Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Wystarczy, że dodacie ten składnik, a zrobicie najlepszy na świecie
Adobe Stock
Newsy

Wyszedł wam zbyt suchy farsz do gołąbków? Dodajcie ten składnik, a wyjdzie wam najlepszy na świecie

Mięso mielone, ryż i cebula – połączenie tych składników może okazać się suchą masą bez wyrazu. Na szczęście wiemy jak temu zapobiec.

Jeśli chcecie, by wasze gołąbki były ekstremalnie soczyste i przepyszne, a farsz rozpływał się w ustach, koniecznie użyjcie do ich przygotowania bulionu. Dodajcie go nie tylko do duszenia potrawy, ale również samego farszu (zanim umieścicie go w kapuście). Efekt będzie naprawdę powalający.

Oprócz tego polecamy dodanie do farszu świeżo pokrojonych ziół. Najlepiej naszemu polskiemu podniebieniu z pewnością do gustu przypadnie drobniutko posiekana pietruszka. Wymieszajcie ją z mięsem i ryżem, a od razu poczujecie różnicę w smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z soczystym farszem

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 główki kapusty
  • 300 gramów ryżu
  • 2 cebul
  • 1 puszki pomidorów lub 1 słoika passaty pomidorowej
  • 2 łyżek oleju
  • 500 ml bulionu
  • Przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii, słodkiej papryki, majeranku
  • Świeżej natki pietruszki
Zobacz także
Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście

Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli

Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler

Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa

Przygotowanie

  1. Kapustę umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Co kilka minut wyciągajcie wierzchnie, miękkie liście z wody, a następnie z każdego z nich usuńcie przy pomocy noża zgrubienie. Róbcie to naprawdę bardzo delikatnie, tak aby nie przerwać liści.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na dobrze rozgrzanym oleju. Połowę tak przygotowanego warzywa przełóżcie do średniej wielkości miski, resztę odstawcie (przyda się do sosu).
  3. Ryż ugotujcie w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją producenta. Kiedy stanie się miękki ,dodajcie go do cebuli. W misce umieśćcie również mięso mielone, posiekaną pietruszkę i ½ szklanki ciepłego bulionu. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowany farsz zacznijcie wykładać na liście kapusty, a następnie zwijać w tak zwane sakiewki.
  5. Dno szerokiego garnka wyłóżcie najmniejszymi lub porwanymi liśćmi kapusty. Na nich ciasno ułóżcie wasze gołąbki. Całość przykryjcie liśćmi kapusty, zalejcie gorącym bulionem, tak aby zakrył gołąbki i duście pod pokrywką przez ok. 2 godziny.
  6. Do pozostałej ze smażenia cebuli dodajcie pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Całość zagotujcie. Na koniec doprawcie solą, pieprzem, oregano, bazylią, słodką papryką i majerankiem. Tak przygotowany sos połączcie ze znajdującymi się w garnku gołąbkami (nie wylewajcie bulionu, ten rozrzedzi sos i doda mu smaku).

Gotowe!

gołąbki na kapuście przepis
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Sycące gołąbki na duszonej kapuście. Tak smaczny obiad dla całej rodziny, że palce lizać
Gołąbki z mięsem i pieczarkami, podawane na duszonej kapuście, to idealna alternatywa dla popularnego sosu pomidorowego. W końcu nie każdy musi go lubić. W tej wersji, dania spróbują nawet przeciwnicy ryżu, gdyż przepis nie zakłada jego użycia.

Gołąbki na duszonej kapuście z pewnością posmakują każdemu łasuchowi. Nie zrażajcie się liczbą potrzebnych składników, przepis na to danie jest naprawdę bardzo prosty. Tak przygotowany obiad w mig zapełni żołądki wszystkich członków waszej rodziny. Przepis na gołąbki na duszonej kapuście Będziecie potrzebować 1 główki białej kapusty 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 250 gramów pieczarek 1 pęczku natki pietruszki 1 pęczku koperku 2 cebuli 1 jajka 2 łyżek smalcu 1 łyżki bułki tartej 3 litrów bulionu Oleju do smażenia Przypraw: pieprzu, soli, kminku Przygotowanie Kapustę natnijcie lekko wokół korzenia i sparzcie w gotującej się, osolonej wodzie. Po ok. 3 minutach wyjmijcie główkę z garnka i wystudźcie, a następnie oddzielcie od niej ok. 8 liści. Mięso umieśćcie w dużej misce, a następnie doprawcie solą, pieprzem oraz kminkiem. Dodajcie również jajko oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanej patelni. Pieczarki umyjcie, pokrójcie w plastry i dodajcie do cebuli (nie musicie ich obierać, skórka też jest jadalna). Zawartość patelni przełóżcie do miski z mięsem. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany farsz zacznijcie zawijać w sparzone wcześniej liście kapusty. Na rozgrzanej patelni umieśćcie nieco oleju, a następnie podsmażcie na nim gołąbki z obu stron. Zawiniątka przełóżcie do prostokątnego, niskiego naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i wstawcie do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Potrawę pieczcie przez ok. 1 godzinę. W tym czasie zajmijcie się resztą kapusty. Pokrójcie ją na kawałki, a następnie ugotujcie w 2...

Tomasz Strzelczyk zapieka gołąbki z pieczarkami. Takiego farszu ziemniaczanego jeszcze nie jedliście
Tomasz Srzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook
Newsy
Gołąbki z pieczarkami z farszem ziemniaczanym Tomka Strzelczyka. Sprawdźcie, co robi z surowych kartofli
Staropolskie gołąbki to danie, które ma szansę być gwiazdą na każdym stole. Kosztuje grosze, jest proste w przygotowaniu, a smak pieczarek, kapusty, ziemniaków i cebuli sprawi, że długo go nie zapomnicie. Tym właśnie przepisem uraczył ostatnio swoich obserwatorów Tomasz Strzelczyk.  

„Dziś będzie pychota goniła pyszotę” - tak o swoim daniu mówi znany kucharz i youtuber. Trudno się nie zgodzić z ta śmiałą teorią, gdy ma się do czynienia z gołąbkami z farszem ziemniaczano-pieczarkowym i zapiekanymi w kremowym sosie pieczarkowym. Jest aromatyczne i bardzo sycące, pomimo że nie ma w nim grama mięsa.  Porady dotyczące przygotowania gołąbków staropolskich Co zrobić, by to danie wyszło tak samo jak panu Tomkowi? Oto garść pożytecznych wskazówek: Do przygotowania farszu należy posiekać cebulę w grubą kostkę, pieczarki zetrzeć na dużych oczkach a ziemniaki na średnich (nie najmniejszych).  Pamiętajcie o dokładnym odciśnięciu ziemniaków.  Do farszu kucharz zaleca dodanie 3 ząbków czosnku. Jednak jak sam przyznaje jest to wersja dla tych, którzy lubią czosnek. Jeżeli do nich nie należycie możecie dodać mniej lub wcale.  Wyłóżcie dno naczynia do zapiekania liśćmi kapusty.  Robiąc sos pamiętajcie, by dolać więcej śmietanki niż bulionu. Nawet jeżeli nie wykorzystacie całości składników, zachowajcie proporcje.   Przepis na ziemniaczane gołąbki Tomasza Strzelczyka  Składniki:   1 mała kapusta   150 g pieczarek (farsz)   1,5 kg obranych ziemniaków     3 cebule   350 g pieczarek (sos)  150 ml bulionu   500 ml śmietanki  ½ gałki muszkatołowej   świeżo roztarty pieprz i sól do smaku  świeży tymianek   3 ząbki czosnku  Sposób przygotowania:  Wytnijcie głąb i włóżcie kapustę do gotującej się wody. Przykryjcie garnek i pozostawcie na ogniu przez około 10 minut. W tym czasie liście kapusty zmiękną.  Kapustę wyjmijcie z garnka i oddzielcie sparzone liście.  Pokrójcie 1...

Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
światzpiernika/gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z wołowiną i ryżem. Przepis na smaczne gołąbki
Mamy coś dla miłośników gołąbków z mięsnym farszem! Wypróbujcie ten świetny przepis.

Pyszne gołąbki to zawsze sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują oczywiście te z młodej kapusty ! Do zrobienia farszu wykorzystajcie mięso wołowe, które nada gołąbkom wyjątkowego smaku i aromatu. Polecamy wam poniższy przepis na to danie, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na gołąbki z ryżem i wołowiną Do przygotowania gołąbków z wołowiną potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 niewielka główka kapusty białej 450 g wołowiny 2 ząbki czosnku 2 cebule 200 g ryżu (2 woreczki) 1 kostka rosołowa Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Zagotujcie wodę w dużym garnku. Z kapusty wytnijcie głąb, nabijcie ją na widelec i zanurzcie na około 3 minuty w wodzie. Kapustę można sparzyć na jeszcze kilka innych sposobów – możecie ją wstawić do mikrofalówki, a nawet… wcześniej zamrozić! Torebki ryżu włóżcie do garnka z gorącą wodą i ugotujcie. Wołowinę zmielcie w maszynce i usmażcie na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso się zarumieni, dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek – możecie go również pokroić albo przecisnąć przez praskę. Całość wymieszajcie i podsmażajcie jeszcze kilka chwil. Dodajcie do mięsa ugotowany ryż i doprawcie solą i pieprzem do smaku. Nakładajcie farsz na liście kapusty i zawijajcie ciasno. Pamiętajcie, by zostawić kilka liści, które posłużą do duszenia gołąbków. Na dnie garnka połóżcie liście kapusty i układajcie na nich ciasno gołąbki. Zalejcie wodą, dodajcie pokruszoną kostkę rosołową i duście na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny. W tym czasie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na patelni na oleju...

zapiekanka gołąbkowa przepis
Eli_555/gotujmy.pl
Newsy
Obłędnie smaczna i delikatna zapiekanka gołąbkowa. Koniecznie podajcie ją z tym sosem. Będziecie w 7 niebie
Zapiekaliście już gołąbki w piekarniku? Fani tego dania będą zachwyceni!

Macie ochotę na gołąbki w innej formie? Zapieczcie je w piekarniku! Możecie do tego przepisu wykorzystać resztkę farszu, który został wam po przyrządzaniu gołąbków, lub zrobić go według poniższego przepisu. Przepis na zapiekankę gołąbkową Do przygotowania zapiekanki z gołąbków potrzebna wam będzie połowa główki białej kapusty oraz poniższe składniki: Składniki do farszu: 1 kg mielonego mięsa 200 g ryżu (2 torebki) 2 jajka 2 cebule 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju Natka pietruszki Sól Pieprz Składniki do sosu: 30 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki bulionu grzybowego Sól Pieprz Przygotowanie farszu: Ugotujcie 2 torebki ryżu w osolonej wodzie. Do miski włóżcie mięso mielone i wbijcie do niego dwa jajka, dodajcie 2 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszajcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie cebulę. Dodajcie do mięsa mielonego. Doprawcie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszajcie. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i włóżcie cały farsz. Podsmażajcie na większym ogniu przez kilka minut. Podlejcie farsz dwiema szklankami wody, przykryjcie i duście na małym ogniu przez minimum pół godziny. Przygotowanie sosu: Umyjcie i oczyśćcie pieczarki. Pokrójcie je w paseczki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Na rozgrzany na patelni olej wrzućcie cebulę, podsmażcie i dodajcie pieczarki oraz czosnek. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez 10 minut. Wlejcie na patelnię 2 szklanki bulionu...