Dlaczego nie powinno się wyrzucać skorupek jaj?
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skorupki po jajkach? To błąd. Przeczytajcie a na pewno nam podziękujecie

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że skorupki jaj zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych i są jadalne. Zanim więc znowu wyrzucicie je do kosza, zastanówcie się kilka razy.
Weronika Kępa
luty 18, 2021

Jajka stanowią składnik wielu przepysznych dań i deserów. Przyrządzając jajecznicę, omleta, naleśniki czy ciasto, zapewne wyrzucacie pozostałe po nich skorupki do kosza. Jak się okazuje, to duży błąd. Bowiem, uznawane przez większość za odpadki, skorupki jaj stanowią źródło wielu cennych wartości odżywczych. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Wartości odżywcze skorupek jaj

Badania dowodzą, że w skorupkach jaj jest przede wszystkim mnóstwo wapnia (stanowi on aż 98 proc. ich składu) odpowiedzialnego między innymi za mocne kości i zęby. Nie brakuje w nich też miedzi, żelaza, cynku, fluoru czy krzemu. Regularne dostarczanie do organizmu tego ostatniego ma niebagatelny wpływ na wasze włosy, skórę i paznokcie.

Okazuje się również, że skorupki jaj, a właściwie znajdująca się na nich błona, to źródło białka, kolagenu, kwasu hialuronowego czy glukozaminy. Spożywanie tych składników jest szczególnie zalecane osobom chorującym na zwyrodnienia stawów. W Ameryce stosuje się nawet termin skorupkoterapii.

Zapewne zastanawiacie się teraz w jaki sposób mielibyście jeść skorupki. Okazuje się, że najlepszym sposobem jest przyrządzenie z nich specjalnego proszku, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych dań – zup, sosów, koktajli, omletów, a nawet kawy.

Jak zrobić proszek ze skorupek jaj?

Przede wszystkim zwróćcie uwagę na jakość oraz pochodzenie waszych jaj – muszą być dobrej klasy. Jeśli posiadacie w swojej lodówce produkty ekologiczne, naturalne i ze znanego źródła, śmiało wykorzystajcie je do przyrządzenia prozdrowotnego proszku.

  1. Skorupki z waszych jajek umieśćcie w durszlaku i opłuczcie je pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane przełóżcie do dużego garnka i zalejcie wodą, a następnie zagotujcie. W ten sposób pozbędziecie się z ich powierzchni wszelkich bakterii i patogenów.
  2. Przegotowane skorupki odcedźcie z wody, a następnie ułóżcie je w równych odstępach na blaszce do pieczenia. Piekarnik rozgrzejcie do 90 st. C i umieśćcie w nim wasze skorupki na ok. 15 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmijcie produkt z piekarnika i odstawcie na kilka minut do wystudzenia. Następnie przełóżcie je do blendera lub młynku do kawy i dokładnie zmielcie.
  4. Powstały proszek przesypcie do małego pojemniczka i przechowujcie wraz z przyprawami. Możecie go dodawać do swoich ulubionych potraw lub mieszać z wodą i pić w czystej postaci. Pamiętajcie jednak, by nie spożywać go więcej niż 0,5 łyżeczki dziennie (to jest ok. 400mg wapnia).

Inne zastosowanie skorupek jaj

Ze skorupek po jajkach możecie również przygotować domowy środek czyszczący. Wystarczy, że rozdrobnicie je z płynem do mycia naczyń i gotowe. Mikstura doskonale poradzi sobie z tłustymi zabrudzeniami na garnkach lub patelniach.

Komentarze
pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Przeczytaj
beza kawowa przepis
Gotujmy.pl/Kniejson
Newsy Oczarujcie swoich gości w tegoroczne święta. Oto przepis na najpyszniejszą na świecie rustykalną bezę kawową
Beza to jeden z najbardziej smakowitych i wykwintnych deserów, który możecie zaserwować swoim gościom. Nie wiedzieć czemu, wiele gospodyń stroni od ich samodzielnego przyrządzania. Jednak jak to mówią „strach ma wielkie oczy” i tak jest również w tym przypadku. Sami się przekonajcie!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Tegoroczne święta mogą pozostać w pamięci waszych gości naprawdę na długo. Wszystko za sprawą tego fenomenalnego deseru. Jego przyrządzenie jest banalnie proste, a efekt naprawdę powalający. W końcu, kto nie kocha bezy i kawy! Przepis na bezę kawową Do zrobienia kremu będziecie potrzebować  5 białek 250 gramów cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczkę cukru waniliowego 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej Szczyptę soli Do zrobienia kremu kawowego będziecie potrzebować 1 czubatą łyżkę mielonej kawy 250 gramów serka mascarpone 250 ml śmietanki 36 proc. 2 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki cappuccino Przygotowanie W wysokiej misce umieśćcie schłodzone białka i szczyptę soli. Przy pomocy miksera całość ubijcie na sztywną masę. Dobrze wiecie, jak sprawdzić czy jest gotowa. Uwaga na głowy! Do tak przygotowanych białek zacznijcie dodawać cukier i cukier waniliowy. Pamiętajcie, by robić to bardzo ostrożnie, małymi porcjami, cały czas miksując. Kiedy masa zacznie już ładnie błyszczeć dodajcie do niej mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksujcie. Blaszkę od piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia i narysujcie na nim ładny, kształtny okrąg o średnicy ok. 23 cm.  W wyznaczone przez was ołówkiem lub długopisem miejsce zacznijcie nakładać masę bezową. Całość ładnie wyrównajcie przy pomocy szpatułki. Bezę zamknijcie na 25 minut w nagrzanym do 150 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu uchylcie drzwiczki i suszcie przysmak przez ok. 3 godziny, lub nawet całą noc. W dużej plastikowej misce umieśćcie śmietankę i cukier puder. Całość ubijcie na sztywną masę przy pomocy miksera. Następnie do kremu dodajcie serek mascarpone, cappuccino oraz mieloną kawę. Ponownie zmiksujcie, aż do połączenia się składników. Tak przygotowany krem...

Przeczytaj
jajka w galarecie przepis
Gotujmy.pl/beatkaa153
Newsy Jajka w galaretce z szynką zwalą z nóg wszystkich podczas sylwestrowej imprezy
Do przygotowania tych przepysznych zawiniątek potrzebujecie zaledwie 6 składników. Zarówno ich smak, jak i wygląd powalą waszych gości na kolana. To wspaniała propozycja nie tylko od święta.
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Najlepsze dania to takie, które cieszą nie tylko wasze kubki smakowe, ale również oczy. Tych dwóch cech z pewnością nie można odmówić jajkom z galaretą i szynką. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty! Przepis na jajka w galaretce Składniki 10 plastrów ulubionej szynki 10 jajek 1 marchewka 5 łyżek groszku konserwowego Natka pietruszki Żelatyna Przyprawy: sól, pieprz, vegeta Przygotowanie Jajka umieśćcie w garnku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a kiedy już ostygną obierzcie ze skorupki. Następnie zetnijcie ich końce, tak aby można było je postawić. Żelatynę ugotujcie według instrukcji umieszczonej na opakowaniu, używając ok. 2 litry wody oraz przyprawy – sól, pieprz i vegetę. Całość odstawcie do lekkiego stężenia (aby móc ją później przelać do pojemników, powinna zachować nieco płynną konsystencję). Marchewkę obierzcie, a następnie podgotujcie we wrzącej wodzie. Po wyjęciu powinna być al dente (nieco chrupka, ale jednak ugotowana). Po kilkuminutowym wystudzeniu, marchewkę połóżcie obok jajka i podzielcie na kilka równych części - mniej więcej wysokości jajek. W filiżankach, kubeczkach lub formie służącej do przyrządzania babeczek umieśćcie szynkę w taki sposób, aby pokrywała ścianki. Na środku powinno powstać puste miejsce. Włóżcie do niego jajko, marchewkę i odsączony z wody groszek. Całość zalejcie tężejącą żelatyną, a następnie umieśćcie w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ozdóbcie zawiniątka posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące
Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki. Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie. Przepis na pieczone ziemniaczki Składniki 1 kilogram ziemniaków 4 łyżki oleju 100 gramów masła Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek Przygotowanie Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut. Gotowe! Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika. Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj