Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie
AdobeStock
Newsy

Wystarczy plaster tego produktu dziennie. Nabawicie się demencji na własne życzenie

Demencja dotyka coraz więcej osób w podeszłym wieku. Przeprowadzone przez naukowców badanie wykazało, że regularne spożywanie popularnych wędlin, może zwiększyć ryzyko zachorowania na demencję.

Większość ludzi szuka sposobów na to, by zapobiec demencji lub ją spowolnić. A czy wiedzieliście, że istnieją produkty spożywcze, które przyśpieszają ten proces? Sprawdźcie, czego powinno się unikać w diecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest demencja?

Choć demencja kojarzy się z podeszłym wiekiem, może ona dopaść każdego nawet przed 50. rokiem życia! Takie przypadki nie są jednak dość częste, a demencja zwykle ujawnia się po 65. roku życia.

Część ludzi mylnie utożsamia demencję z naturalnym procesem starzenia się. To grupa chorób mózgu, która objawia się u części ludzi w starszym wieku.

Zobacz także
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów

Picie wody podczas jedzenia jest niebezpieczne? Ekspert wyjaśnia dla kogo

Picie wody podczas jedzenia jest niebezpieczne? Ekspert wyjaśnia dla kogo

Objawy demencji

Do typowych objawów demencji zalicza się:

  • Zapominanie imion i nazwisk
  • Gubienie przedmiotów
  • Zaburzenie orientacji przestrzennej
  • Problemy ze zrozumieniem różnych rzeczy
  • Utrudniona prawidłowa ocena sytuacji i myślenie przyczynowo-skutkowe
  • Zaburzenia mowy
  • Problemy z rozpoznawaniem mowy, włączaniem się do rozmowy
  • Trudności z artykułowaniem myśli
  • Zaburzenia snu
  • Apatia
  • Drażliwość

Przebieg demencji

Demencję dzieli się na etapy ze względu na jej przebieg. Choroba może postępować latami, a pogorszenie może nastąpić w każdym momencie. Należy pamiętać, że u każdego chorego demencja będzie przebiegała w innym tempie.

  • 1 etap: chory zaczyna mieć problemy z pamięcią. Myli nazwiska, nazwy codziennych przedmiotów, gubi różne drobiazgi, zapomina numerów telefonów. Może się zacząć izolować od najbliższych i stracić zainteresowanie dotychczasowymi aktywnościami.
  • 2 etap: problemy chorego zaczynają już być widoczne dla otoczenia. Osoba z demencją ma już duże trudności z przyswojeniem nowych informacji, nie rozpoznaje swojego otoczenia (może mieć problem z samodzielnym powrotem do domu), zaczyna mieć problemy w wykonywaniu codziennych czynności.
  • 3 etap: chory wymaga stałej opieki i kontroli. Może się zachowywać nieadekwatnie do sytuacji, nie rozpoznaje już bliskich, ma urojenia.

Przetworzone mięso i demencja

Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że może istnieć powiązanie między demencją, a spożywaniem przetworzonego mięsa – mowa tutaj o bekonie, salami, kiełbasach czy parówkach. Odkryto za to, że jedzenie czerwonego mięsa może zapobiegać rozwojowi demencji.

W wyniku badań stwierdzono, że porcja 25 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększała u badanych ryzyko demencji aż o 44%!

 

Czytaj także:

Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie
AdobeStock
Newsy
Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie
Czy wiecie, że odpowiednia dieta może chronić wasz mózg przed przedwczesnym starzeniem? Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję?

Demencja to ogromny problem zdrowotny na całym świecie. Zdaniem ekspertów, demencja nie jest naturalną częścią starzenia, tylko zespołem objawów, które pojawiają się, gdy nasz mózg choruje i nie działa sprawnie. Z czego to może wynikać? Czym jest demencja i jakie są jej przyczyny? Demencja, czyli inaczej otępienie, to stan wywołany chorobą mózgu, zwykle przewlekłą, która ma postępujący charakter. Główne objawy demencji to zaburzenia pamięci, myślenia i orientacji, a także utrudniona zdolność liczenia, uczenia się i rozumienia, którym często towarzyszą zaburzenia emocjonalne oraz zaburzenia zachowania. Stan ten dotyczy ok. 1% populacji ogólnej. W Polsce ok. 400 tys. osób choruje na demencję. Jej najczęstszą formą jest choroba Alzheimera . Jak zapobiec demencji? Aby zminimalizować ryzyko demencji można zrobić kilka rzeczy. Stymulowanie funkcji poznawczych i aktywność umysłowa powoduje zwiększenie tzw. rezerwy kognitywnej. Dlatego warto przez całe życie m.in. uczyć się języków obcych, czytać książki i rozwiązywać krzyżówki. Istotną rolę pełni również aktywność fizyczna, która poza pracą zawodową i domowymi zajęciami z ruchem, powinna uwzględniać ćwiczenia i uprawianie sportu. Nie bez znaczenia jest też dieta. A konkretnie dieta o nazwie MIND . Czym jest dieta MIND? Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) ma na celu zapobieganie demencji i utracie funkcji mózgu wraz z wiekiem. Dieta ta jest połączeniem diety śródziemnomorskiej i diety DASH, której głównym celem jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Co wchodzi w skład diety MIND? Są to przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste oraz ryby. Przy diecie MIND...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą być trujące
Adobe Stock
Newsy
Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej mogą zawierać groźną dla życia bakterię
Grillowanie lub pieczenie ziemniaków w folii aluminiowej bez odpowiednich środków ostrożności może zakończyć się tragicznie. Sprawdźcie, co robić, by nie ryzykować poważnym zatruciem.

Być może zaskoczy was to, że ziemniaki przechowywane przez zaledwie kilka godzin w nieodpowiedniej temperaturze mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Powinno się je zjeść w ciągu czterech godzin od przygotowania (o ile nie są w lodówce) - a nawet w przeciągu dwóch godzin, jeśli na dworze jest gorąco. Dotyczy to nie tylko pieczonych ziemniaków i sałatki ziemniaczanej, ale też zwykłych gotowanych ziemniaków, purée czy zupy ziemniaczanej . Chodzi o jad kiełbasiany , czyli toksynę botulinową (botulinę). Jest to neurotoksyna, którą wytwarzają beztlenowe bakterie Clostridium botulinum . I choć w odpowiednich dawkach wykorzystywana jest w medycynie estetycznej do spłycania zmarszczek czy zmniejszania potliwości, spożyta wraz z jedzeniem może być silnie trująca.  Botulina - śmiertelnie niebezpieczna trucizna Jest tak silna, że jedna łyżeczka jadu kiełbasianego wystarczyłaby, by zabić 100 tys. ludzi. Wystarczy więc kontakt z minimalną ilością botuliny, żeby się rozchorować. Jad kiełbasiany rozwija się bez tlenu. I dlatego właśnie w sezonie grillowym powinniśmy szczególnie uważać, przygotowując na grillu żywność w folii aluminiowej.  Przyjrzyjmy się naszym ukochanym grillowanym ziemniakom i sałatkom ziemniaczanym . Aby upiec ziemniaka na grillu, szczelnie zawiniecie go w folię aluminiową, prawda? Słusznie, jednak musicie pamiętać, że w ten sposób ograniczacie dostęp tlenu do ziemniaka. Jeśli nie odpakujecie go od razu po przygotowaniu i nie będziecie trzymać już upieczonego ziemniaka albo w wysokiej temperaturze, albo w lodówce - ryzykujecie rozwojem toksyny botulinowej. Jad kiełbasiany w ziemniakach Wiosną i latem szczególną uwagę zwracajcie więc na sposób przygotowania i przechowywania ziemniaków z grilla lub ogniska. Jeśli chcecie mieć pewność, że unikniecie...

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...