Gdy znudzą się wam sery dostępne w sklepach, pora na przygotowanie ich samodzielnie. Niestety, zrobienie sera nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bardzo pilnować temperatury mleka, częstotliwości mieszania, a czasami potrzebne jest też dodanie kultury bakterii, które aktywują procesy niezbędne do tego, by powstał taki ser, jaki widzimy na sklepowych półkach.

Prostszą alternatywą jest tak zwana hrudka, czyli ser z jajek i mleka. Tradycyjnie przyrządza się go na Słowacji w okolicach Wielkanocy, a przypomina on nieco polski tradycyjny przysmak ze zgliwiałego sera. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a do tego bardzo szybkie. Zobaczcie, jak go zrobić. 

Przepis na domowy ser

Do przygotowania takiego sera będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2%

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki soli 

Przygotowanie:

  1. Wlejcie mleko do garnka i wsypcie dwie łyżeczki soli. Wymieszajcie i powoli doprowadzajcie do wrzenia.

  2. W tym czasie, w osobnej misce wymieszajcie jajka ze śmietanką. Pamiętajcie, by co kilka chwil mieszać mleko, które cały czas się podgrzewa.

  3. Następnie, bardzo energicznie mieszając mleko, wlejcie do niego jajka.

  4. Podgrzewajcie dalej przez około 8 minut, aż wytrąci się serwatka. Odstawcie do ostudzenia - dzięki temu ser będzie bardziej pulchny. 

  5. Wyłóżcie duże sitko gazą.

  6. Wylejcie zawartość garnka na gazę, zawińcie i mocno odciśnijcie z płynu.

  7. Gazę przełóżcie do pojemnika, przykryjcie talerzem i dociśnijcie czymś ciężkim - dobrze sprawdzi się słoik wypełniony wodą (i koniecznie zakręcony!).

  8. Całość wstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.

I gotowe! Tak przygotowany ser można od razu kroić i się nim zajadać. 

@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé

Źródło: @nathallae/TikTok