Wystarczy krótka lista składników i kurczak rozpływa się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka
ODDASZ FARTUCHA/YouTube,Instagram
Newsy

Krótka lista składników i udka z kurczaka rozpłyną się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka

Czy potrzeba wymyślnych przypraw do zrobienia pysznego mięsa? Wcale nie - dowodem jest ten genialny kurczak z przepisu Tomka Strzelczyka.

Kto jak nie Tomasz Strzelczyk wie, w jaki sposób wyczarować coś z niczego? Tym razem znany i lubiany kucharz pokazał, że wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować przepyszne i bardzo proste danie.

To pałki z kurczaka w smakowitym sosie, który przyrządza się w mig. Takie danie będzie hitem na każdej imprezie - jest smaczne i mało skomplikowane. Do tych pałek z kurczaka będą smakowały zarówno ziemniaki gotowane, jak i pieczone czy frytki. Możecie je podać z czym tylko chcecie, ale ostrzegamy - ten smak uzależnia!

Przepis na pałki z kurczaka od Tomasza Strzelczyka

Łatwe przepisy wcale nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie - często cały smak tkwi właśnie w prostocie. Tomasz Strzelczyk tego kurczaka doprawia tylko solą i pieprzem. W czym więc tkwi sekret? W bardzo aromatycznym, maślanym sosie z solidną porcją czosnku, parmezanu i ziół. Wykorzystajcie poniższy przepis. 

Składniki:

  • 1 kilogram pałek z kurczaka

  • 1 kostka masła (200 g. Można użyć nieco mniejszej ilości)

  • 100 g parmezanu

  • 10 ząbków czosnku

  • świeży koperek

  • świeża natka pietruszki 

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Genialny patent Tomka Strzelczyka na parzenie kapusty na gołąbki. Liście odchodzą same

Genialny patent Tomka Strzelczyka na parzenie kapusty na gołąbki. Liście odchodzą same

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Zróbcie zapasy

Pomysł Tomasza Strzelczyka na treściwy i pyszny obiad awaryjny. Szybko zrobicie zapasy

Przygotowanie:

  1. Umyjcie mięso i osuszcie. Następnie włóżcie je do pojemnego naczynia i posypcie kilkoma szczyptami soli i pieprzu. Polejcie odrobiną oleju i wszystko wymieszajcie tak, by mięso przeszło przyprawami. 

  2. Przełóżcie mięso na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut.

  3. W międzyczasie przygotujcie sos do kurczaka. W niewielkim garnku rozpuśćcie całą kostkę masła. 

  4. Następnie dodajcie do niego od 8 do 10 ząbków czosnku, drobno pokrojonych. 

  5. Zetrzyjcie na drobnych oczkach około 100 g parmezanu. Koperek oraz pietruszkę umyjcie i posiekajcie drobno. Wymieszajcie z parmezanem.

  6. Gdy kurczak już się upiecze, do ostudzonego masła z czosnkiem wsypcie parmezan z ziołami. Wymieszajcie. Jeśli lubicie bardziej ostre dania, możecie dodać jedną szczyptę płatków chili.

  7. Wyłóżcie kurczaka na półmisek. Polejcie serowo-ziołowym sosem. Wymieszajcie dokładnie. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....

Tomasz Strzelczyk poleca letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk poleca pyszne letnie danie jednogarnkowe. To esencja lata na talerzu
Wrzućcie do garnka sezonowe, młode warzywa, dodajcie przyprawy i zobaczcie, co się będzie działo - z przepisu Tomasza Strzelczyka wyjdzie wam genialne danie jednogarnkowe.

Tomasz Strzelczyk to wschodząca gwiazda polskiej internetowej sceny kulinarnej. Nieustannie dzieli się swoimi przepisami na różne dania, a każde z nich wychodzi genialnie. Tym razem pan Tomasz proponuje pyszne danie jednogarnkowe, idealne na lato. Kucharz nazwał je „garnkiem pysznych letnich dobroci”. Znajdziecie w nim takie sezonowe warzywa jak młode ziemniaki, kapustę, szparagi, a także koperek, szczypior i inne. Do tego pierś z kurczaka albo inne, wybrane przez was mięso. Zaletą tego dania jest jego wszechstronność - możecie dodać do niego mięso (tak, jak pan Tomasz) i otrzymać jednogarnkowy obiad. Można też zrobić z niego przystawkę albo dodatek do kotletów czy jajek sadzonych. Tak naprawdę możecie wykorzystać je tak, jak chcecie - tutaj nie ma ograniczeń! Na tym właśnie polega filozofia Strzelczyka. Nie ograniczajcie się w kuchni, eksperymentujcie ze smakami, a stworzycie coś wspaniałego.  Przepis na letnie danie jednogarnkowe Tomasza Strzelczyka Do przygotowania „garnka pysznych letnich dobroci” potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma młodych ziemniaków ćwierć młodej kapusty pęczek szparagów (lub fasolka szparagowa) szklanka śmietanki 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 ząbek czosnku świeży koperek szczypior pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej majeranek sól pieprz Przygotowanie: Oczyśćcie młode ziemniaki. Warto wykorzystać sposób Tomasza - posypcie ziemniaki gruboziarnistą solą i mieszajcie kilka minut. Wypłuczcie i gotowe! Ziemniaki włóżcie do garnka i zalejcie wodą tak, by je przykryła. Posólcie, zagotujcie. Po zagotowaniu gotujcie 10-12 minut, nie więcej....

Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Niesamowite, jakim składnikiem podkreśla ich smak
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia. Ich smak podkreślicie jednym dodatkiem
Lubicie pieczone pałki kurczaka? Zobaczcie, jak przygotowuje je Jakub Kuroń.

Pieczony kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Mięso kurczaka jest nie tylko pożywne i smaczne, ale też stosunkowo tanie. Zobaczcie jak przygotowuje kurczaka Jakub Kuroń. Gwarantujemy, że jego przepis na pieczone pałki z kurczaka na stałe zagości w waszym menu. Pieczone pałki z kurczaka Jakuba Kuronia Jakub Kuroń podzielił się ze swoimi fanami przepisem na pieczone pałki kurczaka. Kucharz dodaje do nich dwa nietypowe składniki, które genialnie podkreślają ich smak. To ostra musztarda z papryką trinidad scorpion i syrop z agawy. Musztardę tę możecie zastąpić bez problemu ostrą musztardą np. typu dijon, a syrop z agawy, odrobioną miodu: - Pieczone pałki z kurczaka z pikantną musztardą to bardzo fajny przepis. Prosty w przygotowaniu, wręcz idealny na szybki obiad. Kluczowym składnikiem jest ostra musztarda z papryką trinidad scorpion. Jej charakterystyczny lekko kwaskowy i mocno pikantny smak, świetnie łączy się z drobiem. Dlatego zdecydowałem na przygotowanie marynaty z jej udziałem - opowiada o swoim przepisie Jakub Kuroń. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 4 łyżki oleju roślinnego np. słonecznikowego łyżeczka musztardy Trinidad Scorpion lub innej o kwaśnym i pikantnym smaku łyżka syropu z agawy lub miodu łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka curry w proszku 4 ząbki czosnku sól Sposób przygotowania: Pałki z kurczaka umyjcie pod bieżącą zimną wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, polejcie olejem i dobrze natrzyjcie przyprawami. Tak doprawione mięso możecie marynować od 1 do 24 godzin, aby smak przypraw przeniknął głębiej w strukturę mięsa. Kurczaka wyjmijcie z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Dzięki...

palki z kurczaka z ryzem
Newsy
Pałki kurczaka upieczone na ryżu robią się niemal same. Temu daniu nikt się nie oprze
Na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny polecają się udka z kurczaka pieczone na ryżu z warzywami. To danie przygotowuje się zaledwie w kilka chwil, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!

Podudzia z kurczaka nie są zbyt wymagające podczas przygotowania, a dodatkowo są stosunkowo tanie. Z ich przyrządzeniem poradzi sobie każdy, nawet kulinarny laik. Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw bądź marynata, aby zachwycały smakiem. Pałki pieczone na ryżu z warzywami to idealny przepis na szybki posiłek. Pomysł na ekspresowy obiad z piekarnika Odpowiednie przyprawy, dobre mięso i dodatki to klucz to znakomitego obiadu dla całej rodziny. Jeśli brakuje wam pomysłu na niedzielny posiłek, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Nie wymaga wysokich zdolności kulinarnych czy dłuższego pobytu w kuchni. To danie robi się praktycznie samo. Połączenie pieczonych pałek z kurczaka z aromatycznym ryżem i delikatnymi warzywami to strzał w dziesiątkę! Przepis na pałki z kurczaka na ryżu pieczone w piekarniku Składniki: 8 podudzi z kurczaka (pałek) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju roślinnego 1 szklanka ryżu jaśminowego 500 ml gorącego bulionu lub wrzątku wody sól pieprz słodka mielona papryka kurkuma imbir Przygotowanie: Podudzia umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym, posypcie przyprawą do kurczaka i odstawcie na chwilę.  Ryż przełóżcie do garnka lub miski i zalejcie wrzątkiem, aby cały znalazł się pod wodą. Marchewkę obierzcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajcie na nią startą marchewkę oraz posiekaną cebulę. Smażcie do momentu zeszklenia się cebuli. Później dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i duście jeszcze wszystko razem przez około minutę. Przygotujcie większe naczynie żaroodporne. Na jego dnie ułóżcie podsmażoną marchewkę z cebulą oraz...