
Podstawą dobrze rozpoczętego dnia jest oczywiście śniadanie. Nie może być zbyt ubogie, ponieważ szybko opadlibyśmy z sił, a nasza uwaga koncentrowałaby się tylko na zbliżającym się obiedzie. Nie może być też zbyt obfite - paradoksalnie duże śniadanie również może wyssać z nas energię i sprawić, że staniemy się bardzo senni.
Jak więc znaleźć złoty środek? Poznajcie przepis na lekkie i pożywne śniadanie od Macieja Kurzajewskiego, który od lat je każdego ranka to samo - i jak widać, przepis cały czas się sprawdza.
Lekkie śniadanie Macieja Kurzajewskiego
W „Pytaniu na śniadanie” dziennikarz Maciej Kurzajewski pokazał, w jaki sposób sam od wielu lat przygotowuje swoje śniadanie. Maciej dużo biega (choć, jak podkreśla, cały czas amatorsko), w związku z czym jego posiłki nie mogą być zbyt obfite, ale jednocześnie muszą zapewniać zastrzyk energii potrzebny do treningu.
Dlatego na śniadanie dziennikarz je lekki posiłek składający się z orzechów, jogurtu, miodu i owoców - taka kompozycja dostarcza organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów i nie obciąża żołądka:
– To nie jest rzecz, która obciąża nasz żołądek. To coś, co zapewnia nam lekkość nawet po wysiłku. To się nie nudzi. Ja to stosuję od lat i czuję się bardzo dobrze – podkreślił Maciej Kurzajewski w „Pytaniu na śniadanie”.
Przepis na śniadanie dla biegaczy według Macieja Kurzajewskiego
Do przygotowania tego śniadania dla 2 osób będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:
Składniki:
-
2 garści orzechów (laskowych, włoskich, nasion słonecznika czy migdałów - wybierzcie to, co lubicie najbardziej)
-
2 łyżki miodu
-
100 g owoców sezonowych
-
400 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
-
Maciej zaczyna przygotowania od zmielenia orzechów. Przyda się wam do tego młynek lub malakser, ale możecie też po prostu je pokroić – zwłaszcza orzechy włoskie, które są miękkie.
-
Następnie należy do orzechów dodać jogurt, 2 łyżki miodu i wymieszać.
-
Na tak powstałą bazę lądują owoce - oczywiście wcześniej umyte. Maciej chętnie używa malin, borówek, gruszek i porzeczek. I gotowe!
Jak podkreśla Maciej Kurzajewski, jest to śniadanie bardzo lekkie – nie obciąża żołądka, a za to dostarcza mnóstwo energii do działania. To właśnie sprawia, że jest ono idealne dla ludzi aktywnych, zwłaszcza biegaczy.
Źródło: pytanienasniadanie.tvp.pl