Coś nam się wydaje, że tym razem możemy nawet przebić nasze babcie. O chipsach z kalafiorowych liści pewnie nawet im się nie śniło! A i szkoda, bo są całkiem smaczne i pożywne.
Moda na różnego rodzaju zasmażane liście roślin jest całkiem nowa. Smażone liście kalafiora to zielona, lekka i smaczna przekąska.
Ważne, by podczas jej przygotowania przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Smażenie liści na chipsy powinno odbywać się w bardzo wysokie temperaturze. Ta metoda znana jest jako tzw. stir-fry. Inną, łatwiejszą metodą jest po prostu pieczenie liści w piekarniku.
Do dań przygotowanych tradycyjnie w ten sposób potrzebne są przede wszystkim dwie rzeczy. Po pierwsze dobrej jakości patelnia, której powłoka wytrzyma duże temperaturowe obciążenia.
Zobacz także:
Po drugie odpowiedni olej. W kuchni azjatyckiej używa się do tego rodzaju dań przede wszystkim oleju sezamowego. Smażenie liści kalafiora nie uda się za to w tłuszczach naturalnych – temperatura ich dymienia nie jest dostatecznie wysoka.
Masło czy smalec szybko spalą się, zanim zdążymy odpowiednio podsmażyć liście.
Nie warto utrudniać sobie zadania. Wybierzmy zatem olej roślinny i piekarnik. Jeżeli napotkamy trudności ze znalezieniem odpowiedniego oleju sezamowego, wybierzmy ten rzepakowy.
Chipsy z liści kalafiora:
Składniki:
- Liście pozostałe z jednej sztuki kalafiora
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki przyprawy chilli w proszku
- Pół łyżeczki czarnuszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Odrywamy liście od bulwy, usuwamy twardsze łodygi.
- Myjemy i oczyszczamy nasze kalafiorowe liście.
- Układamy liście na blaszce skropionej dość obficie olejem.
- Doprawiamy liście z wierzchu naszymi przyprawami.
- Pieczemy ok. 10 min. w wysokiej temperaturze (ok. 200 st. C).