Wyrzucacie nasiona papryki? Straszne marnotrawstwo. Moglibyście sporo zaoszczędzić
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie nasiona papryki? Straszne marnotrawstwo. Moglibyście sporo zaoszczędzić

Niepozorne nasionka papryki znajdą swoje zastosowanie już po zjedzeniu całego świeżutkiego warzywa. Wpadlibyście na ten pomysł?

Jak obrać paprykę? To chyba jasne - należy usunąć trzon wraz z nasionami, które następnie zwykle lądują w koszu z resztą odpadków. Ale czy na pewno dobrze robimy pozbywając się nasion papryki? Można je sprytnie wykorzystać, co pozwoli wam później zaoszczędzić trochę pieniędzy na zakupach. 

Czy nasiona papryki można jeść?

Pierwszym, co przychodzi do głowy w kontekście nasion papryki i ich wykorzystania, jest oczywiście zjedzenie ich. Jednak w przeciwieństwie do wielu innych pestek (np. papryczek ostrych) i nasion, nieszczególnie nadają się do roli dodatku do potraw.

Nic się nie stanie, jeśli je zjecie, ale są po prostu niesmaczne, gorzkie, a zjedzone w nadmiarze mogą spowodować ból brzucha. Jeżeli chcecie skorzystać z zawartych w nich składnikach odżywczych, możecie kupić olej z nasion papryki. Natomiast zamiast zjadać nasiona papryki, możecie je po prostu… posadzić. To prostsze, niż się wydaje. 

Zobacz także
Rośliny będą rosły jak szalone, gdy podlejecie je tym nawozem. Wystarczy 1 łyżka tego składnika

Rośliny będą rosły jak szalone, gdy podlejecie je tym nawozem. Wystarczy 1 łyżka tego składnika z kuchni

Z tych owoców przygotujecie sypki nawóz. Dzięki niemu wasze storczyki zakwitną jak nigdy dotąd

Dzięki temu nawozowi storczyki zakwitną jak nigdy dotąd. Przygotujecie go z resztek tych owoców

Jak sadzić paprykę?

Jeżeli macie ogródek lub nasłoneczniony balkon, koniecznie posadźcie własną paprykę - nie jest to trudne, a do tego sporo zaoszczędzicie na zakupach spożywczych.

Paprykę z nasion sadzi się w marcu, więc macie jeszcze trochę czasu na przygotowania i uzbieranie nasionek. Cały proces wymaga to poświęcenia i uwagi, ale uwierzcie, że warto. 

Zacznijmy od czasu - paprykę sadzi się na samym początku marca. Nie wolno przeciągać tego procesu aż do kwietnia, ponieważ z waszej papryki nic nie będzie.

  1. Nasypcie ziemi do doniczek, nie zapominając o wykonaniu drenażu. Umieśćcie w nich nasionka i przysypcie ziemią. Jeśli sadzicie je w skrzynkach, pamiętajcie o zachowaniu odstępów między nasionami, z których wyrośnie papryka. Głębokość otworów nie powinna przekroczyć 1 centymetra. 

  2. Po wsadzeniu nasion do ziemi, ustawcie skrzynki lub doniczki na nasłonecznionym parapecie lub innym miejscu, w którym światło będzie obecne przez większość dnia. Już po tygodniu zobaczycie, jak wasze rośliny kiełkują.

  3. W połowie maja papryki będą już na tyle duże, że będzie można je wynieść na dwór. Ten termin jest bardzo ważny, ponieważ wtedy mamy gwarancję, że nie nadejdą już przymrozki. Oczywiście nie wolno od razu wsadzać papryki do ziemi! To roślina ciepłolubna, którą trzeba najpierw zahartować. Zajmuje to około 10 dni - przez ten czas codziennie wynoście sadzonki na zewnątrz, by przyzwyczaiły się do nowych warunków. 

Teraz wystarczy wsadzić sadzonki do ziemi, podlewać i patrzeć z dumą na paprykę z własnej uprawy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i zbijanie zbędnych kilogramów. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości zdrowotne kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli . Kminek przyśpiesza również przemianę...

Pomidor spleśniał? Nie wyrzucajcie go. Oto, co możecie z nim zrobić
Adobe Stock
Newsy
Pomidor spleśniał? Nie wyrzucajcie go. Oto, co możecie z nim zrobić
Gdy na jedzeniu pojawia się pleśń, zwykle denerwujemy się, że kupujemy za dużo i marnujemy żywność. Niepotrzebnie. Takie wypadki zdarzają się najlepszym, a spleśniałe owoce i warzywa nadal można do czegoś wykorzystać.

Żeby pomidory zachowały długo świeżość i walory odżywcze, trzeba je przechowywać w odpowiedni sposób. Nie wkładajcie ich do lodówki. Tak przechowywać można jedynie nadkrojone warzywa gdy chcecie, żeby pomidor w połowie zużyty na śniadanie, dotrwał do kolacji. Całe pomidory należy trzymać w temperaturze pokojowej, osłonięte od słońca. Powinny leżeć szypułkami do góry. Jednak świeża żywność nie może być przechowywana bez końca. Prędzej czy później pomidor przestanie nadawać się do jedzenia, bo na przykład spleśnieje. Co zrobić z takim pomidorem? Co zrobić ze spleśniałym pomidorem? Jeśli pomidor spleśniał, nie oznacza to, że trzeba go od razu wyrzucić do śmieci. Również takie warzywo możecie jeszcze wykorzystać. Oto sposoby na spleśniałego pomidora: Zasadźcie w doniczce. Wyrośnie z niego nowa roślina. Ze spleśniałego pomidora można zrobić sadzonki. Pokrójcie go w plastry lub na kawałki i posadźcie w doniczce, w ziemi. Dopóki sadzonka nie urośnie do wysokości 20-25 cm, a jej łodyżka nie stanie się grubsza i sztywna, trzymajcie doniczkę w domu w cieple, najlepiej na słońcu. Gdy podrośnie, a na zewnątrz jest już ciepło, czyli minimum 15 st. Celsjusza, możecie przesadzić ją do ziemi lub do skrzynki na balkonie Przygotujcie nawóz dla innych roślin. Z miąższu i skórki przygotujcie kompost, a zasadźcie w doniczce same nasiona. Kompost można przygotować w odstawionym w ciepłe miejsce pojemniku, do którego wrzucicie także inne resztki żywności i pozostawicie do sfermentowania. Zanim z nasion wyrośnie roślinka, nawóz z resztek pomidora będzie gotowy. Możecie go użyć, żeby zasilić rosnący krzak pomidora Czy można jeść spleśniałe warzywa? Zarówno pomidory, jak i inne warzywa, które mają na powierzchni pleść, nie nadają...

Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości
Flickr
Newsy
Boli was gardło i męczy kaszel? Domowy kisiel z dodatkiem tych nasion złagodzi te dolegliwości
Ból gardła i kaszel to nic przyjemnego. Pojawiają się zazwyczaj już we wrześniu, gdy dzieci wracają do szkół i zmienia się aura. Warto uzbroić się wówczas w babcine receptury, które skutecznie rozwiązują problemy dotyczące zdrowia. 

Mleko z masłem i miodem, mikstury na bazie czosnku, syrop z pigwy - to niektóre ze sposobów radzenia sobie z pierwszymi, jesiennymi przeziębieniami. Trzeba przyznać, że są wyjątkowo efektywne, choć nie zawsze smaczne. Ten kisiel z nasionami jest nie tylko bardzo zdrowy, ale także pyszny. Przypadnie do gustu zarówno młodszemu jak i starszemu pokoleniu.  Jakie właściwości mają nasiona lnu?  Nasiona lnu, czyli siemię lniane, wykorzystywane są w naturalnym lecznictwie od wieków. Znane jest ich dobroczynne oddziaływanie na przewód pokarmowy i jelita. Są źródłem cennych kwasów omega i witamin.  W problemach związanych z gardłem i przeziębieniami liczy się przede wszystkim ich działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jak również to, że działają łagodząco, nawilżająco i osłaniająco na błony śluzowe. Kisiel lniany będzie działał na wielu poziomach, szybko przynosząc ulgę podrażnionemu gardłu.  Co warto dodać do kisielu lnianego, by wzmocnić jego działanie?  Tym przepisem podzielił się ze swoimi odbiorcami magister farmacji Marcin Korczyk, znany jako „Pan Tabletka”. W wersji podstawowej kisiel zawiera jedynie nasiona lnu i wodę. Nasiona można zarówno mielić, jak i gotować w całości (a później odsączać).  Nie martwcie się o zagęszczenie kisielu. Zgęstnieję on sam na skutek działania lnu. Dodatek w postaci mąki ziemniaczanej będzie zupełnie zbędny.  By wzmocnić działanie domowej mikstury, jak również uatrakcyjnić jej smak warto dodać sok i owoce. Najlepiej, jeżeli będzie to sok o właściwościach rozgrzewających, np. malinowy.  Działanie antybiotyczne i rozgrzewające wzmocnią również takie przyprawy jak imbir, cynamon, anyż i oczywiście goździki. Wybraną przyprawę wrzućcie na początku gotowania. Po przestudzeniu odwaru możecie z kolei dodać do niego łyżeczkę...

Własne warzywa na balkonie? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Własne warzywa na balkonie? To prostsze, niż się wydaje
Uprawa warzyw na balkonowym ogródku daje mnóstwo radości i wcale nie jest trudna! Sprawdźcie, jak hodować warzywa w bloku.

Nie ma nic lepszego i zdrowszego od samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców. Pozbawione są pestycydów i innych środków stosowanych w masowej produkcji na plantacjach, a do tego dają mnóstwo satysfakcji. I wcale nie trzeba być posiadaczem ogródka, by móc hodować warzywa i owoce. Wystarczy do tego słońce, woda i balkon! Warzywa na balkonie – niezbędne akcesoria Zanim zabierzecie się za uprawę warzyw na balkonie, konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria i sprzęt. Potrzebne będą: Donice – duże i koniecznie z otworami na dole, by nadmiar wody po podlewaniu mógł się wydostać z donicy i by powietrze dochodziło do korzeni. Zwróćcie uwagę na to, by doniczki były odporne na słońce i deszcz. Skrzynki na grządki – jeśli dysponujecie większym balkonem, warto rozważyć zakup lub montaż szerokich i głębokich skrzynek, w których można wygodnie urządzić grządki na owoce i warzywa. Warto zrobić je na podwyższeniu, dzięki czemu do roślin dotrze więcej słońca, a podlewanie będzie wygodniejsze. Ziemia – zalecamy kupno specjalnej ziemi do uprawy warzyw. Takie mieszanki zawierają odpowiednie minerały potrzebne do prawidłowego wzrostu roślin. Nie zapomnijcie też o drenażu – na dno donicy lub skrzynki należy wysypać warstwę keramzytu lub innego materiału, który posłuży za drenaż. Dzięki niemu korzenie roślin będą mogły oddychać i zmniejszycie ryzyko gnicia korzeni po przelaniu. Jakie warzywa na balkon wybrać? Niestety, nie wszystkie warzywa nadają się do uprawy na balkonie. Wybierając sadzonki trzeba także wziąć pod uwagę nasłonecznienie na balkonie – jeżeli słońca jest za mało, to część roślin będzie rosła bardzo wolno. Sprawdźcie, co można z powodzeniem uprawiać na balkonie: Pomidory – doskonale poradzą sobie na mocno...