Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie
AdobeStock
Newsy

Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie

Demencja dotyka coraz więcej osób w podeszłym wieku. Przeprowadzone przez naukowców badanie wykazało, że regularne spożywanie popularnych wędlin, może zwiększyć ryzyko zachorowania na demencję.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 07, 2021

Większość ludzi szuka sposobów na to, by zapobiec demencji lub ją spowolnić. A czy wiedzieliście, że istnieją produkty spożywcze, które przyśpieszają ten proces? Sprawdźcie, czego powinno się unikać w diecie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czym jest demencja?

Choć demencja kojarzy się z podeszłym wiekiem, może ona dopaść każdego nawet przed 50. rokiem życia! Takie przypadki nie są jednak dość częste, a demencja zwykle ujawnia się po 65. roku życia.

Część ludzi mylnie utożsamia demencję z naturalnym procesem starzenia się. To grupa chorób mózgu, która objawia się u części ludzi w starszym wieku.

Zobacz także

Objawy demencji

Do typowych objawów demencji zalicza się:

  • Zapominanie imion i nazwisk
  • Gubienie przedmiotów
  • Zaburzenie orientacji przestrzennej
  • Problemy ze zrozumieniem różnych rzeczy
  • Utrudniona prawidłowa ocena sytuacji i myślenie przyczynowo-skutkowe
  • Zaburzenia mowy
  • Problemy z rozpoznawaniem mowy, włączaniem się do rozmowy
  • Trudności z artykułowaniem myśli
  • Zaburzenia snu
  • Apatia
  • Drażliwość

Przebieg demencji

Demencję dzieli się na etapy ze względu na jej przebieg. Choroba może postępować latami, a pogorszenie może nastąpić w każdym momencie. Należy pamiętać, że u każdego chorego demencja będzie przebiegała w innym tempie.

  • 1 etap: chory zaczyna mieć problemy z pamięcią. Myli nazwiska, nazwy codziennych przedmiotów, gubi różne drobiazgi, zapomina numerów telefonów. Może się zacząć izolować od najbliższych i stracić zainteresowanie dotychczasowymi aktywnościami.
  • 2 etap: problemy chorego zaczynają już być widoczne dla otoczenia. Osoba z demencją ma już duże trudności z przyswojeniem nowych informacji, nie rozpoznaje swojego otoczenia (może mieć problem z samodzielnym powrotem do domu), zaczyna mieć problemy w wykonywaniu codziennych czynności.
  • 3 etap: chory wymaga stałej opieki i kontroli. Może się zachowywać nieadekwatnie do sytuacji, nie rozpoznaje już bliskich, ma urojenia.

Przetworzone mięso i demencja

Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że może istnieć powiązanie między demencją, a spożywaniem przetworzonego mięsa – mowa tutaj o bekonie, salami, kiełbasach czy parówkach. Odkryto za to, że jedzenie czerwonego mięsa może zapobiegać rozwojowi demencji.

W wyniku badań stwierdzono, że porcja 25 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększała u badanych ryzyko demencji aż o 44%!

 

Czytaj także:

Komentarze