Często najlepsze, przekazywane w rodzinie przepisy i triki kulinarne nie biorą się wcale z książek kucharskich, a rad zasłyszanych od przyjaciółki czy sąsiada w sklepie. Nie inaczej jest w przypadku tego sernika - jego niezwykła puszystość wynika z dodania jednego składnika, na który byście nawet nie wpadli.

Chodzi tutaj o ugotowane ziemniaki - to stara metoda stosowana przez cukierników, o czym dowiedzieliśmy się z przekazu pracownicy cukierni. Kobieta wygadała się podczas dyskusji w internecie, że za wspaniałą teksturę sernika odpowiadają gotowane kartofle. Smak ziemniaków w ogóle nie jest wyczuwalny, za to dzięki nim sernik jest bardziej wilgotny i puchaty. Wypróbujcie poniższy przepis i przekonajcie się o tym, że trik rzeczywiście działa. 

Przepis na sernik z ziemniakami

Składniki:

Spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 5 łyżek margaryny

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 0,5 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu (może być też twaróg z wiaderka)

  • 250 g już ugotowanych oraz obranych ziemniaków

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • pół kostki masła

  • 5 jaj

  • pół łyżki mąki

  • pół łyżki proszku do pieczenia

Opcjonalnie: garść rodzynek i kilka łyżek skórki pomarańczowej do masy. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie obrane ziemniaki. Gdy wystygną, przeciśnijcie je przez praskę.

  2. Do miski wbijcie jajko i dodajcie 3 łyżki śmietany. Wymieszajcie.

  3. Przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajcie kilka łyżek margaryny albo masła i wymieszajcie, najlepiej za pomocą noża (margarynę należy posiekać i połączyć z mąką). 

  4. Dodajcie następnie jajko ze śmietaną i cukier puder. Wymieszajcie i zagniećcie.

  5. Podzielcie ciasto: ⅔ rozwałkujcie i wyłóżcie nim tortownicę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 15 minut.

  6. W międzyczasie zróbcie masę na sernik. Do miski przełóżcie cały twaróg, dodajcie ziemniaki i wymieszajcie. Oddzielcie żółtka od białek. 

  7. W osobnej, dużej misce utrzyjcie cukier puder z masłem na puch i w trakcie miksowania dodawajcie po jednym żółtku. 

  8. Następnie do miski przełóżcie ser z ziemniakami i dalej mieszajcie. Ubijcie białka na sztywno i dodajcie do masy, razem z rodzynkami i skórką pomarańczową (pamiętajcie, by wcześniej oprószyć te dodatki mąką - dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia).

  9. Gotową masę wyłóżcie na ostudzony i podpieczony spód. 

  10. Resztę ciasta, które odłożyliście, rozwałkujcie i pokrójcie w paski. Wyłóżcie je na wierzchu sernika w kratkę.

  11. Tortownicę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około godzinę. Po upieczeniu uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie, aż ciasto całkowicie ostygnie.

Po tym, gdy sernik będzie już wystudzony, warto przełożyć go do lodówki i spożyć dopiero następnego dnia - wtedy jest najsmaczniejszy.