Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań.

Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli.

Czym kalarepa różni się od innych warzyw?

Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej.

Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także:

Zobacz także:

  • Kalafior
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Jarmuż
  • Kapusta włoska
  • Kapusta czerwona

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem.

Oto zalety kalarepy:

  • Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C)
  • W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego
  • Jest niskokaloryczna
  • Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe
  • W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo

Czytaj także: