Kreatywność to jedna z ważniejszych cech w kuchni. Ważne jest odpowiednie dobieranie przypraw, tak zwana dobra wyobraźnie kulinarna, znajomość różnych technik kulinarnych, ale też umiejętne gospodarowanie odpadkami! Mamy dziś dla was prawdziwy hit w tym zakresie!

Zużywanie produktów spożywczych „do zera” i brak marnotrawstwa, to bardzo ważne cechy dobrego kucharza. Wykorzystywanie produktów, które na pierwszy rzut oka wydają się odpadkami, jest dobre z wielu punktów widzenia. To przede wszystkim duża oszczędność pieniędzy. Z czegoś, co normalnie trafiłoby do kosza, można wyczarować smaczny i tani obiad. Dobrym przykładem jest głąb kapusty.

Co zrobić z głąbem kapusty?

Jeśli zawsze wyrzucaliście głąb kapusty, pokochacie ten pomysł na jego wykorzystanie. Można z niego zrobić szybką i pyszną potrawę. Przedstawiamy wam kreatywny sposób na wykorzystanie głąba kapusty. Przygotujecie z niego pyszne placuszki!

Składniki na placuszki z głąba kapusty

  • Głąb kapusty
  • Jajko
  • Ok. 3 łyżki mąki
  • Olej
  • Sól i pierz
  • Opcjonalnie: majeranek, suszona cebula, czosnek

Przygotowanie placuszków z głąba kapusty

  1. Zetrzyjcie głąb na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajcie do masy jajko i mąkę.
  3. Dokładnie wymieszajcie masę.
  4. Przyprawcie masę solą, pieprzem i opcjonalnie majerankiem, suszoną cebulą i czosnkiem.
  5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, podobną do masy na placki ziemniaczane. Jeśli to konieczne, dodajcie do niego więcej mąki.
  6. Masę nakładajcie partiami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażcie z dwóch stron.
  7. Placki odsączcie z tłuszczu na papierze ręcznikowym i podawajcie na ciepło, ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Sposób na wykorzystanie czerstwego chleba do placuszków

Zamiast mąki, możecie wykorzystać do placuszków też czerstwy chleb. Będą smaczne i zdrowsze. Najlepiej sprawdzi się tu chleb razowy. Po prostu zetrzyjcie go na tarce lub włóżcie do miksera i zmielcie, tworząc pył. Nie musicie trzeć chleba bardzo drobno. Grubsze kawałki też nadadzą smaku placuszkom.

Zobacz także: