ciasto ciemnieje
AdobeStock
Newsy

Wyszło wam zbyt ciemne ciasto? Wiemy, jak zażegnać ten problem. Wystarczy kawałek...

Wierzch ciasta lekko się przypalił w trakcie pieczenia? Dowiedzcie się, jak temu zapobiec w przyszłości.

Teoretycznie w pieczeniu ciasta nie powinno być nic trudnego. Wystarczy wymieszać kilka składników, wylać ciasto na blaszkę, wstawić do piekarnika i gotowe. A jednak wypieki dla wielu osób stanowią większe wyzwanie niż gotowanie! Czasami jeden błąd sprawi, że długo przygotowywane ciasto nie nadaje się do jedzenia. Co robić, by uniknąć zakalca? Sprawdźcie garść porad, które dla was zebraliśmy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ciasto nie wychodzi?

Poniżej znajdziecie najczęściej popełniane błędy w trakcie pieczenia. Czy wam też się zdarzają?

  • Otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – różne rodzaje ciast wymagają pieczenia w odpowiedniej temperaturze przez określony czas. Jeżeli w trakcie otwieracie piekarnik, to temperatura w środku obniża się, a to sprawia, że ciasto nie będzie dopieczone i wyjdzie zakalec.
  • Przypalony spód – dzieje się tak zwykle wtedy, gdy nie używa się papieru do pieczenia. Można wysmarować blachę masłem i posypać bułką tartą, jednak gwarancją tego, że spód się nie przypali będzie wyłożenie formy papierem do pieczenia.
  • Nierównomiernie nagrzany piekarnik – jeżeli gotowe ciasto jest lekko przypalone z jednej strony, a z drugiej surowe, oznacza to tylko jedno. Wkładacie ciasto do niedostatecznie rozgrzanego piekarnika! Pamiętajcie, że jeśli w przepisie podano, że ciasto ma trafić do pieca rozgrzanego do 180 stopni, to należy je włożyć do środka właśnie wtedy, gdy osiągnie on taką temperaturę. Nie wcześniej!
  • Zły rozmiar blachy – zwykle w przepisach na ciasto podane są orientacyjne wymiary blaszki, w której zmieści się masa z przepisu. Jeśli wybierzecie zbyt małą lub dużą formę, to ciasto nie wyjdzie – opadnie, przypali się albo będzie surowe w środku.

Dlaczego ciasto ciemnieje?

Czasami się zdarza, że upieczone ciasto ma wyraźnie ciemny i za mocno wypieczony wierzch. Jak temu zaradzić? Bardzo prosto! Wystarczy przenieść ciasto o jeden poziom niżej w piekarniku i przykryć je kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu ciepło równo się rozprowadzi i wierzch nie będzie za mocno przypieczony.

ciasto klei się do wałka
Pixabay
Newsy
Jak w prosty sposób rozwałkować ciasto? Ten sprytny trik z folią znają tylko nieliczni
Ciasto klei się do wałka? Jest na to bardzo prosty sposób - i to bez użycia mąki!

Zawsze jest pora na ciasto! Niezależnie od tego czy czekacie na gości, czy domownicy proszą o coś słodkiego, wypieki sprawdzają się zawsze. Zwłaszcza te, które pieczecie od lat i potraficie je przygotować szybko i praktycznie z zamkniętymi oczami. Czasami jednak jak na złość ciasto nie chce wyjść! Masa za bardzo się klei albo rozpada, i z piekarnika wyciągacie niedopieczony w środku zakalec. Ciasta bywają kapryśne i warto poznać kilka trików, które ułatwią ich przygotowanie. Dlaczego ciasto czasami nie wychodzi? Powodów, dla których czasem wyjdzie wam zakalec jest sporo. Gdy już je poznacie, łatwiej unikniecie wpadki w przyszłości! Mieszanie w różnych kierunkach – babcia zawsze tłumaczyła, że ciasto miesza się w jedną stronę. I miała rację! Zmienianie kierunku mieszania sprawia, że psuje się zwarta konsystencja ciasta. Zacznie się ono rozpadać i powstanie zakalec. Bardziej naukowa teoria mówi o tym, że zawarty w cieście gluten tworzy włókna, które pod wpływem mieszania w różne strony rozrywają się. Za dużo owoców – ciasto ze świeżymi jabłkami albo malinami jest przepyszne, ale łatwo przesadzić! Gdy użyjecie za dużo mokrych owoców, to ciasto nasiąknie, stanie się ciężkie i opadnie. Zawsze przed dodaniem owoców, zwłaszcza tych z zalewy, dokładnie je odsączcie. Otwieranie piekarnika – piekarnik można otworzyć w trakcie pieczenia tylko w dwóch przypadkach! Pod koniec pieczenia, by sprawdzić patyczkiem czy już się upiekło oraz wtedy, gdy poczujecie wyraźny swąd spalenizny. Częste otwieranie piekarnika, obniża temperaturę w środku i ciasto się nie upiecze. Co zrobić, by ciasto nie kleiło się do wałka? Kolejnym częstym problemem jest ciasto klejące się do wałka. Można temu łatwo zapobiec, podsypując ciasto mąką, chociaż część...

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie.  Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi? Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku.  Przepis na ucierany placek ze śliwkami Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma śliwek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju pół szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...