Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut
Gotujmy.pl
Newsy

Pamiętacie awanturkę? Tę pyszną pastę kanapkową z PRL-u zrobicie w 5 minut

Brak pomysłu na smaczne i zdrowe śniadanie? Przypomnijcie sobie ten smak! Awanturka, czyli pasta z ryby i twarogu, wróci do waszego jadłospisu na stałe.

Kiedy wasze dzieci mają dość nudnych kanapek z wędliną i serem, a małżonek nie ma zamiaru kolejny raz jeść owsianki – czas na zmiany. Pomysłem na łatwe, proste, ale za to smaczne i szybkie śniadanie jest awanturka. Część z nas na pewno pamięta ten przepis rodem z PRL-u. Pozostali powinni szybko go sobie przyswoić.

Dlaczego? Wystarczy spróbować tego smaku. Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera białego i ryby brzmi dość nietypowo, ten smak jest naprawdę godny polecenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest awanturka?

Swoją drogą także nazwa tej rybno-serowej pasty daje do myślenia. Dlaczego właśnie awanturka? Podobno niektórzy po jej zjedzeniu doświadczali poważnych sensacji żołądkowych…

Musimy was uspokoić.  Jeżeli zakupiliście świeży twaróg i dobrą wędzoną rybę - nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i przystąpić natychmiast do pracy. Blender, mikser czy robot kuchenny? Nie będzie to nikomu potrzebne!

Istnieją różne wersje pasty popularnej w czasach Polski Ludowej. Jedni robią pastę z różnego rodzaju ryb w oleju lub w pomidorach – wtedy znacznie zmieni ona swój smak, ale wcale nie oznacza to, że będzie mniej smaczna od tej z wędzonej makreli.

Zobacz także
Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna

Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób

Przepis na awanturkę

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 25 dag sera białego
  • Nieco szczypiorku
  • 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Makrelę pozbawiamy ości i skórki.
  2. Twaróg i rybę rozdrabniamy widelcem.
  3. Szczypiorek kroimy bardzo drobno i wrzucamy do pasty.
  4. Mieszamy pastę rybno-serową z majonezem i śmietaną.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Podajemy z pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl

Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Pyszna pasta do kanapek dla znudzonych pastą jajeczną. Banalna do zrobienia
Wypróbujcie ten przepis na pastę kanapkową! Jest przepyszna!

Kanapki to bardzo ważne danie w kuchni polskiej. Chyba żaden inny naród tak chętnie nie jada chleba z dodatkami. Najczęściej kanapki jada się chyba z serem lub wędliną, ale bardzo popularne są też różnorodne pasty kanapkowe. Pewnie znacie dobrze pastę z twarożku, pastę z tuńczyka lub pastę jajeczną. Czy jedliście jednak kiedyś pastę z ciecierzycy? Jest przepyszna! Kanapkowa pasta z ciecierzycy Ciecierzyca, która jest głównym składnikiem tej pasty, jest jeszcze niedoceniana w polskiej kuchni. Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa i tania. Zawiera dużo białka, wiele minerałów i bardzo łatwo ją przyrządzić. Spróbujcie tej pasty kanapkowej z ciecierzycy, a może przekonacie się, by wykorzystywać ją też w innych daniach. Składniki na pastę kanapkową z ciecierzycy Szklanka ciecierzycy Cebula szalotka Kawałek pora 3-4 plastry pomidorów suszonych z oleju Pęczek koperku Sól Pieprz Pół łyżki majonezu Przygotowanie pasty kanapkowej z ciecierzycy Ciecierzycę zalejcie wodą i odstawcie na noc.  Następnego dnia opłuczcie ją, zalejcie wymienioną wodą i gotujcie przez ok. 60 minut, by była miękka. Odsączcie ją. Możecie też od razu wykorzystać ciecierzycę z puszki, która jest już ugotowana. Suszone pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki.  Posiekajcie koperek na mniejsze kawałki. Do ciecierzycy dodajcie pomidory i siekany koperek. Zmiksujcie ciecierzycę w ręcznym blenderze. Dodajcie siekaną cebulę i posiekany na mniejsze kawałki por.  Miksujcie pastę ponownie, aż będzie gładka. Możecie dodać do niej odrobinę wody. Doprawcie pastę solą i pieprzem. Wymieszajcie pastę z majonezem, możecie dodać też do niej trochę olej z suszonych pomidorów. Pastę podawajcie z chlebem. Dodatki do pasty z...

kanapki z łososiem
Konczi / gotujmy.pl
Newsy
Już za niecały tydzień Sylwester. Ta prosta przekąska idealnie się sprawdzi podczas każdej imprezy
Nawet, jeżeli spędzicie tegorocznego Sylwestra w bardzo małym gronie, to warto przyrządzić tę smaczną i sycącą przekąskę – jest idealna na imprezę!

Choć prawdopodobnie tegorocznego Sylwestra spędzimy w gronie domowników, nie oznacza to wcale, że impreza noworoczna jest odwołana! Możemy przecież z drugą połówką spędzić udany wieczór i wspólnie przywitać Nowy Rok. Warto zamienić dresy na sylwestrowe kreacje i przygotować coś smacznego do jedzenia! Oprócz sycącej kolacji na ciepło, sprawdzą się także smaczne przekąski, dzięki którym nie będziecie głodni do rana!   Niezależnie od tego, czy Sylwestra spędzicie ze swoimi domownikami czy nie, warto poznać przepis na przekąski, które sprawdzą się podczas każdej imprezy – np. na urodzinach albo w trakcie karnawału. Nie dość, że przyrządza się je bardzo szybko, to są niezwykle sycące. A na pewno dobrze wiecie, że podczas zakrapianych przyjęć porządna podkładka to podstawa! Kanapki z twarożkiem i łososiem Jedną z takich smacznych, imprezowych przekąsek są pyszne kanapeczki z twarogiem i łososiem. Do ich przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: 1 pełnoziarnista bagietka 1 puszka łososia w sosie własnym 100 g półtłustego twarogu Świeży koperek Cytryna Pieprz Przygotowanie Łososia odsączcie z zalewy i przełóżcie do miski. Dodajcie do niej twaróg, pieprz i dokładnie wymieszajcie. Powinniście uzyskać gładką pastę. Bagietkę pokrójcie w równe kromki. Na każdej wyłóżcie pastę z łososia i twarogu. Następnie każdą kanapkę udekorujcie szczyptą świeżego, posiekanego kopru i plasterkiem cytryny.   I gotowe! Takie kanapeczki na pewno doskonale sprawdzą się podczas każdej imprezy. Jeśli nie jesteście miłośnikami łososia, to możecie wykorzystać inną rybę. Świetnie nadaje się do tego tuńczyk albo makrela. Możecie też dodać do pasty drobno posiekaną cebulę, co zdecydowanie nada jej...

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
AdobeStock
Newsy
Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
Kupiliście wędzoną makrelę, ale nie wiecie, jak się za nią „zabrać”? Oto najłatwiejszy sposób na wyfiletowanie tej ryby.

Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej ryb. Wiadomość ta oczywiście cieszy, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Polacy najczęściej sięgają po śledzie, łososie, tuńczyki oraz makrele. Szczególną popularnością cieszy się ta wędzona. Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę? Właściwości odżywcze wędzonej makreli Wędzona makrela to bardzo smaczna i aromatyczna ryba, która posiada szereg korzyści odżywczych. Makrela to ryba bogatym smaku i kremowym miąższu, która jest często porównywana do śledzia, ale w rzeczywistości jest ona bliższa tuńczykowi. Wędzona makrela jest bogata w białko, zdrowe dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, a także minerały i witaminy. Jaki jest profil odżywczy 100g surowej makreli? 233 kcal Tłuszcz 17,9g (w tym tłuszcze nasycone 3,85g) Białko 18g Ponadto, makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, niacynę, fosfor, potas i selen. Jak wyfiletować makrelę? Przynieśliście do domu makrelę i chcecie ją dobrze wyfiletować? Oto najprostszy sposób. Przygotujcie: widelec duży talerz, na którym będziecie obierać rybę mały talerzyk na ości Sposób filetowania: Rozerwijcie przy użyciu widelca skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozetnijcie z góry do dołu. Rybę połóżcie na talerz i zerwijcie skórę z jednej połowy. Chwyćcie za obraną polówkę całą dłonią i delikatnie oderwijcie ją od drugiej połowy. Palcami wyciągnijcie ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa. Widelcem upewnijcie się, że nic nie zostało - przejedźcie nim prostopadle do układu ości. Wyciągnijcie z drugiej połowy kręgosłup, złapcie od strony głowy i delikatnie ciągnijcie w górę....