Wzmacnia zdrowie, oczyszcza i działa, jak naturalny antybiotyk. Pierwsze efekty już po kilku dniach
Pixabay
Newsy

Ta przyprawa działa jak naturalny antybiotyk. Efekty będą już po kilku dniach dodawania jej do potraw

Jesteście zwolennikami naturalnej medycyny? Wypróbujcie tę przyprawę, która doskonale się sprawdzi przy leczeniu różnych dolegliwości.

Podstawowa przyprawa orientalnej kuchni – nie tylko nadaje potrawom ciekawy smak i kolor, ale też znakomicie wzmacnia odporność i zdrowie! O co chodzi? Oczywiście o słynącą z żółtej barwy kurkumę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wpływ kurkumy na zdrowie

Kurkuma jest bardzo popularną i szeroko stosowaną przyprawą w całej Azji. Z wyglądu podobna jest do imbiru, choć zwykle wykorzystuje się ją w postaci sproszkowanej. Ma dość charakterystyczny zapach i jest silnie barwiąca.

Wystarczy dodać odrobinę kurkumy np. do ryżu, by nadać mu charakterystyczny, mocny żółto-pomarańczowy kolor. Kurkuma nie ma intensywnego smaku, dlatego używa się jej głównie ze względu na zapach i kolor. Stosowana jest w azjatyckiej kuchni oraz medycynie – udowodniono bowiem, że kurkuma wykazuje się szeregiem zdrowotnych właściwości!

Przyprawa ta składa się w dużej części z kurkuminy, która ma zbadane działanie:

  • Przeciwzapalne – polecana osobom cierpiącym na choroby reumatoidalne
  • Antybakteryjne
  • Przeciwnowotworowe – może unicestwiać komórki rakowe
Zobacz także
Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie

Ta popularna przyprawa pomaga rzucić palenie. Dodawajcie ją do dań, a nie pożałujecie

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Kurkuma broni przed nowotworami

Naukowcy zbadali, że kurkumina może neutralizować i niszczyć komórki rakowe. Nie stanowi ona oczywiście alternatywy dla konwencjonalnych metod leczenia nowotworów, natomiast warto stosować ją jako środek wspierający terapię rakową.

Wspomaga regenerację

Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne, dlatego szczególnie poleca się ją osobom, które cierpią na choroby reumatologiczne. Regularne stosowanie przyprawy może pomóc w zwalczaniu bólu stawów.

Ulga dla żołądka

Z właściwości kurkumy skorzystają osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i częste problemy z niestrawnością. Kurkumina może hamować rozwój wrzodów i zmniejszać już powstałe oraz łagodzić ból. Do tego pomaga, jeśli często odbija nam się po jedzeniu.

Maseczka na trądzik

Domowa maseczka z kurkumy i miodu doskonale łagodzi trądzik oraz zmniejsza przebarwienia po wypryskach. W południowej i wschodniej Azji kobiety często stosują kurkumę na twarz, aby rozjaśnić i wygładzić skórę. Uwaga przy nakładaniu maseczki – może zabarwić włosy na żółty kolor!

Źródło: medicalnewstoday.com

Zapobiega chorobie Altzhaimera i otępieniu. Ta lecznicza przyprawa lepiej sie przyswaja w towarzystwie pieprzu
Adobe Stock
Newsy
Zapobiega chorobie Alzheimera i otępieniu. Łączcie tę leczniczą przyprawę ze zwykłym pieprzem.
Ta jaskrawożółta przyprawa dodana do rosołu czy ciasta, poprawi ich barwę na bardziej apetyczną. Jednocześnie przyniesie wam ogromne korzyści zdrowotne. Dodawajcie ją do potraw razem z pieprzem.

Kurkuma nazywana jest „kuzynką imbiru”. Z powodu koloru wykorzystywana jest do nadawania intensywnych, apetycznych barw potrawom. Dodana do ciasta czy makaronu, pomoże sprawić wrażenie, że ciasto zawiera w składzie więcej jajek. Ze względu na wartości zdrowotne powinna być na stałe włączona do naszego jadłospisu. I choć sama zawiera masę składników odżywczych, w towarzystwie czarnego pieprzu działa jeszcze lepiej. Jak działa kurkuma sama, a jak z dodatkiem pieprzu? Zdrowotne walory kurkumy Ważnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Udowodniono skuteczność tego składnika z terapii zaburzeń ośrodkowego układu nerwowego i zaburzeń metabolicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu choroby Parkinsona, Alzheimera i depresji. Zmniejsza ryzyko udarów. Ma także właściwości: Przeciwzapalne Przeciwnowotworowe Przeciwwirusowe Antyoksydacyjnymi  Dzięki temu, że może hamować obrzęk płuc i włóknienie płuc, może być pomocna zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu COVID – 19. Używa się jej do leczenia zaburzeń żołądkowo – jelitowych: Niestrawności Zapalenia jelit Zapalenia trzustki Nowotworach układu pokarmowego Dzięki temu, że pobudza wydzielanie żółci, działa ochronnie na wątrobę. Kurkumina jest także wykorzystywana w terapiach odchudzających. Jej długotrwałe przyjmowanie, zapobiega nadmiernemu przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wartości zdrowotne czarnego pieprzu W pieprzu z kolei występuje ważny składnik – piperyna. Dzięki tej substancji, pieprz to znacznie więcej niż tylko popularna przyprawa. Ma silne działanie lecznicze i odchudzające. Wzmacnia także układ odpornościowy. Koreańscy naukowcy odkryli pewną właściwość piperyny, która jak twierdzą, przyczyni się do zwalczenia problemu otyłości na świecie. Otóż...

Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska
AdobeStock
Newsy
Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska
Złote naleśniki, które wzmocnią organizm? Brzmi niewiarygodnie, a wystarczy dodać do nich jedną przyprawę.

Smaczne naleśniki to jedno z prostszych dań do wykonania. Można do nich dodawać różne przyprawy, dzięki którym są jeszcze lepsze w smaku i wyglądają bardziej efektownie. Jeśli jesteście miłośnikami korzennych przypraw, to na pewno zasmakują wam naleśniki ze szczyptą cynamonu. Za to gdy dodacie do nich nieco kurkumy, to będą złociste, a do tego bardzo zdrowe! Sprawdźcie, jakie właściwości ma kurkuma i jak dodawać ją do naleśników. Właściwości kurkumy Kurkuma jest cenioną od wieków przyprawą. Nadaje potrawom ciekawy kolor, charakterystyczny smak, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych! Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga pracę mózgu i neuronów. Kurkuma pomoże wam opóźnić procesy starzenia się skóry dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym (neutralizacja wolnych rodników). Regularne spożywanie kurkumy przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób serca i zachorowania na nowotwory. A do tego dodawanie tej przyprawy do dań sprawi, że będą one mniej ciężkostrawne. Warto dodawać kurkumę do różnych dań także ze względu na to, że pomaga ona zwalczać różne infekcje – nawet opryszczkę! Poznajcie prosty przepis na naleśniki z kurkumą, które poleca sama Ania Lewandowska – ogromna zwolenniczka naturalnych sposobów na zdrowie. Przepis na naleśniki z kurkumą Do przygotowania złocistych naleśników z dodatkiem kurkumy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki bezglutenowej 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki kurkumy Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wlejcie szklankę mleka, szklankę wody i...

Poprawia pracę jelit i można nim zagęścić sos. Czym jest i jak smakuje galgant?
AdobeStock
Newsy
Jest zdrowa, poprawia pracę jelit, można nią zagęścić sos i przypomina imbir. Znacie tę przyprawę? 
Czy słyszeliście kiedyś o takiej przyprawie jak galgant? Włączcie ją do swojej diety, bo naprawdę warto.

Korzeń galgantu to pikantna przyprawa pochodząca z Azji Południowej. Jest blisko spokrewniony z imbirem i kurkumą i od wieków jest wykorzystywany w ajurwedyjskiej i tradycyjnej medycynie chińskiej. Podobnie jak imbir i kurkuma, galgant można spożywać zarówno na świeżo, w postaci sproszkowanej, jak i po ugotowaniu. W sproszkowanej formie stał się popularnym dodatkiem do wielu dań kuchni chińskiej, indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Galgant jest również stosowany w celu załagodzenia niektórych dolegliwości. Liczne badania potwierdziły, że pomaga leczyć infekcje, zmniejsza stany zapalne, poprawia męską płodność, a nawet pomaga w zwalczaniu różne rodzaje raka. Właściwości zdrowotne galgantu Dlaczego warto włączyć do diety galgant? Jego korzyści są nieocenione. Oto tylko część z nich: Korzeń galgantu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Galgant ma zdolność do poprawy pamięci. Obniża poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu LDL. Badania na probówkach wykazały, że związek aktywny w korzeniu galgantu, znany jako galangina, może zabijać komórki rakowe lub zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się. Korzeń galgantu może zwiększyć męską płodność. Może zmniejszyć stan zapalny i ból. Olejki eteryczne pozyskiwane z korzenia galgantu, mogą zwalczać szereg mikroorganizmów. Korzeń galgantu może zabijać szkodliwe bakterie, w tym E. coli, Staphyloccocus aureus i Salmonella Typhi. Jak przygotować napar z galgantu? Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać moc tego korzenia, możecie przyrządzić z niego napar. Wystarczy zalać jedną łyżkę przyprawy wrzątkiem i zaparzać miksturę przez 30 minut. Taki napar...

Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Flickr
Newsy
Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Pamiętacie jak babcia parzyła napar z goździków? Medycyna naturalna w takiej postaci to czyste zdrowie!

Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem , kompotami , czy też z kiszoną kapustą . Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana! Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy. Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie? Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.  Jakie działanie wykazują goździki? Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne. Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby. Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi). Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka. Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na...