Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo
Adobe Stock
Newsy

Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo

Wiele osób jada bób bez skórki. Chociaż smak jest kwestią dyskusyjną, walory prozdrowotne bobu w skórce są nieporównywalnie większe.

Sezon na bób dopiero się zaczyna, jednak wielu entuzjastów tego warzywa już teraz przygotowuje pierwsze potrawy takie jak kotlety czy zupa z bobu. Wiele osób jednak lubi jeść bób prosto z garnka w formie przekąski. 

Nie da się ukryć, że bób jest niezwykle korzystnym dla zdrowia warzywem. Zawiera duże ilości kwasu foliowego (który jest wyjątkowo ważny dla kobiet planujących ciążę), a także witaminy A, K, C i B6 oraz wiele innych korzystnych składników takich jak ryboflawina, niacyna, fosfor, żelazo czy potas i wapń. Regularne jedzenie bobu może obniżać nadciśnienie i zwalczać anemię.

Pamiętajcie jednak, aby unikać tego warzywa, jeśli cierpicie na niektóre choroby takie jak m.in. cukrzyca. Chociaż surowy bób ma niski indeks glikemiczny (zaledwie 40), ugotowany posiada już dwukrotnie większy wynik. To samo tyczy się liczby kalorii, która rośnie w trakcie gotowania bobu do 110 kcal na 100 g.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można jeść bób ze skórką?

Młody bób ma wyjątkowo cienką skórę, a ten starszy nieco grubszą. Warzywo to może być jedzone zarówno na surowo, jak i w formie ugotowanej. Warto jednak pamiętać, że to właśnie skórka bobu zawiera najwięcej składników odżywczych. Jest ona wyjątkowo bogata m.in. w witaminy A, B6 i C, które mogą zapobiegać wielu chorobom, a także wspomagają leczenie infekcji. To słynne przeciwutleniacze, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników i zatrzymują procesy starzeniowe. 

Zobacz także

Kotlety z bobu

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!

Po miękkości i strukturze skórki rozpoznacie „wiek” bobu, który kupiliście. Ten najmłodszy będzie niemalże sam wychodził z łupinek.

Wysokie ceny bobu

Obecnie ceny bobu na skupie w Broniszach są kosmiczne i dochodzą nawet do 42 zł za kilogram. Chociaż jest to dopiero początek sezonu, nie da się ukryć, że ceny są wyjątkowo wysokie, a to za sprawą przedłużającej się zimy, pandemii koronawirusa oraz podwyżek cen sprzętów rolniczych. 

Źródło: fakt.pl

Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna
Pixabay
Newsy
Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna
Bób to bardzo zdrowe warzywo. Trzeba na nie jednak bardzo uważać, jeśli zmagacie się z pewnymi schorzeniami.

Bób to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, witaminy A, K, C i B6, a także ryboflawina czy niacyna. To także prawdziwa skarbnica minerałów: fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Chociaż może on czasem powodować wzdęcia , zawiera również dużo błonnika i białka, które sprawiają, że jest to wyjątkowo pożywna przekąska, która na długo syci organizm. Może także wspomóc leczenie anemii, obniżać poziom cholesterolu , a także regulować ciśnienie krwi . Kto nie może jeść bobu? Chociaż dla wielu osób bób będzie bardzo zdrową propozycją na obiad czy przekąskę, absolutnie nie powinny po niego sięgać osoby chore na dnę moczanową (podagrę) oraz kamienie nerkowe. Warzywo to zawiera bardzo duże ilości związków purynowych, które zwiększają produkcję kwasu moczowego. Związek ten odkłada się w narządach, zwłaszcza w stawach, i może bezpowrotnie je uszkodzić. Po bób nie powinny sięgać także osoby chore na cukrzycę . Chociaż surowe warzywo nie ma wysokiego indeksu glikemicznego (ok. 40), gotowany bób zyskuje już drugie tyle w poziomie IG. Diabetycy powinni więc ograniczać bób i sięgać po niego jedynie w wyjątkowych okazjach. Bardzo często wspomina się także o chorobie Parkinsona , która jest kolejnym przeciwskazaniem do jedzenia bobu. Leki podawane osobom chorym zawierają składnik, którego stężenie może się znacząco podnieść po zjedzeniu bobu. Jest to więc ryzykowne i zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem. Choroba fasolowa To dość rzadkie schorzenie, którego objawy mogą aktywować właśnie niektóre rośliny strączkowe takie jak fasola czy bób. „Choroba fasolowa” zwana jest fawizmem, który powoduje niedobór pewnego enzymu. Jego bardzo niski poziom...

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Do wody musicie dodać ten składnik
Flickr
Newsy
Ponad 40 zł za kilogram bobu. Skąd te kosmiczne ceny?
Ceny sezonowych warzyw są w tym roku przerażające! Eksperci wyjaśniają, dlaczego hodowcy są zmuszeni je podnosić.

Bób to warzywo sezonowe, które zaczyna być dostępne na lokalnych targowiskach w sezonie wakacyjnym. Także w tym roku sprzedawcy zaczynają oferować już bób – jednak trzeba za niego słono zapłacić. Eksperci są zgodni: ceny warzyw i owoców w 2021 są wyjątkowo wysokie. Dlaczego podrożał także bób? Drogi bób w 2021 Na giełdzie warzyw i owoców w Broniszach ceny bobu sięgają w tym roku nawet 42 zł za kilogram! Średnią ceną jest 40 zł. Jak informują sprzedawcy, jeszcze w 2018 roku o tej samej porze, bób można było kupić zaledwie za kilka złotych. Skąd taka cena? Sprzedaż bobu to nie jedyny aspekt sektora warzywnego, który w tym roku notuje gigantyczne podwyżki cen. Rekordowo drogie były także pierwsze truskawki czy szparagi . Do sytuacji tej w dużej mierze przyczyniły się pandemia koronawirusa, przedłużające się przymrozki, wzrost kosztów maszyn rolniczych, a także brak ludzi do pracy.  Najbardziej bezpośrednim czynnikiem jest tu jednak pogoda: wyjątkowo zimne noce, które utrzymywały się aż do końca maja, nie pozwoliły roślinom nadrobić strat po zimie. Zbiorowy koszt krajowych warzyw wzrósł w hurcie aż o 13 proc. w porównaniu z zeszłym rokiem. Bób – wartości odżywcze To warzywo jest źródłem bardzo wielu witamin i minerałów: kwasu foliowego (szczególnie ważnego dla kobiet w wieku rozrodczym), witamin A, K, C i B6 oraz ryboflawiny, niacyna, fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Bób bogaty jest w białko i błonnik, może niwelować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także anemii, ale powinny na niego uważać osoby z pewnymi chorobami m.in. z cukrzycą. Gotowany bób zawiera 110 kcal w 100 g – nie jest to bardzo dużo, chociaż warzywo to jest niezwykle sycące i na długo zaspokaja chęć podjadania....

Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

54-letnia Pamela Anderson zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom
ONS.pl
Newsy
54-letnia Pamela Anderson wciąż zachwyca figurą. Zawdzięcza ją „miskom szczęścia” i… chipsom
Gwiazda serialu „Słoneczny patrol” do dziś pozostaje ikoną seksapilu. Jak doszła do sylwetki, której zazdroszczą jej ludzie na całym świecie?

Aktorka, która w tym roku skończyła 54 lata, nadal może pochwalić się wyjątkowo szczupłą i zgrabną sylwetką. Chociaż gwiazda nigdy nie ukrywała, że korzystała z pomocy chirurgów plastycznych, jej ciało to także efekt ćwiczeń i zrównoważonej diety. Nawet najdroższe zabiegi medycyny estetycznej nie zastąpią dobrego odżywiania oraz ruchu – mogą jednak znacznie przyspieszyć ich efekty oraz wyrzeźbić najbardziej kłopotliwe partie ciała.  Pamela Anderson znana jest przede wszystkim z chirurgicznej ingerencji w rozmiar biustu. Chociaż efekt nie był naturalny, Pamela stała się w dużej mierze dzięki temu ikoną lat 90., a jej zdjęcia w czerwonym kostiumie kąpielowym ze „Słonecznego patrolu” zdobiły okładki kolorowych magazynów przez wiele lat. Gwiazda po latach wyznała jednak, że żałuje wielu operacji, którym się poddała i deklaruje, że dopiero niedawno odkryła czym jest prawdziwe piękno: nie znajdziecie go w odbiciu w lustrze, ale w swoim wnętrzu, pewności siebie i akceptacji swojego prawdziwego ciała. Jak wygląda dieta Pameli Anderson? Kiedy gwiazda zrezygnowała z pomocy chirurga plastycznego, zaczęła dbać o naturalne metody utrzymania pięknego wyglądu. Zdecydowała się na dietę wegańską (bez żadnych składników pochodzenia zwierzęcego) i często sięga po „miski szczęścia”. To dania serwowane w miskach, które zawierają bardzo dużo warzyw, a także kasze, ryże czy makarony. W ulubionych wariantach aktorki znajduje się m.in. rukola i jarmuż – niesamowicie bogate w witaminy, przeciwutleniacze oraz minerały. Pamela regularnie przyrządza także koktajle warzywno-owocowe , które zastępują jej niektóre posiłki, a jednocześnie dostarczają energii i masy korzystnych składników odżywczych. Jej dieta bogata jest również w sałatki,...