Kto jak nie Tomasz Strzelczyk wie, w jaki sposób wyczarować coś z niczego? Tym razem znany i lubiany kucharz pokazał, że wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować przepyszne i bardzo proste danie.

To pałki z kurczaka w smakowitym sosie, który przyrządza się w mig. Takie danie będzie hitem na każdej imprezie - jest smaczne i mało skomplikowane. Do tych pałek z kurczaka będą smakowały zarówno ziemniaki gotowane, jak i pieczone czy frytki. Możecie je podać z czym tylko chcecie, ale ostrzegamy - ten smak uzależnia!

Przepis na pałki z kurczaka od Tomasza Strzelczyka

Łatwe przepisy wcale nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie - często cały smak tkwi właśnie w prostocie. Tomasz Strzelczyk tego kurczaka doprawia tylko solą i pieprzem. W czym więc tkwi sekret? W bardzo aromatycznym, maślanym sosie z solidną porcją czosnku, parmezanu i ziół. Wykorzystajcie poniższy przepis. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 kilogram pałek z kurczaka

  • 1 kostka masła (200 g. Można użyć nieco mniejszej ilości)

  • 100 g parmezanu

  • 10 ząbków czosnku

  • świeży koperek

  • świeża natka pietruszki 

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i osuszcie. Następnie włóżcie je do pojemnego naczynia i posypcie kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Polejcie odrobiną oleju i wszystko wymieszajcie tak, by mięso przeszło przyprawami. 

  2. Przełóżcie mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

  3. W międzyczasie przygotujcie sos do kurczaka. W niewielkim garnku rozpuśćcie całą kostkę masła. 

  4. Następnie dodajcie do niego od 8 do 10 ząbków czosnku, drobno pokrojonych. 

  5. Zetrzyjcie na drobnych oczkach około 100 g parmezanu. Koperek oraz pietruszkę umyjcie i posiekajcie drobno. Wymieszajcie z parmezanem.

  6. Gdy kurczak już się upiecze, do ostudzonego masła z czosnkiem wsypcie parmezan z ziołami. Wymieszajcie. Jeśli lubicie bardziej ostre dania, możecie dodać jedną szczyptę płatków chili.

  7. Wyłóżcie kurczaka na półmisek. Polejcie serowo-ziołowym sosem. Wymieszajcie dokładnie. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube