sezam właściwości
Pixabay
Newsy

Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans

Wahania temperatur są dużym wyzwaniem dla odporności organizmu. Łatwo wtedy o złapanie infekcji, dlatego należy wzmacniać się różnymi – najlepiej naturalnymi – sposobami.

Okresowe spadki odporności są zupełnie normalnym zjawiskiem – zwłaszcza o tej porze roku. Kiedy po mroźnej zimie przychodzą roztopy i wzrasta szybko temperatura, najłatwiej jest się przeziębić. Wysoka wilgotność sprzyja rozwijaniu się zarazków, a nagłe ocieplenie zachęca do zdejmowania czapek i szalików. Organizm osłabiony jeszcze po zimie nie jest na to przygotowany, więc nietrudno teraz o przeziębienie! Dlatego tak ważne jest, by zadbać w tym czasie o swoją odporność. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naturalne sposoby na walkę z infekcjami i wzmocnienie organizmu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Właściwości sezamu

Ziarna sezamu są jednym z najlepszych produktów, które wzmacniają odporność. Zawierają magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki temu, regularne spożywanie sezamu wzmacnia kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan cery. Sezam jest także bogaty w fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Genialnie sprawdza się także w kuchni!

Nasiona sezamu są wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dobrze sprawdzą się też jako panierka do mięs i ryb (koniecznie spróbujcie panierowanego w sezamie łososia). Nie zapominajmy też o chałwie – to właśnie z sezamu robi się te pyszne łakocie! Bardzo smaczny jest olej sezamowy, który dzięki intensywnemu zapachowi świetnie podkreśla smak sałatek. Będzie pomocny nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji cery, ponieważ działa łagodząco na zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych.

Zobacz także

Przepis na sezam z miodem

Do przygotowania tej prostej mikstury będziecie potrzebowali jedynie poniższych składników:

  • 100 g ziaren sezamu
  • Ok. 200 ml miodu
  • 3 łyżki pyłku pszczelego

Przygotowanie

  1. Wyparzcie i osuszcie słoik o pojemności 300 ml.
  2. Wsypcie do niego 100 g sezamu i zalejcie płynnym miodem.
  3. Dodajcie 3 łyżki pszczelego pyłku i zamieszajcie.

Tak przygotowaną miksturę należy spożywać raz dziennie w ilości jednej łyżeczki. Pamiętajcie o tym, by dokładnie przeżuć ziarna sezamu, a nie połykać. Gdy po czasie miód się skrystalizuje, możecie uformować z niego kuleczki, wstawić do lodówki i codziennie sięgać po jedną.

Komentarze
anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy Fit sałatka z jajkiem i awokado od Ani Lewandowskiej! Banalny przepis i tanie składniki!
Jeśli chcecie poznać sekretny sposób Ani Lewandowskiej na boską figurę i energię przez cały dzień, koniecznie wypróbujcie jej przepis na zdrową sałatkę!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Ania Lewandowska to prawdziwe guru w temacie treningu i zdrowego odżywiania. Może nie wszyscy wiedzą, że poza byciem żoną znanego sportowca, Ania sama ma na swoim koncie wielkie sportowe sukcesy! Na swoim koncie ma aż 38 medali mistrzostw Polski, Europy i świata w karate. Dziś sportsmenka zajmuje się rozwijaniem swojej marki – doradza kobietom jak ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Wypróbujcie ten przepis Ani na sałatkę z jajkiem – palce lizać! Fit sałatka z jajkiem Ani Lewandowskiej – przepis Do przygotowania tej pysznej i zdrowej sałatki potrzebujecie: Kilka dużych liści sałaty masłowej lub paczkę mixu sałat 1 jajko Pół awokado Pół papryki Rzodkiew Cytrynę Oliwę z oliwek Sezam Sól Pieprz Przygotowanie W miseczce wymieszaj dwie łyżki oliwy z oliwek z odrobiną soku z cytryny. Dodaj sól i pieprz. Do dużej miski wrzuć liście sałaty, pokrojone awokado, paprykę i rzodkiew. Polej dressingiem i wymieszaj. Przekrój jajko na pół i dodaj do sałatki, a całość posyp ziarnami sezamu. Smacznego! Źródło: hpba.pl

Przeczytaj
kutia przepis
Adobe Stock
Newsy Kutia z bakaliami i miodem to pyszny wigilijny deser. Mamy najlepszy, tradycyjny przepis
Choć kutia to tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, w Polsce jest bardzo dobrze znana. Danie przyrządzane na bazie maku, pszenicy i bakalii najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w okresie świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku. To naprawdę smakowity deser!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Przepis na przepyszną kutię nie należy do skomplikowanych. Jednak musisz pamiętać, aby jej przygotowanie rozpocząć co najmniej dwa dni przed Wigilią. Bowiem mak i pszenica potrzebują kilkunastu godzin, aby nasiąknąć wodą i mlekiem. Z kolei gotowy deser potrzebuje całej nocy na schłodzenie. Przepis na kutię z bakaliami i miodem Będziesz potrzebować 100 gramów maku (najlepiej już zmielonego) 300 ml wody 370 ml mleka 70 ml miodu 100 gramów ziaren łuskanej pszenicy 50 gramów rodzynek 50 gramów orzechów 50 gramów migdałów 30 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Ziarna łuskanej pszenicy umieść w sitku i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść ziarna w misce odpornej na działanie wysokiej temperatury i zalej wrzątkiem. Tak przygotowaną pszenicę odstaw do namoczenia na całą noc. Mak umieść w misce. W rondelku podgrzej 300 ml mleka, a następnie zalej nim mak. Miksturę odstaw do namoczenia również na całą noc. Następnego dnia odcedź pszenicę z wody, umieść w garnku i zalej świeżym wrzątkiem. Całość gotuj przez ok. 35 minut, aż do miękkości pszenicy. Podobnie zrób z makiem. Z tą różnicą, że do jego odcedzenia należy użyć gazy, a nie sitka. Jeśli używasz maku, który wcześniej nie był zmielony, to właśnie najlepszy moment na zrobienie tej czynności. Migdały i orzechy dokładnie posiekaj na małe kawałki. Do ich rozdrobnienia możesz również użyć meleksera. Mielony mak, ugotowaną pszenicę, posiekane orzechy, a także rodzynki oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy umieść w jednej misce. Do powyższych składników dodaj miód, pozostałe 70 ml mleka i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się...

Przeczytaj
Domowe sposoby na grypę
Pexels/Polina
Zdrowie Zdradzamy niezawodny sposób na przeziębienie. Wystarczy pić raz dziennie. W mig stawia na nogi
Sezon jesienno-zimowy to dla naszej odporności nie lada wyzwanie. Właśnie wtedy chorujemy najczęściej. Niektóre domowe sposoby pomogą w walce z chorobą.
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Katar, kaszel i gorączka to permanentni towarzysze przeziębienia. Kiedy jesteśmy chorzy, cierpi cały nasz organizm. Pogorszeniu ulega także samopoczucie. Możemy czuć się wtedy bardziej ospali i smutni. Tęsknota za latem Widok września w kalendarzu nie napawa optymizmem. Właśnie wtedy zaczyna się kalendarzowa jesień , a wraz z nią seria infekcji i szwankującego zdrowia. W tym czasie chorowanie jest wręcz nieuniknione. Z latem odchodzi również spora dawka witaminy D3 , niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej receptory znajdują się praktycznie w każdej komórce ciała człowieka. Jej odpowiednio wysoki poziom wzmacnia naszą odporność i pomaga walczyć z różnego rodzaju chorobami. Ponadto witamina D3 zmniejsza stany zapalne i pobudza komórki do wytwarzania przeciwciał.  Apteka pod dachem O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Nie każda infekcja wymaga też natychmiastowej wizyty lekarskiej. Na dodatek, w dobie pandemii leczenie działa głównie przez telefon.  Istnieje cała lista domowych sposobów na przeziębienie, które nadają się do codziennego wspierania walki z chorobą. Mowa o tanich i sprawdzonych produktach, z których korzystali nasi rodzice i dziadkowie.  Domowy sposób na przeziębienie Zazwyczaj pierwsze oznaki przeziębienia rozpoznajemy bez pudła. Organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, że właśnie zaczyna kolejne starcie z infekcją. Możemy pomóc mu w bardzo prosty sposób. Większość z potrzebnych nam rzeczy znajdziemy w domu. Na nogi stawia bowiem gorąca herbata z miodem, malinami i cytryną. To prawdziwe wspomaganie naszego organizmu. Napój działa także napotnie. Szczególnie dobrze wypić taką herbatę przy gorączce. Możliwe, że dzięki herbacie nie będziemy musieli zbijać...

Przeczytaj
losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Przeczytaj