sposób na soczysty farsz do gołąbków
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy farsz na świecie

Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z soczystym farszem

Będziecie potrzebować

  • 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 główki kapusty
  • 300 gramów ryżu
  • 2 cebul
  • 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • 500 ml bulionu
  • Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku

Przygotowanie

  1. Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu).
  3. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki.
  5. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny.
  6. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Całość zagotujcie. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką papryką i majerankiem. Tak przygotowany sos połączcie ze znajdującymi się w garnku gołąbkami (nie wylewajcie bulionu, ten rozrzedzi sos i doda mu smaku).

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

gołąbki na kapuście przepis
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Sycące gołąbki na duszonej kapuście. Tak smaczny obiad dla całej rodziny, że palce lizać
Gołąbki z mięsem i pieczarkami, podawane na duszonej kapuście, to idealna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. W końcu nie każdy musi go lubić. W tej wersji, dania spróbują nawet przeciwnicy ryżu, gdyż przepis nie zakłada jego użycia.

Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny. Przepis na gołąbki na duszonej kapuście Będziecie potrzebować 1 główki białej kapusty 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 250 gramów pieczarek 1 pęczku natki pietruszki 1 pęczku koperku 2 cebuli 1 jajka 2 łyżek smalcu 1 łyżki bułki tartej 3 litrów bulionu Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, kminku Przygotowanie Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści. Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna). Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty. Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy
Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne
Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza.  Z czym pomorzanie jadają gołąbki? Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna. Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite. Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami Będziecie potrzebować: 1 średniej wielkości główki kapusty 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 400 ml bulionu 2 cebul 1 łyżki masła Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut.  Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z...

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków przyrządzonych z młodej kapusty? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Smakują wybornie z sosem pomidorowym.

Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki: Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?  Najlepsza kapusta na domowe gołąbki Babcine sposoby na kapustę do gołąbków Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?  Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.   Gołąbki z młodej kapusty  Składniki: Gołąbki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 kajzerka 2 jajka sól  pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.  Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.  Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.  Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem....