Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni

W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni, nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne liści wiśni

Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście. 

Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny.

Co zawierają liście wiśni? 

Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni.

Jak wykorzystać liście wiśni?

Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami.

Składniki:

  • 100 liści wiśni
  • 50 wiśni (z pestkami)
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • 2 szklanki wody
  • Kilogram cukru

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie liście oraz wiśnie i włóżcie je do garnka.
  2. Dodajcie kwasek cytrynowy, wodę i całość zagotujcie.
  3. Gotujcie sok na wolnym ogniu jeszcze przez ok. kwadrans.
  4. Przecedźcie przez sito sok, dodajcie cukier i gotujcie do ponownego zagotowania soku. 
  5. Gotowy sok możecie przelać do butelek i zapasteryzować.

Właściwości zdrowotne wiśni

Wiśnie to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Owoce te wspierają prawidłową pracę serca, ponieważ zawierają antocyjany, które nie tylko korzystnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek, ale także zwiększają elastyczność naczyń włosowatych oraz wzmacniają i odtruwają serce.

Owoce te zawierają też korzystny dla serca potas, witaminę C oraz błonnik, który znany jest z tego, że obniża poziom „złego” cholesterolu. Wiśnie zawierają także witaminę A, B6, E, K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Ciekawostka

Czy wiecie, że regularne picie soku z wiśni ułatwia zasypianie? Jeśli cierpicie na bezsenność zacznijcie jeść wiśnie, aby cieszyć się lepszym i dłuższym snem.

Kupiliście wiśnie, ale nie macie drylownicy? Znamy skuteczny sposób na pozbycie się z nich pestek.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, przyslijprzepis.pl, specialtyproduce.com

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

bezsenność sposoby
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z zasypianiem? Ten sok w mig się z tym rozprawi
Wielu Polaków cierpi na bezsenność. Stres, korzystanie ze smartfonów i długie przesiadywanie wieczorami - wszystkie te czynniki składają się na problemy z zasypianiem. Zacznijcie pić ten sok, który pomoże wam zasnąć!

Coraz więcej osób cierpi na problemy z bezsennością. Zamiast stosować pigułki z apteki, pijcie regularnie ten naturalny sok! Uspokaja, wzmacnia odporność i świetnie smakuje – nie ma lepszego lekarstwa. Bezsenność – choroba cywilizacyjna Współcześnie bezsenność jest jedną z najczęstszych przypadłości, na którą skarżą się ludzie – szczególnie w krajach rozwiniętych. Co jest tego powodem? Socjologowie zwracają uwagę na problem silnego stresu obecnego w naszym życiu już od najmłodszych lat. Nastawieni na sukces, bardzo ciężko pracujemy od samego początku, a zewsząd gonią nas terminy i rodzice, nauczyciele, a później pracodawcy, którzy oczekują, że zadania zostaną wykonane „na wczoraj”. Do tego dochodzi zaburzony rytm dobowy przez wielogodzinne siedzenie przed telewizorem, komputerem i ekranem smartfona lub tabletu. Właściwości soku z wiśni Naturalnym remedium na bezsenność jest sok z owoców wiśni! Przeprowadzono badanie wśród osób cierpiących na problemy z zasypianiem. Podzielono ich na dwie grupy – jedna z nich przez kilka tygodni piła placebo (w tym przypadku dowolny, obojętny dla organizmu napój), a druga sok z wiśni. Wyniki badania były oszałamiające! Osoby będące w grupie, która piła sok stwierdziły, że o wiele łatwiej im się zasypiało i byli bardziej wyspani. Sok z wiśni na bezsenność Działanie soku z wiśni można wyjaśnić tym, że zawiera on melatoninę. To ona odpowiada za nasz prawidłowy sen oraz rytm dobowy. U osób cierpiących na bezsenność poziom melatoniny jest zaburzony i zaleca im się przyjmować ten hormon w tabletkach. Jednak po co brać leki, jeśli można pić naturalny i smaczny sok? Nie jest on co prawda tak skuteczny jak leki z melatoniną, ale zdecydowanie sprawdzi się przy łagodnych problemach z zasypianiem. Warto przez...

sok z buraka
unsplash.com/@rirri01
Newsy
Szklanka soku z tego warzywa genialnie oczyszcza wątrobę. Pijcie go codziennie
Chronią przed infekcjami, wzmacniają układ nerwowy i oczyszczają organizm z toksyn. Działanie soków warzywnych nie ma sobie równych. Jak często po nie sięgacie?

Soki z warzyw oprócz ciekawego smaku i niskiej kaloryczności, mają właściwości lecznicze. Soki i koktajle warzywne Jednocześnie dostarczają niewiele kalorii, za to mnóstwo witamin i składników mineralnych. Pomagają zgubić zbędne kilogramy i są prawdziwą bombą zdrowia, którą można fundować sobie w domu.  Warzywa, choć niskokaloryczne, potrafią nasycić. Szczególnie w postaci zblednowanego soku. To zastrzyk energii i dobrych kalorii w płynie. Świeże soki zawierają najwięcej witamin, składników mineralnych i błonnika. Zachwycająco pachną, intensywnie smakują i cieszą oko różnorodnymi barwami. Zamiast kupować sok w kartonie, przygotujcie go sami Do domowego soku można wrzucić dosłownie wszystkie warzywa. Mieszajcie dowolnie, co tylko przyjdzie wam do głowy. Dodawajcie zioła, przyprawy, kiełki i owoce. Soki warzywne można ponadto doprawiać na słodko lub słono. Jakie smaki wolicie? Każdy sprawdzi się z wykorzystaniem warzyw. Dobrą praktyką jest wyciskanie soku najpierw z twardych warzyw, a następnie miksowanie go z miękkimi składnikami. Zaletą domowych soków jest ich cena, smak i świeżość! Zamknięte w szczelnym pojemniku przetrwają w lodówce kilka godzin nie tracąc właściwości odżywczych. Burak to bogate źródło składników mineralnych Jednym z warzyw, które warto polecić nie tylko na oczyszczanie wątroby jest burak. Ma w sobie magnez, potas, cynk, żelazo i fosfor. Znajdziemy w nim również mało znane pierwiastki, takie jak rubid i cez. Najwięcej składników odżywczych buraka znajduje się w wyciśniętym z nich soku. Ugotowane buraki tracą większość składników odżywczych. Barwniki wchodzące w skład buraka wspomagają przemianę materii i usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn. Jednym ze skutecznych sposobów na oczyszczenie...

przyprawy
Pixabay
Newsy
7 najzdrowszych przypraw świata. Sprawdź czy masz je w kuchni
Lubisz przyprawiać swoje dania przyprawami? To świetnie! Liczne badania naukowe potwierdziły, że przyprawy nie tylko wzmacniają smak naszych potraw, ale też mogą mieć niebywałe korzyści zdrowotne dla naszego organizmu.

Zioła i przyprawy, takie jak imbir, czosnek i szałwia, nie tylko dodają naszym ulubionym potrawom smaku, ale też mogą mieć zaskakujące właściwości prozdrowotne.  Istnieje wiele ziół i przypraw, które zawierają silne związki, które mogą leczyć, łagodzić ból, zapobiegać różnym chorobom, a nawet zwalczać raka, choroby serca i inne powszechne przypadłości. Oto 7 najzdrowszych przypraw świata Kurkuma Kurkuma jest uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej wyrazistych przypraw świata. Już od tysięcy lat jest używana w leczeniu różnych schorzeń, takich jak zapalenie stawów, cukrzyca, problemy trawienne i rak. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który może powstrzymać rozprzestrzenianie się nowotworu, a także może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Kurkumina jest również silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że zapewnia podwójną ochronę przed chorobami. Badania pokazują, że jest 5-10 razy silniejsza niż witamina C i E, jeśli chodzi o pochłanianie wolnych rodników. Pieprz Cayenne Pieprz Cayenne to idealna przyprawa dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pochodzi z małej czerwonej i zielonej papryczki. Zawarty w pieprzu Cayenne związek o nazwie kapsaicyna ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i jest aktywnym składnikiem wielu kremów na receptę i dostępnych bez recepty maści i plastrów na zapalenie stawów i ból mięśni. Związek ten jest również wykorzystywany w leczeniu bólu półpaśca i bólu nerwów związanego z cukrzycą. Nigdy nie próbowałaś pieprzu Cayenne? Najwyższa pora to zrobić. Posyp pieprzem Cayenne pieczonego kurczaka lub dodaj odrobinę do swojej ulubionej zupy, aby cieszyć się jego wspaniałym, pikantnym smakiem. Czy wiesz, że pieprz Cayenne to...