Wystarczy dodać 2 łyżki do zupy pomidorowej, by była pyszna i kremowa. Nieoczekiwany składnik
AdobeStock
Newsy

Wystarczy dodać 2 łyżki do zupy pomidorowej, by była pyszna i kremowa. Nieoczekiwany składnik

Chcecie, żeby wasza zupa pomidorowa była jeszcze lepsza w smaku? Dodajcie do niej 2 łyżki tego produktu.

Zupa pomidorowa, to obok zupy ogórkowej i rosołu, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją na klarownym bulionie z dodatkiem świeżych wiejskich pomidorów, które należy wcześniej podsmażyć na maśle.

Zwykle podajemy ją w towarzystwie ryżu lub makaronu - rzadziej - ziemniaków. Jeżeli pragniecie małej odmiany i chcecie zmodyfikować nieco smak swojej pomidorówki, dodajcie do niej ten nieoczekiwany składnik. Chodzi o majonez.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie do swojej zupy pomidorowej dwie łyżki majonezu

Chcecie, żeby wasza zupa pomidorowa zyskała kremową konsystencję i nowy, niebanalny smak? Dodajcie do niej trochę majonezu. Jak to zrobić?

  • Przygotujcie zupę pomidorową, jak zwykle.
  • Pod koniec gotowania odlejcie do kubka kilka łyżek zupy i wymieszajcie je tam z majonezem.
  • Następnie dodajcie całość, dokładnie wymieszajcie i wyłączcie kuchenkę, pozostawiając na niej garnek z zupą.
Zobacz także
Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd

Warzywa w zupie pomidorowej lub ogórkowej długo się gotują? To przez ten błąd

justyna żyła zupa krem

Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza

W czym tkwi sekret idealnej zupy pomidorowej?

Chcecie ugotować przepyszną zupę pomidorową? Pamiętajcie o kilku prostych zasadach.

  • Wywar. W zupie pomidorowej niezwykle ważny jest wywar. Chodzi oczywiście o wywar mięsny. Świetną opcją będzie użycie bulionu drobiowego (rosołu).
  • Pomidory. Dobrej jakości pomidory to podstawa zupy pomidorowej. Najlepiej sprawdzą się tu świeże, dorodne wiejskie pomidory malinowe, które powinno się wcześniej podsmażyć na maśle.
  • Cukier. Po co dodaje się do zupy pomidorowej cukier? Żeby była jeszcze lepsza w smaku. Zupa pomidorowa czasami jest zbyt kwaśna. Wówczas warto dodać do niej trochę cukru dla przełamania nieprzyjemnego posmaku.
  • Liście laurowe i ziele angielskie. Dodajcie do zupy pomidorowej kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Zwykle przyprawy te dodajemy do bulionu, ale  świetnie też pasują do pomidorowej i wzbogacają jej aromat i smak.
  • Świeży koperek lub pietruszka. Dlaczego warto posypać na koniec pomidorową świeżym koperkiem lub pietruszką? To nie tylko witaminowa bomba dla zdrowia, ale też świetny sposób na to, żeby dodać naszej zupie świeżości i lekkości.

Źródło: gotowanie.onet.pl

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy
Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni
Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same. Zupa na bazie bulionu i pomidorów Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę! Dlaczego warto jeść pomidory? Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty. Pomidorówka jak za dawnych lat Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle....

Przepis na pomidorową
Pixabay
Newsy
Dlaczego pomidorowa babci zawsze jest taka pyszna? Chodzi o 1 składnik. Ma ogromny wpływ na smak
Musicie poznać ten sekret na idealną pomidorową, który od zawsze stosowały wasze babcie.

Chyba każdy uwielbia tę kultową zupę! Jeśli zapytacie swoich znajomych i rodziny o to, jaka jest ich ulubiona pomidorowa, jest duża szansa, że będą wspominać pomidorową robioną przez ich babcie i mamy. Jaka była tajemnica tej zupy robionej w danych czasach i dlaczego smakowała ona o niebo lepiej? Nauczcie się tych sekretów pomidorowej, a wasze dzieci i wnuki też będą wspominać kiedyś waszą pomidorową jako najlepszą na świecie. Ten jeden składnik ma ogromny wpływ na smak pomidorówki. Jak ugotować dobrą pomidorową? Przepis na prawdziwą pomidorową jest przekazywany bardzo często z pokolenia na pokolenie. Jeśli nikt się z wami nim nie podzielił, nie martwcie się, zebraliśmy tu wszystkie wartościowe rady na temat gotowania idealnej zupy pomidorowej. Podstawą pysznej zupy pomidorowej jest oczywiście bulion. Bardzo często w polskich domach pomidorową gotuje się na niedzielnym rosole. Dobry bulion będzie stanowił podstawę tej przepysznej zupy. W dawnych czasach korzystano oczywiście z organicznych upraw warzyw i mięsa. Smak bulionu w dużym stopniu zależeć będzie od składników, które dostaniecie. Wybierzcie te najlepszej jakości, a pomidorowa na pewno was nie rozczaruje. Sekret pomidorowej waszych babć Poznajcie trik na idealną pomidorową, który stosowały wasze babcie. Świeże wiejskie pomidory (najlepiej malinowe), należy je pokroić, dodać do nich masło, wodę i zagotować. Tak przygotowane pomidory przed dodaniem do zupy, trzeba przetrzeć przez sito i dopiero połączyć je z wywarem. Po tym czasie zupę trzeba ugotować i dodać do niej mąkę uprzednio rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dzięki temu zupa jest lekko zagęszczona. Niektóre babcie zamiast mąki stosowały tylko śmietankę, którą dodawały do zupy. Zupa pomidorowa zyskiwała dzięki temu bardzo charakterystyczny wygląd i przepyszny smak oraz odpowiednią...

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...