Okresowe spadki odporności są zupełnie normalnym zjawiskiem – zwłaszcza o tej porze roku. Kiedy po mroźnej zimie przychodzą roztopy i wzrasta szybko temperatura, najłatwiej jest się przeziębić. Wysoka wilgotność sprzyja rozwijaniu się zarazków, a nagłe ocieplenie zachęca do zdejmowania czapek i szalików. Organizm osłabiony jeszcze po zimie nie jest na to przygotowany, więc nietrudno teraz o przeziębienie! Dlatego tak ważne jest, by zadbać w tym czasie o swoją odporność. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naturalne sposoby na walkę z infekcjami i wzmocnienie organizmu.

Właściwości sezamu

Ziarna sezamu są jednym z najlepszych produktów, które wzmacniają odporność. Zawierają magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki temu, regularne spożywanie sezamu wzmacnia kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan cery. Sezam jest także bogaty w fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Genialnie sprawdza się także w kuchni!

Nasiona sezamu są wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dobrze sprawdzą się też jako panierka do mięs i ryb (koniecznie spróbujcie panierowanego w sezamie łososia). Nie zapominajmy też o chałwie – to właśnie z sezamu robi się te pyszne łakocie! Bardzo smaczny jest olej sezamowy, który dzięki intensywnemu zapachowi świetnie podkreśla smak sałatek. Będzie pomocny nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji cery, ponieważ działa łagodząco na zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych.

Przepis na sezam z miodem

Do przygotowania tej prostej mikstury będziecie potrzebowali jedynie poniższych składników:

Zobacz także:

  • 100 g ziaren sezamu
  • Ok. 200 ml miodu
  • 3 łyżki pyłku pszczelego

Przygotowanie

  1. Wyparzcie i osuszcie słoik o pojemności 300 ml.
  2. Wsypcie do niego 100 g sezamu i zalejcie płynnym miodem.
  3. Dodajcie 3 łyżki pszczelego pyłku i zamieszajcie.

Tak przygotowaną miksturę należy spożywać raz dziennie w ilości jednej łyżeczki. Pamiętajcie o tym, by dokładnie przeżuć ziarna sezamu, a nie połykać. Gdy po czasie miód się skrystalizuje, możecie uformować z niego kuleczki, wstawić do lodówki i codziennie sięgać po jedną.