wytłaczanka jajka
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Puste wytłaczanki, w których sprzedaje się jajka, najczęściej lądują w koszu na śmieci. Okazuje się jednak, że można dać im drugie życie i wykorzystać w kreatywny sposób!

Kiedy kupuje się jajka, są one zabezpieczone wytłaczanką. Zadaniem papierowych opakowań jest ochrona przed rozbiciem skorupek. Pudełka nie muszą być jednorazowe. Dzięki kreatywności, można dać im „drugie życie” i wytłaczanka może okazać się o wiele praktyczniejszym przedmiotem, niż mogłoby się wydawać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

W jaki sposób można wykorzystać wytłaczanki do jajek?

Papierowe pudełko sprawdzi się do przechowywania owoców. Cytrusy szybko pleśnieją. Wówczas należy przykryć wytłaczankę ściereczką i ułożyć na niej owoce. Dzięki temu zachowają one dłużej świeżość.

Szkatułka na biżuterię z wytłaczanek do jajek

Fantazyjnie ozdobiona wytłaczanka, idealnie sprawdzi się jako szkatułka na biżuterię. Z racji oddzielnych komórek, łatwiej będzie przechowywać łańcuszki czy kolczyki, które nie będą się ze sobą plątać i zarazem tworzyć bałaganu wśród błyskotek.

Zobacz także
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Mini ogródek

Opakowanie po jajkach może stać się mini ogródkiem. Poprzez przegródki, wytłaczanka świetnie nada się do hodowli niewielkich roślin, bądź uprawy ziół. Wystarczy w każdy otwór wsypać trochę ziemi, włożyć nasiona i oczekiwać na kiełkowanie. Kiedy się zazielenią, będą piękną ozdobą.

Pojemnik na drobiazgi

Papierowy pojemnik sprawdzi się również idealnie jako miejsce do segregowania różnych przyrządów. Mogą to być chociażby akcesoria do szycia, bądź dekorowania ciast. Taką wytłaczankę można pomalować czy przyozdobić, dzięki czemu zyska na wyglądzie. 

Świąteczna ozdoba

Wytłaczanki wykonane z wytrzymałego kartonu, idealnie sprawdzą się do przechowywania delikatnych rzeczy, takich jak ozdoby choinkowe. Dzięki przegródkom jest pewność, że podczas przechowywania wszelkie elementy pozostaną w nienaruszonym stanie. Zastosowanie opakowań po jajkach kończy się jedynie na wyobraźni. To ona w tej sytuacji odgrywa kluczową rolę. Wystarczy pusta wytłaczanka i odrobina kreatywności!

Źródło: youtube

 mięso mielone
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Ten prosty sposób totalnie was zaskoczy
Mrożenie jedzenia to idealny sposób na przedłużenie czasu jego przechowywania. W obecnych czasach to popularna opcja, kiedy zdecydowanie więcej czasu poświęcamy nauce i pracy. Mrożona żywność jest nieraz ratunkiem w kryzysowych sytuacjach, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku.

Dzięki mrożeniu, wiele produktów zyskuje dłuższy czas świeżości oraz przydatności do spożycia. Poprzez taki zabieg nie trzeba się martwić zakazem handlu w niedzielę bądź niezapowiedzianą wizytą gości. Wówczas wystarczy po prostu rozmrozić dany produkt i go przygotować.  Dlaczego warto mrozić niektóre produkty? Mimo wielu nieprzychylnych opinii, mrożenie żywności jest nie tylko dobrym sposobem na dłuższy czas jej przechowywania , ale także pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Często podczas zakupów, kupuje się zbyt wiele różnych produktów. Wówczas, aby ich nie wyrzucać, warto je zamrozić. Będzie to opcja awaryjna na czarną godzinę, a także pozwoli uniknąć trwonienia produktów żywnościowych. Niegdyś krążył również osąd o zanikaniu cennych wartości żywienia poprzez proces mrożenia, co jest kompletną bzdurą. Takie działanie nie tylko przedłuża datę ważności , ale i zatrzymuje wszystkie wartościowe mikroelementy. Nie trzeba się tego bać, gdyż to tylko ułatwia funkcjonowanie. Jak poprawnie mrozić mięso? Wszystkie produkty mięsne nadają do mrożenia. Należy jednak pamiętać, że im mniejszy kawałek, tym krótszy czas jego przechowywania z zamrażarce, zaś mięso mielone może być mrożone nawet przez 8 tygodni. Wówczas warto również pamiętać o kilku zasadach: do mrożenia używajcie specjalnych woreczków z suwakiem, plastikowych pojemników bądź opakowań próżniowych, które są przystosowane do niższych temperatur, zamrażajcie tylko świeże mięso, dobrej jakości, materiały opakowań nie powinny przepuszczać wilgoci, nie zamrażajcie mięsa w oryginalnych opakowaniach, starajcie się mrozić mniejsze porcje. Dzięki trzymaniu się tych punktów, będziecie mieć pewność, iż zamrożone...

wałek
Adobe Stock
Newsy
Jak rozwałkować ciasto bez użycia wałka? W życiu byście na to nie wpadli
Wałek jest niezbędnym wyposażeniem kuchni. Sprawdzi się przede wszystkim podczas robienia ciast, przygotowywania pierogów lub domowego makaronu. Jak rozwałkować ciasto nie posiadając w domu tego przyrządu?

Dla wielu gospodyń domowych, odpowiednie wyposażenie kuchni jest kluczowe. Wiele przyrządów jest po prostu niezbędne. Jednym ze sprzętów, bez którego nie da się obejść jest wałek. Jest niezwykle prosty, a zarazem bardzo przydatnym w codziennym gotowaniu. Sprawdzi się nie tylko podczas wypiekania ciasteczek czy przygotowywania pizzy. Możliwości jego użycia jest wiele. Nie wszyscy są jednak takimi freak’ami sprzętowymi.  Na rynku można znaleźć wiele modeli wałków - do wyboru, do koloru. Najpowszechniejszym modelem, który jest najczęściej spotykany, to wałek drewniany. Niestety, nie należy do sprzętów łatwych w utrzymaniu w czystości. Jego lepszym odpowiednikiem jest wałek wykonany z silikonu. To tworzywo jest zdecydowanie prostsze w czyszczeniu. Należy pamiętać, aby to był produkt poręczny. Jego głównym zadaniem jest ułatwienie pracy w kuchni.  Czym rozwałkować ciasto bez wałka? Nadal wiele osób uważa wałek za zbędny gadżet. Okazuje się on niezwykle potrzebny, kiedy trzeba rozwałkować ciasto na pizzę czy ciasteczka. Można oczywiście pożyczyć go od sąsiadki, ale są inne rzeczy, które idealnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego wałka. W tej roli idealnie sprawdzi się... cukinia. Tak, cukinia! Dzięki odpowiedniemu kształtowi i wadze, sprosta temu zadaniu. Należy pamiętać o umyciu warzywa, zanim zetknie się ono z przygotowanym ciastem. W takiej sytuacji przydatna może być rownież oczyszczona butelka po winie.  Możliwości zastosowania zamiennika jest wiele. Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności. 

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy
Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie
Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać. Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin. Co zawiera woda po gotowanych jajkach? Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania. O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie. Wapń Fluor Cynk Siarka Krzem Żelazo To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach. Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny. Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny? Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu. Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak: Hortensja Storczyki Gardenie Azalie Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki...