Głąb kapusty przepis
Newsy

Wyrzucacie głąb z kapusty? Niepotrzebnie. Wyczarujecie z niego to proste i przepyszne danie

To super kreatywny przepis na wykorzystanie głąba z kapusty, który normalnie wylądowałby w koszu na śmieci!

Kreatywność to jedna z ważniejszych cech w kuchni. Ważne jest odpowiednie dobieranie przypraw, tak zwana dobra wyobraźnie kulinarna, znajomość różnych technik kulinarnych, ale też umiejętne gospodarowanie odpadkami! Mamy dziś dla was prawdziwy hit w tym zakresie!

Zużywanie produktów spożywczych „do zera” i brak marnotrawstwa, to bardzo ważne cechy dobrego kucharza. Wykorzystywanie produktów, które na pierwszy rzut oka wydają się odpadkami, jest dobre z wielu punktów widzenia. To przede wszystkim duża oszczędność pieniędzy. Z czegoś, co normalnie trafiłoby do kosza, można wyczarować smaczny i tani obiad. Dobrym przykładem jest głąb kapusty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z głąbem kapusty?

Jeśli zawsze wyrzucaliście głąb kapusty, pokochacie ten pomysł na jego wykorzystanie. Można z niego zrobić szybką i pyszną potrawę. Przedstawiamy wam kreatywny sposób na wykorzystanie głąba kapusty. Przygotujecie z niego pyszne placuszki!

Składniki na placuszki z głąba kapusty

  • Głąb kapusty
  • Jajko
  • Ok. 3 łyżki mąki
  • Olej
  • Sól i pierz
  • Opcjonalnie: majeranek, suszona cebula, czosnek

Przygotowanie placuszków z głąba kapusty

  1. Zetrzyjcie głąb na tarce o grubych oczkach.
  2. Dodajcie do masy jajko i mąkę.
  3. Dokładnie wymieszajcie masę.
  4. Przyprawcie masę solą, pieprzem i opcjonalnie majerankiem, suszoną cebulą i czosnkiem.
  5. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, podobną do masy na placki ziemniaczane. Jeśli to konieczne, dodajcie do niego więcej mąki.
  6. Masę nakładajcie partiami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażcie z dwóch stron.
  7. Placki odsączcie z tłuszczu na papierze ręcznikowym i podawajcie na ciepło, ze śmietaną lub sosem czosnkowym.

Sposób na wykorzystanie czerstwego chleba do placuszków

Zamiast mąki, możecie wykorzystać do placuszków też czerstwy chleb. Będą smaczne i zdrowsze. Najlepiej sprawdzi się tu chleb razowy. Po prostu zetrzyjcie go na tarce lub włóżcie do miksera i zmielcie, tworząc pył. Nie musicie trzeć chleba bardzo drobno. Grubsze kawałki też nadadzą smaku placuszkom.

Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Flickr
Newsy
Czy da się zrobić placki ziemniaczane bez mąki? Oto co się stanie, gdy z niej zrezygnujecie
Złociste i chrupiące - tak mogą wyjść wam placki ziemniaczane bez użycia mąki pszennej! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Placki ziemniaczane są przepyszne, chociaż niestety mocno tuczące. Ziemniaki, mąka i olej to gotowy przepis na kilka dodatkowych kilogramów na ciele – oczywiście tylko wtedy, gdy pochłania się placki zbyt często i w zbyt dużych ilościach. Dla niektórych placki bywają też dosyć ciężkostrawne . Ale czy próbowaliście smażyć placki ziemniaczane bez dodatku mąki? Wówczas wychodzą odrobinę cieńsze, lżejsze i znacznie delikatniejsze. Przynajmniej jeśli chodzi o smak... Wypróbujcie przepis na placki ziemniaczane bez użycia mąki. W zależności od tego czy dysponujecie młodymi czy też starymi ziemniakami, odsączcie z masy ziemniaczanej nadmiar wody. Nie obawiajcie się zrobić tego także z masą ziemniaczaną w połowie smażenia placków - starte kartofle, zwłaszcza te bardziej wodniste, mają tendencję do ciągłego puszczania wilgoci. Brak dodatku mąki do masy ziemniaczanej czyni ten punkt wręcz obowiązkowym! Przepis na placki ziemniaczane bez mąki Z poniższego przepisu placki wychodzą niezwykle chrupiące i złociste. Są tak smaczne, że nie będziecie już chcieli ich więcej robić z mąką! Do przygotowania lekkich placuszków bez mąki będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Obrane i osuszone ziemniaki oraz cebulę zetrzyjcie na tarce do dużej miski. Cebulę i ziemniaki przenieście na sito i umieśćcie je nad miską. Odstawcie na piętnaście minut. Po upłynięciu kwadransa dokładnie odciśnijcie masę z wody. Wylejcie wodę, a skrobię dodajcie do masy. Do miski ze startymi ziemniakami i cebulą wbijcie dwa jajka, dodajcie dwie łyżki śmietany oraz doprawcie solą i pieprzem. Dokładnie wszystko zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie dużą...

placki z kapusty przepis
AdobeStock
Newsy
Placki z kiszoną kapustą to najlepsze, co zjecie w tym tygodniu. Zero roboty, a smak cudowny
Kto przepada za warzywnymi plackami, ten musi spróbować wersji z kiszoną kapustą! Sprawdźcie ten przepis.

Jeśli lubicie niebanalne smaki, to na pewno będziecie zachwyceni plackami z kiszonej kapusty! Danie może się wydawać dość dziwne, ale uwierzcie – smakuje obłędnie. Placki z kapusty kiszonej (a inaczej „fuczki”), to potrawa wywodząca się z kuchni bieszczadzkiej. Bieszczady zamieszkałe są przez dwie duże grupy etniczne (Bojków i Łemków), których wpływ na kuchnię tego regionu widać bardzo wyraźnie w typowych bieszczadzkich potrawach. Kuchnia łemkowska jest bardzo prosta i wykorzystuje produkty, które dawniej każdy miał pod ręką. Ciekawym daniem przyrządzanym w Bieszczadach są placki, które można robić z surowej lub gotowanej kiszonej kapusty. Spróbujcie je zrobić z tego przepisu! Przepis na placki z kiszonej kapusty Do przygotowania prostych i chrupiących placuszków z kapusty kiszonej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół szklanki mleka Pół szklanki mąki pszennej 100 g kapusty kiszonej 1 jajko rozmiar M Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Do miski wsypcie pół szklanki mąki, wlejcie pół szklanki mleka i wbijcie jedno jajko. Całość zmiksujcie. Masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na naleśniki. Następnie odciśnijcie kapustę kiszoną z nadmiaru wody. Poszatkujcie drobno i dodajcie do masy na placki. Wymieszajcie dokładnie z dodatkiem soli i pieprzu. Uwaga – kapusta jest już słona, więc nie przesadźcie z solą! Jeżeli nie przepadacie za zbyt słonymi potrawami, to możecie w ogóle nie solić ciasta. Rozgrzejcie na patelni taką ilość oleju jak na placki ziemniaczane. Kiedy będzie już gorący, za pomocą chochli nakładajcie ciasto na patelnię. Smażcie placki po 2-3 minuty z każdej strony tak, by się zarumieniły. Po usmażeniu odłóżcie placki na talerz wyłożony...

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...

placki z kiszonej kapusty
Newsy
Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze
Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach.

Bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej to hit. Usmażcie z podwójnej porcji, bo nikt im się nie oprze Doskonałe w smaku, proste w przyrządzeniu i bardzo niedrogie – właśnie takie są fuczki, czyli danie niezwykle popularne w Bieszczadach. Fuczki przypominają klasyczne placki ziemniaczane, ale robi się je najczęściej z kiszonej kapusty, niekiedy z gotowanej. To bardzo proste i niedrogie danie, które zrobicie z łatwością. Wystarczy połączyć kilka składników, dokładnie wymieszać, a następnie smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane i chrupiące. Gwarantujemy, że pokochacie je równie mocno, co placuszki z ziemniaków. Fuczki – jaka kapusta jest najlepsza? Sprawdzi się zarówno kiszona, jak i gotowana, ale oczywiście pierwsza wersja jest o niebo Musicie ugotować kapustę do miękkości w małej ilości wody. Ale te najsmaczniejsze wyjdą oczywiście z kiszonej, dlatego polecamy właśnie tę wersję. Z czym podawać fuczki? Doskonale smakują z kwaśną śmietaną albo sosem czosnkowym, zachęcamy do eksperymentowania – jeśli został wam sos grzybowy, pomidorowy czy myśliwski to warto spróbować takiego połączenia. Najprostszy sos czosnkowy uzyskacie łącząc jogurt naturalny lub gęsty jogurt grecki z kilkoma ząbkami czosnku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem i gotowe! Przepis na bieszczadzkie fuczki z kapusty kiszonej Składniki 300g kiszonej kapusty Opcjonalnie: 1 cebula 1 jajko 1 szklanka pszennej mąki 3/4 szklanki wody lub mleka Sól i pieprz do smaku Cząber Mielony kminek Olej do smażenia Przygotowanie Jeśli używacie cebuli, zetrzyjcie ją na tarce albo drobno posiekajcie. Kapustę odsączcie z wody i drobno poszatkujcie. W dużej misce wymieszajcie dokładnie wodę lub mleko, mąkę, jajko i przyprawy. Ciasto,...