Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet

Pychota! Ze skórki arbuza można zrobić naprawdę smaczny przysmak. Przepis jest banalny. To najlepszy sposób na wykorzystanie skórki tego owocu.

Upalne dni to idealna pora na jedzenie arbuzów. Ten soczysty owoc jest pyszny, doskonale orzeźwia i na dodatek jest zdrowy. Panuje powszechne twierdzenie, że arbuzy są wysokokaloryczne. To nieprawda. Jedzone z umiarem mogą znaleźć miejsce nawet w jadłospisie cukrzyka. Dziś chcemy wam przedstawić pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić ze skórką z arbuza?

Skórka arbuzowa jest zazwyczaj traktowana jak kuchenny odpadek. Szkoda, bo jej masa czasem bywa większa niż masa miąższu arbuza. Oznacza to, że płacicie w większości za skórkę. Nie wyrzucajcie jej! Ze skórki arbuza mogą powstać prawdziwe pyszności.

Niektórzy dodają po prostu skórkę arbuza do koktajli i smoothies. Inni kroją ją w małą kostkę i dodają do sałatek. Dobrym pomysłem jest też tarcie skórki i posypywanie taką skórkową posypką sałatek, a nawet deserów.

My mamy inny pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Zróbcie z niej dżem. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje.

Zobacz także
Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Sposób na wykorzystanie skórki arbuza - przepis na dżem ze skórki arbuza

Dżem ze skórki arbuzowej jest specyficzny. Smakuje inaczej niż dżem z soczystych owoców, dobrze stosować go też w inny sposób. Wzbogaci smak tostów, ale pasuje też do mięs. Kandyzowana skórka arbuza to też dobry pomysł na zaradzenie różnym kulinarnym zachciankom. Jeden kawałeczek zaspokaja chęć na słodkie.

Składniki na kandyzowaną skórkę arbuza – dżem ze skórki arbuza

  • Ok. 800 g skórki arbuza
  • Ok. 500 g cukru w kryształach
  • Litr wody
  • 150 ml octu winnego
  • Sok z cytryny

Przygotowanie kandyzowanej skórki z arbuza

  1. Obierzcie skórkę arbuza z zielonej części. Pozostawcie tylko białą część i lekko różową część skórki arbuzowej.
  2. Pokrójcie skórkę w kawałki o wielkości 3-4 cm.
  3. Wlejcie wodę i ocet do garnka. Podgrzejcie je, dodajcie skórkę z arbuza i gotujcie ją przez ok. godzinę.
  4. Odcedźcie skórkę i polejcie ją zimną wodą. Odłóżcie do ostudzenia.
  5. Zważcie skórkę arbuza. Powinniście mieć ok. 500 g, weźcie tyle samo cukru.
  6. Włóżcie skórkę i cukier do garnka. Dodajcie szklankę wody i podgrzewajcie.
  7. Dodajcie sok z cytryny. Gotujcie do uformowania zawiesistego syropu.
  8. Przełóżcie dżem do słoików. Gotowe!

Źródło: whereismyspoon.co

Czytaj także:

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Okazuje się, że warto ją zostawić! Ma ciekawe właściwości zdrowotne.

Arbuz to letni owoc, który świetnie chłodzi i orzeźwia. Wiele osób sądzi, że jest kaloryczny i nie nadaje się do spożywania na diecie, ale nie jest to do końca prawda. Arbuza można jadać na diecie bez problemu. Okazuje się jedna, że jeszcze bardziej wartościowa jest jego skórka. Nie wyrzucajcie jej nigdy, zobaczcie jak można wykorzystać ten „odpadek”. Właściwości skórki z arbuza W niektórych krajach Azji Południowej i w Stanach Zjednoczonych, skórkę arbuza dodaje się standardowo do sałatek i koktajli serwowanych w restauracjach. My ja wyrzucamy. To błąd. Skórkę z arbuza można kreatywnie wykorzystać. Skórka z arbuza jest bogata w: Witaminę A Witaminę B6 Witaminę C Potas Magnez Cynk Te mikroelementy wzmacniają organizm wielopoziomowo. Substancją obecną w skórce arbuza, która zasługuje na wyróżnienie jest zdecydowanie likopen . To silny antyutleniacz. Likopen zapobiega niektórym chorobom, opóźnia starzenie się organizmu. Ma też działanie przeciwnowotworowe. Ważny składnik w skórce arbuza Cytrulina to kolejny element, który możecie znaleźć w skórce arbuza. To aminokwas, który jest suplementowany przez niektórych sportowców. Pomaga on w budowie masy mięśniowej. Skórka arbuza może być dobrym uzupełnieniem koktajlu. Cytrulina pomaga też w relaksacji. Zmniejsza niepokój, pozwala się wyciszyć. Cytrulina pomaga także eliminować nadmiar płynów z organizmu, może działać więc podobnie jak napar z pokrzywy. Wysoka zawartość wody w arbuzie to nie jedyna przyczyna dla której po zjedzeniu tego owocu często konieczna jest wizyta w toalecie. To właśnie woda komórkowa, która jest uwalniana. Pomaga to redukować opuchliznę i wizualnie poprawia wygląd...

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Wyrzucacie wyciśnięte połówki cytryn do kosza? To błąd. Zdziwicie się, do czego możecie je jeszcze wykorzystać.

Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać. Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów. Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich: Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów. Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki. Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed...

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...