Dlaczego nie powinno się wyrzucać skorupek jaj?
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skorupki po jajkach? To błąd. Przeczytajcie, a na pewno nam podziękujecie

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że skorupki jaj zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i są jadalne. Zanim więc znowu wyrzucicie je do kosza, zastanówcie się kilka razy.

Jajka stanowią składnik wielu przepysznych dań i deserów. Przyrządzając jajecznicę, omleta, naleśniki czy ciasto, zapewne wyrzucacie pozostałe po nich skorupki do kosza. Jak się okazuje, to duży błąd. Bowiem, uznawane przez większość za odpadki, skorupki jaj stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wartości odżywcze skorupek jaj

Badania dowodzą, że w skorupkach jaj jest przede wszystkim mnóstwo wapnia (stanowi on aż 98 proc. ich składu) odpowiedzialnego między innymi za mocne kości i zęby. Nie brakuje w nich też miedzi, żelaza, cynku, fluoru czy krzemu. Regularne dostarczanie do organizmu tego ostatniego ma niebagatelny wpływ na wasze włosy, skórę i paznokcie.

Okazuje się również, że skorupki jaj, a właściwie znajdująca się na nich błona, to źródło białka, kolagenu, kwasu hialuronowego czy glukozaminy. Spożywanie tych składników jest szczególnie zalecane osobom chorującym na zwyrodnienia stawów. W Ameryce stosuje się nawet termin skorupkoterapii.

Zapewne zastanawiacie się teraz w jaki sposób mielibyście jeść skorupki. Okazuje się, że najlepszym sposobem jest przyrządzenie z nich specjalnego proszku, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych dań – zup, sosów, koktajli, omletów, a nawet kawy.

Zobacz także
Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Jak zrobić proszek ze skorupek jaj?

Przede wszystkim zwróćcie uwagę na jakość oraz pochodzenie waszych jaj – muszą być dobrej klasy. Jeśli posiadacie w swojej lodówce produkty ekologiczne, naturalne i ze znanego źródła, śmiało wykorzystajcie je do przyrządzenia prozdrowotnego proszku.

  1. Skorupki z waszych jajek umieśćcie w durszlaku i opłuczcie je pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą, a następnie zagotujcie. W ten sposób pozbędziecie się z ich powierzchni wszelkich bakterii i patogenów.
  2. Przegotowane skorupki odcedźcie z wody, a następnie ułóżcie je w równych odstępach na blaszce do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do 90 st. C i umieśćcie w nim wasze skorupki na ok. 15 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie produkt z piekarnika i odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Następnie przełóżcie je do blendera lub młynku do kawy i dokładnie zmielcie.
  4. Powstały proszek przesypcie do małego pojemniczka i przechowujcie wraz z przyprawami. Możecie go dodawać do swoich ulubionych potraw lub mieszać z wodą i pić w czystej postaci. Pamiętajcie jednak, by nie spożywać go więcej niż 0,5 łyżeczki dziennie (to jest ok. 400mg wapnia).
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 
Niemal w każdym domu jajka są codziennym składnikiem posiłków. Dlatego produkcja odpadów po nich jest bardzo duża. Zamiast wyrzucać skorupki do kosza, wykorzystajcie je jako naturalny nawóz wapniowy. Zobaczycie, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.

Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.   Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek?  Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.   Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola.  Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki.  Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy?  Sposób 1  Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.   Sposób 2  Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.   Sposób 3  Kolejną...

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Adobe Stock
Newsy
Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku
Dla niektórych takie połączenie może brzmieć dość makabrycznie, ale apelujemy o zachowanie spokoju. Skorupki z jaj w kawie to wcale nie taki głupi pomysł!

To nie żart. Ktoś kiedyś dodał do parzonej kawy utłuczonych na sypką postać skorupek z jajka i osiągnął ciekawy efekt. Po co cały ten ambaras? Chodzi o próbę zwalczenia zbyt kwaśnego, lekko goryczkowatego smaku parzonej kawy. Niestety łatwo o osiągnięcie takiego oto właśnie posmaku podczas parzenia kawy w kawiarce z użyciem twardej wody. Co sprawia, że kawa jest kwaśna i gorzka? Bezpośrednią przyczyną kwasowości i goryczki w świeżo parzonej kawie jest zastosowanie twardej wody i zbyt wysoka temperatura parzenia kawy. To właśnie zbyt duże ciepło wydziela do kawy kwasy garbnikowe odpowiedzialne za dość nieprzyjemny dla niektórych smak. Jeśli chcecie więc delikatniejszej w smaku kawy prawie jak z włoskich kawiarni, trzeba ruszyć głową. Do tego nadadzą się skorupki z jajek. Ważne, by przed próbami ze skorupkami dobrze je oczyścić nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. Nikt przecież nie życzyłby sobie jajecznego smaku swojej ulubionej małej czarnej. Po co tak właściwie dodawać do parzonej kawy skorupki? Wszystko przez zawarty w ich składzie wapń, a tak naprawdę węglan wapnia. Ten związek chemiczny wchodzi podczas parzenia kawy w reakcję z kwasami garbnikowymi odpowiedzialnymi za nieprzyjemny smak i zapach. Jak dodawać skorupki po jajkach do kawy? Działają tu proste chemiczne zasady – węglan wapnia jest bowiem alkaliczny, czyli zasadowy i w ten sposób może zneutralizować zbyt kwaśny odczyn kawowego napoju. Jak już wspominaliśmy przed chwilą, najlepsze efekty połączenia skorupek i kawy osiągnięcie, parząc kawę w ekspresie ciśnieniowym. Wystarczy nasypać zmielonych skorupek do lejka ze zmielonymi ziarnami. Nie będą potrzebne jednak wielkie maszynerie rozmiarem przypominające lodówki. Takie ekspresy zostawmy kawiarniom. W domu najlepiej przyrządzać kawę z użyciem kawiarki,...

kotlety jajeczne
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Awaryjne, bezmięsne kotleciki z jajek. Składniki macie pod ręką. Smak podkręcicie tym dodatkiem
Wegetariańskie kotleciki na bazie jajek to doskonała alternatywa mielonych. Są szybkie w przygotowaniu, gdyż wystarczy ugotować jaja, a reszta robi się praktycznie sama. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jajka to jeden z kluczowych produktów w kuchni. Są uniwersalne, toteż można z nich przygotować prawie wszystko. Kotlety jajeczne to idealny odpowiednik kotletów mielonych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze, obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Cenne właściwości jaj Jaja to nie tylko uniwersalny składnik podczas gotowania, ale i cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jaja dostarczają przede wszystkim takie witaminy jak A, E, D i K czy składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, sodu czy żelaza. Według zaleceń światowych organizacji spożycie jaj nie powinno przekraczać sześciu sztuk na tydzień. Spożywanie jaj pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, wśród nich możemy wyróżnić takie właściwości jak: dostarczanie dużych ilości białka, niskokaloryczność, sprzyjanie odchudzaniu, luteina zawarta w żółtku jaja chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem oraz poprawia widzenie, luteina dodatkowo obniża ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego czy chorób serca. Jaja na wiele sposobów Jajka są produktem zawierającym wiele cennych składników odżywczych, a poza tym mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Mogą być dodatkiem do potraw, stanowić element składowy dań bądź być samodzielną potrawą. Do najpopularniejszych form wykorzystania jajek należą: jaja faszerowane, jaja sadzone, gotowane na twardo lub miękko, jajecznica, naleśniki, jaja w koszulkach czy kotlety jajeczne. Opcji wykorzystania tego składnika jest wiele. Wszystko zależy od potrzeby czy smaku. A co powiecie na takie kotleciki? Czas zakasać rękawy i przystępować do pracy! Przepis na kotlety jajeczne Składniki: 10 jajek 1 żółtko 1 bułka ½ szklanki mleka sos sojowy sól bułka tarta olej masło Przygotowanie:  Jajka gotujcie około 7...