Wystarczy 1 szklanka tego soku dziennie, by mieć serce jak dzwon. Składniki są w każdym warzywniaku
AdobeStock
Newsy

Wystarczy 1 szklanka tego soku dziennie, by mieć serce jak dzwon. Składniki są w każdym warzywniaku

W dbaniu o zdrowie bardzo ważny jest styl życia, jaki prowadzimy, oraz dieta. Powinny się w niej znaleźć produkty bogate w witaminy i minerały, które odpowiadają za wiele ważnych procesów w organizmie. Sprawdźcie, które z nich posłużą do zrobienia smacznego soku o dobroczynnym wpływie na serce.

Nikomu nie trzeba powtarzać, jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie. Jeśli będziecie w tym konsekwentni, możecie długo cieszyć się dobrym samopoczuciem. Istotny jest aktywny i zdrowy tryb życia, a także dieta - bogata w owoce i warzywa. Można je spożywać na wiele sposobów, a najlepiej na surowo.

Gdy macie dość chrupania warzyw, zróbcie z nich smaczny i pełen witamin sok. Ten z poniższego przepisu robi się z produktów, które doskonale wpływają na serce i nie tylko. 

Jak zrobić sok na wzmocnienie serca?

Składniki:

  • 1 duży burak

  • 1 korzeń selera

  • 1 łodyga selera naciowego

Dodatkowo: Po 1 szklance świeżej żurawiny oraz świeżych lub mrożonych borówek. 

Zobacz także
Wygląda jak biała jeżyna, ale jest od niej o niebo lepsza. Pomoże wam zrzucić w pasie

Wygląda jak biała jeżyna, ale jest od niej o niebo lepsza. Pomoże wam zrzucić w pasie

Olejek z liści laurowych to wybawienie przy migrenie. Zrobicie go z zaledwie 2 składników

Olejek z liści laurowych to wybawienie przy migrenie. Zrobicie go z zaledwie 2 składników

Przygotowanie:

Owoce i warzywa należy umyć i obrać. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki i wrzućcie do wyciskarki wolnoobrotowej. Po chwili otrzymacie pyszny sok, gotowy od razu do wypicia. „Wiórki” z warzyw, jakie zostaną w wyciskarce, warto później dodać np. do jogurtu, by jeszcze bardziej skorzystać ze znajdujących się w nich witamin i minerałów.

Jeżeli nie posiadacie wyciskarki, sok można zrobić blenderem. Nie będzie miał wówczas tak przejrzystej konsystencji, ale działa równie skutecznie. Należy wówczas krótko podgotować seler i buraka, by nieco zmiękły lub bardzo drobno pokroić. Wsypcie warzywa wraz z owocami do kielicha blendera i zmiksujcie (konieczne może być dolanie odrobiny wody). Od razu wypijcie otrzymany koktajl.  

Jak działa sok wzmacniający?

Główne składniki soku, czyli burak i seler (zarówno korzeń, jak i łodyga), mają pozytywny wpływ na pracę naszego serca. Zawarte w burakach azotany nieorganiczne obniżają ciśnienie, a betaniny i polifenole odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi. 

Z kolei w selerze naciowym znajdują się ftalidy - związki, które rozkurczają naczynia krwionośne i tym samym przyczyniają się do obniżenia ciśnienia. Co ciekawe, jeszcze skuteczniejsze działanie w tym zakresie ma gotowany seler naciowy, a nie surowy. 

Kotlety mielone

Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
AdobeStock
Newsy
Ten sok doskonale oczyszcza po świątecznym obżarstwie. Wypijcie go na czczo
Dokuczają wam objawy przejedzenia? Ten sok sobie z nimi poradzi!

Święta jeszcze się nie skończyły, a wy już macie dość jedzenia? Nic dziwnego! Podczas świąt niestety wiele osób ma tendencję do przejadania się. Trudno im się dziwić – na stole kusi tyle pyszności, że trzeba naprawdę silnej woli, żeby wszystkiego nie zjeść. Ale niestety, takie obżarstwo ma swoje konsekwencje. Bóle brzucha, uczucie przelewania w żołądku, wzdęcia i zgaga to tylko niektóre z objawów przejedzenia się. By nieco je złagodzić, warto sięgnąć po naturalne sposoby! Właściwości oczyszczające soków Nawet jeśli nie jesteście miłośnikami owoców i warzyw, spróbujcie pić przygotowane z nich soki. Dzięki temu dostarczycie organizmowi wszystkie drogocenne składniki, które wspaniale wspomogą wasz układ trawienny i przyniosą ulgę po świątecznym obżarstwie! Poniżej podajemy wam przepis na sok z buraka, jabłka i selera naciowego. Wszystkie te składniki mają doskonałe właściwości: Ochrona wątroby Regulacja poziomu cukru we krwi Oczyszczanie z toksyn Ulga przy zaparciach Usprawnienie pracy układu pokarmowego Przepis na oczyszczający sok owocowo-warzywny Sok z warzyw i owoców zdecydowanie przyniesie wam ulgę po świątecznym obżarstwie. By jak najlepiej wykorzystać jego właściwości, pijcie go co najmniej pół godziny przed pierwszym posiłkiem, na czczo. Do przygotowania pysznego, oczyszczającego soku z warzyw i owoców potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 jabłko 1 burak 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Umyjcie wszystkie warzywa i owoce. Obierzcie jabłko i buraka ze skórki. Przekrójcie jabłko na pół i usuńcie gniazda nasienne. Umieśćcie jabłko, buraka i jedną łodygę selera w...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...

Czy można jeść surowe buraki? Oto co zawieraja i jak działają na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy można jeść surowe buraki? Oto, co zawierają i jak działają na organizm
Wszyscy wiemy, że ziemniaków nie wolno jeść na surowo, bo może to wywołać silne zatrucie i bóle brzucha. A czy buraki można schrupać jak marchewkę bez gotowania? Wyjaśniamy.

Barszcz czy buraczki zasmażane, a także wieloskładnikowe sałatki, to chyba najpopularniejsze sposoby jedzenia buraków. We wszystkich tych przypadkach dania przygotowane są z ugotowanych warzyw, które jak inne warzywa korzeniowe miękną, zmieniają smak i ...tracą wartości odżywcze. Czy próbowaliście jeść surowe buraki i czy w ogóle jest to zdrowe? Czy jedzenie surowych buraków jest zdrowe? Lekarze zawsze powtarzają, żeby w miarę możliwości jeść warzywa i owoce na surowo, bo tylko wtedy zachowujemy w nich maksimum właściwości zdrowotnych. Jedzenie surowych buraków jest więc polecane. Podczas gotowania buraków część ich najwartościowszych składników ulega zniszczeniu. A jest ich sporo: Witaminy: A, C, E, K oraz z grupy B Minerały: żelazo, magnez, miedź, potas, cynk Pozostałe substancje: kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy, flawonoidy, polifenole, karotenoidy i betaniny Dzięki tym substancjom surowe buraki mają wiele właściwości zdrowotnych: Pobudzają tworzenie czerwonych krwinek i regulują ciśnienie Wpływają na unormowanie poziomu cholesterolu, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, chronią przed zawałem i udarem Oczyszczają organizm z toksyn Poprawiają kondycję mięśni, skóry i włosów Poprawiają metabolizm, dzięki czemu sprzyjają odchudzaniu Wzmacniają odporność Działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie Zwiększają szanse uniknięcia nowotworów Jak jeść surowe buraki? Zastanawialiście się dlaczego, więc buraki tak rzadko są przyrządzane na surowo? Powodem jest ich smak: jest po prostu ziemisty, co przez wiele osób odbierane jest jako coś mało przyjemnego. Dodatkowo warzywa te przed ugotowaniem są też dość twarde, łatwiej więc jest je ugotować i zjeść w postaci miękkiej, łatwiejszej...

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?
AdobeStock
Newsy
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce
Lista najzdrowszych warzyw została właśnie opublikowana przez naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Po które powinniście sięgać najczęściej?

Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać? Najzdrowsze warzywa na świecie Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.  Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu? Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.  Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm....