Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc
Pixabay
Newsy

Wyrzucacie skórkę arbuza? Robicie błąd. Jest zdrowsza niż sam owoc

Okazuje się, że warto ją zostawić! Ma ciekawe właściwości zdrowotne.

Arbuz to letni owoc, który świetnie chłodzi i orzeźwia. Wiele osób sądzi, że jest kaloryczny i nie nadaje się do spożywania na diecie, ale nie jest to do końca prawda. Arbuza można jadać na diecie bez problemu. Okazuje się jedna, że jeszcze bardziej wartościowa jest jego skórka. Nie wyrzucajcie jej nigdy, zobaczcie jak można wykorzystać ten „odpadek”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości skórki z arbuza

W niektórych krajach Azji Południowej i w Stanach Zjednoczonych, skórkę arbuza dodaje się standardowo do sałatek i koktajli serwowanych w restauracjach. My ja wyrzucamy. To błąd. Skórkę z arbuza można kreatywnie wykorzystać.

Skórka z arbuza jest bogata w:

  • Witaminę A
  • Witaminę B6
  • Witaminę C
  • Potas
  • Magnez
  • Cynk

Te mikroelementy wzmacniają organizm wielopoziomowo.

Substancją obecną w skórce arbuza, która zasługuje na wyróżnienie jest zdecydowanie likopen. To silny antyutleniacz. Likopen zapobiega niektórym chorobom, opóźnia starzenie się organizmu. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Zobacz także
obierki z marchewki i pietruszki

Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Ważny składnik w skórce arbuza

Cytrulina to kolejny element, który możecie znaleźć w skórce arbuza. To aminokwas, który jest suplementowany przez niektórych sportowców. Pomaga on w budowie masy mięśniowej. Skórka arbuza może być dobrym uzupełnieniem koktajlu. Cytrulina pomaga też w relaksacji. Zmniejsza niepokój, pozwala się wyciszyć.

Cytrulina pomaga także eliminować nadmiar płynów z organizmu, może działać więc podobnie jak napar z pokrzywy. Wysoka zawartość wody w arbuzie to nie jedyna przyczyna dla której po zjedzeniu tego owocu często konieczna jest wizyta w toalecie. To właśnie woda komórkowa, która jest uwalniana. Pomaga to redukować opuchliznę i wizualnie poprawia wygląd sylwetki.

Jak jeść skórkę z arbuza?

Skórkę arbuza najłatwiej pokroić w mała kostkę i dodawać do sałatek. Możecie też wrzucić ją do koktajlu, ponczusałatki owocowej lub zetrzeć na tarce i posypywać nią dowolne potrawy. Niektórzy robią też ze skórki dżem. Możliwości włączenia skórki z arbuza do jadłospisu jest naprawdę wiele. Skorzystajcie z nich, bo warto!

Czytaj także:

Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie skórkę od arbuza? Błąd! Można zrobić z niej coś pysznego. Wystarczy cukier i… ocet
Pychota! Ze skórki arbuza można zrobić naprawdę smaczny przysmak. Przepis jest banalny. To najlepszy sposób na wykorzystanie skórki tego owocu.

Upalne dni to idealna pora na jedzenie arbuzów. Ten soczysty owoc jest pyszny, doskonale orzeźwia i na dodatek jest zdrowy. Panuje powszechne twierdzenie, że arbuzy są wysokokaloryczne . To nieprawda. Jedzone z umiarem mogą znaleźć miejsce nawet w jadłospisie cukrzyka. Dziś chcemy wam przedstawić pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Co zrobić ze skórką z arbuza? Skórka arbuzowa jest zazwyczaj traktowana jak kuchenny odpadek. Szkoda, bo jej masa czasem bywa większa niż masa miąższu arbuza. Oznacza to, że płacicie w większości za skórkę. Nie wyrzucajcie jej ! Ze skórki arbuza mogą powstać prawdziwe pyszności. Niektórzy dodają po prostu skórkę arbuza do koktajli i smoothies. Inni kroją ją w małą kostkę i dodają do sałatek. Dobrym pomysłem jest też tarcie skórki i posypywanie taką skórkową posypką sałatek, a nawet deserów . My mamy inny pomysł na wykorzystanie skórki z arbuza. Zróbcie z niej dżem. Prezentuje się przepięknie i dobrze smakuje. Sposób na wykorzystanie skórki arbuza - przepis na dżem ze skórki arbuza Dżem ze skórki arbuzowej jest specyficzny. Smakuje inaczej niż dżem z soczystych owoców, dobrze stosować go też w inny sposób. Wzbogaci smak tostów, ale pasuje też do mięs. Kandyzowana skórka arbuza to też dobry pomysł na zaradzenie różnym kulinarnym zachciankom. Jeden kawałeczek zaspokaja chęć na słodkie. Składniki na kandyzowaną skórkę arbuza – dżem ze skórki arbuza Ok. 800 g skórki arbuza Ok. 500 g cukru w kryształach Litr wody 150 ml octu winnego Sok z cytryny Przygotowanie kandyzowanej skórki z arbuza Obierzcie skórkę arbuza z zielonej części. Pozostawcie tylko białą część i lekko różową...

awokado skórka
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucaj skórki z awokado. To niesamowite, co możesz z niej zrobić. Oszczędzisz pieniądze i ograniczysz marnotrawstwo żywności
Lubisz awokado? Okazuje się, że można skorzystać nie tylko z jedzenia miąższu! Skórka awokado ma wiele właściwości, które warto wykorzystać.

Awokado jest coraz bardziej popularnym owocem w Polsce. Można je często kupić w okazyjnej cenie i naprawdę warto – jest doskonałym, naturalnym i zdrowym źródłem tłuszczów. Pasta z awokado jest bardzo polecana osobom, które nie mogą jeść masła z powodu alergii na laktozę. Warto dodawać ten owoc do sałatek i koktajli – stanowi ciekawe urozmaicenie i wzmacnia smak! Cenna skórka awokado Jedząc awokado od razu pozbywamy się pestki i skórki. A to duży błąd! Z pestki może wam wyrosnąć drzewko awokado stanowiące ciekawą dekorację w domu, a właściwości skórki można wykorzystać chociażby robiąc peeling, maseczkę do twarzy albo herbatę! Doniczki – zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy skórka po awokado nada się do sadzenia kwiatków? My też i postanowiliśmy tego spróbować! Okazało się, że wysuszona łupinka awokado jest doskonałą doniczką dla sadzonek. Wystarczy nasypać do niej ziemi z nawozem. Nie dość, że ma idealny kształt, to będzie dodatkowo nawozić rośliny dzięki cennym minerałom zawartym w skórce. Na gładką skórę – męczysz się z wysuszoną skórą i zgrubieniami na łokciach? Zrób sobie kąpiel z awokado! Wystarczy wrzucić do wanny świeżą skórkę i wziąć kąpiel, a na koniec zrobić sobie masaż z miąższu awokado. Peeling do twarzy – około raz na tydzień należy wykonać głębsze oczyszczanie twarzy. Świetnie nadaje się do tego skóra z awokado! Należy umyć twarz, a następnie wewnętrzną stroną skórki awokado delikatnie masować skórę. Maseczka – zwłaszcza zimą nasza skóra twarzy wymaga mocnego odżywienia. Mróz i suche od ogrzewania w mieszkaniach powietrze bardzo ją wysusza, dlatego należy zimą często robić sobie nawilżające maseczki. Weź skórkę awokado, na...

Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
AdobeStock
Newsy
Potrzyjcie skórkę z mandarynki o stopy. Już nigdy nie wyrzucicie jej do kosza
Wiele osób jedząc mandarynki wyrzuca ich skórkę do kosza. To błąd. Okazuje się, że skórka ta ma bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała a zwłaszcza stóp.

Zwykle po spożyciu słodkiego miąższu mandarynki, wyrzucacie jej skórkę do kosza? Przeczytajcie a na pewno pozbędziecie się tego zwyczaju. Jak wykorzystać skórkę z mandarynki? Zachowajcie skórkę z mandarynki i wykorzystajcie ją w pielęgnacji ciała. Przyda wam się także podczas przeziębienia a nawet poprawi jakość waszego snu. Skórka mandarynki jest bogata w kwasy organiczne, witaminę C i olejek eteryczny. Gdy dodamy ją do gorącej wody i namoczymy w niej stopy, wnikną one w skórę przez otwarte pory, stymulując naczynia włosowate pod naskórkiem, pobudzając metabolizm i tworząc na powierzchni skóry film zapobiegający parowaniu wody i czyniący skórę gładką i delikatną. Skórka z mandarynki ma również działanie rozgrzewające na stopy, a także korzystnie wpływa przy leczeniu wczesnych przeziębień. Maczanie stóp w wodzie ze skórką mandarynki, może pomóc w poprawie snu. Składniki odżywcze zawarte w skórce mandarynkowej wnikają w głąb skóry, co może usuwać zanieczyszczenia z organizmu, a także pomagać nawilżyć skórę i zniwelować zmęczenie. Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne, skórka z mandarynki pomaga zwalczyć grzybicę i zapobiega nawrotom tej choroby. Skórka z tego owocu ma też działanie tonizujące, odświeżające i łagodnie złuszczające. Może pomóc ograniczyć potliwość stóp i sprawia, że skóra wygląda ładniej, zwłaszcza skóra na piętach, która bywa szorstka i zrogowaciała. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać ją skórką mandarynki, która ma działanie pielęgnacyjne i zarazem relaksujące, dzięki jej wspaniałemu zapachowi.  Pocierajcie stopy skórką mandarynki dwa razy dziennie przez tydzień. Jeśli wasza...

Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy
Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz
Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny. Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej. Czy herbata z cytryną jest niezdrowa? W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą. Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych. Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna? Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem. Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą. Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.