Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz

Wyrzucacie do kosza obierki szparagów? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Jedni jedzą je na surowo, drudzy je grillują, pieką lub smażą. Można też zrobić z nich przepyszną zupę krem. Bez względu na to, jak lubicie jeść szparagi, wiedzcie, że warzywo to ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto zacząć je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ruszył sezon na szparagi

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Maj to miesiąc, w którym w sklepach możemy dostać najsmaczniejsze szparagi. 

Jak smakuje to warzywo? Jego smak jest z jednej strony delikatny, a z drugiej pikantny, wyrazisty, nieco słony i gorzkawy. Czy wiecie, że te smaczne warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych?

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są bogate w przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe fitozwiązki , które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

  • dostarczają bogaty asortyment składników odżywczych, zwłaszcza kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu i innych minerałów oraz witamin K, C, E i A
  • szparagi dodają energii, oczyszczają drogi moczowe i neutralizują nadmiar amoniaku, który może powodować zmęczenie
  • zawierają glutation, związek odtruwający, który może pomóc w niszczeniu substancji rakotwórczych
  • mają doskonałe działanie przeciwzapalne i wysoki poziom przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca
  • warzywo to zawiera aminokwas - asparaginę, który jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania mózgu
  • szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale też zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, co sprawia, że są dobrym wyborem dla osób, które próbują schudnąć
  • szparagi nie przenoszą zbyt dużej ilości pestycydów, jeśli w ogóle
Zobacz także
Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Co zrobić z obierkami ze szparagów?

Wyrzucacie obierki szparagów i ich zdrewniałe końcówki do kosza? To błąd. Wykorzystajcie je do zrobienia bulionu szparagowego.

Wystarczy, że ugotujecie pozostałości po obieraniu szparagów w lekko osolonej wodzie. Na koniec przetrzyjcie otrzymany bulion przez sito. Dzięki temu otrzymacie gęsty i klarowny płyn, który świetnie się nada jako dodatek do zup czy sosów.

Co jeszcze można zrobić z takim bulionem? 

  • wykorzystać go do gotowania ryżu, kaszy
  • jako dodatek do innych dań

Źródło: msn.com

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Pixabay
Newsy
Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Szparagi to wiosenny specjał, po który chętnie sięgamy, dopóki trwa na nie sezon. Często jednak sprawiają one problemy przy gotowaniu i wychodzą zbyt twarde lub zbyt miękkie. Radzimy, jak przyrządzić je idealnie, według porad samej Ani Starmach!

Szparagi zawierają całą moc korzystnych składników odżywczych. Niestety są one dostępne przez dość krótki czas, dlatego warto się nimi nacieszyć, póki trwa sezon! Gotowanie szparagów powinno opierać się na kilku podstawowych zasadach, chociaż (wbrew pozorom) wcale nie jest to skomplikowane! Szparagi – korzyści dla zdrowia Warzywo to posiada bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd:  są niskokaloryczne, dlatego mogą być jedzone na diecie, zawierają witaminy A, B6, C, E oraz beta-karoten, bogate są w kwas foliowy (szczególnie ważne dla kobiet planujących ciążę!), zawierają wapń, fosfor i potas, mają w sobie wiele błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jak na wyjątkowo niską wartość energetyczną (zaledwie 22 kalorie w 100 g), szparagi są niezwykle bogate w korzystne mikro i makroelementy, dlatego poleca się je absolutnie każdemu. Mogą być z powodzeniem serwowane z bardziej kalorycznymi dodatkami (np. beszamelem, szynką parmeńską czy serem), a nadal będą tworzyć zrównoważone i zdrowe danie. Szparagi często serwowane są samodzielnie, ale spotyka się je także w formie kremowych zup, sosów czy dodatków do mięs. Jak gotować szparagi?  Zielona odmiana szparagów nie wymaga obierania (w odróżnieniu od grubszej i bardziej masywnej odmiany białej). Przed włożeniem do garnka, należy jedynie pozbyć się zdrewniałej końcówki. Nie trzeba jej odcinać, wystarczy odgiąć warzywo – samo złamie się tuż nad sztywną, łykowatą częścią.   Szparagi powinny być gotowane w pozycji pionowej, najlepiej w wysokim garnku. W sklepach z wyposażeniem kuchennym dostępne są specjalne naczynia do ich gotowania, ale nie są one niezbędne - wystarczy dobrze ustawić szparagi w garnku, który mamy w...

Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
flickr
Newsy
Czym różnią się zielone szparagi od białych? Powinniście przyrządzać je w zupełnie inny sposób
Polacy jedzą coraz więcej szparagów. Czym różnią się oba rodzaje tego warzywa? Jak je przygotowywać?

Wiosna to sezon na szparagi. Te warzywa już powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach, ale najsmaczniejsze będą te z maja. Szparagi są nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowie. W tym artykule postaramy się zachęcić was do ich kupowania i jedzenia. Czym różnią się różnokolorowe szparagi? Mimo fundamentalnej  różnicy w wyglądzie białych i zielonych szparagów tak naprawdę stanowią one jeden gatunek. Różnica w ich barwie jest prozaiczna i leży w sposobie ich uprawiania. Zielone szparagi, to te, których pędy wyrastają ponad ziemię i dzięki temu zawierają zielony barwnik, chlorofil. Z kolei szparagi białe uprawiane są pod ziemią. W związku z tym istnieje niewielka różnica pod względem zawartych w nich składników odżywczych. Ostatecznie jednak nie ulega wątpliwości fakt, że szparagi w dowolnej postaci są niezwykle zdrowe i korzystne dla ludzkiego organizmu. Dlaczego warto jeść szparagi? Zawierają saponiny i flawonoidy – kwercetynę i rutynę, które są cennymi substancjami przeciwzapalnymi, niezbędnymi dla osób z astmą lub artretyzmem Zawierają sporo witaminy C  i E W ich składzie znajduje się kwas foliowy Są niskokaloryczne, ale równocześnie pożywne i sycące Mają właściwości antyoksydacyjne, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych Mają właściwości moczopędne, dzięki asparaginie wspomagają pracę nerek Jak przygotowywać białe i zielone szparagi? Najważniejsza różnica w przygotowaniu białych i zielonych szparagów to czas gotowania: Białe szparagi należy gotować do miękkości ok. 15 min, najlepiej na parze Zielone szparagi powinno się gotować ok. 3 min Z czym podawać szparagi? Świetnie będą smakowały w...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...