Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Słyszeliście o takim zastosowaniu szypułek z truskawek? Okazuje się, że są jadalne i bardzo zdrowe.

Sezon na truskawki wkrótce się rozpocznie. To ulubiony czas w roku wielu osób. Polskie truskawki są wtedy bardzo tanie i pyszne. Można z nich przygotowywać wiele posiłków. Pewnie nie brakuje wam pomysłów na wykorzystanie truskawek. Możecie przecież dodawać je do owsianki, robić koktajl truskawkowy, makaron z truskawkami, knedle z truskawkami albo ciasto truskawkowe. W sezonie warto też zamrozić truskawki, żeby wykorzystać je w zimę, kiedy owoce te są niesmaczne i bardzo drogie. Czy wiedzieliście jednak, że wcale nie musicie pozbywać się szypułek z truskawek? Są bardzo zdrowe!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy szypułki i liście truskawek są jadalne?

Okazuje się, że szypułki i liście truskawek są jak najbardziej jadalne. Zazwyczaj pewnie się ich pozywacie, ale to tylko dlatego, że szypułki są twarde, a liście ciężko pogryźć i nie mają przyjemnego smaku. Jeśli chcecie jeść truskawki na surowo w niezmienionej formie, w sałatce, z jogurtem lub po prostu surowe, pewnie najlepiej jest pozbyć się też szypułek. Jeśli jednak miksujecie truskawki na mus lub koktajl i macie dobry blender, zostawcie truskawki z szypułkami! Zdziwicie się, jakie mają właściwości.

Właściwości szypułek z truskawek

  • Szypułki i listki z truskawek też zawierają witaminy i minerały: krzem, witaminę C, witaminy z grupy B
  • Są bogatym źródłem chlorofilu – zielonego barwnika z roślin, który jest korzystny dla zdrowia
Zobacz także
leniwe ciasto drożdżowe

Połączcie składniki wieczorem, a rano upieczcie. Drożdżowe z truskawkami, które robi się samo. Zero wysiłku

Liście kalafiora

Obrywacie liście kalafiora? To fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie

Napar z szypułek truskawek - właściwości

Jeśli oderwiecie już szypułki od owoców truskawek, zostawcie je, nie wyrzucajcie ich! Możecie zrobić z nich zdrowy napar. Zalejcie kwiatki, liście lub szypułki truskawek gorącą wodą i zróbcie z nich napar, który możecie pić po przestygnięciu.

Napary z liści truskawek lub szypułek pomagają w:

  • zapaleniach jamy ustnej
  • we wspomaganiu leczenia kamicy żółciowej
  • mogą pomagać leczyć szkorbut
  • mogą być pomocne w leczeniu infekcji układu moczowego
  • są pomocne w leczeniu bólu gardła.

Czytaj także:

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
AdobeStock
Newsy
Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
Będziecie mrozili tegoroczne truskawki? Sprawdźcie, jak to zrobić, by owoce były smaczne jak najdłużej.

Sezon na truskawki w pełni! Niestety, jest on dość krótki, a w ciągu roku bardzo trudno jest kupić świeże truskawki, które będą dobrze smakować. Często owoce te są pozbawione aromatu, a ich smak jest dość mdły. Do tego kosztują krocie! Dlatego, jeżeli chcecie się cieszyć smakiem dobrych  polskich truskawek , warto je po prostu zamrozić i wykorzystać za kilka miesięcy. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak mrozić truskawki? Wbrew pozorom prawidłowe zamrożenie truskawek wymaga odpowiedniej techniki, dzięki której owoce zachowają swój smak, jędrność i konsystencję. Poniżej prezentujemy wam instrukcję mrożenia truskawek krok po kroku: Mycie – bardzo ważne jest, by umyć truskawki w zimnej wodzie i nie obierać ich z szypułek! Dzięki temu do środka owoców nie dostanie się woda. Dopiero po umyciu i odsączeniu truskawek z nadmiaru wody, można obrać je z szypułek . Należy jednak poczekać, aż owoce całkowicie wyschną. Jeżeli jesteście bardzo niecierpliwi, możecie użyć w tym celu papierowego ręcznika i nim osuszyć truskawki. Obieranie z szypułek – gdy owoce będą już suche, można bezpiecznie usunąć szypułki. Jeżeli macie bardzo dużo truskawek do obrania, warto wykorzystać ciekawy trik na szybkie i wygodne usuwanie szypułek. Mrożenie – ogromnie ważny jest sposób ułożenia owoców przed wstawieniem ich do zamrażarki. Nie można ich po prostu wrzucić do foliowej torebki lub pudełka, ponieważ się posklejają i wyjdzie wam zamrożona breja z truskawek. Zamiast tego, wyłóżcie tackę papierem do pieczenia i ułóżcie truskawki tak, by się nie stykały. Włóżcie do zamrażarki i poczekajcie, aż się zamrożą. Zamrożone owoce należy przełożyć do torebek na mrożonki lub woreczków strunowych i włożyć z powrotem do zamrażarki. Rozmrażanie – truskawki należy...

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
Chcecie zrobić ciasto z truskawkami, ale na samą myśl o obraniu takiej ilości truskawek przechodzi wam ochota na pieczenie? Istnieje prosty sposób na szybkie pozbycie się szypułek!

Sezon na truskawki tuż, tuż! Gdzieniegdzie już można znaleźć stragany ze świeżymi truskawkami, chociaż ich cena jest jeszcze powalająca. Ale już niedługo truskawki będzie można kupić na każdym rogu w rozsądnej cenie. Warto je wówczas wykorzystać do robienia pysznych ciast, koktajli, deserów albo spałaszować je bez żadnych dodatków. Jedyną niedogodnością w przypadku truskawek (zwłaszcza gdy potrzebujecie ich dużo do zrobienia ciasta) są szypułki, których odrywanie jest bardzo czaso- i pracochlonne. Istnieje jednak prosty trik na szybkie i łatwe obranie tych owoców. Sprawdźcie sami! Jak obrać truskawki? Sposób na szybkie obranie truskawek może się wydawać zaskakujący, ale jest bardzo skuteczny. Będziecie potrzebowali jedynie słomki do napojów. Należy wbić ją u dołu truskawki i przebić owoc na wylot tak, by słomka wypchnęła szypułkę na zewnątrz. A czy wiedzieliście, że szypułki truskawek są jadalne ? W cieście się nie sprawdzą, ale zblendowane w koktajlu lub jako napar (wraz z kwiatkami i liśćmi) są prawdziwą bombą witaminową! Przepis na puszyste ciasto z truskawkami Do przygotowania smacznego ciasta z truskawkami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 400 g świeżych truskawek 200 g masła (1 kostka) 200 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 4 jajka Łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Pokrójcie masło w kostkę i ogrzejcie na tyle, by osiągnęło temperaturę pokojową. Podobnie zróbcie z jajkami – jeżeli wyciągnęliście je z lodówki, włóżcie je na kilka minut do miski z letnią wodą. Oddzielcie żółtka od białek. Ubijcie masło i powoli dodawajcie do niego żółtka oraz cukier puder nie przestając ubijać. Wsypcie przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i...

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami idealnie pasuje do kawy i herbaty. Proste i szybkie do zrobienia, z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami to klasyka wiosennych wypieków W sezonie na truskawki warto wykorzystać je do ciast. Świetnie smakują podane z pieprzem i balsamico – to połączenie naprawdę was zaskoczy. Możecie dodać je również do wielu ciast: serników na zimno, biszkoptu, kruchej tarty z truskawkami. Możliwości jest naprawdę wiele, a truskawki to bardzo uniwersalny owoc.  Misia5, użytkowniczka gotujmy.pl, podzieliła się wspaniałym przepisem na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, truskawkami i galaretką. Jest łatwe do zrobienia, doskonale pasuje do kawy i herbaty, możecie zrobić je na weekend na deser albo gdy spodziewacie się gości. Ciasto czekoladowe z truskawkami - przepis Składniki na ciasto 340 g mąki pszennej typ 405 250 g masła  120 g cukru pudru 6 jaj 2 łyżki cukru wanilinowego 2 łyżki kakao 2 łyżki wody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 400 g truskawek Składniki na krem 1-2 opakowania kremu do karpatki Dodatkowo  300 g świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie W dużej misce utrzyjcie na puch miękkie masło razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy składniki się połączą, dodajcie żółtka i wodę, a następnie przesiejcie przez sito do masy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubijcie na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Obie masy delikatnie wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Okrągłą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do formy wlejcie ciasto, a na jego wierzchu ułóżcie umyte truskawki bez szypułek. Ciasto włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Wystudźcie. Galaretkę wymieszajcie z mniejszą ilością wody, niż jest podane na opakowaniu. Dokładnie...

Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Koniecznie musicie wykonać jeden krok
Sorbety to lekkie desery lodowe, które lubią szczególnie ci, którym nie odpowiadają ciężkie lody śmietankowe. Sprawdźcie, jak można łatwo zrobić sorbet truskawkowy w domu.

W upalne dni nie ma nic lepszego, niż lekki i owocowy sorbet. Sorbety to także doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów, których bazą jest śmietanka. Jeżeli więc właśnie się odchudzacie, to sorbet truskawkowy będzie dla was idealnym wyborem! Zawiera tylko trochę cukru, a do tego jest pyszny i orzeźwiający. Jak zrobić sorbet truskawkowy? Przygotowanie sorbetu jest banalnie proste i potrzeba do tego tylko paru składników. Niezbędnym krokiem w trakcie przyrządzania sorbetu jest zrobienie płynnego syropu z cukru, który stanowi bazę tego deseru. Cukier należy podgrzać w garnku z odrobiną wody i soku z cytryny i całkowicie wystudzić przed dodaniem truskawek. Przepis na sorbet truskawkowy Do przygotowania domowego sorbetu truskawkowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma świeżych truskawek Pół szklanki cukru Sok z cytryny 2 łyżki wody Przygotowanie: Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i wlejcie do niewielkiego garnka. Dodajcie dwie łyżki wody, pół szklanki cukru. Całość podgrzewajcie przez kilka minut co jakiś czas mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na bok do ostudzenia. Truskawki umyjcie i obierzcie z szypułek ( o tym, jak szybko pozbyć się szypułek przeczytacie w tym artykule ). Włóżcie je do garnka i za pomocą blendera zmiksujcie na gładką masę. Możecie to zrobić zarówno blenderem ręcznym, jak i kielichowym. Do gotowej masy z truskawek wlejcie ostudzony syrop z cukru. Wymieszajcie i przełóżcie do pojemnika, w którym będziecie mrozić lody. Odstawcie do zamrażarki. Gdy miną 2 godziny, wyjmijcie pudełko z zamrażarki i zblendujcie zawartość. Odstawcie do zamrażarki. Powtórzcie ten krok jeszcze 2 razy, blendując lody co godzinę. To sprawi, że będą...