Arbuz to letni owoc, który świetnie chłodzi i orzeźwia. Wiele osób sądzi, że jest kaloryczny i nie nadaje się do spożywania na diecie, ale nie jest to do końca prawda. Arbuza można jadać na diecie bez problemu. Okazuje się jedna, że jeszcze bardziej wartościowa jest jego skórka. Nie wyrzucajcie jej nigdy, zobaczcie jak można wykorzystać ten „odpadek”.

Właściwości skórki z arbuza

W niektórych krajach Azji Południowej i w Stanach Zjednoczonych, skórkę arbuza dodaje się standardowo do sałatek i koktajli serwowanych w restauracjach. My ja wyrzucamy. To błąd. Skórkę z arbuza można kreatywnie wykorzystać.

Skórka z arbuza jest bogata w:

  • Witaminę A
  • Witaminę B6
  • Witaminę C
  • Potas
  • Magnez
  • Cynk

Te mikroelementy wzmacniają organizm wielopoziomowo.

Zobacz także:

Substancją obecną w skórce arbuza, która zasługuje na wyróżnienie jest zdecydowanie likopen. To silny antyutleniacz. Likopen zapobiega niektórym chorobom, opóźnia starzenie się organizmu. Ma też działanie przeciwnowotworowe.

Ważny składnik w skórce arbuza

Cytrulina to kolejny element, który możecie znaleźć w skórce arbuza. To aminokwas, który jest suplementowany przez niektórych sportowców. Pomaga on w budowie masy mięśniowej. Skórka arbuza może być dobrym uzupełnieniem koktajlu. Cytrulina pomaga też w relaksacji. Zmniejsza niepokój, pozwala się wyciszyć.

Cytrulina pomaga także eliminować nadmiar płynów z organizmu, może działać więc podobnie jak napar z pokrzywy. Wysoka zawartość wody w arbuzie to nie jedyna przyczyna dla której po zjedzeniu tego owocu często konieczna jest wizyta w toalecie. To właśnie woda komórkowa, która jest uwalniana. Pomaga to redukować opuchliznę i wizualnie poprawia wygląd sylwetki.

Jak jeść skórkę z arbuza?

Skórkę arbuza najłatwiej pokroić w mała kostkę i dodawać do sałatek. Możecie też wrzucić ją do koktajlu, ponczusałatki owocowej lub zetrzeć na tarce i posypywać nią dowolne potrawy. Niektórzy robią też ze skórki dżem. Możliwości włączenia skórki z arbuza do jadłospisu jest naprawdę wiele. Skorzystajcie z nich, bo warto!

Czytaj także: