Upalne dni to idealna pora na jedzenie arbuzów. Ten soczysty owoc jest pyszny, doskonale orzeźwia i na dodatek jest zdrowy. Panuje powszechne twierdzenie, że arbuzy są wysokokaloryczne. To nieprawda. Jedzone z umiarem mogą znaleźć miejsce nawet w jadłospisie cukrzyka. Dziś chcemy wam przedstawić pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza.

Co zrobić ze skórką z arbuza?

Skórka arbuzowa jest zazwyczaj traktowana jak kuchenny odpadek. Szkoda, bo jej masa czasem bywa większa niż masa miąższu arbuza. Oznacza to, że płacicie w większości za skórkę. Nie wyrzucajcie jej! Ze skórki arbuza mogą powstać prawdziwe pyszności.

Niektórzy dodają po prostu skórkę arbuza do koktajli i smoothies. Inni kroją ją w małą kostkę i dodają do sałatek. Dobrym pomysłem jest też tarcie skórki i posypywanie taką skórkową posypką sałatek, a nawet deserów.

My mamy inny pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Zróbcie z niej dżem. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje.

Zobacz także:

Sposób na wykorzystanie skórki arbuza - przepis na dżem ze skórki arbuza

Dżem ze skórki arbuzowej jest specyficzny. Smakuje inaczej niż dżem z soczystych owoców, dobrze stosować go też w inny sposób. Wzbogaci smak tostów, ale pasuje też do mięs. Kandyzowana skórka arbuza to też dobry pomysł na zaradzenie różnym kulinarnym zachciankom. Jeden kawałeczek zaspokaja chęć na słodkie.

Składniki na kandyzowaną skórkę arbuza – dżem ze skórki arbuza

  • Ok. 800 g skórki arbuza
  • Ok. 500 g cukru w kryształach
  • Litr wody
  • 150 ml octu winnego
  • Sok z cytryny

Przygotowanie kandyzowanej skórki z arbuza

  1. Obierzcie skórkę arbuza z zielonej części. Pozostawcie tylko białą część i lekko różową część skórki arbuzowej.
  2. Pokrójcie skórkę w kawałki o wielkości 3-4 cm.
  3. Wlejcie wodę i ocet do garnka. Podgrzejcie je, dodajcie skórkę z arbuza i gotujcie ją przez ok. godzinę.
  4. Odcedźcie skórkę i polejcie ją zimną wodą. Odłóżcie do ostudzenia.
  5. Zważcie skórkę arbuza. Powinniście mieć ok. 500 g, weźcie tyle samo cukru.
  6. Włóżcie skórkę i cukier do garnka. Dodajcie szklankę wody i podgrzewajcie.
  7. Dodajcie sok z cytryny. Gotujcie do uformowania zawiesistego syropu.
  8. Przełóżcie dżem do słoików. Gotowe!

Źródło: whereismyspoon.co

Czytaj także: