Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie zdrewniałe końcówki i obierki szparagów? Zrobicie z nich genialną rzecz

Wyrzucacie do kosza obierki szparagów? Przeczytajcie a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Jedni jedzą je na surowo, drudzy je grillują, pieką lub smażą. Można też zrobić z nich przepyszną zupę krem. Bez względu na to, jak lubicie jeść szparagi, wiedzcie, że warzywo to ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto zacząć je jeść?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ruszył sezon na szparagi

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do końca czerwca. Maj to miesiąc, w którym w sklepach możemy dostać najsmaczniejsze szparagi. 

Jak smakuje to warzywo? Jego smak jest z jednej strony delikatny, a z drugiej pikantny, wyrazisty, nieco słony i gorzkawy. Czy wiecie, że te smaczne warzywa mają wiele właściwości zdrowotnych?

Właściwości zdrowotne szparagów

Szparagi są bogate w przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe fitozwiązki , które mogą korzystnie wpływać na zdrowie.

  • dostarczają bogaty asortyment składników odżywczych, zwłaszcza kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, selenu, miedzi, potasu i innych minerałów oraz witamin K, C, E i A
  • szparagi dodają energii, oczyszczają drogi moczowe i neutralizują nadmiar amoniaku, który może powodować zmęczenie
  • zawierają glutation, związek odtruwający, który może pomóc w niszczeniu substancji rakotwórczych
  • mają doskonałe działanie przeciwzapalne i wysoki poziom przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca
  • warzywo to zawiera aminokwas - asparaginę, który jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania mózgu
  • szparagi są nie tylko niskokaloryczne, ale też zawierają rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, co sprawia, że są dobrym wyborem dla osób, które próbują schudnąć
  • szparagi nie przenoszą zbyt dużej ilości pestycydów, jeśli w ogóle
Zobacz także
Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie

Najlepsza wersja szparagów. Jeśli nie jedliście jeszcze szparagów w boczku, pospieszcie się SEO: Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Szparagi w boczku. Pyszna przekąska lub dodatek do obiadu

Co zrobić z obierkami ze szparagów?

Wyrzucacie obierki szparagów i ich zdrewniałe końcówki do kosza? To błąd. Wykorzystajcie je do zrobienia bulionu szparagowego.

Wystarczy, że ugotujecie pozostałości po obieraniu szparagów w lekko osolonej wodzie. Na koniec przetrzyjcie otrzymany bulion przez sito. Dzięki temu otrzymacie gęsty i klarowny płyn, który świetnie się nada jako dodatek do zup czy sosów.

Co jeszcze można zrobić z takim bulionem? 

  • wykorzystać go do gotowania ryżu, kaszy
  • jako dodatek do innych dań

Źródło: msn.com

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...

Te wiosenne warzywa nie tylko  poprawiają trawienie i sprzyjają odchudzaniu ale też chronią przed rozwojem nowotworów.
Adobe Stock
Newsy
Te wiosenne warzywa poprawiają trawienie, sprzyjają odchudzaniu idziałają oczyszczająco na organizm
Dlaczego warto jeść szparagi i jak najlepiej je przyrządzać? Przeczytajcie o wspaniałych właściwościach tych warzyw.

Szparagi nie tuczą. W 100 g warzywa znajduje się tylko 18 kalorii. Poza tym zawierają witaminy i minerały, warto więc je jeść z wielu powodów. Jednak z jedzeniem szparagów trzeba się spieszyć, bo szparagowy sezon jest bardzo krótki. Umownie kończy się 24 czerwca. Po tym czasie większość rolników odmawia zbiorów szparagów, bo ich wydłużenie miałoby trwały, negatywny wpływ na rośliny, a w konsekwencji zmniejszenie przyszłorocznych plonów nawet o kilkadziesiąt procent. Zdrowotne wartości szparagów Szparagi są źródłem witaminy A, C, K oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości minerałów: żelaza, potasu, magnezu, fosforu, selenu oraz kwasu foliowego. Nie tylko mają niewiele kalorii, ale do tego są lekkostrawne i dzięki dużej zawartości błonnika usprawniają pracę przewodu pokarmowego, a w konsekwencji sprzyjają odchudzaniu. Warto jeść szparagi ze względu na następujące właściwości zdrowotne: Zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych Poprawiają krzepliwość krwi Obniżają poziom cholesterolu Mają działanie przeciwzapalne, łagodzą objawy artretyzmu i reumatyzmu Zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie i powstawaniu żylaków Wykazują nieznaczne działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Działają oczyszczająco na organizm Warto jednak pamiętać, że szparagów nie powinny jeść osoby z dną moczanowa i chorobami nerek.  Jak podawać szparagi? W zależności od rodzaju szparagów, po jakie sięgamy, oraz dojrzałości rośliny, przed przygotowaniem szparagów warto je nie tylko oczyścić, ale także pozbawić łykowatej skórki. Nie trzeba obierać zielonych szparagów i młodych roślin, które po ugotowaniu będą miękkie. Jednak białe szparagi, a do tego starsze rośliny, wymagają zeskrobania drewniejącej,...

Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
AdobeStock
Newsy
Czy można jeść surowe szparagi? Sprawdźcie, zanim to zrobicie
Kupiliście szparagi i aż kusi was, żeby schrupać je na surowo? Lepiej sprawdźcie czy to zdrowe.

W sklepach i warzywniakach pojawiły się już szparagi. Te zdrowe i smaczne warzywa z roku na rok zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Czy można jednak jeść je na surowo? Sprawdźcie, zanim to zrobicie. Czy można jeść surowe szparagi? Większość miłośników szparagów spożywa je w postaci smażonej, gotowanej lub pieczonej, ale czy można jeść te warzywa również na surowo? Gotowanie szparagów zmiękcza ich twarde włókna roślinne, dzięki czemu warzywo to jest łatwiejsze do przeżucia i strawienia, ale szparagi rzeczywiście mogą też być jedzone bez konieczności gotowania. Jeżeli chcecie zjeść szparagi na surowo: na początku usuńcie zdrewniałe końce następnie użyjcie obieraczki do warzyw, tarki lub ostrego noża, aby obrać szparagi ze skórki a następnie pokroić lub posiekać je na drobne kawałki (im cieńsze będą kawałki, tym łatwiej będzie wam je przeżuć) możecie podać szparagi w towarzystwie prostego dressingu z oliwy z oliwek i soku z cytryny lub octu, co dodatkowo zmiękczy twardsze części łodygi i nada im ciekawego, głębszego smaku Dlaczego warto jeść szparagi? Szparagi nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. zawierają dużo cennych związków chemicznych znanych jako polifenole , które są dobrze znane ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych pomagają zmniejszyć stres, stany zapalne i ryzyko kilku chorób, w tym chorób serca i cukrzycy wspomagają zdrowie jelit, ponieważ działają jak prebiotyki, odżywiając pożyteczne bakterie żyjące w naszym układzie pokarmowym gotowane szparagi mogą być przydatne w schorzeniach przewodu pokarmowego, ponieważ pomagają regulować układ trawienny, zmniejszając w ten sposób stan zapalny są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu obniżają...

Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Pixabay
Newsy
Jak gotować zielone szparagi? Dzięki temu zawsze wyjdą idealne
Szparagi to wiosenny specjał, po który chętnie sięgamy, dopóki trwa na nie sezon. Często jednak sprawiają one problemy przy gotowaniu i wychodzą zbyt twarde lub zbyt miękkie. Radzimy, jak przyrządzić je idealnie, według porad samej Ani Starmach!

Szparagi zawierają całą moc korzystnych składników odżywczych. Niestety są one dostępne przez dość krótki czas, dlatego warto się nimi nacieszyć, póki trwa sezon! Gotowanie szparagów powinno opierać się na kilku podstawowych zasadach, chociaż (wbrew pozorom) wcale nie jest to skomplikowane! Szparagi – korzyści dla zdrowia Warzywo to posiada bardzo wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd:  są niskokaloryczne, dlatego mogą być jedzone na diecie, zawierają witaminy A, B6, C, E oraz beta-karoten, bogate są w kwas foliowy (szczególnie ważne dla kobiet planujących ciążę!), zawierają wapń, fosfor i potas, mają w sobie wiele błonnika, który usprawnia pracę jelit. Jak na wyjątkowo niską wartość energetyczną (zaledwie 22 kalorie w 100 g), szparagi są niezwykle bogate w korzystne mikro i makroelementy, dlatego poleca się je absolutnie każdemu. Mogą być z powodzeniem serwowane z bardziej kalorycznymi dodatkami (np. beszamelem, szynką parmeńską czy serem), a nadal będą tworzyć zrównoważone i zdrowe danie. Szparagi często serwowane są samodzielnie, ale spotyka się je także w formie kremowych zup, sosów czy dodatków do mięs. Jak gotować szparagi?  Zielona odmiana szparagów nie wymaga obierania (w odróżnieniu od grubszej i bardziej masywnej odmiany białej). Przed włożeniem do garnka, należy jedynie pozbyć się zdrewniałej końcówki. Nie trzeba jej odcinać, wystarczy odgiąć warzywo – samo złamie się tuż nad sztywną, łykowatą częścią.   Szparagi powinny być gotowane w pozycji pionowej, najlepiej w wysokim garnku. W sklepach z wyposażeniem kuchennym dostępne są specjalne naczynia do ich gotowania, ale nie są one niezbędne - wystarczy dobrze ustawić szparagi w garnku, który mamy w...