Dziś wybór między kuchenką gazową, a indukcyjną jest podyktowany głównie osobistymi preferencjami. Jakość gotowanych potraw jest taka sama w przypadku obu rodzajów kuchenek, jednak różnicę widać dopiero przy sprzątaniu.

Indukcyjna jest o wiele prostsza do umycia i mniej się brudzi, natomiast w przypadku gazowej trzeba dokładnie czyścić palniki i trudno dostępne zakamarki pod nimi. Jest to uciążliwe, ale my wiemy, jak można ułatwić sprzątanie i zaoszczędzić sobie nieco wysiłku. 

Jak szybko wyczyścić kuchenkę?

Tym razem do umycia kuchenki będą wam potrzebne tylko dwa produkty. Pierwszy z nich to odtłuszczacz, czyli silny środek służący do usuwania tłuszczu. Przyda się wszędzie tam, gdzie płyn do naczyń już nie daje rady. Drugi produkt to folia spożywcza. 

Zobacz także:

Wystarczy, że zdejmiecie palniki z kuchenki i popsikacie odtłuszczaczem miejsca wokół palników. Następnie przykryjcie je szczelnie folią spożywczą. Możecie też popryskać całą powierzchnię kuchenki, jeśli jest bardzo brudna, i też przykryć ją folią. Po godzinie wystarczy ją zdjąć i przetrzeć palniki oraz kuchenkę zwilżoną szmatką. Zobaczycie, że brud zejdzie bez szorowania!

Sposoby na skuteczne mycie rusztu kuchenki

Trudne do umycia są nie tylko palniki w kuchence gazowej, ale także ruszt. To nie taka prosta sprawa, ale możecie sobie poradzić z brudem stosując prosty sposób wykorzystujący czyszczącą moc sody oczyszczonej: 

  1. Do bardzo dużego naczynia (w którym zmieści się ruszt) wlejcie wodę i wsypcie kilka łyżek sody. Woda powinna przykryć ruszt.

  2. Wymieszajcie i poczekajcie 3 godziny.

  3. Po tym czasie wylejcie brudną wodę i weźcie się za szorowanie. Warto założyć gumowe rękawiczki, by nie podrażnić sobie dłoni. Za pomocą druciaka wyszorujcie ruszt z zabrudzeń. Jeżeli praca będzie szła opornie, jeszcze raz zanurzcie ruszt w roztworze wody z sodą (tym razem możecie jej wsypać nieco więcej).

  4. Po skończonej pracy wytrzyjcie ruszt ręcznikami papierowymi.