Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego
Adobe Stock
Newsy

Wyrzucacie liście kalarepy? Robicie błąd i marnujecie coś bardzo cennego

Kalarepa pojawia się na wielu polskich warzywniakach, targowiskach i w spożywczych marketach. Nie ulega jednak wątpliwości, że Polacy jedzą ją zdecydowanie za rzadko. Dlaczego? To bardzo zdrowe i pożywne warzywo. Dodatkowo śmiało można jeść ją niemal w całość, razem z liśćmi.
Hubert Rój
czerwiec 02, 2021

Jedząc kalarepę nie powinno się ograniczać tylko do jej bulwy, którą wiele gospodyń faszeruje na wiele sposobów. Także osadzone na długich ogonkach kalarepowe liście są cennym składnikiem wielu interesujących dań.

Zarówno bulwa, jak i liście kalarepy nadają się do bezpośredniego spożywania na surowo, oczywiście po wcześniejszym umyciu. Liście najlepiej wykorzystać jako coś w rodzaju zamiennika szpinaku do przygotowania sosów, pesto czy zdrowych koktajli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym kalarepa różni się od innych warzyw?

Zanim jednak zaczniemy wyliczać wspaniałe cechy kalarepy, zadajmy sobie jedno proste pytanie. Czym tak w ogóle to warzywo jest? Odpowiedź być może będzie dla niektórych dość zaskakująca. Otóż kalarepa to nic innego jak odmiana kapusty warzywnej.

Kiedy ktoś zapyta, co tak naprawdę ma wspólnego kalarepa z białą kapustą, winni jesteśmy jedno zdanie wyjaśnienia. Do gatunku „kapusta warzywna” zalicza się nie tylko te dwa warzywa, ale także:

  • Kalafior
  • Brukselka
  • Brokuł
  • Jarmuż
  • Kapusta włoska
  • Kapusta czerwona

Zobacz także

Dlaczego warto jeść kalarepę?

Jak widać, kategoria kapusty warzywnej jest dość szeroka. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ograniczać w swojej diecie do białej kapusty i kalafiora, lecz włączyć do swojej diety także kalarepę, która jest najbliżej spokrewniona z brukselką, kapustą, kalafiorem i brokułem.

Oto zalety kalarepy:

  • Zawiera dużo witamin (witaminy z grupy B, dobre źródło witaminy C)
  • W jej składzie jest mnóstwo błonnika pokarmowego
  • Jest niskokaloryczna
  • Zawiera związki wykazujące  działanie przeciwnowotworowe
  • W jej składzie znajdują się cenne mikroelementy – potas, miedź, wapń, magnez i żelazo

Czytaj także:

Komentarze
liście kalafiora
AdobeStock
Newsy Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!
Katarzyna Wyborska
grudzień 08, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

Przeczytaj
naturalne antybiotyki
lewal2010/Adobe Stock
Zdrowie Te pokarmy działają jak naturalne antybiotyki. Wzmocnij odporność i wygraj z infekcją!
Okres jesienno-zimowy to pora prawdziwego egzaminu dla naszego systemu odpornościowego. Oto lista produktów, które pozwolą nam na wzmocnienie organizmu w walce z bakteriami.
Hubert Rój
listopad 21, 2020

Kiedy macie już dość wszelkich grypowych i przeziębieniowych dolegliwości, czas na nowe rozwiązania. Dosyć płacenia ciężkich pieniędzy za kolejny worek tabletek i syropów z apteki. Pora, by postawić na walkę o dobrą odporność za pomocą domowych sposobów! Poniżej przestawimy wam listę kilku produktów, które zawsze znajdziemy w swojej spiżarni czy w lodówce. Jeżeli spożywamy je często i w odpowiedni sposób (zwykle na surowo), powinniśmy poprawić zdolność swojego ciała do walki z infekcjami. Cebula Warzywo, które niejednego już doprowadziło do łez. Niepozorna cebula posiada w swoim składzie rozmaite olejki lotne, m.in. disiarczek allilo-propylowy i inne związki siarki. To prawda, nikt nie lubi zapachu z ust po zjedzeniu surowej cebuli. Ale czego się nie robi dla zdrowia! Tymianek Któż z nas posądzałby tymianek o działanie zdrowotne? Przyprawa, którą często dodajemy do mięs i sosów zawiera w sobie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze związki, takie jak thymol. Warto przyjmować tymianek nie tylko w formie suszonej, ale także w postaci olejków. Cynamon Podstawowy składnik naszych ukochanych pierników to nie tylko wspaniały korzenny smak i zapach. To także aldehydy cynamonowe, czyli substancje wzmacniające odporność, sprawność mózgu, a także obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek O zaletach czosnku nie trzeba nikogo szczególnie długo przekonywać. Zajadamy się czosnkiem na przeziębienie choćby ze względu allicynę, zabijającą bakterię. Czosnek zawiera w sobie mnóstwo witamin i mikroelementów – m.in. witaminę C, B, potas, selen czy magnez. Miód Produkt pracy pszczół w swoim składzie ma taką substancję jak inhibina, która wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Miód leczy także stany zapalne....

Przeczytaj
Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Przeczytaj
Gęsie udo
eli_555/gotujmy.pl
Newsy Pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami. Z tego przepisu wyjdzie lepsze niż z restauracji
Ten przepis to gwarancja prawdziwie odświętnego obiadu. Soczyste gęsie udo z dodatkiem kapusty i śliwek nada się na każdą ważną okazję!
Hubert Rój
grudzień 03, 2020

To danie niektórym z pewnością przywiedzie na myśl bigos. Jest mięso, jest kapusta, są śliwki. Jednak w roli głównej kapusta tu nie wystąpi. Kiszonka będzie jedynie tłem dla szlachetnego gęsiego udka. Sposób na udko gęsi Gęsina to mięso niezwykle smaczne. Sęk w tym, że jest bardzo tłuste i dość ciężkostrawne. Jednak od czasu do czasu warto sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza w sezonie na gęsi. Ten zaczyna się właśnie na jesieni. To wtedy gęsina jest szeroko dostępna, świeża i względnie tania. Trzecim głównym elementem naszego dania będą suszone śliwki. Idealną sytuacją byłoby posłużenie się domowymi śliwkami suszonymi. Jeżeli ktoś gustuje w śliwkach suszonych i jednocześnie wędzonych, także może z nich skorzystać. Przepis na pyszne gęsie udko z kapustą i śliwkami Składniki: Dużo udo z gęsi (ok. pół kg wagi) 50 dag kiszonej kapusty 15 dag suszonych śliwek Duża cebula 5 ząbków czosnku Olej rzepakowy do smażenia Kilka liści laurowych i ziele angielskie Przyprawa do drobiu Pieprz i sól Przygotowanie: Siekamy dość drobno kapustę kiszoną, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Śliwki kroimy na dość cienkie plasterki. Gęsie udko nacieramy solą, pieprzem i przyprawą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obsmażamy wstępnie samo udo, potem dodajemy na patelnię cebulę i czosnek, po czym smażymy wszystko razem przez chwilę. Następnie w miejsce udka wkładamy kapustę, potem także śliwki. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy wszystko małą ilością wody, po czym dusimy składniki przez kilka minut. Na koniec z powrotem wkładamy na patelnię udko i dusimy do miękkości mięsa. Udko podajemy na obsmażonej kapuście ze...

Przeczytaj