Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze. 

Wyśmienity bigos świąteczny 

Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami. 

Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku. 

Babcia na pewno pochwali jego smak

Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • Woda z moczenia grzybów suszonych
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 listków laurowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych

Przygotowanie:

  1. Na początek musimy zająć się suszonymi grzybami. Wkładamy je do naczynia i zalewamy je wrzątkiem. Moczymy przez całą noc. Pamiętajmy, że woda z grzybów będzie nam potrzebna. 
  2. Pokrojoną cebulę i czosnek oraz listki laurowe wrzucamy na olej i smażymy. Po chwili gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekaną kapustę.
  3. Zalewamy wszystko 3 szklankami wody. 
  4. Grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka razem z przyprawami: jałowcem, zielem angielskim, rozmarynem.
  5. Dolewamy wodę, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
  6. Całość gotujemy około 2 godzin na mniejszym ogniu.
  7. Jeśli bigos nie jest zbyt kwaśny możemy zastosować 1 trik, dolewając do niego wodę z ogórków. Po tej czynności wyłączamy bigos. 
  8. Następnego dnia do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód. Całość mieszamy i ponownie gotujemy około 2 godzin.
  9. Kolejnego dnia zagotowujemy bigos dodając do niego śliwki i wino. Doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Po trzecim gotowaniu bigos jest gotowy na Boże Narodzenie. Można odstawić go w chłodne miejsce.