ogórkowa
Adobe Stock
Newsy

Wyszła wam zbyt kwaśna ogórkowa? Oto banalny trik – w mig uratujecie zupę

Idealnie kwaśna z dodatkiem ziemniaków i śmietanki, taka właśnie jest zupa ogórkowa. Prosta w przygotowaniu, ale nadmiar kwasu z ogórków może nieco popsuć smak. Jeden prosty patent, aby uratować potrawę. Sprawdźcie!

Zupa ogórkowa to jedna z tradycyjnych polskich zup. Jest przyrządzana na bulionie mięsno-warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, a przede wszystkim kiszonych ogórków i ich soku. Dzięki swojej kwaskowatości jest niepowtarzalna, aromatyczna w smaku. Mimo swojego prostego przygotowania, czasami zdarza się popełnić wpadkę i do zupy dodać zbyt dużą ilość kiszonych ogórków, bądź zalewy. Czy to oznacza straconą potrawę? Nic z tych rzeczy! Wystarczy zastosować prosty trik, który w szybki sposób uratuje danie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości ogórków kiszonych

Ogórki kiszone to wartościowy składnik w codziennej diecie. Są niskokaloryczne, dzięki czemu stanowią idealną przekąską dla osób będących na diecie czy też dbających o linię. Są źródłem wielu witamin czy mikroelementów, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy witamin z grupy B. Poprzez zawartość cennych wartości ogórki kiszone:

  • są naturalnym probiotykiem,
  • oczyszczają organizm,
  • wzmacniają odporność,
  • dzięki wysokiej zawartości błonnika sycą na dłuższy czas,
  • zapobiegają zaparciom i anemii,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • czy poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Ogórki kiszone dzięki swoim cennym właściwościom są doceniane w kuchni. Stanowią bazę różnych sałatek, surówek czy jako jeden z głównych składników zupy ogórkowej. Idealnie komponują się jako solo dodatek do serwowanego, mięsnego obiadu.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Banalny patent

Niekiedy podczas przyrządzania zupy ogórkowej zdarza się dodać trochę zbyt dużo kiszonych ogórków lub soku z nich, wówczas smak dania nie jest przyjemny. Wydawać by się mogło, iż potrawa została spisana na stracenie, ale nie do końca, można jeszcze uratować ogórkową, wystarczy zastosować prosty trik. Wystarczy dodać więcej wody, aby powiększyć przygotowywaną porcję zupy, co pozwoli kwaśnemu smakowi rozejść się w większej ilości bulionu. Aby całość nie była zbyt rzadka, warto do środka dodać drobno pokrojonego ziemniaka, który również ma zdolność do wchłaniania intensywnego smaku ogórków. Taką przygotowaną porcję warto wówczas takie zabielić słodką śmietanką, która sprawi, że zupa będzie delikatna i kremowa. 

Zbyt duża ilość kwasu z ogórków nie będzie więcej wam spędzać snu z powiek, wystarczy zastosować ten prosty sposób by uratować danie. Przetestujcie koniecznie!

Zupa ogórkowa
Adobe Stock
Newsy
Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia ten błąd. Zupa jest do niczego
Ogórkowa to uosobienie smaku polskich stołówek, barów mlecznych, a także domowej kuchni wszystkich Polaków.

Tania, smaczna i pożywna. A do tego jej głównym składnikiem są arcypolskie ogórki kiszone. Właściwości ogórkowej są w sam raz dla wszystkich w czasie srogich zim. Ciepły, pożywny wywar na mięsie z porcją marchewki i ziemniaków – taki zestaw dostarczy odpowiednią ilość węglowodanów wychłodzonemu ludzkiemu organizmowi. Starte ogórki i sok Walor zdrowotny ogórkowej, stanowią oczywiście ogórki kiszone starte na tarce przez wrzuceniem do zupy. Oprócz tego, niektóre gospodynie domowe do swoich ogórkowych dolewają znaczne ilości soku z kiszonych ogórków. Dzięki temu zabiegowi zupa staje się o wiele bardziej intensywna w smaku. Wy też wolicie bardziej wyraziste ogórkowe? Niezależnie od tego czy wlewacie ogórki wraz z sokiem ze słoika, czy bez, warto zastanowić się kiedy to zrobić Straty trudne do oszacowania Nie sztuką jest dodanie startych ogórków w dowolnym momencie gotowania zupy. Jeśli zrobicie to za wcześnie, skutki będą opłakane. Dlaczego? Takie zachowanie wpłynie na dwie rzeczy. Po pierwsze, w wyniku zetknięcia z kwaśną substancją, ziemniaki mogą pozostać twarde z zewnątrz nawet po długim gotowaniu. Więcej przeczytacie o tym zagadnieniu w tym artykule:  Dlaczego nie należy wrzucać ziemniaków do gotującej się ogórkowej? Ten błąd popełnia wielu z nas. Skutek jest katastrofalny   Poważniejszym „wykroczeniem” będzie jednak pozbawienie ogórkowej zdrowotnego waloru, poprzez zbyt długie gotowanie bogatego w witaminy soku z ogórków. Także starte na tarce kiszone ogórki, stracą wiele ze swoich prozdrowotnych walorów w czasie zbyt długiego gotowania. Witaminy i kwas Czas więc na wnioski. Ogórki należy bezwzględnie dodawać do zupy pod...

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
Lubicie zupę ogórkową? Mało kto wie, że niektórzy dodają do niej pewien popularny owoc. Domyślacie się już o co chodzi?

Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka ), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej. Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek ? Zupa ogórkowa z jabłkiem W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami. Przepis na zupę ogórkową z jabłkami Składniki: ok. 1 kg ogórków kiszonych 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka miodu pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem) kilka gałązek świeżego kopru 200 g białego ryżu ok. 50 g masła biały pieprz kurkuma Przygotowanie: Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone. Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę. Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Zupę przelewamy...

Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Adobe Stock
Newsy
Czy obieracie ogórki do zupy ogórkowej? Większość z nas popełnia błąd
Zupa ogórkowa to jedna ze smaczniejszych polskich zup. Sporo ludzi popełnia podstawowy błąd podczas jej przyrządzania. Kwestia dotyczy obierania ogórków.

Polska kuchnia słynie z kilku potraw, które bezwzględnie są absolutnymi hitami. Wśród nich znajdują się takie dania jak kotlety schabowe, mielone, gołąbki, pierogi, rosół, zupa pomidorowa czy ogórkowa. Każde z nich jest wyjątkowe w swoim smaku, a oprzeć nie mogą się im nie tylko Polacy, ale i turyści zza granicy. Klasyczna zupa ogórkowa Zupa przyrządzana z dodatkiem kiszonych ogórków to jedno z popularniejszych polskich dań. Jest przygotowywana na bazie wywaru warzywno- mięsnego z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków, odpowiedniej kompozycji przypraw i oczywiście ogórków kiszonych. Na koniec gotowania jest nieraz zabielana niewielką ilością śmietany. To właśnie delikatnie kwaśny posmak potrawy jest kluczowy w całości. To przepyszna w smaku zupa , nic dziwnego, iż często gości na stole. Jakie ogórki do zupy ogórkowej? Niezbędnym składnikiem, który można by rzec, iż jest podstawą całości, to ogórki kiszone. Świetnie sprawdzają się te domowej roboty, gdyż mają najlepszy smak. Często pojawia się zagwozdka dotycząca przygotowania tego składnika, a dokładniej, czy ogórki należy obrać. To byłby kardynalny błąd. Ogórki kiszone wraz ze skórką należy zetrzeć na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie warzyw sprawi, iż ogórki zostaną pozbawione właściwego smaku. Znajduje się on właśnie w skórce, a wraz z nim wszelkie wartościowe składniki odżywcze. Pod żadnym pozorem nie wolno ich obierać.  Zdrowotne właściwości ogórków kiszonych  Ogórki kiszone są świetnym dodatkiem w codziennej diecie ze względu na kilka kluczowych aspektów. Są przede wszystkim niskokaloryczne, gdyż w 100 gramach produktu zawierają jedynie 11 kilokalorii. Są...

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Gotujmy.pl
Newsy
Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd
Warzywa w pomidorówce lub zupie ogórkowej gotują się długo ze względu na dodatek kwaśnych składników. Podpowiadamy jak uniknąć tego błędu.

Polacy kochają kwaśne zupy. Zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz biały, żurek, czy też barszcz czerwony – nie ma to jak talerz rześkiej, konkretnej w smaku potrawy. Kwaśność wielu zup kochają niemal wszyscy. Czasem jednak ten właśnie smak przysparza niemałych problemów podczas gotowania. Dlaczego? Dlaczego warzywa w zupie ogórkowej i pomidorowej gotują się długo? Zasada gotowania warzyw jest bardzo prosta. Chodzi o to, że kwaśne środowisko zawsze wydłuża czas gotowania warzyw. Przez ocet, koncentrat pomidorowy czy też przez sok z ogórków kiszonych lub same ogórki, warzywa po prostu twardnieją. Wówczas ich gotowanie znacznie się przedłuża. Każdy kwaśny produkt – w tym o których wspomnieliśmy – należy dodawać do zupy  wtedy, gdy warzywa są już miękkie. Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków, które najczęściej dotyka problem długiego gotowania w kwaśnym otoczeniu. Tę zasadę stosujcie w każdej zupie, którą gotujecie: Zupa pomidorowa – koncentrat, przecier pomidorowy, czy też pomidory w puszce dodajcie pod koniec gotowania, po ugotowaniu pozostałych warzyw i mięsa Zupa ogórkowa – starte na tarce ogórki i sok z ogórków dodajcie po ugotowaniu marchewki, pietruszki i selera i koniecznie po ugotowaniu ziemniaków! Żurek – zakwas żytni na żurek dodajcie do zupy dopiero po ugotowaniu warzyw, dodaniu podsmażonego mięsa i innych składników. Wystarczy potem tylko przegotować zakwas z pozostałymi składnikami zupy i danie gotowe Barszcz czerwony – zakwaszanie barszczu octem powinno odbywać się na samym końcu gotowania potrawy, wraz z dosmakowywaniem i doprawianiem tej zupy na bazie buraków Czytaj także: Co zrobić, żeby krupnik nie był mętny i miał apetyczny kolor?...