Nikomu nie trzeba powtarzać, jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie. Jeśli będziecie w tym konsekwentni, możecie długo cieszyć się dobrym samopoczuciem. Istotny jest aktywny i zdrowy tryb życia, a także dieta - bogata w owoce i warzywa. Można je spożywać na wiele sposobów, a najlepiej na surowo.

Gdy macie dość chrupania warzyw, zróbcie z nich smaczny i pełen witamin sok. Ten z poniższego przepisu robi się z produktów, które doskonale wpływają na serce i nie tylko. 

Jak zrobić sok na wzmocnienie serca?

Składniki:

  • 1 duży burak

  • 1 korzeń selera

  • 1 łodyga selera naciowego

Dodatkowo: Po 1 szklance świeżej żurawiny oraz świeżych lub mrożonych borówek. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

Owoce i warzywa należy umyć i obrać. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do wyciskarki wolnoobrotowej. Po chwili otrzymacie pyszny sok, gotowy od razu do wypicia. „Wiórki” z warzyw, jakie zostaną w wyciskarce, warto później dodać np. do jogurtu, by jeszcze bardziej skorzystać ze znajdujących się w nich witamin i minerałów.

Jeżeli nie posiadacie wyciskarki, sok można zrobić blenderem. Nie będzie miał wówczas tak przejrzystej konsystencji, ale działa równie skutecznie. Należy wówczas krótko podgotować seler i buraka, by nieco zmiękły lub bardzo drobno pokroić. Wsypcie warzywa wraz z owocami do kielicha blendera i zmiksujcie (konieczne może być dolanie odrobiny wody). Od razu wypijcie otrzymany koktajl.  

Jak działa sok wzmacniający?

Główne składniki soku, czyli burak i seler (zarówno korzeń, jak i łodyga), mają pozytywny wpływ na pracę naszego serca. Zawarte w burakach azotany nieorganiczne obniżają ciśnienie, a betaniny i polifenole odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi. 

Z kolei w selerze naciowym znajdują się ftalidy - związki, które rozkurczają naczynia krwionośne i tym samym przyczyniają się do obniżenia ciśnienia. Co ciekawe, jeszcze skuteczniejsze działanie w tym zakresie ma gotowany seler naciowy, a nie surowy.