sezam właściwości
Pixabay
Newsy

Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans

Wahania temperatur są dużym wyzwaniem dla odporności organizmu. Łatwo wtedy o złapanie infekcji, dlatego należy wzmacniać się różnymi – najlepiej naturalnymi – sposobami.

Okresowe spadki odporności są zupełnie normalnym zjawiskiem – zwłaszcza o tej porze roku. Kiedy po mroźnej zimie przychodzą roztopy i wzrasta szybko temperatura, najłatwiej jest się przeziębić. Wysoka wilgotność sprzyja rozwijaniu się zarazków, a nagłe ocieplenie zachęca do zdejmowania czapek i szalików. Organizm osłabiony jeszcze po zimie nie jest na to przygotowany, więc nietrudno teraz o przeziębienie! Dlatego tak ważne jest, by zadbać w tym czasie o swoją odporność. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naturalne sposoby na walkę z infekcjami i wzmocnienie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości sezamu

Ziarna sezamu są jednym z najlepszych produktów, które wzmacniają odporność. Zawierają magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki temu, regularne spożywanie sezamu wzmacnia kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan cery. Sezam jest także bogaty w fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Genialnie sprawdza się także w kuchni!

Nasiona sezamu są wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dobrze sprawdzą się też jako panierka do mięs i ryb (koniecznie spróbujcie panierowanego w sezamie łososia). Nie zapominajmy też o chałwie – to właśnie z sezamu robi się te pyszne łakocie! Bardzo smaczny jest olej sezamowy, który dzięki intensywnemu zapachowi świetnie podkreśla smak sałatek. Będzie pomocny nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji cery, ponieważ działa łagodząco na zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Przepis na sezam z miodem

Do przygotowania tej prostej mikstury będziecie potrzebowali jedynie poniższych składników:

  • 100 g ziaren sezamu
  • Ok. 200 ml miodu
  • 3 łyżki pyłku pszczelego

Przygotowanie

  1. Wyparzcie i osuszcie słoik o pojemności 300 ml.
  2. Wsypcie do niego 100 g sezamu i zalejcie płynnym miodem.
  3. Dodajcie 3 łyżki pszczelego pyłku i zamieszajcie.

Tak przygotowaną miksturę należy spożywać raz dziennie w ilości jednej łyżeczki. Pamiętajcie o tym, by dokładnie przeżuć ziarna sezamu, a nie połykać. Gdy po czasie miód się skrystalizuje, możecie uformować z niego kuleczki, wstawić do lodówki i codziennie sięgać po jedną.

Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie
jaNina/Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie
Zdrowa czekolada? Tak! Przygotujcie deser czekoladowy według tego przepisu i podajcie go wszystkim gościom – nawet tym na diecie.

Dietetyczny krem czekoladowy to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników słodkości, którzy dbają o linię bądź ograniczają cukier i niezdrowe tłuszcze – a tych w batonikach i tabliczkach czekolady jest co niemiara… Warto więc zastąpić ją deserem przygotowanych z korzystnych dla zdrowia składników takich jak awokado i gorzkie kakao. Obydwa te składniki bogate są w zdrowe tłuszcze (które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także odporność) oraz związki, które stymulują spalanie tłuszczu i działają odmładzająco. Awokado i kakao obniżają także poziom ciśnienia krwi oraz „zły” cholesterol prowadzący do wielu chorób sercowo-naczyniowych. Do zdrowych, deserowych przekąsek należy także m.in. pieczona owsianka z czekoladą i bananami  - doskonale reguluje układ trawienny i pobudza metabolizm. Niedawno proponowaliśmy także nieco podobny  mus czekoladowo-truskawkowy  - z pewnością zachwyci wszystkie dzieci (które nie muszą jeszcze martwić się dietami). Przepis na krem czekoladowy z awokado Zachwyćcie swoich gości tym wyjątkowo prostym i szybkim deserem, który będzie zdrowy oraz sycący, a jednocześnie nie nadmiernie słodki. Składniki: 2 niewielkie dojrzałe awokado 200 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka kakao 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią miód do smaku kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni) kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie) 50 ml jogurtu do dekoracji listki mięty lub melisy do dekoracji Przygotowanie:  Obieracie awokado i wkładacie je do wysokiego naczynia blendera. Dodajecie mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański. Jeśli nie macie...

schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy. Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie! Sekretne dodatki Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze. Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu. Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.  Przepis na kotlety schabowe  Składniki: 5 plastrów schabu 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem.  Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące,...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...