Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni

Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zero waste - koniec z marnowaniem żywności

Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie.

Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów.

Zobacz także

Jak można wykorzystać skórki od owoców?

Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach:

  • Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami.
  • Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować.
  • Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może być naturalnym płynem do czyszczenia różnych powierzchni. Z kolei wrzucona do zmywarki (np. do koszyka na sztućce), będzie pochłaniać przykre zapachy, a także usunie zacieki z naczyń.

Źródło: Instagram

Czytaj też:

Komentarze
Grejpfruty
Pixabay/JamesDeMers
Newsy Została wam skórka z grejpfruta? Wykorzystajcie ją. O takim triku jeszcze nie słyszeliście
Jedzenie świeżych owoców to zdrowy i smaczny nawyk. Skórki zazwyczaj wyrzucamy, a niesłusznie. Mogą się przydać na kilka sprytnych sposobów.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Odpady po owocach można wykorzystać. Niektóre z ich zastosowań mogą cię zaskoczyć! Nie wyrzucam Odpady to prawdziwa zmora naszej planety. Śmiecimy za dużo. Poza tym nie wszyscy odpady segregujemy. To wcale nie sztuka! Warto też pamiętać, że z nie wszystkimi odpadami musimy się pożegnać na dobre. Odpady organiczne znajdują szerokie zastosowanie. Wykorzystaj, co masz Możesz użyć wielu rzeczy, które w pierwszym odruchu wylądowałyby w koszu. Nauka ograniczania odpadów może okazać się cenna lekcją. Nauka ponownego korzystania ze skórek i warzyw owocowych, tym bardziej. Zwolnij miejsce w szafkach i zostaw więcej pieniędzy w portfelu. Proponujemy kilka zaskakujących sposobów, dzięki którym spojrzysz na skórki w zupełnie inny sposób. Niezależnie od tego, czy szukasz nowego sposobu na czyszczenie, chcesz świeżego zapachu cytrusów w całym domu, czy pragniesz poznać świetny sposób na galaretę z resztek. Grejpfruty, pomarańcze i awokado są idealne do uprawy nasion i są przede wszystkim dzięki takiemu zastosowaniu maksymalnie ekologiczne. Jeśli kochasz własne guacamole i masz tendencję do zastanawiania się, co można zrobić z resztek owocu, wyobraź sobie własne biodegradowalne sadzonki. Wystarczy skórki wsypać do ziemi w doniczce i czekać do wiosny. Skórka z cytryny lub grejpfruta jest idealna do czyszczenia plam ze szklanych garnków do kawy lub karafek. Wystarczy dodać trochę soli, lodu i wrzucić resztki skórki z owoców. Przygotowanym roztworem nacieramy garnek i solidnie płuczemy. Naczynia będą lśniły jak nowe!  Zamiast wyrzucać skórki i wydawać pieniądze dekoracje zapachowe, spróbuj zrobić niewielkim kosztem własne. Wszelkie skórki cytrusowe, skórki granatu, skórki...

Przeczytaj
sposób na zbrylony cukier
Adobe Stock
Triki kulinarne Wasz brązowy cukier skostniał? Jest na to sposób. Tę metodę znają tylko nieliczni
Kiedy do sypkiego cukru dostanie się zbyt dużo wilgoci, ten zmienia się w twardą bryłę. Istnieje jednak pewien prosty sposób, aby zaradzić temu problemowi. Wystarczy użyć skórki z popularnego owocu.
Weronika Kępa
grudzień 02, 2020

Dlaczego cukier się zbryla? Zbrylający się cukier to powszechny problem. Zmaga się z nim wiele pań domu. Wytwarzająca się na jego powierzchni twarda skorupa to efekt zbyt dużej wilgoci dostającej się do wnętrza produktu.  Dzieje się tak nie tylko z powodu bezpośredniego wkładania mokrej łyżki z herbaty do cukiernicy, ale również wilgoci wchłanianej przez produkt z powietrza. Na szczęście istnieje prosty sposób na rozwiązanie tego problemu. Sposób na zbrylony cukier Aby cukier stał się znowu sypki należy przede wszystkim wyciągnąć z niego wilgoć. Brzmi skomplikowanie, jednak w rzeczywistości jest banalnie proste. Do tej czynności można użyć na przykład chleba, ryżu, bądź cukrowych pianek.  Jednak w tej konkurencji niekwestionowanym zwycięzcą okazuje się skórka z pomarańczy. Wystarczy, że umieścisz ją wraz ze zbrylonym cukrem w hermetycznym pojemniku, bądź woreczku strunowym na całą noc. Po wyjęciu cukier będzie jak nowy! Inne zastosowania skórki z pomarańczy Szczególnie w okresie jesienno-zimowym Polacy wyrzucają do kosza masę skórek z pomarańczy. To błąd. Ten produkt można przecież wykorzystać do wielu rzeczy. Oprócz przywrócenia sypkości cukru, skórka z pomarańczy idealnie sprawdzi się również w wielu innych dziedzinach, na przykład jako naturalny odświeżacz powietrza. Ze skórki pomarańczowej można także zrobić domowy ocet. Produkt idealnie sprawdzi się również jako środek czyszczący łazienkę oraz ślady po kawie.  Pamiętaj jednak, że używając pomarańczy w kuchni, nie zawsze musisz obierać ją ze skórki. Istnieją przypadki, w których ten smakowity owoc możesz użyć w całości, na przykład przygotowując aromatyczną, zimową herbatę z przepisu Ani Starmach.    ...

Przeczytaj
Sałatka z ogórków
Pixabay/RitaE
Zdrowie Prosta i dobra. Dietetyczna sałatka z ogórków w 5 minut. Jedz i chudnij
Ogórek to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze warto docenić. Szybko pozwoli ugasić pragnienie, jednocześnie ma mało kalorii i nadaje się do niskokalorycznej diety.
Aleksandra Jaworska
listopad 18, 2020

Ogórek składa się w  ok. 98 proc. z wody. Dlatego też spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym piciem płynów.  Zielony ma garniturek Ogórki zawierają substancje o nazwie kukurbitacyny , które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. Oprócz tego dodają ogórkowi jednej ważnej zalety. Kukurbitacyna znajduje się także pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. Jest substancją całkowicie bezpieczną dla człowieka i ma sporo właściwości leczniczych, udowodnionych naukowo.  Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego, wpływa żółciopędnie. Pobudza trawienie, ma właściwości chroniące wątrobę. Działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie. Ma wpływ przeciwzapalny, podobnie jak naproksen i ibuprofen. W walce z rakiem Badania opublikowane w “Cancer Research” wspominają o jeszcze innym, znaczącym działaniu ogórka. Naukowcy są zdania, że kukurbitacyny zawarte w tym warzywie mogą ochronić przed rozwojem raka trzustki. Ogórek poprawia stan zdrowia dzięki wielu antynowotworowym substancjom, takim jak flawonoidy, luteina, czy kwas foliowy.  Szybko, smacznie i zdrowo Do zrobienia dietetycznej sałatki z ogórka potrzebnych jest zaledwie kilka składników. 30 dag ogórka zielonego wężowego, sól i pieprz do smaku, zielony koperek i sok z cytryny. Do przybrania sałatki możemy użyć kilku pomidorków koktajlowych i łyżkę jogurtu naturalnego. Ogórki myjemy i suszymy. Obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy starte ogórki do smaku solą i pieprzem. Całość należy skropić delikatnie sokiem z cytryny. Koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i drobno...

Przeczytaj
ogórek maseczka
AdobeStock
Newsy Nigdy więcej nie wyrzucicie już skórki od ogórka. Banalnie prosty trik. Groszowe koszty, a efekt piorunujący
Ekologia jest bardzo ważna - także w kuchni! Część kuchennych odpadków możesz z powodzeniem ponownie wykorzystać. Przekonaj się, jak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Kolejny raz okazuje się, że pospolite produkty spożywcze można świetnie wykorzystać nie tylko do jedzenia! Ogórki znane są z fantastycznych właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Przekonajcie się, do czego możecie wykorzystać skórkę ze świeżego ogórka. Właściwości ogórków Ogórki od wieków znane są ze swojego zbawiennego wpływu na cerę. Dawniej maseczki robiono po prostu z tego, co było pod ręką. Do dziś zaleca się okłady na oczy z plastrów świeżego ogórka i nie bez powodu! To warzywo jest pełne witamin dobrych dla naszego zdrowia i skóry. Zawiera m.in.: Potas – wspaniale nawadnia Witamina C – neutralizuje wolne rodniki Witamina K – ujednolica koloryt skóry i lekko ją rozjaśnia Siarka – działa przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie pomocna przy problemach z trądzikiem Maseczka z ogórka Sposobem na to, by zdrowo się odżywiać, mieć piękną cerę i nie wydać przy tym dużo pieniędzy jest… maseczka ze skórki ogórka! Doskonale oczyszcza twarz, rozjaśnia ją i nawilża. Dzięki temu skóra twarzy jest później dużo bardziej promienna, jędrna, a zmarszczki są wygładzone. Ogórek jest niezwykle delikatny, dlatego spokojnie można położyć świeże plasterki nawet na oczy. Aby przygotować taką maseczkę, potrzebujecie jedynie: Skórkę z 1 dużego ogórka Blender Sitko Przygotowanie Skórkę należy włożyć do wysokiego naczynia, dolać odrobinę wody i zmiksować za pomocą blendera. Następnie powstałą papkę należy odcisnąć na sitku tak, by pozbyć się nadmiaru wody. Maseczkę najlepiej wstawić na około pół godziny do lodówki – im będzie chłodniejsza, tym lepiej...

Przeczytaj