Wypadają wam włosy jak nigdy? Ten 1 składnik może temu zaradzić, podpowiadamy co jeść
Adobe Stock
Newsy

Wypadają wam włosy? Być może brakuje wam tej substancji. Sprawdźcie, w jakich jest produktach

Czy wypadaniem włosów należy się martwić i co zrobić żeby zahamować wypadanie i poprawić ich kondycję? Podpowiadamy.

Najłatwiej zauważyć wypadające włosy podczas czesania. Na szczotce czy grzebieniu zawsze zbiera się jakaś ilość włosów. Jeśli jest ich więcej niż zwykle warto, zastanowić się, jaka może być przyczyna i co zrobić, żeby zahamować wypadanie włosów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oto powody wypadania włosów. Nie zawsze trzeba się tym martwić

Jest kilka sytuacji, w których wypadanie włosów można uznać za naturalne. Nie trzeba się tym specjalnie przejmować, dopóki nie zauważycie, że jakoś znacząco przerzedza się wam przedziałek. Włosy stale rosną. Część wypada, a w ich miejsce wyrastają nowe. Podobnie dzieje się z naskórkiem czy paznokciami. Taka wymiana jest całkowicie naturalna.

Wypadanie włosów może wzmagać się w okresie jesienno-zimowym. Przyczyną tego są naturalne procesy zachodzące w organizmie, a związane z porami roku. Zimą spada w organizmie poziom estrogenu, a wzrasta testosteronu i to niezależnie od płci. Można powiedzieć, że gubimy” wtedy więcej włosów niż zwykle.

W czasie pandemii koronawirusa zauważono także, że na wzmożone wypadanie włosów skarżą się ozdrowieńcy po chorobie COVID-19. Taka reakcja organizmu na przebytą chorobę może utrzymywać się nawet do pół roku po przechorowaniu.

Zaobserwowanie powyższych prawidłowości nie wymaga specjalistycznych działań. Można także wspomagać organizm stosując domowe sposoby na wzmocnienie włosów. Jednak zauważalny wzrost ilości wypadających włosów może mieć przyczyny, które wymagają interwencji.

Mogą być one objawem niedoborów witamin lub minerałów, albo symptomem wielu chorób. W takim przypadku zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, a często też wykonać dodatkowe badania.

Zobacz także
Weronika Rosati od 5 lat nie tego produktu. „Schudłam, mam lepszą skórę, włosy i samopoczucie”

Weronika Rosati od 5 lat nie je tego produktu. „Schudłam, mam lepszą skórę, włosy i samopoczucie”

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Połóżcie ten popularny kuchenny składnik na włosy. W mig je zregenerujecie

Czym jest biotyna i dlaczego odpowiada za kondycję włosów?

To, że to właśnie biotyna odpowiada za dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci, z pewnością wiecie z reklam. Biotyna jest popularną substancją obecną w wielu suplementach sprzedawanych w sklepach i aptekach, bardzo często i powszechnie reklamowaną choćby w radiu i telewizji.

Jednak chcąc dostarczyć ją skórze, wcale nie musicie sięgać po tabletki. Ta substancja znajduje się w wielu produktach żywnościowych. Wystarczy zadbać o to, aby były obecne w diecie.

Biotynę możecie znać także pod innymi nazwami. To inaczej:

  • Witamina H
  • Witamina B7
  • Koenzym R

Bierze udział w transporcie siarki do komórek organizmu, a z kolei siarka jest składnikiem keratyny, budulca włosów. Biotyna poprawia także ukrwienie cebulek, dzięki czemu włosy są lepiej zaopatrywane w składniki odżywcze.

Co jeść, żeby dostarczyć organizmowi biotyny? Substancja znajduje się w wielu produktach spożywczych. Zadbajcie, żeby często pojawiały się na waszych talerzach: 

  • Mięso – wieprzowina, wołowina, drób
  • Podroby – wątróbka, nerki
  • Soja
  • Orzechy – ziemne, włoskie i migdały
  • Mleko i jego przetwory
  • Otręby
  • Ryby – łosoś, sardynki, tuńczyk
  • Drożdże piwne
  • Warzywa – liście buraka, kalafior, szpinak
  • Owoce – banany jagody

Źródło: onet.pl

Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc
AdobeStock
Newsy
Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc
Problem z włosami często oznacza, że coś jest nie tak we wnętrzu organizmu. Przyczyną może być brak witamin. Uzupełnicie go tym 1 owocem.

Każdy na widok włosów zatykających odpływ w wannie albo pod prysznicem czuje niepokój. Dlaczego tak wypadają? Co można z tym zrobić? W końcu dla każdego z nas, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, włosy są bardzo ważne i wszelkie problemy z nimi związane znacząco obniżają samopoczucie. Już nieudana wizyta u fryzjera potrafi zepsuć humor, a co dopiero przerzedzone włosy... Gdy zaczynają wypadać, należy wzmocnić organizm odpowiednimi witaminami i składnikami odżywczymi. A część z nich znajdziecie w bananach.  Co jeść na wypadające włosy? Przy problemie z nadmiernym wypadaniem włosów najważniejsze jest zadbanie o dietę. Pomoże wam regularne jedzenie np. bananów, które są bogate w potas i krzem. Te pierwiastki wzmacniają cebulki włosów i stymulują je do wzrostu. Ponadto, zawarty w bananach naturalny tłuszcz sprawi, że włosy będą bardziej sprężyste i odporne na łamanie.  W diecie wspomagającej porost włosów powinny znaleźć się także poniższe składniki: witamina B12 - znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli jesteście na ścisłej diecie odchudzającej lub nagle zrezygnowaliście z mięsa, przyczyną wypadania włosów może być niedobór tej witaminy. biotyna (witamina B8) - zawierają ją jajka, ryby, szpinak, kalafior, migdały i soja. cynk - to jeden z najważniejszych składników w diecie na porost włosów. Cynk znajduje się w rybach, mięsie, żółtych serach, jajach, pestkach słonecznika i kaszy gryczanej. siarka - znajdziecie ją nie tylko w mięsie i rybach, ale też w owocach, takich jak truskawki, awokado oraz czarne i czerwone porzeczki.  Dlaczego włosy wypadają? Przyczyn wypadania włosów może być wiele. Za ich utratę może odpowiadać np. brak witamin,...

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę. Przyczyny siwienia włosów Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów. gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów może ono również mieć podłoże genetyczne może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny Co jeść, żeby opóźnić siwienie? Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów.  Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów.  Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ...