W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu. 

Witaminowy diament 

Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię.

Klucz jest w skórce

Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie. 

Składniki:

  • 2-3 kg obierek z jabłek
  • 7 szklanek cukru
  • 5 szklanek wody
  • 1 opakowanie pektyny do dżemów

Wykonanie:

  1. Drobno pokrojone obierki z jabłek wrzućcie do garnka oraz zalejcie wodą.
  2. Całość doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie jeszcze 15 minut.
  3. Po ugotowaniu, delikatnie wystudźcie i dokładnie rozpuście pektynę, ponownie zagotujcie.
  4. Do garnka dodajcie cukier, wymieszajcie i doprowadźcie do ponownego wrzenia.
  5. Tak przygotowaną galaretkę przelejcie do przygotowanych słoiczków.