Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej.

Schabowe z sadzonym jajkiem

Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych.

Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła!

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • Szklanka bułki tartej
  • Szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • 6 jajek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą.
  2. Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem.
  3. Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
  4. Na patelni rozpuszczamy smalec.
  5. Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej.
  6. Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony.
  7. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka.
  8. Każde z nich oprószamy solą i pieprzem.
  9. Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką.
  10. Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie.
  11. Kiedy kotlety będą miały złocisty kolor, przekładamy je na talerze.
  12. Na każdym kotlecie wykładamy jajko.

Smacznego!

Zobacz także: