
Często najlepsze, przekazywane w rodzinie przepisy i triki kulinarne nie biorą się wcale z książek kucharskich, a rad zasłyszanych od przyjaciółki czy sąsiada w sklepie. Nie inaczej jest w przypadku tego sernika - jego niezwykła puszystość wynika z dodania jednego składnika, na który byście nawet nie wpadli.
Chodzi tutaj o ugotowane ziemniaki - to stara metoda stosowana przez cukierników, o czym dowiedzieliśmy się z przekazu pracownicy cukierni. Kobieta wygadała się podczas dyskusji w internecie, że za wspaniałą teksturę sernika odpowiadają gotowane kartofle. Smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, za to dzięki nim sernik jest bardziej wilgotny i puchaty. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się o tym, że trik rzeczywiście działa.
Przepis na sernik z ziemniakami
Składniki:
Spód:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 jajko
-
6 łyżek cukru pudru
-
5 łyżek margaryny
-
3 łyżki śmietany
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
-
0,5 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu (może być też twaróg z wiaderka)
-
250 g już ugotowanych oraz obranych ziemniaków
-
1,5 szklanki cukru pudru
-
pół kostki masła
-
5 jaj
-
pół łyżki mąki
-
pół łyżki proszku do pieczenia
Opcjonalnie: garść rodzynek i kilka łyżek skórki pomarańczowej do masy.
Przygotowanie:
-
Najpierw ugotujcie obrane ziemniaki. Gdy wystygną, przeciśnijcie je przez praskę.
-
Do miski wbijcie jajko i dodajcie 3 łyżki śmietany. Wymieszajcie.
-
Przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajcie kilka łyżek margaryny albo masła i wymieszajcie, najlepiej za pomocą noża (margarynę należy posiekać i połączyć z mąką).
-
Dodajcie następnie jajko ze śmietaną i cukier puder. Wymieszajcie i zagniećcie.
-
Podzielcie ciasto: ⅔ rozwałkujcie i wyłóżcie nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15 minut.
-
W międzyczasie zróbcie masę na sernik. Do miski przełóżcie cały twaróg, dodajcie ziemniaki i wymieszajcie. Oddzielcie żółtka od białek.
-
W osobnej, dużej misce utrzyjcie cukier puder z masłem na puch i w trakcie miksowania dodawajcie po jednym żółtku.
-
Następnie do miski przełóżcie ser z ziemniakami i dalej mieszajcie. Ubijcie białka na sztywno i dodajcie do masy, razem z rodzynkami i skórką pomarańczową (pamiętajcie, by wcześniej oprószyć te dodatki mąką - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia).
-
Gotową masę wyłóżcie na ostudzony i podpieczony spód.
-
Resztę ciasta, które odłożyliście, rozwałkujcie i pokrójcie w paski. Wyłóżcie je na wierzchu sernika w kratkę.
-
Tortownicę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około godzinę. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie, aż ciasto całkowicie ostygnie.
Po tym, gdy sernik będzie już wystudzony, warto przełożyć go do lodówki i spożyć dopiero następnego dnia - wtedy jest najsmaczniejszy.