Zupa pomidorowa, to obok zupy ogórkowej i rosołu, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją na klarownym bulionie z dodatkiem świeżych wiejskich pomidorów, które należy wcześniej podsmażyć na maśle.

Zwykle podajemy ją w towarzystwie ryżu lub makaronu - rzadziej - ziemniaków. Jeżeli pragniecie małej odmiany i chcecie zmodyfikować nieco smak swojej pomidorówki, dodajcie do niej ten nieoczekiwany składnik. Chodzi o majonez.

Dodajcie do swojej zupy pomidorowej dwie łyżki majonezu

Chcecie, żeby wasza zupa pomidorowa zyskała kremową konsystencję i nowy, niebanalny smak? Dodajcie do niej trochę majonezu. Jak to zrobić?

  • Przygotujcie zupę pomidorową, jak zwykle.
  • Pod koniec gotowania odlejcie do kubka kilka łyżek zupy i wymieszajcie je tam z majonezem.
  • Następnie dodajcie całość, dokładnie wymieszajcie i wyłączcie kuchenkę, pozostawiając na niej garnek z zupą.

W czym tkwi sekret idealnej zupy pomidorowej?

Chcecie ugotować przepyszną zupę pomidorową? Pamiętajcie o kilku prostych zasadach.

Zobacz także:

  • Wywar. W zupie pomidorowej niezwykle ważny jest wywar. Chodzi oczywiście o wywar mięsny. Świetną opcją będzie użycie bulionu drobiowego (rosołu).
  • Pomidory. Dobrej jakości pomidory to podstawa zupy pomidorowej. Najlepiej sprawdzą się tu świeże, dorodne wiejskie pomidory malinowe, które powinno się wcześniej podsmażyć na maśle.
  • Cukier. Po co dodaje się do zupy pomidorowej cukier? Żeby była jeszcze lepsza w smaku. Zupa pomidorowa czasami jest zbyt kwaśna. Wówczas warto dodać do niej trochę cukru dla przełamania nieprzyjemnego posmaku.
  • Liście laurowe i ziele angielskie. Dodajcie do zupy pomidorowej kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Zwykle przyprawy te dodajemy do bulionu, ale  świetnie też pasują do pomidorowej i wzbogacają jej aromat i smak.
  • Świeży koperek lub pietruszka. Dlaczego warto posypać na koniec pomidorową świeżym koperkiem lub pietruszką? To nie tylko witaminowa bomba dla zdrowia, ale też świetny sposób na to, żeby dodać naszej zupie świeżości i lekkości.

Źródło: gotowanie.onet.pl