Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc
AdobeStock
Newsy

Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc

Problem z włosami często oznacza, że coś jest nie tak we wnętrzu organizmu. Przyczyną może być brak witamin. Uzupełnicie go tym 1 owocem.

Każdy na widok włosów zatykających odpływ w wannie albo pod prysznicem czuje niepokój. Dlaczego tak wypadają? Co można z tym zrobić? W końcu dla każdego z nas, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, włosy są bardzo ważne i wszelkie problemy z nimi związane znacząco obniżają samopoczucie.

Już nieudana wizyta u fryzjera potrafi zepsuć humor, a co dopiero przerzedzone włosy... Gdy zaczynają wypadać, należy wzmocnić organizm odpowiednimi witaminami i składnikami odżywczymi. A część z nich znajdziecie w bananach. 

Co jeść na wypadające włosy?

Przy problemie z nadmiernym wypadaniem włosów najważniejsze jest zadbanie o dietę. Pomoże wam regularne jedzenie np. bananów, które są bogate w potas i krzem. Te pierwiastki wzmacniają cebulki włosów i stymulują je do wzrostu. Ponadto, zawarty w bananach naturalny tłuszcz sprawi, że włosy będą bardziej sprężyste i odporne na łamanie. 

W diecie wspomagającej porost włosów powinny znaleźć się także poniższe składniki:

  • witamina B12 - znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli jesteście na ścisłej diecie odchudzającej lub nagle zrezygnowaliście z mięsa, przyczyną wypadania włosów może być niedobór tej witaminy.

  • biotyna (witamina B8) - zawierają ją jajka, ryby, szpinak, kalafior, migdały i soja.

  • cynk - to jeden z najważniejszych składników w diecie na porost włosów. Cynk znajduje się w rybach, mięsie, żółtych serach, jajach, pestkach słonecznika i kaszy gryczanej.

  • siarka - znajdziecie ją nie tylko w mięsie i rybach, ale też w owocach, takich jak truskawki, awokado oraz czarne i czerwone porzeczki. 

Zobacz także
Wasza skóra ma „kaca"? Gdy jest przesuszona, koniecznie ograniczcie 1 produkt

Wasza skóra ma „kaca"? Gdy jest przesuszona, koniecznie ograniczcie spożycie tych produktów

kakao

Ten napój piją głównie dzieci, a jest świetny też dla dorosłych. Spowalnia starzenie i pomaga na krążenie

Dlaczego włosy wypadają?

Przyczyn wypadania włosów może być wiele. Za ich utratę może odpowiadać np. brak witamin, częsty w przypadku osób, które przeszły na restrykcyjną, bardzo niskokaloryczną dietę odchudzającą.

Za przerzedzanie włosów odpowiada również stres. Inne powody to m.in. choroby autoimmunologiczne, ciąża, genetyczne predyspozycje oraz chemioterapia. Zdarza się też, że włosy wypadają po operacji jako skutek uboczny zastosowanej narkozy. 

Źródło: doz.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Jak dowiedli eksperci, największą rolę w procesie siwienia i starzenia mają geny, a także prawidłowa dieta i higieniczny tryb życia. Jak więc jest z tą witaminą? Czy ma związek z siwieniem?

Witamina B okazuje się nie mieć aż tak ogromnego wpływu na opóźnienie siwienia, jak twierdzą niektórzy internauci. Fałszywe teorie, które obiegły internet, zostały zdementowane przez lekarzy. Chociaż dieta bogata w zdrowe produkty, zwłaszcza te nasycone witaminą B, może nieco opóźnić proces pojawiania się siwych włosów, metoda ta na nic się nie zda, jeśli pijecie alkohol, palicie papierosy, niezdrowo się odżywiacie i prowadzicie stresujący, zbyt szybki tryb życia. W jaki sposób siwieją włosy? „Za siwienie włosów odpowiadają przede wszystkim geny” – twierdzi prof. Lidia Rudnicka, kierowniczka Kliniki Dermatologii CSK MSWiA i prezeska Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Istotnymi czynnikami, które mogą przyspieszać ten stan rzeczy, są również: nieregularny sen,  nadmierny stres, niezdrowa dieta, częste sięganie po używki takie jak alkohol, papierosy czy kofeina. Prof. Rudnicka podkreśla jednak, że u każdej osoby tempo siwienia będzie indywidualne. Siwienie a dieta Badania faktycznie potwierdzają teorię, że dieta, która jest szczególnie uboga w witaminę B, może doprowadzić do przyspieszonego wypadania oraz siwienia pasm włosów. Warto więc upewnić się, że to, co spożywacie, bogate jest w biotynę (witaminę H), witaminy B3 i B5, a także selen, miedź, cynk czy żelazo. W wielu suplementach diety, które mają działać na skórę, włosy i paznokcie zawarte są duże ilości witaminy A, E czy D. Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować żadnych suplementów bez konsultacji z lekarzem. Nieodpowiednio dobrane suplementy mogą wyrządzić szkodę organizmowi, bądź po prostu nie zadziałać. W czym jest najwięcej witaminy B? Produkty bogate w witaminę B to m.in.: Kurczak Jaja Banany Pomarańcze Brokuły...

Zioła napar
Adobe Stock
Newsy
Pijcie codziennie szklankę tego naparu. Wasze włosy będą silniejsze i przestaną wypadać
Zima to okres, w którym nasze włosy są wystawione na ciężką próbę. Wypadanie, łamliwość, utrata blasku – to wszystko zwalczymy naturalną metodą.

Nie tylko panie starają się z całych sił dbać o piękno swoich włosów. Także i panowie imają się przeróżnych sposobów, by zahamować wypadanie włosów. Zakola, łysinki i inne tego rodzaju problemy z włosami to raczej męska rzecz. Ale i kobiety pragną, by ich włosy rosły szybciej i były gęstsze. Często rozwiązania tego typu kłopotów szuka się w medykamentach, suplementach diety, pastylkach, tabletkach, kremach i szamponach. Naturalny napar na porost włosów Lekarstwo na nasze problemy z włosami nie musi znajdować się w aptece. Na włosy świetnie działają naturalne napary ze skrzypu i pokrzywy. Wystarczy kupić suszone zioła w torebkach lub po prostu suszone liście i codziennie wypijać od 1 do 2 filiżanek naparu. Niektórzy wykorzystują także i połączenie oby tych ziół i popijają taką oto właśnie miksturę pokrzywowo-skrzypową. Co tak na dobrą sprawę przyniesie picie tych ziółek? Włosy po takiej kuracji, która powinna trwać ok. 1 miesiąca, staną się wyraźnie mocniejsze, a przede wszystkim zaczną nieco szybciej rosnąć. Skrzyp i pokrzywa na włosy Uważajcie jednak, by nie przeszarżować z kuracją wzmacniająca włosy. Picie naparu z pokrzywy i skrzypu ponad 3 miesiące może spowodować skutki uboczne. Obydwa zioła przyczyniają się do wypłukiwania z naszego organizmu witaminy B i magnezu. Dlatego też będąc na kuracji skrzypowo-ziołowej, pamiętajmy o wzbogaceniu naszej diety o produkty bogate w te mikroelementy. Co więc powinniśmy jeść? Orzechy, nasiona, fasola, ryby i drób to świetne źródła witaminy B. Z kolei magnez znajdziemy m.in. w migdałach, bananach, a także w orzechach.

To warzywo jest znacznie tańsze od pietruszki, łatwiejsze w uprawie i doskonale smakuje
AdobeStock
Newsy
Pasternak zamiast pietruszki. Dlaczego warto go jeść?
Jest pyszne, tanie i ma wspaniałe właściwości. Poznajcie warzywo, które jest znakomitym zamiennikiem pietruszki.

Korzeń pietruszki jest nieodłącznym dodatkiem do rosołu i wielu zup . Niestety, jej ceny bywają bardzo wysokie! Niedawno pisaliśmy o zawrotnych cenach za pietruszkę . Czy jest jakiś sposób na uniknięcie płacenia takich kwot? Owszem – wystarczy, że zastąpicie pietruszkę… pasternakiem! Pasternak w kuchni europejskiej Dziś pasternak jest dość zapomnianym warzywem, choć dawniej spożywano go bardzo często. Do XVIII wieku w Polsce pasternak był niezwykle popularny, ponieważ nie znano wtedy jeszcze ziemniaków i innych jarzyn, które obecnie jada się na co dzień. Z kolei starożytni Grecy i Rzymianie używali pasternaku nie tylko do jedzenia, ale także do produkcji maści, syropów czy nalewek! Ze względu na pobudzające apetyt właściwości pasternaku, podawano go jako przystawkę przed posiłkami, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych przez dużą ucztą. W Europie natomiast pasternak wykorzystywano do produkcji cukru. Warzywo to zaczęło tracić popularność w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków i marchwi. Dziś jednak pasternak wraca do łask, ponieważ jest bardzo zdrowy, smaczny i znacznie tańszy od pietruszki, którą przypomina! Właściwości pasternaku Korzenie pasternaku w smaku przypominają nieco marchewkę i seler, ale są pozbawione goryczki – można wyczuć w nich charakterystyczną słodycz. W 100 g pasternaku znajduje się 75 kalorii i sporo błonnika, dlatego powinny po niego sięgać osoby dbające o linię. Ponadto, pasternak zawiera wiele witamin, np. witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy. Pasternak na przeziębienie Dzięki sporej zawartości witaminy C, pasternak jest bardzo polecany na przeziębienie. Już od wieków stosuje się go do leczenia różnych infekcji – na przykład dodając do wina kilka plastrów pasternaku!...

trująca żywność
AdobeStock
Newsy
Jedna z najgorszych rzeczy, jakie możecie kupić w sklepie. Może być toksyczna
Robiąc zakupy trzeba być naprawdę ostrożnym! Niektóre popularne produkty mogą zawierać substancje groźne dla zdrowia.

W dzisiejszych czasach na zakupach trzeba być naprawdę ostrożnym! Choć współcześnie producenci mają obowiązek informowania klientów o zawartości produktów i na opakowaniach można znaleźć spis wszystkich składników, to niestety nadal trzeba się mieć na baczności. Nie znajdziecie tam nic na temat np. szkodliwych substancji, które przechodzą z opakowania do jedzenia lub które mogą się znajdować w samym jedzeniu, a trafiły tam w trakcie produkcji. Problem ten dotyczy najczęściej ryb – zwłaszcza pakowanych w puszki! Trujące ryby w puszkach Kwestia toksycznych substancji w rybach pakowanych w puszki jest poruszana od dłuższego czasu. Najbardziej znany z wątpliwej jakości mięsa był łosoś, jednak teraz dołącza do niego także… tuńczyk! Przeczytajcie, dlaczego lepiej ograniczyć spożycie tuńczyka z puszki. Toksyczność – tuńczyki sprzedawane w sklepach zawierają duże ilości niebezpiecznych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład rtęć! Wszystko przez działalność człowieka. Zakłady produkcyjne wypuszczają mnóstwo trujących odpadów do rzek, które stamtąd trafiają do mórz i oceanów. Zbiorniki wodne nie są w stanie szybko się oczyścić i ryby przyjmują dużą część tych zanieczyszczeń, które później można znaleźć w mięsie. Toksyny mogą być bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży, dzieci i osób starszych. Najlepiej kupować świeżego tuńczyka lub ostatecznie mrożonego, a unikać tego pakowanego w puszki. Niska jakość mięsa – kawałki tuńczyka, które trafiają do puszek to najniższej jakości mięso. Zwłaszcza jeżeli traficie na rozdrobnioną rybę możecie mieć pewność, że są to praktycznie odpady powstające przy obróbce tuńczyka. Za dużo cynku – choć cynk jest bardzo zdrowy, to niestety jego nadmiar bardzo...