
Dziś wybór między kuchenką gazową, a indukcyjną jest podyktowany głównie osobistymi preferencjami. Jakość gotowanych potraw jest taka sama w przypadku obu rodzajów kuchenek, jednak różnicę widać dopiero przy sprzątaniu.
Indukcyjna jest o wiele prostsza do umycia i mniej się brudzi, natomiast w przypadku gazowej trzeba dokładnie czyścić palniki i trudno dostępne zakamarki pod nimi. Jest to uciążliwe, ale my wiemy, jak można ułatwić sprzątanie i zaoszczędzić sobie nieco wysiłku.
Jak szybko wyczyścić kuchenkę?
Tym razem do umycia kuchenki będą wam potrzebne tylko dwa produkty. Pierwszy z nich to odtłuszczacz, czyli silny środek służący do usuwania tłuszczu. Przyda się wszędzie tam, gdzie płyn do naczyń już nie daje rady. Drugi produkt to folia spożywcza.
Wystarczy, że zdejmiecie palniki z kuchenki i popsikacie odtłuszczaczem miejsca wokół palników. Następnie przykryjcie je szczelnie folią spożywczą. Możecie też popryskać całą powierzchnię kuchenki, jeśli jest bardzo brudna, i też przykryć ją folią. Po godzinie wystarczy ją zdjąć i przetrzeć palniki oraz kuchenkę zwilżoną szmatką. Zobaczycie, że brud zejdzie bez szorowania!
Sposoby na skuteczne mycie rusztu kuchenki
Trudne do umycia są nie tylko palniki w kuchence gazowej, ale także ruszt. To nie taka prosta sprawa, ale możecie sobie poradzić z brudem stosując prosty sposób wykorzystujący czyszczącą moc sody oczyszczonej:
-
Do bardzo dużego naczynia (w którym zmieści się ruszt) wlejcie wodę i wsypcie kilka łyżek sody. Woda powinna przykryć ruszt.
-
Wymieszajcie i poczekajcie 3 godziny.
-
Po tym czasie wylejcie brudną wodę i weźcie się za szorowanie. Warto założyć gumowe rękawiczki, by nie podrażnić sobie dłoni. Za pomocą druciaka wyszorujcie ruszt z zabrudzeń. Jeżeli praca będzie szła opornie, jeszcze raz zanurzcie ruszt w roztworze wody z sodą (tym razem możecie jej wsypać nieco więcej).
-
Po skończonej pracy wytrzyjcie ruszt ręcznikami papierowymi.