Kto powiedział, że surówka do obiadu musi być nudna? Czasami wystarczy tylko jeden dodatek, by odmienić jej smak i nadać zupełnie nowego charakteru. Warzywem, które genialnie sprawdza się w roli bazy do wszelkich surówek, jest kapusta pekińska - zawiera pełno witamin, jest nieco lżejsza dla żołądka od białej kapusty, a do tego przyjemnie chrupie.

Można użyć jej i na surowo, i na ciepło. Doskonale smakuje poszatkowana, z dodatkiem innych warzyw i sosu jako dodatek do obiadu lub w roli dania głównego - można ją na przykład podsmażyć i udusić z mięsem, ryżem i pieczarkami.

Dziś proponujemy wam prosty przepis na bardzo smaczną i aromatyczną surówkę z kapusty pekińskiej, który składa się z zaledwie kilku składników. 

Zobacz także:

Przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej

Podstawą tej surówki jest oczywiście sos, w którym znajduje się majonez, śmietana i odrobina cukru. Jeśli chcecie, możecie wymienić śmietanę na jogurt naturalny i użyć mniej majonezu. Nie radzimy jednak całkiem z niego rezygnować, ponieważ zawarty w nim tłuszcz dobrze podkreśla cały smak surówki. Tym, czego nie może w niej też zabraknąć, jest świeży koperek - to właśnie on nada temu daniu wyjątkowego, aromatu. 

Składniki:

  • pół główki dużej kapusty pekińskiej lub 1 mała

  • 3 łyżki śmietany

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka soli

  • pół łyżeczki cukru

  • pęczek koperku

  • sok z cytryny lub ocet

Przygotowanie:

  1. Umyjcie kapustę i usuńcie zewnętrzne liście. Usuńcie głąb i poszatkujcie kapustę drobno. Włóżcie do miski. 

  2. Umyty koperek również posiekajcie i wsypcie do kapusty. Posólcie.

  3. W osobnej miseczce przygotujcie sos i wymieszajcie śmietanę z majonezem oraz cukrem. Dodajcie do miski z kapustą i wymieszajcie.

  4. W razie potrzeby, możecie użyć więcej śmietany lub majonezu - surówka nie powinna być zbyt sucha. Po wymieszaniu odstawcie ją na minimum 15 minut.

  5. Po tym czasie warto jeszcze spróbować surówki i ewentualnie doprawić ją solą i pieprzem. Wlejcie też odrobinę soku z cytryny lub octu, np. ryżowego, który ma delikatny smak. Taki kwaśny akcent dobrze się będzie komponował z resztą składników i świetnie wzbogaci całą surówkę. Smacznego!