Co sprawia, że pieczone marynowane mięso jest tak dobre? Odpowiednie proporcje smaków w marynacie. Słodki, słony, kwaśny i tak dalej, i tak dalej. Całość podkreślają odpowiednie przyprawy. W tym przypadku nośnikiem smaku jest czosnek w proszku. Wystarczy pół łyżeczki, by przekonać się, że mięso z żeberek wieprzowych może być jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Czym zastąpić sos sojowy?

Wszystkim czytelnikom należy się parę wyjaśnień odnośnie listy składników. Nie znajdziecie na niej nawet szczypty soli. O co tutaj chodzi? Za słoność żeberek odpowiada bowiem arcysłony sos sojowy. Jeżeli jednak nie macie w szafce tego ciemnego dodatku do dań i potraw, zastąpcie go zwykłą solą i posólcie mięso jeszcze w trakcie marynowania – powinno wystarczyć kilka większych szczypt.

Kolejną sprawa, która może wzbudzić niepokój u niektórych gotujących żeberka i czytających ten przepis to oczywiście prażone jabłka. Dodanie do żeberek tego jesiennego przetworu nada im wyraźnej słodyczy. I o to właśnie chodzi! Połączenie kwaśnego ketchupu i słodkich jabłek idealnie pasuje do mięsa żeberek. Jeżeli nie macie także i tego składnika, nic straconego. Postarajcie się zastąpić go zwykłym cukrem.

Przepis na żeberka czosnkowe

Składniki:

  • 2 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 4-5 łyżek prażonych jabłek (opcjonalnie – zamiast tego można użyć cukru, wystarczy 2-3 łyżeczki)
  • Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • Szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego w proszku
  • Pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie dokładnie w dużej misce ketchup, prażone jabłka i sos sojowy.
  2. Dodajcie do płynnej mieszanki pozostałe składniki, czyli suche przyprawy.
  3. W tak przygotowaną mieszankę ostrożnie włóżcie oczyszczone mięso. Postarajcie się, by żeberka zostały dokładnie pokryte przez marynatę.
  4. Odstawcie zamarynowane i szczelnie przykryte mięso w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin.
  5. Żeberka pieczcie w żaroodpornym naczyniu w wysokiej temperaturze przez ok. 1 godzinę. Temperatura piekarnika powinna oscylować wokół 200 st. Celsjusza.
  6. Podawajcie żeberka z surówkami i ziemniakami.

Smacznego!

Zobacz także: