
Gdy znudzą się wam sery dostępne w sklepach, pora na przygotowanie ich samodzielnie. Niestety, zrobienie sera nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bardzo pilnować temperatury mleka, częstotliwości mieszania, a czasami potrzebne jest też dodanie kultury bakterii, które aktywują procesy niezbędne do tego, by powstał taki ser, jaki widzimy na sklepowych półkach.
Prostszą alternatywą jest tak zwana hrudka, czyli ser z jajek i mleka. Tradycyjnie przyrządza się go na Słowacji w okolicach Wielkanocy, a przypomina on nieco polski tradycyjny przysmak ze zgliwiałego sera. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a do tego bardzo szybkie. Zobaczcie, jak go zrobić.
Przepis na domowy ser
Do przygotowania takiego sera będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
-
1 litr mleka 3,2%
-
1 szklanka śmietanki 30%
-
3 jajka
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Wlejcie mleko do garnka i wsypcie dwie łyżeczki soli. Wymieszajcie i powoli doprowadzajcie do wrzenia.
-
W tym czasie, w osobnej misce wymieszajcie jajka ze śmietanką. Pamiętajcie, by co kilka chwil mieszać mleko, które cały czas się podgrzewa.
-
Następnie, bardzo energicznie mieszając mleko, wlejcie do niego jajka.
-
Podgrzewajcie dalej przez około 8 minut, aż wytrąci się serwatka. Odstawcie do ostudzenia - dzięki temu ser będzie bardziej pulchny.
-
Wyłóżcie duże sitko gazą.
-
Wylejcie zawartość garnka na gazę, zawińcie i mocno odciśnijcie z płynu.
-
Gazę przełóżcie do pojemnika, przykryjcie talerzem i dociśnijcie czymś ciężkim - dobrze sprawdzi się słoik wypełniony wodą (i koniecznie zakręcony!).
-
Całość wstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin.
I gotowe! Tak przygotowany ser można od razu kroić i się nim zajadać.
@nathallae Jesteście gotowi na TANI DOMOWY SER W 15 min ?! 🤠🫣 #prosteprzepisy #szybkieprzepisy #ser ♬ CUFF IT - Beyoncé
Źródło: @nathallae/TikTok