sezam właściwości
Pixabay
Newsy

Wymieszajcie te ziarenka z miodem i jedzcie codziennie łyżkę przed śniadaniem. Wirusy będą bez szans

Wahania temperatur są dużym wyzwaniem dla odporności organizmu. Łatwo wtedy o złapanie infekcji, dlatego należy wzmacniać się różnymi – najlepiej naturalnymi – sposobami.

Okresowe spadki odporności są zupełnie normalnym zjawiskiem – zwłaszcza o tej porze roku. Kiedy po mroźnej zimie przychodzą roztopy i wzrasta szybko temperatura, najłatwiej jest się przeziębić. Wysoka wilgotność sprzyja rozwijaniu się zarazków, a nagłe ocieplenie zachęca do zdejmowania czapek i szalików. Organizm osłabiony jeszcze po zimie nie jest na to przygotowany, więc nietrudno teraz o przeziębienie! Dlatego tak ważne jest, by zadbać w tym czasie o swoją odporność. Doskonale sprawdzają się w tym przypadku naturalne sposoby na walkę z infekcjami i wzmocnienie organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości sezamu

Ziarna sezamu są jednym z najlepszych produktów, które wzmacniają odporność. Zawierają magnez, cynk, wapń i żelazo. Dzięki temu, regularne spożywanie sezamu wzmacnia kondycję włosów i paznokci, a także poprawia stan cery. Sezam jest także bogaty w fitosterole, które zapobiegają miażdżycy. Genialnie sprawdza się także w kuchni!

Nasiona sezamu są wspaniałym dodatkiem do sałatek i zup. Dobrze sprawdzą się też jako panierka do mięs i ryb (koniecznie spróbujcie panierowanego w sezamie łososia). Nie zapominajmy też o chałwie – to właśnie z sezamu robi się te pyszne łakocie! Bardzo smaczny jest olej sezamowy, który dzięki intensywnemu zapachowi świetnie podkreśla smak sałatek. Będzie pomocny nie tylko w kuchni, ale i w pielęgnacji cery, ponieważ działa łagodząco na zmiany trądzikowe i zapobiega powstawaniu nowych.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Przepis na sezam z miodem

Do przygotowania tej prostej mikstury będziecie potrzebowali jedynie poniższych składników:

  • 100 g ziaren sezamu
  • Ok. 200 ml miodu
  • 3 łyżki pyłku pszczelego

Przygotowanie

  1. Wyparzcie i osuszcie słoik o pojemności 300 ml.
  2. Wsypcie do niego 100 g sezamu i zalejcie płynnym miodem.
  3. Dodajcie 3 łyżki pszczelego pyłku i zamieszajcie.

Tak przygotowaną miksturę należy spożywać raz dziennie w ilości jednej łyżeczki. Pamiętajcie o tym, by dokładnie przeżuć ziarna sezamu, a nie połykać. Gdy po czasie miód się skrystalizuje, możecie uformować z niego kuleczki, wstawić do lodówki i codziennie sięgać po jedną.

Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę
Adobe Stock
Newsy
Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę
Niezwykłe połączenie, które będzie dobre dla waszego zdrowia, a na dodatek dodaje sporo energii.

To pyszne i niepozorne połączenie, które jest świetną przekąską na dodatek okazuje się bardzo zdrowe. Włączenie do diety takiej mieszanki jest czystą przyjemnością. Pyszna i zdrowa przekąska Chodzi o połączenie sezamu z miodem. Może znacie je z kultowych sezamków . Sklepowe sezamki są jednak zrobione z sezamu w połączeniu z cukrem. Nie są przez to aż tak zdrowe jak proponowana przez nas mikstura. Przygotowanie zdrowej mikstury Żeby przegotować dużą porcję prozdrowotnej mieszaniny potrzebujecie: Pojemnika w którym wymieszacie składniki np. miski lub wysokiego słoika 100 g ziaren sezamu + opcjonalnie inne orzechy 100 g miodu , najlepiej płynnego Wymieszajcie całość. Jeśli zależy wam na wzmocnieniu prozdrowotnych właściwości mieszaniny, dodajcie do mieszanki łyżkę lub dwie łyżki pyłku pszczelego. Zawiera on wszystkie benefity miodu, ale nie dostarcza prawie cukru. Jest wiec jeszcze zdrowszy niż miód. Jedzcie łyżeczkę takiej mieszaniny dziennie. Możecie zjeść ją codziennie o dowolnej porze dnia jako przekąskę, dodać do śniadaniowej owsianki lub rozpuścić w mleku. Taka mikstura rozcieńczona woda i z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny będzie też dobrym dressingiem do sałatki. Zalety mikstury z miodu i sezamu Zarówno miód, jak i sezam są bardzo zdrowe. Takie połączenie ma kilka podstawowych zalet: Szybko dodaje energii Podnosi sprawność seksualną Polepsza nastrój Pomaga uporać się ze stresem Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego Polepsza działanie układu odpornościowego Cenne składniki w sezamie i miodzie Wspomniana mieszanina zawiera: Żelazo Wapń Mangan Magnez Zdrowe kwasy tłuszczowe Pamiętajcie jednak, że chociaż zdrowa, taka mieszanka jest też bardzo kaloryczna. Nie...

Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie
AdobeStock
Newsy
Zdradzamy przepis na miksturę, która przyniesie ulgę przy bólu stawów. Wystarczą 2 łyżki dziennie
Jeśli często dokucza wam ból stawów, zacznijcie regularnie spożywać ten produkt - najlepiej w formie smacznej mikstury, w której znajdziecie jeszcze kilka zdrowych składników.

Ból w stawach może mieć wiele przyczyn. Często jest to nadwaga i otyłość - duża masa ciała stanowi obciążenie dla stawów, które po dłuższym czasie odmawiają posłuszeństwa. Powodem może być też reumatoidalne zapalenie stawów, a także czynniki genetyczne. Pierwszym, co należy zrobić w takiej sytuacji jest oczywiście wizyta u specjalisty, który wdroży odpowiednie leczenie. By dodatkowo wspomóc stawy w tym procesie, niezbędne jest prawidłowe odżywianie się - tak, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu witamin i minerałów.  Sezam na stawy i nie tylko Właściwości zdrowotne nasion sezamu znano już w starożytności, kiedy to stosowano go jako lek na różne dolegliwości. Również dziś zaleca się regularne spożywanie sezamu - zwłaszcza osobom, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów. Sezam zawiera bowiem całkiem dużo miedzi, której działanie zmniejsza ból i opuchliznę w stawach. Do tego ten pierwiastek działa wzmacniająco na układ kostny i stawowy, a także na naczynia krwionośne.  Ponadto, dobroczynne działanie sezamu docenią kobiety w okresie menopauzy. Nasiona tej rośliny zawierają w sobie fitoestrogeny, które działają podobnie do hormonów występujących w naszym organizmie. W efekcie, spożywanie sezamu pozwala złagodzić objawy menopauzy. Dodatkowo, występujący w nim selen poprawi kondycję skóry i zmniejszy widoczność zmarszczek, a także występowanie wyprysków na skórze.   Przepis na miksturę na stawy z sezamu i siemienia lnianego Do przygotowania mikstury będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 100 g siemienia lnianego 60 g sezamu 40 g pestek dyni 3 łyżki rodzynek 2 łyżki żelatyny 200 g miodu  Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wsypcie wszystkie...

Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie
jaNina/Gotujmy.pl
Newsy
Zdrowy krem czekoladowy. Przepis na deser na diecie
Zdrowa czekolada? Tak! Przygotujcie deser czekoladowy według tego przepisu i podajcie go wszystkim gościom – nawet tym na diecie.

Dietetyczny krem czekoladowy to doskonały pomysł dla wszystkich miłośników słodkości, którzy dbają o linię bądź ograniczają cukier i niezdrowe tłuszcze – a tych w batonikach i tabliczkach czekolady jest co niemiara… Warto więc zastąpić ją deserem przygotowanych z korzystnych dla zdrowia składników takich jak awokado i gorzkie kakao. Obydwa te składniki bogate są w zdrowe tłuszcze (które poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci, a także odporność) oraz związki, które stymulują spalanie tłuszczu i działają odmładzająco. Awokado i kakao obniżają także poziom ciśnienia krwi oraz „zły” cholesterol prowadzący do wielu chorób sercowo-naczyniowych. Do zdrowych, deserowych przekąsek należy także m.in. pieczona owsianka z czekoladą i bananami  - doskonale reguluje układ trawienny i pobudza metabolizm. Niedawno proponowaliśmy także nieco podobny  mus czekoladowo-truskawkowy  - z pewnością zachwyci wszystkie dzieci (które nie muszą jeszcze martwić się dietami). Przepis na krem czekoladowy z awokado Zachwyćcie swoich gości tym wyjątkowo prostym i szybkim deserem, który będzie zdrowy oraz sycący, a jednocześnie nie nadmiernie słodki. Składniki: 2 niewielkie dojrzałe awokado 200 ml gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka kakao 2 płaskie łyżki mąki chleba świętojańskiego 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią miód do smaku kilka łyżeczek wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni) kilka łyżeczek pyłku pszczelego (opcjonalnie) 50 ml jogurtu do dekoracji listki mięty lub melisy do dekoracji Przygotowanie:  Obieracie awokado i wkładacie je do wysokiego naczynia blendera. Dodajecie mleczko kokosowe, kakao, cukier z wanilią i chleb świętojański. Jeśli nie macie...

Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby domowy chleb miał przyjemnie chrupiącą skórkę? 1 prosty trik
Do uzyskania chrupiącego chleba wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca! Wystarczy piekarnik i składnik, który absolutnie każdy ma w domu.

Macie ochotę na pyszny, domowy chleb? Sprawdźcie prosty przepis na udane pieczywo prosto z piekarnika. Dzięki zastosowaniu banalnej sztuczki chleb wyjdzie niezwykle chrupiący! Przepis na domowy chleb  Do przygotowania domowego chleba potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka mąki 3 łyżeczki cukru 50 ml letniej wody Ciasto: Zaczyn Dwie szklanki pszennej mąki chlebowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki masła 1 płaska łyżka soli 1 łyżka maku 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Do miski wsypcie łyżkę mąki, dolejcie 50 ml letniej wody, rozkruszcie 30 g świeżych drożdży i wsypcie 3 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wlejcie zaczyn do dużej miski. Wsypcie dwie szklanki przesianej mąki pszennej chlebowej, wlejcie 1,5 szklanki wody, dodajcie 2 łyżki miękkiego masła i płaską łyżkę soli. Możecie też wsypać teraz sezam, pestki dyni i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiajcie ręcznie przez około 10 minut do momentu, aż będzie już elastyczne, ale nadal trochę rzadkie. Możecie też wyrobić je z pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych (ze specjalnym hakiem) – wtedy czas wyrabiania będzie nieco krótszy (wyniesie około 5 minut). Przykryjcie ciasto ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie zagniećcie ciasto i przełóżcie je do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch ciasta spryskajcie delikatnie wodą. Odstawcie do wyrośnięcia na pół godziny. Jak upiec chleb? Nie mniej ważne od przygotowania ciasta na chleb jest jego odpowiednie upieczenie! Zróbcie to w ten...