pulpety z cukinią przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Wymieszaj składniki, uformuj i wrzuć do piekarnika. Danie, które samo się robi i smakuje wszystkim domownikom

Brakuje ci pomysłu na obiad? Zrób to pyszne danie, które robi się bardzo szybko i jest banalnie proste w przygotowaniu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Szukasz pomysłu na zdrowy, smaczny, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu obiad? Mamy coś dla ciebie! Nie dość, że spełnia wszystkie wymienione wymagania, to jeszcze z całą pewnością zasmakuje twoim najbliższym.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Szybki i smaczny obiad

Pulpety są daniem bardzo mało wymagającym. Najprostsze przepisy zawierają jedynie mięso mielone z przyprawami, odrobiną bułki i sosem pomidorowym. To danie bardzo proste, a jego ogromną zaletą jest fakt, że przepis można dowolnie modyfikować w zależności od naszych upodobań! Do mięsa możemy dodać grzyby, cebulę, marchew czy dynię – dosłownie cokolwiek jeśli uznamy, że będzie pasowało do pulpetów i nam zasmakuje.

Przepis na pulpety z cukinią w sosie

Dziś mamy dla was prosty przepis na smaczne pulpety z cukinią prosto z piekarnika! Polecamy szczególnie w sezonie letnim, gdy cukinii jest pod dostatkiem. To smaczne warzywo z powodzeniem zastąpi mąkę, ponieważ jest świetnym zagęszczaczem i dobrze wypełnia mięso. I jak smakuje!

Przygotuj sobie te składniki:

  • 1 kilogram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 cukinia
  • Bułka tarta
  • 1 jajo
  • Pół litra przecieru pomidorowego
  • Oregano
  • Bazylia
  • Mielona słodka papryka
  • Zioła prowansalskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyj cukinię, obierz i umyj raz jeszcze – to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie cukinia może być gorzka i zepsuje smak pulpetów! Następnie zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
  2. Do miski dodaj startą cukinię, mięso mielone, jajko, 4 łyżki bułki tartej oraz po łyżeczce papryki i ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem według uznania i zamieszaj.
  3. Gdy składniki się połączą, uformuj z mięsa pulpety.
  4. Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i poukładaj na niej pulpety.
  5. Do garnka wlej przecier pomidorowy, dodaj bazylię, oregano, paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie zamieszaj i wlej do naczynia z pulpetami.
  6. Wstaw pulpety do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 50 minut. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
pierogi z mięsem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je do dania, które wszyscy kochają
Każda z nas wie, że smak mięsa z rosołu jest nie do podrobienia. Warto wykorzystać je w przygotowaniu innych dań, dzięki czemu nabiorą one wyjątkowego smaku i aromatu!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Rosół to podstawa polskiej kuchni – i to dosłownie! Stanowi samodzielne danie oraz bazę wielu innych potraw. Z rosołu można zrobić zupę pomidorową, pieczarkową, a także ugotować na nim gulasz. Warzywa z rosołu doskonale nadają się do sałatki jarzynowej, natomiast mięso do… Przekonajcie się same! Mamy dla was fantastyczny przepis! Pyszny farsz Mięso z rosołu jest wyjątkowe – soczyste, rozpływające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Właśnie dlatego fantastycznie nadaje się do zrobienia farszu do różnych dań – na przykład do pierogów! Jeżeli raz spróbujecie pierogów z mięsem z rosołu, to już nie będziecie chciały jeść żadnych innych. Przepis na pierogi z mięsem Aby przygotować te wyjątkowe pierogi, potrzebujesz: 80 dag mięsa z rosołu Pół kilo mąki 3 łyżki oleju Szklankę gorącej wody Łyżeczkę soli 1 cebulę 1 płaską łyżeczkę pieprzu Przygotowanie Farsz: Najlepiej za pomocą maszynki zmiel mięso bardzo drobno. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklij na maśle, a następnie dodaj do mięsa i przypraw pieprzem. Farsz powinien być lekko ostry, dlatego nie żałuj pieprzu! Jeśli farsz jest twoim zdaniem zbyt suchy, to dodaj do niego kilka łyżek rosołu i dokładnie wymieszaj. Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, pół łyżeczki soli oraz szklankę gorącej wody. Ostrożnie wyrabiaj ciasto tak, by się nie poparzyć! Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienko. Za pomocą szklanki powycinaj kółka, do których będziemy dodawać farsz. Łyżką układaj farsz na każdym kawałku ciasta i pozalepiaj. Pierogi należy gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Smacznego!

Przeczytaj
sałatka
Pixabay
Newsy Okazuje się, że sałatki nie są wcale tak zdrowe jak wszyscy myśleliśmy, ponieważ…
Jeżeli sądzisz, że każda sałatka jest zdrowa i dietetyczna, to bardzo się mylisz! Opisujemy najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu sałatek!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Odchudzasz się lub po prostu postanowiłaś poprawić swoją dietę i zadbać o zdrowie? Pewnie zaczęłaś jeść więcej sałatek! Jednak gdy tygodnie mijają, a waga się nie zmienia to zaczynasz podejrzewać, że coś jest nie tak. Tylko co? Przecież jesz sałatki, tak jak wszyscy doradzali. Ale wiesz, że sałatka sałatce nierówna? Dowiedz się, czy też popełniasz te błędy – mogą całkowicie zaprzepaścić twoje starania w pogoni za idealną sylwetką! Nieuważnie dobierasz dodatki Przyznaj się z ręką na sercu – co dodajesz do sałatek? Smażonego kurczaka, boczek? A może przepadasz ze cheddarem lub serem feta? To wszystko są bomby kaloryczne! Fakt, że leżą w towarzystwie sałaty, pomidorów i marchewki nie sprawi, że ich kaloryka zniknie. Te dodatki są pyszne, ale całkowicie sabotują twój plan odchudzania. Następnym razem przygotowując sałatkę zwróć dobrze uwagę na to, co do niej dodajesz. Pamiętaj, że nawet z orzechami musisz być ostrożna! Są bardzo zdrowe, ale zawierają ogromne ilości tłuszczu i już kilka garści orzechów w sałatce sprawi, że stanie się ona raczej tucząca, niż odchudzająca. Możesz i powinnaś dodać do sałatki pestki dyni, słonecznika lub trochę orzechów – ale z rozwagą! Sprawdź swój sos W każdej sałatce musi znaleźć się dressing, czyli sos. Bez tego nie nazywalibyśmy jej sałatką, tylko liśćmi sałaty z warzywami. Ale czy wiesz, że zupełnie nieświadomie możesz zwiększać kaloryczność swoich sałatek poprzez dodawanie do nich kalorycznych dressingów? Sos na bazie majonezu może sprawić, że sałatka będzie zawierać o 300-400 kalorii więcej! Żebyś mogła łatwiej sobie wyobrazić ile to jest, przypominamy, że główka sałaty lodowej ma 14 kalorii, a pomidor 32 kalorie. Wobec tego sos majonezowy jest wielokrotnie bardziej kaloryczny od reszty składników sałatki!...

Przeczytaj