Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający.

Oprócz tego polecamy dodanie do farszu świeżo pokrojonych ziół. Najlepiej naszemu polskiemu podniebieniu z pewnością do gustu przypadnie drobniutko posiekana pietruszka. Wymieszajcie ją z mięsem i ryżem, a od razu poczujecie różnicę w smaku.

Przepis na gołąbki z soczystym farszem

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 główki kapusty
  • 300 gramów ryżu
  • 2 cebul
  • 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • 500 ml bulionu
  • Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku
  • Świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu).
  3. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone, posiekaną pietruszkę i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki.
  5. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny.
  6. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Całość zagotujcie. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką papryką i majerankiem. Tak przygotowany sos połączcie ze znajdującymi się w garnku gołąbkami (nie wylewajcie bulionu, ten rozrzedzi sos i doda mu smaku).

Gotowe!