Wypadają wam włosy jak nigdy? Ten 1 składnik może temu zaradzić, podpowiadamy co jeść
Adobe Stock
Newsy

Wypadają wam włosy? Być może brakuje wam tej substancji. Sprawdźcie, w jakich jest produktach

Czy wypadaniem włosów należy się martwić i co zrobić żeby zahamować wypadanie i poprawić ich kondycję? Podpowiadamy.

Najłatwiej zauważyć wypadające włosy podczas czesania. Na szczotce czy grzebieniu zawsze zbiera się jakaś ilość włosów. Jeśli jest ich więcej niż zwykle warto, zastanowić się, jaka może być przyczyna i co zrobić, żeby zahamować wypadanie włosów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oto powody wypadania włosów. Nie zawsze trzeba się tym martwić

Jest kilka sytuacji, w których wypadanie włosów można uznać za naturalne. Nie trzeba się tym specjalnie przejmować, dopóki nie zauważycie, że jakoś znacząco przerzedza się wam przedziałek. Włosy stale rosną. Część wypada, a w ich miejsce wyrastają nowe. Podobnie dzieje się z naskórkiem czy paznokciami. Taka wymiana jest całkowicie naturalna.

Wypadanie włosów może wzmagać się w okresie jesienno-zimowym. Przyczyną tego są naturalne procesy zachodzące w organizmie, a związane z porami roku. Zimą spada w organizmie poziom estrogenu, a wzrasta testosteronu i to niezależnie od płci. Można powiedzieć, że gubimy” wtedy więcej włosów niż zwykle.

W czasie pandemii koronawirusa zauważono także, że na wzmożone wypadanie włosów skarżą się ozdrowieńcy po chorobie COVID-19. Taka reakcja organizmu na przebytą chorobę może utrzymywać się nawet do pół roku po przechorowaniu.

Zaobserwowanie powyższych prawidłowości nie wymaga specjalistycznych działań. Można także wspomagać organizm stosując domowe sposoby na wzmocnienie włosów. Jednak zauważalny wzrost ilości wypadających włosów może mieć przyczyny, które wymagają interwencji.

Mogą być one objawem niedoborów witamin lub minerałów, albo symptomem wielu chorób. W takim przypadku zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, a często też wykonać dodatkowe badania.

Zobacz także
Weronika Rosati od 5 lat nie tego produktu. „Schudłam, mam lepszą skórę, włosy i samopoczucie”

Weronika Rosati od 5 lat nie je tego produktu. „Schudłam, mam lepszą skórę, włosy i samopoczucie”

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Czym jest biotyna i dlaczego odpowiada za kondycję włosów?

To, że to właśnie biotyna odpowiada za dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, z pewnością wiecie z reklam. Biotyna jest popularną substancją obecną w wielu suplementach sprzedawanych w sklepach i aptekach, bardzo często i powszechnie reklamowaną choćby w radiu i telewizji.

Jednak chcąc dostarczyć ją skórze, wcale nie musicie sięgać po tabletki. Ta substancja znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Wystarczy zadbać o to, aby były obecne w diecie.

Biotynę możecie znać także pod innymi nazwami. To inaczej:

  • Witamina H
  • Witamina B7
  • Koenzym R

Bierze udział w transporcie siarki do komórek organizmu, a z kolei siarka jest składnikiem keratyny, budulca włosów. Biotyna poprawia także ukrwienie cebulek, dzięki czemu włosy są lepiej zaopatrywane w składniki odżywcze.

Co jeść, żeby dostarczyć organizmowi biotyny? Substancja znajduje się w wielu produktach spożywczych. Zadbajcie, żeby często pojawiały się na waszych talerzach: 

  • Mięso – wieprzowina, wołowina, drób
  • Podroby – wątróbka, nerki
  • Soja
  • Orzechy – ziemne, włoskie i migdały
  • Mleko i jego przetwory
  • Otręby
  • Ryby – łosoś, sardynki, tuńczyk
  • Drożdże piwne
  • Warzywa – liście buraka, kalafior, szpinak
  • Owoce – banany jagody

Źródło: onet.pl

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie. Niedobór boru ma ogromne konsekwencje O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru: Problemy ze stawami Skurcze mięśni Zaburzenia hormonalne Nadczynność tarczycy Przyspieszona praca serca Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę Nowotwory prostaty Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie. Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów. W jakich produktach znajduje się bor? Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości: Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa. Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru: Fasola Ziemniaki Kawa Mleko Suszone śliwki Rodzynki Awokado Brzoskwinie...

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...