Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc

Okazuje się, że warto ją zostawić! Ma ciekawe właściwości zdrowotne.

Arbuz to letni owoc, który świetnie chłodzi i orzeźwia. Wiele osób sądzi, że jest kaloryczny i nie nadaje się do spożywania na diecie, ale nie jest to do końca prawda. Arbuza można jadać na diecie bez problemu. Okazuje się jedna, że jeszcze bardziej wartościowa jest jego skórka. Nie wyrzucajcie jej nigdy, zobaczcie jak można wykorzystać ten „odpadek”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości skórki z arbuza

W niektórych krajach Azji Południowej i w Stanach Zjednoczonych, skórkę arbuza dodaje się standardowo do sałatek i koktajli serwowanych w restauracjach. My ja wyrzucamy. To błąd. Skórkę z arbuza można kreatywnie wykorzystać.

Skórka z arbuza jest bogata w:

  • Witaminę A
  • Witaminę B6
  • Witaminę C
  • Potas
  • Magnez
  • Cynk

Te mikroelementy wzmacniają organizm wielopoziomowo.

Substancją obecną w skórce arbuza, która zasługuje na wyróżnienie jest zdecydowanie likopen. To silny antyutleniacz. Likopen zapobiega niektórym chorobom, opóźnia starzenie się organizmu. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Zobacz także
obierki z marchewki i pietruszki

Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Ważny składnik w skórce arbuza

Cytrulina to kolejny element, który możecie znaleźć w skórce arbuza. To aminokwas, który jest suplementowany przez niektórych sportowców. Pomaga on w budowie masy mięśniowej. Skórka arbuza może być dobrym uzupełnieniem koktajlu. Cytrulina pomaga też w relaksacji. Zmniejsza niepokój, pozwala się wyciszyć.

Cytrulina pomaga także eliminować nadmiar płynów z organizmu, może działać więc podobnie jak napar z pokrzywy. Wysoka zawartość wody w arbuzie to nie jedyna przyczyna dla której po zjedzeniu tego owocu często konieczna jest wizyta w toalecie. To właśnie woda komórkowa, która jest uwalniana. Pomaga to redukować opuchliznę i wizualnie poprawia wygląd sylwetki.

Jak jeść skórkę z arbuza?

Skórkę arbuza najłatwiej pokroić w mała kostkę i dodawać do sałatek. Możecie też wrzucić ją do koktajlu, ponczusałatki owocowej lub zetrzeć na tarce i posypywać nią dowolne potrawy. Niektórzy robią też ze skórki dżem. Możliwości włączenia skórki z arbuza do jadłospisu jest naprawdę wiele. Skorzystajcie z nich, bo warto!

Czytaj także:

Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
Pychota! Ze skórki arbuza można zrobić naprawdę smaczny przysmak. Przepis jest banalny. To najlepszy sposób na wykorzystanie skórki tego owocu.

Upalne dni to idealna pora na jedzenie arbuzów. Ten soczysty owoc jest pyszny, doskonale orzeźwia i na dodatek jest zdrowy. Panuje powszechne twierdzenie, że arbuzy są wysokokaloryczne . To nieprawda. Jedzone z umiarem mogą znaleźć miejsce nawet w jadłospisie cukrzyka. Dziś chcemy wam przedstawić pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Co zrobić ze skórką z arbuza? Skórka arbuzowa jest zazwyczaj traktowana jak kuchenny odpadek. Szkoda, bo jej masa czasem bywa większa niż masa miąższu arbuza. Oznacza to, że płacicie w większości za skórkę. Nie wyrzucajcie jej ! Ze skórki arbuza mogą powstać prawdziwe pyszności. Niektórzy dodają po prostu skórkę arbuza do koktajli i smoothies. Inni kroją ją w małą kostkę i dodają do sałatek. Dobrym pomysłem jest też tarcie skórki i posypywanie taką skórkową posypką sałatek, a nawet deserów . My mamy inny pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Zróbcie z niej dżem. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje. Sposób na wykorzystanie skórki arbuza - przepis na dżem ze skórki arbuza Dżem ze skórki arbuzowej jest specyficzny. Smakuje inaczej niż dżem z soczystych owoców, dobrze stosować go też w inny sposób. Wzbogaci smak tostów, ale pasuje też do mięs. Kandyzowana skórka arbuza to też dobry pomysł na zaradzenie różnym kulinarnym zachciankom. Jeden kawałeczek zaspokaja chęć na słodkie. Składniki na kandyzowaną skórkę arbuza – dżem ze skórki arbuza Ok. 800 g skórki arbuza Ok. 500 g cukru w kryształach Litr wody 150 ml octu winnego Sok z cytryny Przygotowanie kandyzowanej skórki z arbuza Obierzcie skórkę arbuza z zielonej części. Pozostawcie tylko białą część i lekko różową...

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórek od mandarynek. Zrobicie z nich syrop na tę uciążliwą dolegliwość
Gdy mamy kaszel, chętnie sięgamy po syrop, który nie tylko złagodzi ból i powlecze ściany gardła ochronną powłoką, ale także pozwoli oczyścić się płucom i będzie działał leczniczo. Ten domowy syrop najlepiej sprawdzi się na mokry kaszel.

Czy wiecie, że choć mandarynki bardzo przypominają pomarańcze, to jednak są od nich sporo zdrowsze? Mandarynki zawierają znacznie więcej witaminy A niż pomarańcze. Mają jej 14% zalecanego dziennego spożycia, podczas gdy pomarańcze mają tylko 4% dziennego zapotrzebowania. Oba owoce zawierają też wiele innych składników odżywczych jak potas, tiaminę czy kwas foliowy. A co kryje się w skórce mandarynki? Zdrowotne właściwości skórek mandarynki Skórka mandarynki do doskonały składnik syropu na kaszel. Zalecany jest przede wszystkim na kaszel mokry i mogą go pić nawet dzieci. Wystarczy zasypać skórkę mandarynki cukrem lub zalać miodem i poczekać aż puści sok. W skórce tego owocu znajduje się pewien rodzaj flawonoidów – nibeltyna, która zapobiega procesom prowadzącym do takich schorzeń jak: Stłuszczenie wątroby Otyłość Miażdżyca Cukrzyca typu 2 Substancja stymuluje geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczów i przeciwdziała gromadzeniu się ich w wątrobie. Nibeltyna zgromadzona jest przede wszystkim w skórce mandarynki, w samym miąższu występuje jej bardzo niewiele. Scukrzona skórka, z której oddzieli się sok, pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy. Jednocześnie działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przepis na syrop na kaszel ze skórek od mandarynek Chcąc wykorzystać skórki od mandarynek do celów spożywczych zawsze pamiętajcie, aby przed obraniem owoców, dokładnie je umyć. Składniki: Skórki od mandarynek (z 1 kg owoców) 2 cm Imbiru 1,5 szklanki cukru Przygotowanie: Czyste skórki mandarynek rozdrobnijcie w palcach na mniejsze, równej wielkości kawałki lub zetrzyjcie na tarce. Imbir obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Skórki...

Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy
Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz
Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny. Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej. Czy herbata z cytryną jest niezdrowa? W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą. Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych. Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna? Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem. Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą. Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.