Macie dość czekania, aż mięso na gulasz wreszcie zmięknie i będzie nadawało się do jedzenia? To danie wymaga niestety cierpliwości, ale cały proces da się nieco przyśpieszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, którego byście się nie spodziewali. 

Co zrobić, by mięso na gulasz było miękkie?

Tym razem wcale nie chodzi o sodę oczyszczoną, którą czasami w niewielkich ilościach stosuje się w celu zmiękczenia mięsa. My mamy na to inny sposób - chodzi o dolanie do mięsa niewielkiej ilości wódki (koniecznie czystej, bez dodatków). Alkohol rozbija włókna w mięsie, dzięki czemu szybciej staje się ono miękkie. Ten trik sprawdzi się zarówno w przypadku wołowiny, jak i wieprzowiny. Wykorzystajcie go w poniższym przepisie. 

Przepis na gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa z łopatki wieprzowej

  • 3 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 czerwone papryki

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 łyżek smalcu 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wódki

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 szczypty chili 

  • pół litra bulionu mięsnego

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Następnie pokrójcie je w kostkę. 

  2. Przełóżcie mięso do miski i wymieszajcie je z przyprawami. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno. Dodajcie do mięsa i zamieszajcie. 

  3. Roztopcie 1 kopiastą łyżkę smalcu na patelni. Gdy będzie już gorący, włóżcie mięso, dodajcie łyżeczkę wódki (uwaga na spalanie alkoholu!) i podsmażajcie przez około pół godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie przykrywajcie mięsa - na tym etapie ma się ono podsmażyć, a nie gotować. 

  4. W międzyczasie obierzcie marchewkę, cebulę, a z papryki usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. 

  5. Resztę smalcu roztopcie na drugiej patelni i wrzućcie na nią warzywa. Najpierw podsmażcie cebulę, a po kilku minutach dodajcie marchewkę. Co jakiś czas mieszajcie i smażcie przez 15 minut. Po tym czasie dorzućcie paprykę. Smażcie jeszcze około 10 minut.

  6. Teraz przełóżcie warzywa do patelni z mięsem. Wlejcie pół litra bulionu, wymieszajcie i duście przez 20 minut. 

  7. Pod sam koniec dodajcie przyprawy i 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przegotujcie wszystko razem. W razie potrzeby doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!