Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ.

Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”.

Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń.

Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie.

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść kumkwat?

Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność.

Ponadto:

  • z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie
  • zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską
  • mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu
  • jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol
  • są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C
  • przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki
  • są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych
  • obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina, poprawiają zdrowie oczu
  • mogą poprawiać zaburzenia stresowe, poprawiać nastrój i regulować sen
  • zawierają spore ilości wapnia i witaminy C. Badania sugerują, że witamina C i wapń, mogą odgrywać korzystną rolę w zapobieganiu chorobom kości, takim jak osteoporoza (kumkwaty są owocami zasadowymi, więc zmniejszają ryzyko rozwoju osteoporozy)
  • beta-kryptoksantyna i L-limonen w kumkwatach, mogą poprawiać odporność
  • redukują stres metaboliczny w organizmie
  • mogą zapobiegać wzrostowi i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych
  • zapewniają uczucie sytości na dłużej, zmniejszając apetyt i skłonność do objadania się niezdrowymi przekąskami
  • mogą zmniejszać gromadzenie się tłuszczu w tętnicach, co zmniejsza ogólne ryzyko chorób serca 

Źródło: healthifyme.com