kolorowa papryka, kukurydza. Sosy można przygotować na bazie oliwy lub majonezu. Carpaccio z kiszonych buraków. Buraka z kiszonki pokrójcie ostrym nożem na bardzo cienkie, wręcz przejrzyste plastry, ułóżcie na talerzu, posypcie kaparami, rukolą i polejcie dobrą oliwą Barszcz ukraiński. Pokrojone buraczki możecie też wkroić do zupy oprócz świeżych, ugotowanych Pasztet. Tarte kiszone buraki oraz starta na grubej tarce i podsmażona na dużej ilości tłuszczu włoszczyzna to doskonałe składniki na pyszny pasztet. Dodajcie do niego mielone i namoczone siemię lniane, trochę mąki oraz ulubione przyprawy. Z kolei sok z kiszonych buraków po prostu pijcie lub używajcie do zakwaszania zup. Szczególnie barszcz, w tym barszcz wigilijny warto zrobić z dodatkiem własnego, a nie kupnego buraczanego zakwasu. Dlaczego warto jeść kiszone buraki i pić buraczany zakwas? Właściwości buraczanej kiszonki: Obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga...