Kalafior
Adobe Stock
Newsy

Wyrzucasz liście kalafiora? To błąd. Zrobisz nich genialne i bardzo łatwe danie

W domach naszych babć obowiązywała żelazna zasada: nic nie może się zmarnować! Ciekawe, czy dawniej gospodynie robiły chipsy z kalafiora…
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne.

Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska.

Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku.

Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia.

Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka.
Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście.

Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy.

Chipsy z liści kalafiora:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku
  • Pół łyżeczki czarnuszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi.
  • Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście.
  • Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem.
  • Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami.
  • Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).
Komentarze