
Jedni bez marudzenia zjedzą wszystko, co dostaną na talerzu, a inni będą kręcić nosem na różne potrawy. Ten problem znają szczególnie opiekunowie małych dzieci, które czasami trudno zachęcić do jedzenia.
Ale istnieją też dania, które sprawdzają się praktycznie zawsze - na przykład pachnące, ciepłe placuszki z jabłkami. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a po prostu nikt im się nie oprze. Do tego przyrządza się je błyskawicznie, bez długiego stania nad garami. Wypróbujcie i zapiszcie sobie poniższy przepis, bo na pewno jeszcze nie raz do niego wrócicie.
Przepis na placki śniadaniowe z jabłkami
Składniki:
-
1 jabłko
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki oleju
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub odrobina waniliowego aromatu do ciast
-
1 jajko
-
1 szklanka mąki
-
¾ szklanki jogurtu naturalnego (lub owocowego dla dodania smaku)
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Obierzcie jabłko, a następnie przekrójcie na pół i usuńcie pestki oraz gniazdo nasienne.
-
Do miski wbijcie jajko, dodajcie cukier i ubijcie.
-
Następnie wlejcie jeszcze jogurt, olej oraz ekstrakt z wanilii (lub aromat do ciast). Wymieszajcie.
-
Do osobnej miski przesypcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajcie szczyptę soli i wymieszajcie. Możecie dodać też cynamon, by placuszki były bardziej aromatyczne i rozgrzewające.
-
Teraz połączcie mokre składniki z suchymi, dokładnie mieszając, aż się połączą. Mieszajcie do momentu, aż znikną grudki i masa będzie jednolita.
-
Zetrzyjcie jabłko na średnich oczkach, wrzućcie do ciasta i wymieszajcie.
-
Rozgrzejcie olej na patelni. Kiedy będzie już gorący, łyżką nakładajcie porcje ciasta. Należy je rozpłaszczyć w kształt placków i smażyć do momentu, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Dopiero teraz można delikatnie obrócić je na drugą stronę.
-
Smażcie jeszcze placki tak długo, aż będą zrumienione.
-
Po usmażeniu warto odsączyć placuszki na grubszej warstwie ręczników papierowych, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się miód, bita śmietana, roztopiona czekolada albo konfitury czy domowa frużelina. Dobre będą też posypane po prostu cukrem pudrem albo jedzone bez niczego - w sam raz na ząb.