Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Oto placki bez kombinowania
Getty/iStock
Newsy

Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Przepis na placki bez kombinowania

Macie ochotę na cieplutkie placki z patelni? Zanim wyciągniecie składniki z szafki kuchennej i lodówki, zajrzyjcie do naszego przepisu. W prosty sposób zrobicie z niego pyszne, słodkie placuszki, którym nikt się nie oprze.

Jedni bez marudzenia zjedzą wszystko, co dostaną na talerzu, a inni będą kręcić nosem na różne potrawy. Ten problem znają szczególnie opiekunowie małych dzieci, które czasami trudno zachęcić do jedzenia.

Ale istnieją też dania, które sprawdzają się praktycznie zawsze - na przykład pachnące, ciepłe placuszki z jabłkami. Podajcie je z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a po prostu nikt im się nie oprze. Do tego przyrządza się je błyskawicznie, bez długiego stania nad garami. Wypróbujcie i zapiszcie sobie poniższy przepis, bo na pewno jeszcze nie raz do niego wrócicie. 

Przepis na placki śniadaniowe z jabłkami

Składniki:

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub odrobina waniliowego aromatu do ciast

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mąki

  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (lub owocowego dla dodania smaku)

  • szczypta soli

Zobacz także
placki na kefirze

Szklanka kefiru i 10 minut pracy. Tyle potrzeba, żeby usmażyć całą górę puszystych placków

Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki

Kubek płatków owsianych i 2 proste dodatki. Tyle wystarczy, by usmażyć ekspresowe placuszki

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłko, a następnie przekrójcie na pół i usuńcie pestki oraz gniazdo nasienne. 

  2. Do miski wbijcie jajko, dodajcie cukier i ubijcie.

  3. Następnie wlejcie jeszcze jogurt, olej oraz ekstrakt z wanilii (lub aromat do ciast). Wymieszajcie.

  4. Do osobnej miski przesypcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajcie szczyptę soli i wymieszajcie. Możecie dodać też cynamon, by placuszki były bardziej aromatyczne i rozgrzewające. 

  5. Teraz połączcie mokre składniki z suchymi, dokładnie mieszając, aż się połączą. Mieszajcie do momentu, aż znikną grudki i masa będzie jednolita.

  6. Zetrzyjcie jabłko na średnich oczkach, wrzućcie do ciasta i wymieszajcie.

  7. Rozgrzejcie olej na patelni. Kiedy będzie już gorący, łyżką nakładajcie porcje ciasta. Należy je rozpłaszczyć w kształt placków i smażyć do momentu, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Dopiero teraz można delikatnie obrócić je na drugą stronę.

  8. Smażcie jeszcze placki tak długo, aż będą zrumienione.

  9. Po usmażeniu warto odsączyć placuszki na grubszej warstwie ręczników papierowych, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. 

Gotowe placki można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się miód, bita śmietana, roztopiona czekolada albo konfitury czy domowa frużelina. Dobre będą też posypane po prostu cukrem pudrem albo jedzone bez niczego - w sam raz na ząb.