pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom

Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybki i smaczny obiad

Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje.

Przepis na pulpety z cukinią w sosie

Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje!

Przygotuj sobie te składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cukinia
  • Bułka tarta
  • 1 jajo
  • Pół litra przecieru pomidorowego
  • Oregano
  • Bazylia
  • Mielona słodka papryka
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
  2. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj.
  3. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety.
  4. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety.
  5. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, oregano, paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj i wlej do naczynia z pulpetami.
  6. Wstaw pulpety do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
przepis na pulpety
AdobeStock
Przepisy Przepyszne pulpety z niespodzianką. Tego dodatku na pewno się nie spodziewaliście!
Jeżeli znudziły ci się klasyczne pulpety, to musisz spróbować tego przepisu z niespodzianką!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Kotleciki z mięsa mielonego to doskonała baza różnych dań lub główny posiłek, podawany z ziemniakami i surówką. Ponieważ do pulpetów można użyć różnych rodzajów mięsa mielonego, bardzo lubią je dzieci – wystarczy zrobić kotleciki z delikatnego drobiu. Jednak nawet najlepsze dania w końcu mogą się przejeść! Jak temu zaradzić? To bardzo proste – zmodyfikować ulubiony przepis! Dziś mamy dla was coś wyjątkowego. Pulpety z niespodzianką! Ekspresowe danie Pulpety to jedno z tych dań, które są tanie, pożywne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Docenią je także osoby stosujące diety odchudzające! Gotowane kotlety mielone są bardzo sycące i mało kaloryczne, ponieważ do ich przyrządzenia nie używa się w ogóle tłuszczu. Wyjątkowy i prosty przepis na pulpety Aby przygotować te fantastyczne pulpety z niespodzianką, przygotujcie: 4 jaja Pół kilo mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 cebulę Mąkę pszenną Porcję bulionu 200 ml śmietany 300g pieczarek 2 łyżki masła Świeży koperek Kilka liści kapusty pekińskiej Sól Pieprz Przygotowanie Ugotuj dwa jajka, a następnie obierz je ze skorupki i przekrój na równe połówki. W misce wymieszaj mięso mielone z pozostałymi jajkami, bułką tartą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrób masę i zacznij formować z niej kotlety. Każdy pulpet spłaszcz delikatnie i połóż na nim połówkę jajka. Jajko obsyp pokrojonym drobno koperkiem i kapustą pekińską. Następnie dokładnie ulep każdego pulpeta tak, aby jajko znalazło się w środku. Kotlety obtocz w mące i wrzucaj po kolei do garnka z gotującym się bulionem. Gotuj przez kilka minut. Na desce pokrój drobno pieczarki i cebulę. Zesmaż wszystko na maśle i dodaj do garnka z...

Przeczytaj
Pasztet staropolski przepis
Adobe Stock
Przepisy Klasyczny i niezwykle smakowity pasztet po staropolsku. Żaden inny mu nie dorówna. Cały sekret tkwi w...
Tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie zawsze kryją w sobie jakieś sekrety. Nie inaczej jest w przypadku przepisu na idealny pasztet po staropolsku. Wystarczy, że wierzch masy posypiesz przyprawami. Wtedy żaden mu nie dorówna!
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Pasztet po staropolsku niezwykle dobrze smakuje nie tylko z kanapką. Można go przecież również serwować z domowej roboty ćwikłą, bądź chrzanem. Tego typu przysmak idealnie dopełni każde spotkanie przy stole! Przepis na pasztet po staropolsku Będziesz potrzebować 1 kilogram udek z kurczaka 1 kilogram mięsa z królika 1 kilogram karkówki 500 gramów wątróbki wieprzowej 5 dużych cebul 7 jajek 4 czerstwe bułki Przyprawy: sól, pieprz, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano Przygotowanie Mięso (udka z kurczaka, królika i karkówkę) dokładnie umyj. W dużym garnku zagotuj ok. 2 litry wody, a następnie umieść w niej umyte wcześniej mięso z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarnach. Całość gotuj przez ok. 2 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie czerstwe bułki namocz w wodzie i odstaw na ok. 5 minut. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju. Z kolei cebulę obierz i również podziel na mniejsze części. Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z wywaru, ostudź i oddziel od kości, a następnie umieść w maszynce do mielenia wraz z namoczonymi w wodzie bułkami, cebulą i podsmażoną wątróbką. Do powstałej masy dodaj jajka, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie wyrób mięso rękoma. Kontroluj konsystencję pasztetu, jeśli wydaje ci się, że jest zbyt suchy dodaj do niego trochę wywaru z mięsa. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść w niej powstałą mięsną masę. Tak przygotowany pasztet posyp z wierzchu majerankiem i oregano. Ten zabieg sprawi, że przysmak będzie aromatyczny i pyszny jak nigdy. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Pasztet piecz przez ok. 1 – 1,5.  Po upływie tego czasu wyjmij...

Przeczytaj
syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

Przeczytaj
schab pieczony przepis
AdobeStock
Przepisy Niesamowicie pyszny schab pieczony w maśle. Ten jeden dodatek nada mu prawdziwie obłędny smak!
Masz ochotę na domowe wędliny? Zrób soczysty schab pieczony w maśle według tego przepisu!
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny! Wypróbuj ten przepis na przepyszny, soczysty, maślany schab. Jest tak dobry, że domownicy będą prosić o dokładkę! Zdrowa alternatywa dla sklepowych wędlin Mięso ze schabu jest świetną alternatywą dla wędlin kupowanych w sklepie. Szczególnie alergicy muszą bardzo uważać, ponieważ szynki sprzedawane w sklepie pełne są konserwantów i innych substancji, które są dla nas szkodliwe i mogą powodować alergie. Dlatego najlepiej zrobić wędliny samodzielnie w domu! Mamy wtedy pewność, że są wolne od konserwantów, zdrowe i po prostu dużo smaczniejsze. I oczywiście możemy dodać do nich co tylko chcemy, żeby jak najlepiej nam smakowały! Mięso warto kupić od sprawdzonego rzeźnika, aby mieć pewność, że jest pozbawione różnych podejrzanych substancji. Schab pieczony w maśle – przepis Aby upiec ten pyszny schab, przygotujcie: Schab wieprzowy bez kości – ok. 1-1,5 kg Masło Majeranek Czosnek Pieprz ziołowy Sól Przygotowanie Schab umyj i dokładnie osusz. Natrzyj solą i pieprzem, dodaj majeranek i czosnek. Mięso zawiń w folię i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia na patelni rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na nim schab z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż na blachę, z wierzchu posyp wiórkami masła i wlej szklankę wody. Wstaw schab do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem, który się wytworzył. Dzięki temu schab nie wyschnie! Gdy mięso będzie już gotowe, wyjmij je z piekarnika, owiń folią aluminiową i odstaw, aż ostygnie. Smacznego!  

Przeczytaj