Kalafior
Adobe Stock
Newsy

Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie

W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne.

Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska.

Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku.

Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia.

Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka.
Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście.

Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy.

Chipsy z liści kalafiora:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki:

  • Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku
  • Pół łyżeczki czarnuszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi.
  • Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście.
  • Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem.
  • Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami.
  • Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).
Komentarze
Zupa kalafiorowa
Gorujmy.pl/Di bloguje
Newsy Najpyszniejsza zupa kalafiorowa wyjdzie Ci, jeśli dodasz do niej jedną rzecz. Polacy ją uwielbiają
Krótko mówiąc, zupa kalafiorowa ma same plusy. Chcesz sprawdzić nasz przepis?
Aleksandra Jaworska
grudzień 03, 2020

Zupę kalafiorową można jeść przez cały rok. Jest delikatna, pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu. Prosto i tanio Przepis na tę białą i odżywczą zupę zapada w pamięć. Dlaczego? Bo zupa kalafiorowa, choć tak pyszna, jest wręcz banalna w przygotowaniu. Możecie ją podawać młodszym i dorosłym. Dobrze wygląda również na bardziej wykwintnych stołach. To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dziś na obiad? Zupa kalafiorowa Zupa kalafiorowa to nie tylko smak. Za cennymi właściwościami kalafiora przemawia cały szereg badań. Specjaliści są zdania, że kalafior to skuteczna broń w profilaktyce raka prostaty, zwłaszcza w połączeniu z curry. Kalafior może też zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia raka pęcherza. To zasługa przeciwutleniaczy z grupy izotiocyjanów, które neutralizują wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Warto wiedzieć, że substancję tę zawierają także kapusta i inne spokrewnione z nią warzywa z rodziny krzyżowych, np. brukselka i rzodkiewka. Składniki na zupę kalafiorową z wędzonym kurczakiem: 1 litr wody, 1 sztuka wędzonego udka z kurczaka, 100 g mrożonego kalafiora, 1 duża marchewka, 1 pietruszka, korzeń selera, 1 liść laurowy, 5 sztuk ziela angielskiego, 1 kostka bulionu drobiowego, przyprawa do zup, pieprz czarny mielony, jogurt naturalny, koperek. Sposób przygotowania Najpierw umyte udka pozbawiamy skóry. Następnie zagotowujemy wodę z marchewką, pietruszką, selerem, liściem oraz zielem angielskim. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy je z wywaru i wkładamy do niego wcześniej przygotowane mięso. Gotujemy około 10 minut, wyjmujemy,...

Przeczytaj