Wystarczy wlać 1 łyżeczkę, a mięso na gulasz zmięknie raz-dwa
AdobeStock
Newsy

Wystarczy wlać 1 łyżeczkę, a mięso na gulasz zmięknie raz-dwa. Rozpadnie się po dotknięciu widelcem

Dusicie mięso na gulasz, a ono wciąż jest twarde? My wiemy, co zrobić, by znacznie skrócić czas gotowania.

Macie dość czekania, aż mięso na gulasz wreszcie zmięknie i będzie nadawało się do jedzenia? To danie wymaga niestety cierpliwości, ale cały proces da się nieco przyśpieszyć. Wystarczy dodać jeden składnik, którego byście się nie spodziewali. 

Co zrobić, by mięso na gulasz było miękkie?

Tym razem wcale nie chodzi o sodę oczyszczoną, którą czasami w niewielkich ilościach stosuje się w celu zmiękczenia mięsa. My mamy na to inny sposób - chodzi o dolanie do mięsa niewielkiej ilości wódki (koniecznie czystej, bez dodatków). Alkohol rozbija włókna w mięsie, dzięki czemu szybciej staje się ono miękkie. Ten trik sprawdzi się zarówno w przypadku wołowiny, jak i wieprzowiny. Wykorzystajcie go w poniższym przepisie. 

Zobacz także
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół

Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Gulasz wyszedł zbyt tłusty? Uratuje go chochla do zupy i jeszcze 1 rzecz

Przepis na gulasz wieprzowy

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa z łopatki wieprzowej

  • 3 cebule

  • 2 marchewki

  • 2 czerwone papryki

  • 5 ząbków czosnku

  • 5 łyżek smalcu 

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wódki

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 szczypty chili 

  • pół litra bulionu mięsnego

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i oczyśćcie mięso. Następnie pokrójcie je w kostkę. 

  2. Przełóżcie mięso do miski i wymieszajcie je z przyprawami. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno. Dodajcie do mięsa i zamieszajcie. 

  3. Roztopcie 1 kopiastą łyżkę smalcu na patelni. Gdy będzie już gorący, włóżcie mięso, dodajcie łyżeczkę wódki (uwaga na spalanie alkoholu!) i podsmażajcie przez około pół godziny na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie przykrywajcie mięsa - na tym etapie ma się ono podsmażyć, a nie gotować. 

  4. W międzyczasie obierzcie marchewkę, cebulę, a z papryki usuńcie gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrójcie w kostkę. 

  5. Resztę smalcu roztopcie na drugiej patelni i wrzućcie na nią warzywa. Najpierw podsmażcie cebulę, a po kilku minutach dodajcie marchewkę. Co jakiś czas mieszajcie i smażcie przez 15 minut. Po tym czasie dorzućcie paprykę. Smażcie jeszcze około 10 minut.

  6. Teraz przełóżcie warzywa do patelni z mięsem. Wlejcie pół litra bulionu, wymieszajcie i duście przez 20 minut. 

  7. Pod sam koniec dodajcie przyprawy i 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przegotujcie wszystko razem. W razie potrzeby doprawcie jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ten gulasz po węgiersku zachwyci smakiem każdego. Te dwa składniki wspaniale wpłyną na jego smak
Adobe Stock
Newsy
Gulasz po węgiersku jak z podręcznika. Doprawcie go w ten sposób, a nawet Węgrzy cmokną z zachwytu
Gulasz po węgiersku zachwyci nie tylko smakiem, ale i również rozgrzewającymi właściwościami. Przepisy czasem różnią się od siebie, ale zawsze esencją smaku dania jest sos.

Gulasz po węgiersku to sycąca propozycja posiłku na gorąco. Polacy lubią jeść gulasz z kaszą gryczaną czy jęczmienną. Wielu gustuje w połączeniu tego gęstego, mięsnego sosu z samymi ziemniakami. Jeszcze inni chcą poczuć się jak za południowymi granicami Polski i jedzą takie właśnie gulasze z czeskimi knedliczkami czy ziemniaczanymi kluseczkami jak nad Dunajem. Jak zrobić dobry gulasz po węgiersku? Bazą sosu jest odpowiednie mięso, najczęściej jest to łopatka wieprzowa, a niekiedy wołowina. Gulasz wzbogacony o paprykę, ziemniaki czy pomidory , zachwyci niejedno podniebienie. Choć z pewnością każdy ma swój ulubiony oraz sprawdzony przepis na gulasz po węgiersku, warto spróbować go w nieco innej wersji. Przepis na gulasz po węgiersku Składniki:     700 g łopatki wieprzowej     2 cebule     2 ząbki czosnku     300 g ziemniaków     3 łyżki oleju     1 łyżka mielonej słodkiej papryki     ⅓ łyżeczki kminku      2 czerwone papryki     300 g pomidorów lub tyle samo przecieru pomidorowego (ew. koncentrat lub passata)     sól     pieprz Sposób wykonania: Przygotowanie gulaszu zacznijcie od pokrojenia mięsa w kostkę. Następnie obierzcie i drobno posiekajcie cebulę oraz czosnek. Ziemniaki również obrane, należy pokroić w większą kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzejcie olej. Wrzućcie do niego cebulę i czosnek, a po chwili doprawcie mieloną słodką papryką oraz kminkiem. Kiedy składniki się dobrze wymieszają, do garnka przełóżcie pokrojoną łopatkę wieprzową. Smażcie ją do zarumienienia. Wówczas wlejcie do naczynia 600 ml wody, gotujcie całość pod przykryciem przez około 60 minut. Po tym czasie mięso powinno być idealnie miękkie. Obierzcie...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk szykuje obiad jednogarnkowy w piekarniku. To mięso rozpływa się w ustach
Duszone mięso w wykonaniu Tomasza Strzelczyka osiąga mistrzowski poziom smaku i miękkości. Jest banalnie proste w przygotowaniu i wymaga jednego garnka, piekarnika oraz odrobiny cierpliwości. 

Rozpływające się w ustach mięso w otoczeniu aromatycznych pieczarek, papryki, korniszonów i cebuli to danie, którym podbijecie serca waszych gości i rodziny. Kulinarny gwiazdor YouTube'a uwielbia takie zróżnicowane tekstury i smaki w jednym garnku. Trochę kwaśnego, trochę słodkiego i odrobina pikantnego połączone razem i powoli duszone ucieszą podniebienia nawet najbardziej wybrednych.  Tomasz Strzelczyk doradza, jak przygotować danie jednogarnkowe  Do przygotowania duszonego mięsa Tomasz Strzelczyk używa polędwiczek wieprzowych. Możecie je jednak zastąpić jakimkolwiek innym jakościowym wieprzowym mięsem: karkówką, schabem lub łopatką.  Oprószenie mąką mięsa sprawi, że przygotowywany później sos będzie bardziej zawiesisty. Warzywa do tej potrawy krójcie w grubsze kawałki i plastry, ząbki czosnku rozgniećcie dłonią, a korniszony dodajcie w całości. Wszystkie warzywa i tak zmiękną podczas duszenia, ale się nie rozpadną.  Przepis na mięso z warzywami uduszone w piekarniku  Składniki:  2 polędwiczki wieprzowe   2 cebule   2 papryki (żółta i zielona)   200 g czerwonej papryki konserwowej   500 g surowych pieczarek     200 g korniszonów   4 ząbki czosnku    4 ziarna ziela angielskiego   2 liście laurowe   200 ml bulionu   0,5 szklanki ketchupu (pikantnego)   1 łyżka musztardy sarepskiej  sól, roztarty czarny pieprz, słodka papryka  mąka, smalec  Sposób przygotowania:  Polędwiczki pokrójcie na kotlety i przyprawcie solą, roztartym pieprzem i czerwoną słodką papryką.  Na głębokiej patelni...

gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...