Wystarczy pół łyżeczki. Zamarynujcie tak żeberka, a będziecie oblizywać po nich palce
Adobe Stock
Newsy

Wystarczy pół łyżeczki. Zamarynujcie tak żeberka, a będziecie oblizywać po nich palce

Tak dobrych marynowanych żeberek jeszcze nie jedliście. Ich sekret tkwi w misternie dobranych składnikach marynaty.

Co sprawia, że pieczone marynowane mięso jest tak dobre? Odpowiednie proporcje smaków w marynacie. Słodki, słony, kwaśny i tak dalej, i tak dalej. Całość podkreślają odpowiednie przyprawy. W tym przypadku nośnikiem smaku jest czosnek w proszku. Wystarczy pół łyżeczki, by przekonać się, że mięso z żeberek wieprzowych może być jeszcze smaczniejsze niż zwykle.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zastąpić sos sojowy?

Wszystkim czytelnikom należy się parę wyjaśnień odnośnie listy składników. Nie znajdziecie na niej nawet szczypty soli. O co tutaj chodzi? Za słoność żeberek odpowiada bowiem arcysłony sos sojowy. Jeżeli jednak nie macie w szafce tego ciemnego dodatku do dań i potraw, zastąpcie go zwykłą solą i posólcie mięso jeszcze w trakcie marynowania – powinno wystarczyć kilka większych szczypt.

Kolejną sprawa, która może wzbudzić niepokój u niektórych gotujących żeberka i czytających ten przepis to oczywiście prażone jabłka. Dodanie do żeberek tego jesiennego przetworu nada im wyraźnej słodyczy. I o to właśnie chodzi! Połączenie kwaśnego ketchupu i słodkich jabłek idealnie pasuje do mięsa żeberek. Jeżeli nie macie także i tego składnika, nic straconego. Postarajcie się zastąpić go zwykłym cukrem.

Zobacz także
Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana

Uwielbiacie żeberka? Zróbcie z nimi to przed duszeniem, a smak mięsa powali was na kolana

glazurowane żeberka

Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Sekret smaku to dobór składników na marynatę

Przepis na żeberka czosnkowe

Składniki:

  • 2 kg mięsnych żeberek wieprzowych
  • 4-5 łyżek ketchupu
  • 4-5 łyżek prażonych jabłek (opcjonalnie – zamiast tego można użyć cukru, wystarczy 2-3 łyżeczki)
  • Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • Szczypta cynamonu
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • Pół łyżeczki czosnku suszonego w proszku
  • Pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej w proszku

Przygotowanie:

  1. Wymieszajcie dokładnie w dużej misce ketchup, prażone jabłka i sos sojowy.
  2. Dodajcie do płynnej mieszanki pozostałe składniki, czyli suche przyprawy.
  3. W tak przygotowaną mieszankę ostrożnie włóżcie oczyszczone mięso. Postarajcie się, by żeberka zostały dokładnie pokryte przez marynatę.
  4. Odstawcie zamarynowane i szczelnie przykryte mięso w chłodne miejsce na przynajmniej 12 godzin.
  5. Żeberka pieczcie w żaroodpornym naczyniu w wysokiej temperaturze przez ok. 1 godzinę. Temperatura piekarnika powinna oscylować wokół 200 st. Celsjusza.
  6. Podawajcie żeberka z surówkami i ziemniakami.

Smacznego!

Żeberka w marynacie Karola Okrasy
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Karol Okrasa zdradził mistrzowską marynatę do żeberek. Po upieczeniu mięso samo będzie odchodzić od kości
Prowadzący kulinarnego show „Okrasa łamie przepisy” to prawdziwy kulinarny guru w naszym kraju. Oto jego sekret na marynatę do żeberek.

Ten przepis jest skomponowany z rozmysłem od A do Z. Nic nie zrobi waszym żeberkom tak dobrze, jak marynata receptury Karola Okrasy. Spróbujcie ją przygotować, a już nigdy nie zechcecie jeść żeberek z kapustą kiszoną czy w kapuśniaku. To prawda. Okrasa słynie z wymyślnych, wyszukanych i wykwintnych potraw. Nie da się ukryć, że często używa do nich mało dostępnych składników. Rzućcie okiem na listę składników marynaty do jego żeberek. Nie macie niektórych z tych składników? Czym zamienić trudno dostępne składniki marynaty Okrasy? Nie szkodzi! Sos worchestershire jest bardzo charakterystyczny w smaku, ale jeśli nie znajdziecie go na półkach sklepowych, wybierzcie np. sos rybny. Zamiennikiem sosu worchestershire i sosu rybnego, może być także mieszanka cukru, odrobiny octu i sosu sojowego. Syrop klonowy bez problemu możecie zastąpić odrobiną miodu. Dzięki temu wasze żeberka nabierze bardziej „polskiego” charakteru”. Co z olejem z pestek winogron? Na pewno poprawia on smak żeberek, ale naprawdę nie będzie kłopotu, gdy dodacie do marynaty kilka kropel zwykłego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Przepis na żeberka w marynacie według Karola Okrasy Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych Szklanka zimnej wody 3 ząbki czosnku 3 goździki 3 łyżki sosu worcestershire 5 kulek ziela angielskiego Skórka starta z limonki 3 łyżki syropu klonowego Pieprz biały 150 g ketchupu 1 łyżka oleju z pestek winogron Sól Limonka Suszony tymianek Przygotowanie: Żeberka posypcie obficie pieprzem i solą. Przyrządźcie marynatę z ketchupu, wody, syropu klonowego, zmiażdżonego czosnku, odrobiny soku z limonki i sosu worchestershire. Wymieszajcie dokładnie marynatę i dodajcie do niej ziele angielskie i goździki....

Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem. Idealne do ziemniaków
Żeberka wieprzowe idealnie nadają się nie tylko na grilla czy do kapuśniaku, ale także do sosu z dodatkiem warzyw, np. z porem. Wypróbujcie nasz przepis i podajcie takie żeberka z ziemniakami na obiad swojej rodzinie.

Ten przepis na kruche żeberka wieprzowe w sosie z porem może być ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla kapuśniaku gotowanego na żeberkach , czy dla żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Przygotowanie takich żeberek nie należy do najtrudniejszych zadań kulinarnych pod słońcem. Kluczem będzie odpowiednia mieszanka przypraw do żeberek, a potem duszenie ich do miękkości z niewielką ilością wody. Przepis na żeberka wieprzowe w sosie z porem Składniki: Ok. 75 dag żeberek wieprzowych Sól Imbir w proszku Papryka słodka w proszku 1 łyżka cukru Odrobina cynamonu w proszku 1 por 1 kostka bulionowa 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Pieprz Sos sojowy Olej Przygotowanie: Żeberka oczyśćcie, pokrójcie na kawałki. Wymieszajcie odrobinę soli, łyżeczkę papryki słodkiej w proszku, pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżkę cukru i szczyptę cynamonu. Natrzyjcie mieszanką przypraw wasze kawałki żeberek. Odstawcie żeberka na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie podsmażcie przez chwilę żeberka na patelni na odrobinie oleju. Przełóżcie podsmażone delikatnie żeberka do rondla lub garnka z grubym dnem, wlejcie 2 szklanki wody, posólcie i duście pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Na tłuszczu, który pozostał po podsmażaniu żeberek na patelni, podsmażcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pokrojony por. Podsmażone warzywa dodajcie do duszących się żeberek. Wymieszajcie mąkę ze śmietaną w miseczce, po czym zagęśćcie taką mieszanką całą potrawę. Na koniec doprawcie do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przegotujcie całe danie przez chwilę i podawajcie z ziemniakami i sałatą lodową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czytaj...

Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na żeberka w coli z grilla. Zajada się nimi cała rodzina Ewy Wachowicz
Doskonałe w smaku i miękkie żeberka pieczone w marynacie z dodatkiem coli. Są hitem na każdym grillu.

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pieczonych lub grillowanych żeberek. Miękkie mięso, które z łatwością odchodzi od kości to przysmak wielu. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie mięsa, które należy marynować przez kilka godzin. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku i pozostanie soczyste. Cola użyta w tym przepisie sprawia, że mięso ma nietypowy smak – musicie ich koniecznie spróbować! Z czym podawać żeberka z grilla? Ewa Wachowicz poleca podać tak przygotowane żeberka z ogórkami małosolnymi albo sałatą z sosem balsamicznym. My polecamy również pieczone lub grillowane ziemniaki , czosnkowy sos tzatziki albo prostą grillową sałatkę z pomidorów . Przepis na żeberka w coli z grilla Ewy Wachowicz Składniki 2 kg wieprzowych żeberek 2 szklanki Coca-Coli 8 ząbków czosnki 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Żeberka dokładnie umyjcie i osuszcie papierowym ręcznikiem. Potnijcie je na mniejsze kawałki. Czosnek obierzcie z łupin i wyciśnijcie przez praskę. Mięso natrzyjcie dokładnie papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Dodajcie czosnek i dobrze wymieszajcie. Żeberka włóżcie do zamykanego pojemnika lub do dużej miski i przykryjcie folią spożywczą. Włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. W miseczce wymieszajcie miód z oliwą z oliwek na jednolitą konsystencję i dodajcie do żeberek. Dolejcie colę. Ponownie włóżcie do lodówki na 2-3 godziny. Grillujcie, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nie macie grilla, możecie upiec je w piekarniku. Żeberka są gotowe, gdy mięso odchodzi od kości. W trakcie pieczenia polewajcie mięso marynatą. Smacznego! Jak...

Pikantne żeberka z takim sosem, że palce lizać. Oszalejecie na punkcie tego smaku
Adobe Stock
Newsy
Pikantne żeberka zamarynowane tak, że palce lizać. Przed pieczeniem zróbcie z nimi jeszcze 1 rzecz
Jeśli jesteście fanami wieprzowiny, a w szczególności żeberek, koniecznie musicie ich spróbować w wersji z sosem słodko-ostrym. To kulinarny strzał w dziesiątkę. Z pewnością pokochacie ich smak!

Połączenie cukru, papryczek chili i żeberek? Czemu nie! W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Choć to zestawienie może wydawać się dziwne, w rzeczywistości smakuje naprawdę wybornie! Sami się przekonajcie.  Przepis na żeberka w słodko-ostrym sosie chili Składniki: 1 kilogram żeberek wieprzowych 4 ząbki czosnku 120 gramów cukru 2 papryczki chili 2 łyżki sosu sojowego Woda Przyprawy i zioła: sól, imbir, kolendra, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie Przygotowanie: W dużym garnku umieśćcie 1,5 litra wody, liście laurowe, ziela angielskie, szczyptę soli oraz 2 obrane ząbki czosnku. Całość zagotujcie. Żeberka dokładnie umyjcie, pokrójcie na mniejsze kawałki i umieśćcie w garnku z gotującą się wodą. Po ok. 30 minutach wyjmijcie mięso z wody, umieśćcie w szklanej lub plastikowej misce i odstawcie do ostygnięcia. W małym rondelku umieśćcie 250 ml wody i 120 gramów cukru. Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Kiedy mikstura zacznie wrzeć dodajcie do niej 2 ząbki obranego i przeciśniętego przez praskę czosnku, 1 łyżeczkę imbiru, sos sojowy oraz bardzo drobno posiekane papryczki chili. Całość gotujcie aż do momentu, w którym sos ładnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Tak przygotowany sos dodajcie do wystudzonych żeberek. Zamarynowane mięso umieśćcie w lodówce na całą noc. Następnego dnia przełóżcie żeberka do dużego naczynia żaroodpornego, przykryjcie folią i pieczcie przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upływie tego czasu ściągnijcie folię i trzymajcie potrawę w piekarniku jeszcze przez kolejne 20 minut. Gotowe!