ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy

Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...

Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Dlaczego ciasto nie wychodzi?

Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają?

  • Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec.
  • Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia.
  • Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej!
  • Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku.

Dlaczego ciasto ciemnieje?

Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno wypieczony wierzch. Jak temu zaradzić? Bardzo prosto! Wystarczy przenieść ciasto o jeden poziom niżej w piekarniku i przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu ciepło równo się rozprowadzi i wierzch nie będzie za mocno przypieczony.

Komentarze
pulpety przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...
Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu. Przepis na pulpety z indyka Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka! Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 1 bułka (może być kajzerka) 1 średnia cebula 1 jajko 1 łyżka masła 1 marchewka 2 łyżki świeżego koperku Płaska łyżeczka kurkumy Mąka ziemniaczana Mąka pszenna Mleko Olej Sól Przygotowanie Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia. I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem i podawane z ziemniakami.

Przeczytaj