Wystarczy 1 składnik, by sernik był cudnie puszysty i delikatny. To pilnie strzeżona tajemnica cukierników
AdobeStock
Newsy

Wystarczy 1 składnik, by sernik był cudnie puszysty i delikatny. To pilnie strzeżona tajemnica cukierników

Pracownica cukierni zdradziła, jaki jest sekretny składnik wilgotnych i delikatnych serników. Możecie się nieźle zdziwić.

Często najlepsze, przekazywane w rodzinie przepisy i triki kulinarne nie biorą się wcale z książek kucharskich, a rad zasłyszanych od przyjaciółki czy sąsiada w sklepie. Nie inaczej jest w przypadku tego sernika - jego niezwykła puszystość wynika z dodania jednego składnika, na który byście nawet nie wpadli.

Chodzi tutaj o ugotowane ziemniaki - to stara metoda stosowana przez cukierników, o czym dowiedzieliśmy się z przekazu pracownicy cukierni. Kobieta wygadała się podczas dyskusji w internecie, że za wspaniałą teksturę sernika odpowiadają gotowane kartofle. Smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, za to dzięki nim sernik jest bardziej wilgotny i puchaty. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się o tym, że trik rzeczywiście działa. 

Przepis na sernik z ziemniakami

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 5 łyżek margaryny

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zobacz także
Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka

Jaki twaróg wybrać na sernik? Tylko pod tym 1 warunkiem można wybrać ser z wiaderka

sernik anastazji

Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser

Masa:

  • 0,5 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu (może być też twaróg z wiaderka)

  • 250 g już ugotowanych oraz obranych ziemniaków

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • pół kostki masła

  • 5 jaj

  • pół łyżki mąki

  • pół łyżki proszku do pieczenia

Opcjonalnie: garść rodzynek i kilka łyżek skórki pomarańczowej do masy. 

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie obrane ziemniaki. Gdy wystygną, przeciśnijcie je przez praskę.

  2. Do miski wbijcie jajko i dodajcie 3 łyżki śmietany. Wymieszajcie.

  3. Przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajcie kilka łyżek margaryny albo masła i wymieszajcie, najlepiej za pomocą noża (margarynę należy posiekać i połączyć z mąką). 

  4. Dodajcie następnie jajko ze śmietaną i cukier puder. Wymieszajcie i zagniećcie.

  5. Podzielcie ciasto: ⅔ rozwałkujcie i wyłóżcie nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15 minut.

  6. W międzyczasie zróbcie masę na sernik. Do miski przełóżcie cały twaróg, dodajcie ziemniaki i wymieszajcie. Oddzielcie żółtka od białek. 

  7. W osobnej, dużej misce utrzyjcie cukier puder z masłem na puch i w trakcie miksowania dodawajcie po jednym żółtku. 

  8. Następnie do miski przełóżcie ser z ziemniakami i dalej mieszajcie. Ubijcie białka na sztywno i dodajcie do masy, razem z rodzynkami i skórką pomarańczową (pamiętajcie, by wcześniej oprószyć te dodatki mąką - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia).

  9. Gotową masę wyłóżcie na ostudzony i podpieczony spód. 

  10. Resztę ciasta, które odłożyliście, rozwałkujcie i pokrójcie w paski. Wyłóżcie je na wierzchu sernika w kratkę.

  11. Tortownicę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około godzinę. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie, aż ciasto całkowicie ostygnie.

Po tym, gdy sernik będzie już wystudzony, warto przełożyć go do lodówki i spożyć dopiero następnego dnia - wtedy jest najsmaczniejszy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik anastazji
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na sernik z rodzynkami siostry Anastazji. O smaku zadecyduje to, ile razy zmieliliście ser
Kto jak kto, ale siostra Anastazja zna się na wypiekach. Sprawdźcie, jaki jest jej przepis na udany sernik z rodzynkami.

71-letnia siostra Anastazja Pustelnik niejedno już ciasto w życiu upiekła. Jej wypieki z zasady muszą być więc do bólu konserwatywne i tradycyjne. Nic w tym jednak złego! Pieczenie ciast tym różni się od gotowania obiadów, że mniej w nich miejsca na eksperymenty i odstępstwa od przepisów. Nie inaczej jest w przypadku przepisu siostry Anastazji na sernik z rodzynkami. Musicie trzymać się żelaznych zasad zakonnicy, by wyszedł taki, jak należy. Ile razy powinno się mielić twaróg na sernik? Pierwszą, podstawową i najważniejszą zasadą przy pieczeniu ciast z twarogu, jest właśnie wybranie odpowiedniego kawałka białego sera. Niestety, ale zakup wiaderka z gotowym serem twarogowym na sernik, to pójście na skróty. Nie tędy droga! Gotowe wiaderka są przesłodzone, nieciekawe w smaku, a dodatkowo po upieczeniu, mają często zbyt rzadką konsystencję. Nie ma to jak klasyczny twaróg, koniecznie przemielony w maszynce przynajmniej 2 razy, a najlepiej 3. To właśnie sekret sernikowej perfekcji siostry Anastazji. Oprócz tego, ważny jest spód. Siostra Anastazja poleca „ucieraną klasykę”. Przepis na sernik siostry Anastazji Składniki na spód: 10 dag masła lub margaryny 10 dag cukru pudru 10 dag mąki 4 żółtka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki pozostałe: 1,5 kg sera białego 12 jaj 40 dag cukru kryształu Kostka margaryny lub masła – 25 dag 3 budynie waniliowe 0,5 l mleka Spora garść rodzynek Przygotowanie: Ser zmielcie w maszynce 2-3 razy. Utrzyjcie tłuszcz na ciasto, stopniowo dodawajcie cukier, żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. 2 budynie zagotujcie na mleku i wystudźcie. Margarynę na sernik utrzyjcie z cukrem, potem dodawajcie żółtka, a na końcu ser z dodatkiem 1 budyniu w proszku i rodzynki. Białka ubijcie na...

Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagać o przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do sernika, a wyjdzie aksamitny i miękki jak obłoczek. Będą was błagali o przepis
Na świątecznym stole absolutnie nie może zabraknąć króla każdego przyjęcia, czyli sernika. By wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach, wykorzystajcie jeden prosty patent.

Jeżeli nie przepadacie za ciężkimi sernikami i wolicie te o leciutkiej konsystencji, mamy dla was coś ekstra. Jeden składnik, którego zwykle używacie w zupełnie innych przepisach, odmieni wasz sernik i sprawi, że masa serowa będzie cudnie delikatna i aksamitna.  Co zrobić, żeby sernik był puszysty, lekki i aksamitny? By sernik wyszedł lekki jak chmurka, następnym razem dodajcie do niego… cukier żelujący. Zwykle używa się go do robienia dżemów, jednak z powodzeniem można go użyć także do zrobienia sernika. Dobrze zwiąże on masę sprawiając, że będzie bardzo delikatna. Z łatwością zrobicie taki sernik korzystając z poniższego przepisu.  Przepis na miękki i aksamitny sernik Składniki: 1 szklanka mąki 4 jajka 350 g twarogu 350 g serka śmietankowego 100 g cukru 100 g cukru żelującego pół szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Jeżeli korzystacie ze zwykłego twarogu, zmielcie go 3 razy w maszynce. Jeśli jej nie posiadacie, możecie skorzystać z gotowego, już zmielonego twarogu z wiaderka (warto jednak upewnić się, że wybrany przez was produkt jest wysokiej jakości). Następnie do twarogu dodajcie 250 g serka śmietankowego oraz cukier żelujący i utrzyjcie. Później dodajcie kwaśną śmietanę, jajka, dwie łyżki mąki pszennej, jedną łyżkę mąki kukurydzianej oraz dwie łyżeczki ekstraktu z wanilii.  W osobnej misce wymieszajcie resztę serka z mąką pszenną. W trakcie mieszania wsypcie cukier (zwykły) i 4 łyżki wody. Kiedy składniki się połączą, zagniećcie ciasto, zawińcie je w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i...

Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
AdobeStock
Newsy
Kremowy sernik pieczony na wodzie. Nie opada, nie pęka i jest idealnie wilgotny
Sekretem wilgotnego i miękkiego sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej! Dowiedzcie się, jak to zrobić.

Puchaty i mięciutki sernik będzie prawdziwym hitem podczas świąt wielkanocnych. A czy próbowaliście już zrobić sernik w kąpieli wodnej ? Sprawdźcie, jak łatwo można to zrobić! Jak piec sernik w kąpieli wodnej? Choć nazwa brzmi tajemniczo, to pieczenie ciasta w ten sposób jest bardzo proste. Potrzebna wam będzie bardzo szczelna tortownica, duża blacha do pieczenia lub głębokie naczynie żaroodporne, papier do pieczenia i folia aluminiowa: Połóżcie papier na dnie tortownicy i zapnijcie ją tak, by papier wystawał na zewnątrz. Nie ma potrzeby wykładania nim boków formy ani smarowania jej masłem. Wytnijcie dwa duże arkusze folii aluminiowej, o szerokości 45 cm. Na środku jednego arkusza połóżcie formę wyłożoną kruchym i podpieczonym ciastem i owińcie szczelnie folią aluminiową. Odwróćcie tortownicę o 90 stopni i powtórzcie powyższy krok. Owiniętą tortownicę włóżcie do większej blachy i wlejcie do niej tyle wrzątku, by sięgał do połowy wysokości tortownicy. Przepis na sernik w kąpieli wodnej Do przygotowania puszystego i wilgotnego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego z wiaderka 170 g cukru 30 g cukru waniliowego 80 g masła 5 białek 3 żółtka 1 łyżeczka przyprawy do sernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej Cukier puder do posypania Oraz tortownica o średnicy 24 cm. Przygotowanie: Do miski wsypcie 250 g przesianej mąki, dodajcie 100 g zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, łyżkę śmietany 18% oraz dwa żółtka. Wszystko szybko wymieszajcie i zagniećcie ciasto. Owińcie...

Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu
Flickr
Newsy
Sernik nie pęknie, jeśli zrobicie z nim 1 rzecz od razu po upieczeniu. Wielu o tym wciąż zapomina
Na pewno nikogo nie cieszy widok popękanego sernika. By zapobiec takiej katastrofie, pamiętajcie o jednej rzeczy podczas przygotowywania tego ciasta.

Obawiacie się, że sernik pieczony na święta lub inną okazję popęka? By uniknąć wpadki, warto się dowiedzieć, dlaczego sernik może w ogóle pękać i co zrobić, żeby był zwarty i pięknie się prezentował po upieczeniu. To bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych składników do ciasta ani sprzętów - sprawdźcie sami.  Co zrobić, żeby sernik nie pękł po upieczeniu? Często powodem pękania sernika po upieczeniu jest zbyt wysoka temperatura, w jakiej się piekł. Jednak to nie wszystko. Może się tak też stać w sytuacji, gdy wyciągniecie go zbyt szybko z piekarnika albo gdy użyte do niego składniki nie miały jednakowej temperatury.  By sernik nie popękał, należy dodać do niego lekko ubite białka (ale nie na sztywno!), a po upieczeniu koniecznie starannie odciąć nożem ciasto od krawędzi tortownicy. Taki zabieg zapobiegnie pękaniu i dodatkowo ułatwi wyjęcie ciasta z formy.  Jeszcze jednym sprawdzonym trikiem, który zmniejsza ryzyko popękania sernika, jest wstawienie do piekarnika podczas pieczenia ciasta naczynia z wrzącą wodą. Woda pod wpływem wysokiej temperatury zamieni się w parę wodną i nawilży sernik podczas pieczenia. Przepis na sernik, który nigdy nie pęka Składniki: 1 kg zmielonego twarogu lub sera z wiaderka 1 kostka masła 6 jajek 80 g cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Wyjmijcie masło z lodówki, by osiągnęło temperaturę pokojową - powinno być miękkie. Włóżcie masło do miski, wsypcie cukier i utrzyjcie na puch - zajmie wam to od 8 do 10 minut. Cały czas mieszając, dodajcie 6 żółtek, jedno po drugim.  Wlejcie 1 łyżkę ekstraktu waniliowego albo jedno opakowanie cukru waniliowego. ...