Wystarczą 2 proste składniki i lody jak dawniej gotowe. Smak jak z lat 80.
Getty Images
Newsy

Wystarczą 2 proste składniki i lody jak dawniej gotowe. Smak jak z lat 80.

Marzą się wam lody takie jak z budki? Obecnie trzeba się nieźle natrudzić, by jeszcze dostać lody o dokładnie takim smaku, jak kiedyś. Zamiast szukać, możecie je zrobić sami - weźcie ten przepis i bierzcie się za przygotowania.

Możemy się zgodzić, że lody to przysmak, który łączy pokolenia. Uwielbiają je i młodzi, i starzy i każdemu z nas deser ten kojarzy się z latem, wakacjami i najbardziej beztroskim okresem w roku. Najlepsze są oczywiście klasyczne lody z budki, które dawniej występowały tylko w dwóch smakach, czyli śmietankowym i czekoladowym.

Dziś miejsc, które serwują takie lody jest coraz mniej - w teorii smak się zgadza, ale jednak to nie to samo. Jeżeli tęsknicie za lodami jak dawniej, zróbcie je sami z poniższego przepisu i przypomnijcie sobie smak sprzed lat. 

Przepis na lody jak dawniej

Do zrobienia takich lodów wystarczą wam tak naprawdę tylko 2 składniki, czyli śmietanka 36% i słodzone mleko skondensowane. Gdy połączycie te produkty, powstaną klasyczne lody śmietankowe. Wystarczy dodać jednak do masy nieco kakao w trakcie mieszania, by uzyskać lody czekoladowe. 

Składniki:

  • 3 opakowania śmietanki 36% (600 ml)

  • ¾ puszki skondensowanego mleka słodzonego

  • 2 kopiaste łyżki kakao 

Zobacz także
To danie było nr 1 na pracowniczych stołówkach. Dziś zapomniane, a w PRL uwielbiali to wszyscy ludzie ciężkiej pracy

To danie było nr 1 na pracowniczych stołówkach. W PRL-u uwielbiali to wszyscy ludzie ciężkiej pracy

W PRL serwowano to w każdej lepszej kawiarni. Ewa Wachowicz dodała od siebie 1 ciekawy składnik

W PRL serwowano to w każdej lepszej kawiarni. Ewa Wachowicz dodała od siebie 1 ciekawy składnik

Przygotowanie:

  1. Włóżcie śmietankę do lodówki na kilka godzin. Gdy już się schłodzi, wlejcie ją do miski.

  2. Do śmietanki wsypcie jeszcze 2 łyżki kakao, które nada lodom czekoladowego smaku.

  3. Weźcie mikser i mieszajcie śmietankę z kakao przez 2 minuty, na najniższych obrotach. Ma tylko lekko się zagęścić i napowietrzyć.

  4. Teraz do miski ze śmietaną wlejcie mleko skondensowane i mieszajcie jeszcze przez 2 minuty, na najniższych obrotach. 

  5. Powstałą masę przełóżcie do zamykanego, plastikowego pojemnika. 

  6. Włóżcie pojemnik z masą do zamrażarki na 6 godzin i gotowe.

Warto co godzinę wyjąć pudełko z lodami i wymieszać masę, by lody miały lepszą konsystencję. 

Pomysły na deser na lato

Gdy wysokie temperatury na zewnątrz naprawdę doskwierają, jest to idealny czas na kremowe i owocowe desery czy serniki na zimno. Skorzystajcie z poniższych inspiracji: