Większość ludzi szuka sposobów na to, by zapobiec demencji lub ją spowolnić. A czy wiedzieliście, że istnieją produkty spożywcze, które przyśpieszają ten proces? Sprawdźcie, czego powinno się unikać w diecie.
Czym jest demencja?
Choć demencja kojarzy się z podeszłym wiekiem, może ona dopaść każdego nawet przed 50. rokiem życia! Takie przypadki nie są jednak dość częste, a demencja zwykle ujawnia się po 65. roku życia.
Część ludzi mylnie utożsamia demencję z naturalnym procesem starzenia się. To grupa chorób mózgu, która objawia się u części ludzi w starszym wieku.
Objawy demencji
Do typowych objawów demencji zalicza się:
Zobacz także:
- Zapominanie imion i nazwisk
- Gubienie przedmiotów
- Zaburzenie orientacji przestrzennej
- Problemy ze zrozumieniem różnych rzeczy
- Utrudniona prawidłowa ocena sytuacji i myślenie przyczynowo-skutkowe
- Zaburzenia mowy
- Problemy z rozpoznawaniem mowy, włączaniem się do rozmowy
- Trudności z artykułowaniem myśli
- Zaburzenia snu
- Apatia
- Drażliwość
Przebieg demencji
Demencję dzieli się na etapy ze względu na jej przebieg. Choroba może postępować latami, a pogorszenie może nastąpić w każdym momencie. Należy pamiętać, że u każdego chorego demencja będzie przebiegała w innym tempie.
- 1 etap: chory zaczyna mieć problemy z pamięcią. Myli nazwiska, nazwy codziennych przedmiotów, gubi różne drobiazgi, zapomina numerów telefonów. Może się zacząć izolować od najbliższych i stracić zainteresowanie dotychczasowymi aktywnościami.
- 2 etap: problemy chorego zaczynają już być widoczne dla otoczenia. Osoba z demencją ma już duże trudności z przyswojeniem nowych informacji, nie rozpoznaje swojego otoczenia (może mieć problem z samodzielnym powrotem do domu), zaczyna mieć problemy w wykonywaniu codziennych czynności.
- 3 etap: chory wymaga stałej opieki i kontroli. Może się zachowywać nieadekwatnie do sytuacji, nie rozpoznaje już bliskich, ma urojenia.
Przetworzone mięso i demencja
Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds w Wielkiej Brytanii odkryli, że może istnieć powiązanie między demencją, a spożywaniem przetworzonego mięsa – mowa tutaj o bekonie, salami, kiełbasach czy parówkach. Odkryto za to, że jedzenie czerwonego mięsa może zapobiegać rozwojowi demencji.
W wyniku badań stwierdzono, że porcja 25 g przetworzonego mięsa dziennie, zwiększała u badanych ryzyko demencji aż o 44%!
Czytaj także: