Bigos
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Chcecie zrobić wrażenie na rodzinie? Ten przepis na bigos zapewni wam uznanie nawet w oczach babci

Święta do piękny czas rodzinny. Potrawy, które podamy na stół muszą być przygotowane prosto z serca. Co powiecie na wyśmienity bigos z suszonymi grzybami i śliwkami?

Mamy połowę grudnia. To sygnał, by pomyśleć już o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia oraz świątecznych potrawach. Naszą głowę na pewno zaraz zacznie zaprzątać nam duża lista zakupów czy pomysłów na prezenty. Święta to jeden z najbardziej magicznych dni w roku. Dlatego każdy z nas chce przygotować je idealnie. Świąteczne potrawy będzie jeść przecież cała rodzina, więc chcemy, by były jak najpyszniejsze. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wyśmienity bigos świąteczny 

Najlepiej smakują potrawy przygotowane według tradycyjnych receptur, w których królują składniki i przyprawy o zapachu świąt. Kapusta, grzyby, suszone śliwki, buraki, karp – to właśnie one kojarzą nam się ze świątecznymi potrawami. 

Bigos to danie bez którego świąteczna kolacja nie wyglądałaby tak samo. Jej wykonanie może jest czasochłonne, ale gdy przygotujemy wszystkie składniki bigos tak naprawdę zrobi się sam. Lubi być gotowany długo, najlepiej w odstępach czasu, wtedy nabiera najlepszego smaku. 

Babcia na pewno pochwali jego smak

Aby bigos wyszedł idealny pamiętajmy o kupieniu dobrej kapusty. Musimy sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Jeśli bigos ma za mało wyrazisty smak i nie jest zbyt kwaśny możemy do niego wlać wodę z ogórków kiszonych. Ona zawsze podbije jego smak. Ważne są też dodatki. W Wigilię nie jemy mięsa, więc żeby smak bigosu nie był mdły nie żałujmy przypraw, grzybów i śliwek. 

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów suszonych
  • Woda z moczenia grzybów suszonych
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 listków laurowych
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz
  • 1,5 szklanki wody z ogórków kiszonych

Przygotowanie:

  1. Na początek musimy zająć się suszonymi grzybami. Wkładamy je do naczynia i zalewamy je wrzątkiem. Moczymy przez całą noc. Pamiętajmy, że woda z grzybów będzie nam potrzebna. 
  2. Pokrojoną cebulę i czosnek oraz listki laurowe wrzucamy na olej i smażymy. Po chwili gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekaną kapustę.
  3. Zalewamy wszystko 3 szklankami wody. 
  4. Grzyby kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka razem z przyprawami: jałowcem, zielem angielskim, rozmarynem.
  5. Dolewamy wodę, w której wcześniej moczyliśmy grzyby.
  6. Całość gotujemy około 2 godzin na mniejszym ogniu.
  7. Jeśli bigos nie jest zbyt kwaśny możemy zastosować 1 trik, dolewając do niego wodę z ogórków. Po tej czynności wyłączamy bigos. 
  8. Następnego dnia do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz miód. Całość mieszamy i ponownie gotujemy około 2 godzin.
  9. Kolejnego dnia zagotowujemy bigos dodając do niego śliwki i wino. Doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Po trzecim gotowaniu bigos jest gotowy na Boże Narodzenie. Można odstawić go w chłodne miejsce.
     
Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Przepis na bigos Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso...

Dlaczego bigos jest gorzki
Flickr
Newsy
Robicie wszystko według przepisu, a bigos wychodzi gorzki? Jeden składnik go uratuje
Wasz bigos jest zbyt gorzki? To nie powód, by wyrzucać całą zawartość garnka do kosza. Sprawdźcie nasze sposoby.

Gotowanie bigosu to długi, żmudny proces. Prawidła i podręczniki sztuki kucharskiej mówią krótko – potrzeba aż dwudniowego gotowania, by wyciągnąć z niego wszystkie smaki! Czasem pomimo tak długiego gotowania, coś idzie nie tak. Częstym błędem jest spowodowanie, że bigos jest w smaku dość gorzki. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być całkiem sporo. Od ilości dodanej surowej kapusty, przez rodzaj dodanych grzybów. Czym zneutralizować gorzki smak bigosu? Niezależnie od tego, co spowodowało „gorzkie nieszczęście”, warto wiedzieć, w jaki sposób można sobie z tym problemem poradzić. Gorzki smak bigosu nie jest jeszcze tragedią. Łatwo będzie go zneutralizować poprzez dodanie od niego nieco cukru, miodu lub słodkich śliwek suszonych. Słodki smak niweluje smak gorzki – wystarczy pamiętać o tej fundamentalnej kulinarnej zasadzie i bez problemu uda się wam zaradzić gorzkiemu problemowi. Przepis na bigos z rodzynkami Składniki: Ok. 50 dag świeżej kapusty (ok. ćwierć główki) 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 25 dag łopatki wieprzowej 35 g łopatki wołowej 50 dag schabu wieprzowego 2-3 łyżki smalcu wieprzowego 10 dag kiełbasy myśliwskiej podwędzanej 5 dag boczku surowego wędzonego 15 dag boczku parzonego wędzonego Cebula Garść śliwek wędzonych Ziele angielskie Czarny pieprz Liście laurowe Ziarna jałowca Sól Cukier Opcjonalnie: miód Przygotowanie: Namoczcie grzyby w gorącej wodzie, a następnie pokrójcie je na paski. Wody po moczeniu nie należy wylewać – wlejecie ją potem do bigosu. Kapustę kiszoną odciśnijcie i posiekajcie na drobniejsze kawałki. Zalejcie kapustę wodą. Białą kapustę posiekajcie i wrzućcie do garnka z kapustą kiszoną. Gotujcie...

jakie przyprawy do bigosu
Flickr
Newsy
Jakie przyprawy najbardziej pasują do bigosu? Dodajcie te, a zyska niesamowity smak
Dobry bigos wymaga użycia właściwych przypraw w odpowiednich proporcjach. Wiecie, jakie sprawdzają się najlepiej?

Bigos to danie kultowe, którego nie może dziś zabraknąć podczas rodzinnych spotkań! Ale nie zawsze tak było. Trudno nazwać bigos szczególnie wykwintnym jedzeniem, ale w dawnych czasach nie wszyscy mogli sobie na niego pozwolić. Wynika to głównie z dużej zawartości mięsa, które dawniej było bardzo drogie. Bigos był daniem myśliwych, którzy gotowali w dużym garnku mięso upolowanych zwierząt z dodatkiem kapusty, zebranych grzybów, owoców i przypraw. Dziś na szczęście mięso nie jest już takim rarytasem i jedyne co może zniechęcić do ugotowania bigosu, to długi czas przygotowania. Aby wyszedł idealny, czyli nie za kwaśny i nie za słodki , ważny jest umiar w doprawianiu i oczywiście użycie odpowiednich przypraw. Sprawdźcie, które z nich są najlepsze do bigosu! Jakie przyprawy należy dodać do bigosu? Cały smak bigosu tkwi w kapuście oraz odpowiednich przyprawach! To dzięki nim potrawa zyskuje tak głęboki smak i aromat. Gdy będziecie gotowali bigos na święta, dodajcie do niego poniższe przyprawy – gwarantujemy, że wyjdzie fenomenalny! Przyprawy do bigosu: Majeranek Tymianek Ziele angielskie Liście laurowe Pieprz ziarnisty Suszone śliwki Rodzynki Goździki Papryka słodka czerwona Kminek Cukier Czerwone wino Owoce jałowca Jabłka Suszone grzyby Koncentrat pomidorowy Jak doprawiać bigos? Najważniejszy jest umiar . Jeżeli zdecydujecie się na wiele przypraw, to używajcie ich oszczędnie! W tym przypadku znacznie łatwiej jest dodać niż odjąć , więc lepiej doprawiać po trochu i próbować, niż zepsuć danie zbyt dużą ilością kminku albo pieprzu. Uważajcie szczególnie na sól . Bigos przygotowuje się z dużą ilością wędlin, takich jak boczek czy kiełbasa. Są one bardzo słone, dlatego bigos należy solić...

Gotujecie bigos czy pieczecie?
AdobeStock
Newsy
Gotujecie bigos czy pieczecie? Druga metoda ma jedną niebywałą zaletę
Niektórzy zamiast długiego gotowania bigosu, wolą upiec go w piekarniku. Metoda ta ma pewną niebywałą zaletę. Przeczytajcie.

Tradycyjny polski bigos to danie, które gości na naszych stołach nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. W polskich domach równie chętnie jada się go także na co dzień - najczęściej z ziemniakami lub z pajdą świeżego chleba. Jak przygotować idealny w smaku bigos? Sekret idealnego bigosu Bigos to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Danie to przygotowuje się z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej, różnych rodzajów mięsa (najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego, ale świetnie się tu sprawdzi także boczek, kiełbasa i oczywiście dziczyzna), grzybów i dodatku suszonych owoców - śliwek, rodzynek a nawet wiśni. W tradycyjnym przepisie nie może też oczywiście zabraknąć przypraw. Jakie przyprawy dodać do bigosu? By nasz bigos wyszedł smaczny i aromatyczny, warto do niego dodać: ziele angielskie, kminek, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek oraz pieprz. Całość należy dusić możliwie długo na wolnym ogniu, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, a po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. A czy słyszeliście kiedyś o przyspieszonej wersji bigosu a mianowicie o bigosie z piekarnika? Bigos ten praktycznie robi się sam i co najważniejsze – nie musimy ciągle stać w kuchni, by go mieszać i doglądać, ponieważ nic się nie przypala. Jak przygotować taki bigos? Przepis na bigos z piekarnika Składniki: ok. 1 kg kiszonej kapusty ok. 400 g kapusty włoskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 garście suszonych grzybów Przyprawy: pieprz czarny, sól, papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, przyprawa do bigosu, czerwona czubryca, liść laurowy, ziele angielskie.  1/5 szklanek wywaru z żeberek 2 łyżki smalcu Przygotowanie: Namoczcie grzyby w ciepłej wodzie,...