Kiedy wasze dzieci mają dość nudnych kanapek z wędliną i serem, a małżonek nie ma zamiaru kolejny raz jeść owsianki – czas na zmiany. Pomysłem na łatwe, proste, ale za to smaczne i szybkie śniadanie jest awanturka. Część z nas na pewno pamięta ten przepis rodem z PRL-u. Pozostali powinni szybko go sobie przyswoić.

Dlaczego? Wystarczy spróbować tego smaku. Choć na pierwszy rzut oka połączenie sera białego i ryby brzmi dość nietypowo, ten smak jest naprawdę godny polecenia.

Co to jest awanturka?

Swoją drogą także nazwa tej rybno-serowej pasty daje do myślenia. Dlaczego właśnie awanturka? Podobno niektórzy po jej zjedzeniu doświadczali poważnych sensacji żołądkowych…

Musimy was uspokoić.  Jeżeli zakupiliście świeży twaróg i dobrą wędzoną rybę - nie ma się czego obawiać. Wystarczy zaopatrzyć się w widelec i przystąpić natychmiast do pracy. Blender, mikser czy robot kuchenny? Nie będzie to nikomu potrzebne!

Zobacz także:

Istnieją różne wersje pasty popularnej w czasach Polski Ludowej. Jedni robią pastę z różnego rodzaju ryb w oleju lub w pomidorach – wtedy znacznie zmieni ona swój smak, ale wcale nie oznacza to, że będzie mniej smaczna od tej z wędzonej makreli.

Przepis na awanturkę

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 25 dag sera białego
  • Nieco szczypiorku
  • 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Makrelę pozbawiamy ości i skórki.
  2. Twaróg i rybę rozdrabniamy widelcem.
  3. Szczypiorek kroimy bardzo drobno i wrzucamy do pasty.
  4. Mieszamy pastę rybno-serową z majonezem i śmietaną.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Podajemy z pieczywem.

Źródło: gotujmy.pl