Za tymi pestkami raczej nikt nie przepada. Są twarde, a do tego mają nieprzyjemny, gorzki posmak. Mowa tutaj o pestkach winogron, które są przez konsumentów aż tak nielubiane, że powstała nawet odmiana, która jest ich w ogóle pozbawiona.

Warto jednak przekonać się do pestek, ponieważ skrywają one w sobie cenne składniki odżywcze. Wielokierunkowo oddziałują na wasz organizm i mogą przynieść ulgę na przykład przy bezsenności. Sprawdźcie sami. 

Właściwości pestek winogron

W pestkach winogron znajdziecie oligomeryczne proantocyjanidyny. To cała grupa związków o niezwykle silnym działaniu antyoksydacyjnym - potężniejszym pod tym względem niż witamina C i witamina E. W pestkach znajdziecie szereg witamin, w tym witaminę A, C, witaminy z grupy B, witaminę PP oraz betakaroten, reswaratol i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeżeli będziecie regularnie jeść pestki, skorzystacie z szeregu ich zalet:

Zobacz także:

  • ułatwiają zasypianie

  • wzmacniają naczynia krwionośne

  • zmniejszają ciśnienie krwi

  • poprawiają wygląd skóry

  • mają działanie odżywcze i natłuszczające na skórę

  • spowalniają procesy starzenia w organizmie

  • wspomagają pracę serca

  • hamują wypadanie włosów i stymulują ich wzrost

  • chronią organizm przed infekcjami

Do tego jedzenie pestek winogron może przyczynić się do spowolnienia rozwoju niektórych chorób oczu, jak jaskra i zaćma. 

Olej zamiast pestek winogron

Jeżeli naprawdę nie przepadacie za pestkami winogron i nie wyobrażacie sobie ich jeść, istnieje alternatywa. Już praktycznie w każdym supermarkecie można kupić olej z pestek winogron, który również zawiera w sobie wiele znajdujących się w nich cennych składników. Używa się go na zimno, do sałatek.

Na oleju z pestek winogron nie można za to smażyć i to pomimo tego, że ma wysoką temperaturę dymienia. Wynika to ze składu kwasów tłuszczowych tego oleju. 

Można go również używać na skórę, dodając odrobinę np. do kremu do twarzy lub balsamu do ciała. Stosuje się go też bezpośrednio na włosy (przed myciem), by je nawilżyć i wzmocnić.