Jedni jedzą je na surowo, drudzy je grillują, pieką lub smażą. Można też zrobić z nich przepyszną zupę krem. Bez względu na to, jak lubicie jeść szparagi, wiedzcie, że warzywo to ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto zacząć je jeść?

Ruszył sezon na szparagi

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Maj to miesiąc, w którym w sklepach możemy dostać najsmaczniejsze szparagi. 

Jak smakuje to warzywo? Jego smak jest z jednej strony delikatny, a z drugiej pikantny, wyrazisty, nieco słony i gorzkawy. Czy wiecie, że te smaczne warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych?

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są bogate w przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe fitozwiązki , które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

Zobacz także:

  • dostarczają bogaty asortyment składników odżywczych, zwłaszcza kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu i innych minerałów oraz witamin K, C, E i A
  • szparagi dodają energii, oczyszczają drogi moczowe i neutralizują nadmiar amoniaku, który może powodować zmęczenie
  • zawierają glutation, związek odtruwający, który może pomóc w niszczeniu substancji rakotwórczych
  • mają doskonałe działanie przeciwzapalne i wysoki poziom przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca
  • warzywo to zawiera aminokwas - asparaginę, który jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania mózgu
  • szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale też zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, co sprawia, że są dobrym wyborem dla osób, które próbują schudnąć
  • szparagi nie przenoszą zbyt dużej ilości pestycydów, jeśli w ogóle

Co zrobić z obierkami ze szparagów?

Wyrzucacie obierki szparagów i ich zdrewniałe końcówki do kosza? To błąd. Wykorzystajcie je do zrobienia bulionu szparagowego.

Wystarczy, że ugotujecie pozostałości po obieraniu szparagów w lekko osolonej wodzie. Na koniec przetrzyjcie otrzymany bulion przez sito. Dzięki temu otrzymacie gęsty i klarowny płyn, który świetnie się nada jako dodatek do zup czy sosów.

Co jeszcze można zrobić z takim bulionem? 

  • wykorzystać go do gotowania ryżu, kaszy
  • jako dodatek do innych dań

Źródło: msn.com