jabłka
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skórkę od jabłka? Zrobicie z niej genialne danie. Idealne dla osób na diecie

Maksymalne wykorzystywanie produktów, nie tylko przyczynia się do oszczędności i bardziej ekonomicznego życia, ale również może być powodem do rozwoju wyobraźni, kreatywności.

W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu. 

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Magda Gessler odpowiada na pytania

Witaminowy diament 

Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię.

Klucz jest w skórce

Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie. 

Składniki:

  • 2-3 kg obierek z jabłek
  • 7 szklanek cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1 opakowanie pektyny do dżemów

Wykonanie:

  1. Drobno pokrojone obierki z jabłek wrzućcie do garnka oraz zalejcie wodą.
  2. Całość doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze 15 minut.
  3. Po ugotowaniu, delikatnie wystudźcie i dokładnie rozpuście pektynę, ponownie zagotujcie.
  4. Do garnka dodajcie cukier, wymieszajcie i doprowadźcie do ponownego wrzenia.
  5. Tak przygotowaną galaretkę przelejcie do przygotowanych słoiczków. 
Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujcie na nich bulion
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujecie na nich smaczny bulion
Jak zrobić bulion z wartościowych odpadków, który wykorzystacie jako baza do zup i sosów? To bardzo proste.

Zamiast wyrzucać, przetwarzajcie, wykorzystujcie ponownie i dawajcie drugie życie resztkom. Pamiętajcie też o tym, że odpadki kuchenne, w tym obierki po owocach i warzywach to cenne źródło wartości odżywczych.  Aż szkoda po prostu wyrzucić je do śmieci. Podpowiadamy jak dobrze je wykorzystać. O czym pamiętać, gdy chcecie dawać drugie życie odpadkom? Są dwie podstawowe zasady kuchni zero waste. Pierwsza wiążę się z czystością i wynika z tego, że skoro i tak obieracie warzywa, to nie przywiązujecie wielkiej wagi do dokładnego oczyszczenia ich przed obraniem. Myjecie dla porządku, ale nie szorujecie dokładnie.  Jeśli chcecie zacząć wykorzystywać obierki, warzywa przed obraniem zawsze musicie dokładnie wyszorować. Druga zasada wiąże się z faktem, że obierki to tylko odpadki. Nie ma ich wystarczająco dużo po przygotowaniu zwykłego dania, żeby coś rozsądnego z nich zrobić. Możecie to natomiast zrobić, gdy uzbieracie większą ilość jednorodnych resztek. Odcinając zgrubiałe ogonki szparagów z 2 czy 3 pęczków, nie jest ich wystarczająco dużo na krem szparagowy. To samo dotyczy końcówek pomidora czy ilości obierek, pozostałych po obraniu jednej włoszczyzny. Dlatego odpadki należy zbierać, gromadząc je w zamrażalniku, a gdy uzbiera się odpowiednia ilość – przyrządzić nowe danie. Skórki owoców i warzyw są najbogatsze w wartości odżywcze Błonnik Tuż pod skórką i w samej skórce znajduje się największa ilość błonnika. Obieranie powoduje, stratę tego włókna pokarmowego. Dlatego jeśli tylko możemy zjadać owoce i warzywa ze skórką np. jabłka czy gruszki, zawsze warto to robić. Chrupiąc wiosną młode marchewki, także dobrze jest zachować na nich skórkę, którą tylko dokładnie oczyścicie. Oto, jak duże straty błonnika pojawiają się gdy obieramy...

Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest zdrowsza
AdobeStock_
Newsy
Jecie jabłko ze skórką czy bez? 1 z tych metod jest dużo zdrowsza
Obieracie jabłka przed zjedzeniem czy zjadacie je ze skórką? Jeden z tych sposobów dostarcza waszemu organizmowi więcej wartości odżywczych. Domyślacie się, o który chodzi?

Jabłko to najpopularniejszy polski owoc. Zawiera szereg witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania dobrego zdrowia. Jabłka nie tylko wspaniale smakują, ale też mają dużo błonnika i są niskokaloryczne (średnie jabłko ma tylko ok. 100 kcal). Owoc ten stanowi  bogate źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) a także beta-karotenu. Pamiętajcie tylko, żeby zawsze jeść jabłka ze skórką. Dlaczego? Polifenole zawarte w skórce jabłek mają liczne właściwości zdrowotne. Czy wiecie, że jabłko ze skórką zawiera aż o 50% więcej fitoskładników niż obrane jabłko?  Skórki jabłek mają wysokie stężenie przeciwutleniaczy. Zawierają również związki (triterpenoidy), które mają właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie przydatne w profilaktyce raka wątroby, jelita grubego i piersi.  Jabłka zawierają też dużo wapnia, potasu i antocyjanów – czerwonych barwników, które walczą z wolnymi rodnikami. Podczas jedzenia jabłek, nie pozbywajcie się więc ich skórki, bo jest naprawdę zdrowa! Czy skórka jabłka jest bezpieczna do spożycia? Niestety, problemem mogą być zanieczyszczenia na skórce, takie jak pestycydy i herbicydy. Bez względu na to czy kupicie zwykłe, sklepowe jabłka czy jabłka z ekologicznej uprawy, owoce należy przed spożyciem umyć. Jak to zrobić prawidłowo? Okazuje się, że to dość skomplikowana procedura. Tak przynajmniej twierdzą fachowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie:  – Aby usunąć z powierzchni owoców szkodliwe bakterie należy wypłukać je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Pozostałości pestycydów pozbędziemy się, myjąc owoce w...

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie
AdobeStock
Newsy
Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie
W kuchni zaskakująco wiele produktów-odpadów znajduje swoje drugie zastosowanie. Nawet takich, które, wydawało by się, nadają się tylko do śmieci. Sprawdźcie, jak można wykorzystać obierki z jabłek.

Jesień nieubłaganie daje o sobie znać. Dni są coraz chłodniejsze, wobec czego wyciągamy z szaf cieplejsze ubrania, a wieczorem chętnie raczymy się kubkiem gorącej herbaty. Jest to też czas intensywnych zbiorów jabłek, które większości z nas kojarzą się ze schyłkiem lata. Robimy z jabłek przetwory, ciasta i inne pyszności, które będą na zimę idealne. Po takim pichceniu zawsze zostaje bardzo dużo obierek z jabłek. Jeśli wyrzucacie je do kosza, nawet nie wiecie, ile tracicie. Te „odpadki” można jeszcze wykorzystać na kilka smacznych sposobów.  Obierki z jabłek do herbaty Doskonałym pomysłem na wykorzystanie obierek z jabłek jest zrobienie z nich smacznej herbaty. Możecie używać obierek „solo” lub mieszać je z ulubioną herbatą liściastą. Oto, co należy zrobić: Obierzcie jabłka. Następnie obierki pokrójcie na drobne kawałki. Ułóżcie je na suszarce do grzybów i wysuszcie. Gotowe obierki przełóżcie do słoika. I gotowe! Tak ususzone obierki będą wspaniałym dodatkiem do herbaty który sprawi, że będzie bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa. W końcu jabłka są bogate w potas, a w samych skórkach znajdziecie dużo witaminy A i witaminy K. Nic, tylko się zajadać (i wypić z herbatą).  A jeżeli nie macie suszarki do grzybów, obierki można wysuszyć w piekarniku. Należy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni, w termoobiegu.  Jak jeszcze można wykorzystać obierki z jabłek? Kolejnym ciekawym pomysłem na zużycie obierek z jabłek jest zrobienie z nich kompotu. Włóżcie obierki do garnka, zalejcie wodą, wsypcie nieco cukru i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez około pół godziny pod przykryciem.  Z obierek można też zrobić chipsy. Po prostu...

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...