Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, smaczny ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu
Adobe Stock
Newsy

Wystarczy kilka chwil, by zrobić domowy, smaczny ser. O wiele lepszy, niż ten ze sklepu

Czy da się zrobić ser w kilkanaście minut? Wypróbujcie ten przepis i sami się przekonajcie. Wystarczy kilka składników, chwila roboty i domowy ser gotowy.

Gdy znudzą się wam sery dostępne w sklepach, pora na przygotowanie ich samodzielnie. Niestety, zrobienie sera nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bardzo pilnować temperatury mleka, częstotliwości mieszania, a czasami potrzebne jest też dodanie kultury bakterii, które aktywują procesy niezbędne do tego, by powstał taki ser, jaki widzimy na sklepowych półkach.

Prostszą alternatywą jest tak zwana hrudka, czyli ser z jajek i mleka. Tradycyjnie przyrządza się go na Słowacji w okolicach Wielkanocy, a przypomina on nieco polski tradycyjny przysmak ze zgliwiałego sera. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a do tego bardzo szybkie. Zobaczcie, jak go zrobić. 

Przepis na domowy ser

Do przygotowania takiego sera będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki soli 

Zobacz także
Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Przepyszne domowe masło. Nawet nie musicie włączać miksera. Wystarczą 3 minuty i słoik

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie co można z niego zrobić

Biały ser nie jest pierwszej świeżości? Zobaczcie, co można z niego zrobić 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i wsypcie dwie łyżeczki soli. Wymieszajcie i powoli doprowadzajcie do wrzenia.

  2. W tym czasie, w osobnej misce wymieszajcie jajka ze śmietanką. Pamiętajcie, by co kilka chwil mieszać mleko, które cały czas się podgrzewa.

  3. Następnie, bardzo energicznie mieszając mleko, wlejcie do niego jajka.

  4. Podgrzewajcie dalej przez około 8 minut, aż wytrąci się serwatka. Odstawcie do ostudzenia - dzięki temu ser będzie bardziej pulchny. 

  5. Wyłóżcie duże sitko gazą.

  6. Wylejcie zawartość garnka na gazę, zawińcie i mocno odciśnijcie z płynu.

  7. Gazę przełóżcie do pojemnika, przykryjcie talerzem i dociśnijcie czymś ciężkim - dobrze sprawdzi się słoik wypełniony wodą (i koniecznie zakręcony!).

  8. Całość wstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.

I gotowe! Tak przygotowany ser można od razu kroić i się nim zajadać. 

@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé

Źródło: @nathallae/TikTok 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 
Domowy ser z grzybami jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.

Przygotowywanie własnego nabiału ma dwie zalety. Po pierwsze dokładnie wiecie, co zostało dodane do produktu, a po drugie z wielką satysfakcją możecie otworzyć lodówkę i zaprezentować rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie zrobiony przysmak. Podziw będzie tym większy, że panuje powszechne przekonanie, iż przygotowywanie własnego nabiału jest trudne i czasochłonne. Ten ser żółty zrobicie jednak w pół godziny. Odstawcie go potem do lodówki na kolejne 30 minut, a najlepiej na całą noc. Jakich grzybów użyć do domowego sera? W sezonie grzybowym oczywiście dodawajcie leśne grzyby. Mają znacznie więcej aromatu niż zwykłe pieczarki czy boczniaki. Najlepsze będą te najszlachetniejsze, czyli borowiki i podgrzybki Do sera poza sezonem grzybowym proponujemy używać grzybów ususzonych jesienią. Jak przygotować domowy żółty ser? Składniki: 1 litr mleka, 1kg twarogu, 250g ulubionych grzybów. a także 50g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka oleju,  szczypta soli.  Przygotowanie: Przygotowujemy grzyby: oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i przesmażamy na gorącej patelni, na łyżce oleju. Początkowo nie mieszamy, a po 3-4 minutach obracamy na drugą stronę, podsmażamy i znowu obracamy. Pod koniec smażenia solimy, posypujemy gałką i jeszcze chwilę smażymy. Do garnka wlewamy mleko i dokładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby mleko nie zawrzało i nie wykipiało. Jak tylko wytrąci się serwatka, zdejmujemy z ognia. Na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy mleczną miksturę, odprowadzając nadmiar wody, a sam ser z powrotem wkładamy do garnka, solimy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy masę, która na...

Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Flickr
Newsy
Domowy ser mozzarella będzie o niebo lepszy niż ten ze sklepu. Wystarczy tylko kilka składników
Spróbujcie swoich sił w sztuce serowarstwa i zróbcie własny, domowy ser mozzarella - to wcale nie jest takie trudne!

Jeden z kluczowych składników kuchni włoskiej, czyli ser mozzarella, można z łatwością wykonać samodzielnie w domu. Choć sztuka serowarstwa jest dość trudna i przyrządzanie niektórych gatunków serów to niełatwe zadanie w warunkach domowych, akurat ser mozzarella należy do jednych z najprostszych receptur, z którymi poradzi sobie nawet laik. Większość potrzebnych składników kupicie w każdym sklepie - jedynie podpuszczkę będziecie musieli zamówić w specjalistycznym sklepie (są szeroko dostępne w sklepach internetowych). Jesteście ciekawi, jak można zrobić domową mozzarellę? Przepis na domowy ser mozzarella Do przygotowania mozzarelli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 litry mleka pasteryzowanego 50 ml przefiltrowanej wody 65 ml soku z cytryny 2 łyżki soli niejodowanej kilkanaście kropel podpuszczki  Sprzęt: termometr kuchenny wysoki garnek średni garnek durszlak miska rózga kuchenna chochla nóż Przygotowanie: Do wysokiego garnka wlejcie mleko oraz sok z cytryny i wymieszajcie. Włóżcie termometr do garnka.  Włączcie palnik, na którym znajduje się garnek i na najmniejszej mocy powoli podgrzewajcie garnek, cały czas pilnując temperatury. Nie może ona przekroczyć 33 stopni Celsjusza. Jeżeli na powierzchni mleka nie pojawia się skrzep, pozwólcie mu się podgrzać do temperatury 37 stopni i wtedy wyłączcie gaz. W osobnym naczyniu rozpuśćcie podpuszczkę w 50 ml wody. Następnie wlejcie ją do garnka z mlekiem. Mieszajcie dłuższą chwilę, przykryjcie garnek i odstawcie go na 5 minut. Po tym czasie mleko powinno przypominać galaretkę. Jeśli jeszcze tak nie wygląda, poczekajcie kilka minut. Później powstały...

Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy, biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Ewa Wachowicz Facebook/Pixabay
Newsy
Ewa Wachowicz zdradza przepis na domowy biały ser. Potrzebujecie 2 składników
Biały ser to nieodłączny składnik śniadań. Dobrej jakości, tłusty i wilgotny doskonale współgra ze świeżym chlebem. Taki jest właśnie ser przygotowany przez Ewę Wachowicz. 

Nie tak dawno ruszyły nowe odcinki programu „Ewa gotuje”, w których Ewa Wachowicz przyrządza kolejne polskie potrawy, a także dobrze znane produkty, jak chociażby biały ser. Zrobienie go nie jest specjalnie skomplikowane, wystarczą dwa składniki, garnek, durszlak i... pielucha.  Wskazówki dotyczące przygotowania białego sera   Ewa Wachowicz zawsze dzieli się z widzami swoimi sekretnymi sposobami na stworzenie jak najlepszego produktu końcowego. Tak jest również tym razem. Zobaczcie, co doradziła osobom robiącym biały ser.  Do przygotowania domowego, pysznego sera najlepsze jest mleko „prosto od krowy” lub świeże, niepasteryzowane. Takie, które stoi w sklepowych lodówkach.  Jeżeli używacie mleka pasteryzowanego, koniecznie dodajcie do niego 2 łyżki kwaśnej śmietany.  Do sprawdzania temperatury podgrzewanego mleka można użyć termometru kuchennego. Jednak wytrawne gospodynie poradzą sobie bez niego. Sprawdzanie temperatury wierzchem dłoni to stary, wypróbowany sposób.  By odcedzić i odcisnąć ser potrzebujecie odpowiedniego materiału. Doskonale nadaje się do tego bawełniana pielucha. Należy złożyć ją w trójkąt i zszyć z jednej strony.  Pozostałej po odcedzeniu serwatki nie wylewajcie. Jest bardzo zdrowa, możecie ją wypić lub ugotować na niej zupę.   Przepis na biały ser domowej roboty Składniki:  3 l mleka  2 łyżki śmietany (jeżeli mleko jest pasteryzowane)  Sposób przygotowania:  Mleko przelejcie do kamionki, dodajcie śmietanę i przykryjcie. Pozostawcie je przy kuchni lub w innym ciepłym miejscu na 3 dni.  Po tym czasie przełóżcie do garnka i postawcie na kuchni. Podgrzewajcie na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Ważne, by temperatura nie...

Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
AdobeStock
Newsy
Jak odświeżyć zeschnięty żółty ser? Zastosujcie ten genialny trik
Jeśli zostawiliście w lodówce żółty ser, który zdążył zeschnąć, to możecie go odświeżyć za pomocą prostego sposobu.

Pozostawiony w lodówce żółty ser szybko traci na smaku. Robi się suchy, twardy i po prostu niesmaczny. Można go wówczas zużyć do potraw pieczonych w piekarniku lub spróbować go odświeżyć. Poznajcie prosty sposób na to, by nieco odświeżyć zalegający w lodówce żółty ser. Żółty ser: Kiedy odświeżać, a kiedy wyrzucać? Pamiętajcie, żeby przed zabraniem się za odświeżenie sera sprawdzić, czy w ogóle nadaje się jeszcze do jedzenia. Jeśli pojawiła się na nim pleśń lub ciemne plamy, to niestety, trzeba go wyrzucić. Jeżeli jednak ser tylko ściemniał i zrobił się suchy, możecie spróbować go odświeżyć za pomocą poniższego sposobu. Sposób na odświeżenie żółtego sera Metoda na odświeżenie sera jest banalnie prosta! Potrzebne wam będzie jedynie mleko. Należy podgrzać szklankę mleka, wlać je do miski z żółtym serem i odstawić co najmniej na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie ser, osuszcie za pomocą papierowego ręcznika i gotowe! Przepis na roladki z indyka z serem żółtym Do przygotowania roladek z indyka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 filet z piersi z indyka (ok. 1 kg) 8 plastrów żółtego sera 2 ogórki kiszone Pół papryki czerwonej 2 jajka Łyżka majonezu Łyżka musztardy 6 łyżek bułki tartej 50 ml oleju rzepakowego Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie filet z indyka, osuszcie i pokrójcie na 8 równych kotletów. Przykryjcie je folią i rozbijcie za pomocą tłuczka. Gotowe kotlety posypcie z obu stron solą i pieprzem. W miseczce wymieszajcie łyżkę majonezu i musztardy. Tak przygotowanym sosem posmarujcie kotlety z indyka. Na każdym kotlecie połóżcie plaster...