Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, zdrowy ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu
@nathallae/TikTok
Newsy

Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, smaczny ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu

Czy da się zrobić ser w kilkanaście minut? Wypróbujcie ten przepis i sami się przekonajcie. Wystarczy kilka składników, chwila roboty i domowy ser gotowy.

Gdy znudzą się wam sery dostępne w sklepach, pora na przygotowanie ich samodzielnie. Niestety, zrobienie sera nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bardzo pilnować temperatury mleka, częstotliwości mieszania, a czasami potrzebne jest też dodanie kultury bakterii, które aktywują procesy niezbędne do tego, by powstał taki ser, jaki widzimy na sklepowych półkach.

Prostszą alternatywą jest tak zwana hrudka, czyli ser z jajek i mleka. Tradycyjnie przyrządza się go na Słowacji w okolicach Wielkanocy, a przypomina on nieco polski tradycyjny przysmak ze zgliwiałego sera. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a do tego bardzo szybkie. Zobaczcie, jak go zrobić. 

Przepis na domowy ser

Do przygotowania takiego sera będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki soli 

Zobacz także
Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie co można z niego zrobić

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie, co można z niego zrobić 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i wsypcie dwie łyżeczki soli. Wymieszajcie i powoli doprowadzajcie do wrzenia.

  2. W tym czasie, w osobnej misce wymieszajcie jajka ze śmietanką. Pamiętajcie, by co kilka chwil mieszać mleko, które cały czas się podgrzewa.

  3. Następnie, bardzo energicznie mieszając mleko, wlejcie do niego jajka.

  4. Podgrzewajcie dalej przez około 8 minut, aż wytrąci się serwatka. Odstawcie do ostudzenia - dzięki temu ser będzie bardziej pulchny. 

  5. Wyłóżcie duże sitko gazą.

  6. Wylejcie zawartość garnka na gazę, zawińcie i mocno odciśnijcie z płynu.

  7. Gazę przełóżcie do pojemnika, przykryjcie talerzem i dociśnijcie czymś ciężkim - dobrze sprawdzi się słoik wypełniony wodą (i koniecznie zakręcony!).

  8. Całość wstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.

I gotowe! Tak przygotowany ser można od razu kroić i się nim zajadać. 

@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé

Źródło: @nathallae/TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 
Domowy ser z grzybami jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.

Przygotowywanie własnego nabiału ma dwie zalety. Po pierwsze dokładnie wiecie, co zostało dodane do produktu, a po drugie z wielką satysfakcją możecie otworzyć lodówkę i zaprezentować rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie zrobiony przysmak. Podziw będzie tym większy, że panuje powszechne przekonanie, iż przygotowywanie własnego nabiału jest trudne i czasochłonne. Ten ser żółty zrobicie jednak w pół godziny. Odstawcie go potem do lodówki na kolejne 30 minut, a najlepiej na całą noc. Jakich grzybów użyć do domowego sera? W sezonie grzybowym oczywiście dodawajcie leśne grzyby. Mają znacznie więcej aromatu niż zwykłe pieczarki czy boczniaki. Najlepsze będą te najszlachetniejsze, czyli borowiki i podgrzybki Do sera poza sezonem grzybowym proponujemy używać grzybów ususzonych jesienią. Jak przygotować domowy żółty ser? Składniki: 1 litr mleka, 1kg twarogu, 250g ulubionych grzybów. a także 50g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka oleju,  szczypta soli.  Przygotowanie: Przygotowujemy grzyby: oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i przesmażamy na gorącej patelni, na łyżce oleju. Początkowo nie mieszamy, a po 3-4 minutach obracamy na drugą stronę, podsmażamy i znowu obracamy. Pod koniec smażenia solimy, posypujemy gałką i jeszcze chwilę smażymy. Do garnka wlewamy mleko i dokładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby mleko nie zawrzało i nie wykipiało. Jak tylko wytrąci się serwatka, zdejmujemy z ognia. Na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy mleczną miksturę, odprowadzając nadmiar wody, a sam ser z powrotem wkładamy do garnka, solimy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy masę, która na...

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser. Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać? Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu. Sposób na odświeżenie żółtego sera Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe! Przepis na roladki z indyka z serem żółtym Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg) 8 plastrów żółtego sera 2 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej 2 jajka Łyżka majonezu Łyżka musztardy 6 łyżek bułki tartej 50 ml oleju rzepakowego Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka. Na każdym kotlecie połóżcie plaster...

Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Cukiereczek13/gotujmy.pl
Newsy
Pyszna sałatka z botwinką, jajkiem i fetą. Rewelacyjny przepis
Sałatka z botwinką to świetny pomysł na kolację lub lunch do pracy. Robi się ją bardzo szybko.

Sezon na botwinkę w wielu domach oznacza regularne gotowanie zupy z botwinką . Jest przepyszna, ale może się szybko znudzić! Na szczęście z botwinki można wyczarować coś więcej, niż tylko zupę. Wspaniale nadaje się choćby do zrobienia smacznej sałatki. Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl, która robi sałatkę z botwinki z dodatkiem jajka i sera feta oraz ziaren słonecznika. Pychota! Przepis na sałatkę z botwinką, jajkiem i fetą Do przygotowania smacznej, letniej sałatki z botwinką potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pęczek botwinki 125 g szynki 100 g sera feta 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżeczki octu winnego Pół łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie i wypłuczcie dokładnie botwinkę. Pokrójcie ją drobno, a buraczki pokrójcie w kostkę. Wlejcie do garnka 2 szklanki wody i zagotujcie. Po zagotowaniu wrzućcie botwinkę i buraczki, dodajcie sól i gotujcie przez minutę. Odcedźcie i ostudźcie. Jajka ugotujcie na twardo, a po ugotowaniu pokrójcie w kostkę zostawiając jedno jajko – przyda się do dekoracji. Tak samo pokrójcie szynkę. W miseczce wymieszajcie 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajcie 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie wlejcie 2 łyżeczki octu winnego, wsypcie pół łyżeczki oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Jeżeli nie lubicie grudek w sosie, możecie zmiksować go za pomocą blendera na gładką masę. Do dużej miski włóżcie ugotowaną i ostudzoną botwinkę, jajka, szynkę oraz ser feta (najlepiej wcześniej go pokruszyć). Wlejcie sos i wymieszajcie wszystkie składniki. Na koniec posypcie...

Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
AdobeStock
Newsy
Czy szparagi się obiera? Odpowiedź jest jasna
Obierać szparagi, czy nie? Wszystko zależy od rodzaju szparagów, które wybraliście.

Świeże szparagi to pyszne, lekkie i zdrowe danie, które jednoznacznie kojarzy się z wiosną. Niektórym przyrządzenie szparagów przysparza nieco trudności. Należy je obierać czy nie? Sprawdźcie! Czy szparagi trzeba obierać? Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju szparagów, z którymi macie do czynienia. Białe szparagi zawsze się obiera, natomiast w przypadku zielonych szparagów trzeba je obrać wówczas, gdy są bardzo grube i zdrewniałe. Najlepiej wykorzystać do tego zwykłą, małą obieraczkę do warzyw. Przepis na szparagi z sosem Do przygotowania szparagów ze smacznym sosem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych zielonych szparagów Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Do sosu: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 50 g żółtego sera Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Zacznijcie od obrania szparagów. Oderwijcie twarde końcówki. Obierzcie szparagi, jeśli są bardzo grube i wypłuczcie pod bieżącą, zimną wodą. Do wysokiego garnka wlejcie wodę. Szparagi zwiążcie nitką i włóżcie do wody główkami do góry. Wsypcie do garnka pół łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wsypcie pół łyżeczki soli. Pamiętajcie, że główki szparagów nie muszą znajdować się w wodzie – są na tyle miękkie, że ugotują się pod wpływem pary unoszącej się w garnku. Gotujcie szparagi od 8 do 20 minut. Im grubsze szparagi, tym dłużej będą się gotowały, jednak uważajcie, by ich nie przegotować. Od razu po zakończeniu gotowania wyjmijcie warzywa z wody. Podawajcie na ciepło. Do szparagów wspaniale będzie pasował biały sos. Przygotujcie go...