woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy

Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda

Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pielęgnacja ciała

Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B. Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi.

Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik. Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu.

Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone.

Dolegliwości przewodu pokarmowego

Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie. Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami.

Napój energetyczny

Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie przypadł ci do gustu, zawsze możesz do niej dodać miód lub przyprawy korzenne.

Baza do zup i sosów

Okazuje się, że wodę ryżową możesz także wykorzystać jako bazę do różnych sosów, koktajli i zup, czyli wszędzie tam, gdzie normalnie dolałbyś zwykłej wody. Taki zabieg ma na celu wzbogacenie potraw o cenne składniki odżywcze. Warto skorzystać z niej również podczas pieczenia chleba.

Odchudzająca dieta ryżowa
Adobe Stock
Newsy
Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu
Jeśli chcecie szybko schudnąć koniecznie przetestujcie dietę ryżową. Dzięki niej zrzucicie aż trzy kilogramy w trzy dni. Z kolei przedłużając ją do czterech tygodni staniecie się lżejsze aż o 10 kilogramów.

Dieta ryżowa to najprościej mówiąc monoskładnikowa dieta oczyszczająca, która w głównej mierze opiera się na spożywaniu brązowego ryżu. Dzięki niej bardzo szybko zredukujecie masę swojego ciała oraz oczyścicie organizm ze szkodliwych toksyn. W zależności od waszych potrzeb, długość jej trwania wynosi od 3 dni do nawet 4 tygodni. Zasady diety ryżowej Istnieją dwa rodzaje diety ryżowej – Kempnera i oczyszczająca. Jednak bez względu na to, którą wybierzecie i tak zrzucicie zbędne kilogramy. Dieta ryżowa Kempnera może trwać nawet 4 tygodnie. Jej postawę stanowi brązowy ryż. Dopuszcza się jednak spożywanie chudego mięsa, ryb, owoców, warzyw, roślin strączkowych oraz produktów zbożowych. Kaloryczność tego typu posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Możecie na niej schudnąć nawet 10 kilogramów. Dieta oczyszczająca jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna, a co za tym idzie, krótsza. Zakłada bowiem spożywanie tylko i wyłącznie ryżu brązowego. Nie można stosować jej dłużej niż 3 dni. W tym czasie możecie schudnąć nawet 3 kilogramy. Do głównych jej zasad zalicza się: Zakaz solenia ryżu. Zadbanie o to, by dzienna dawka kaloryczna wynosiła ok. 1000 kcal. Wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Można dostarczać również płyny w postaci zielonej herbaty lub naparów ziołowych. Dodatkowa suplementacja witamin oraz żelaza. Wzbogacanie smaku ryżu tylko przy pomocy naturalnych ziół i przypraw. Powtórzenie diety jest możliwe dopiero po miesięcznej przerwie. Czego nie wolno jeść na diecie ryżowej? Jeśli zdecydujecie się na ten sposób żywienia pod żadnym pozorem nie możecie sięgać po smażone oraz tłuste potrawy. Odstawcie również słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane oraz przetworzone jedzenie i...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu? Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak: Magnez Cynk Witaminy z grupy B Potas Żelazo Kwas foliowy Przeciwutleniacze Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu? Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji. Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu? Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne. Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka. Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią. Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki. Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem? To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim. Jeśli macie...

sposób na wzdęcia
Adobe Stock
Newsy
Doskonale wymiata złogi z jelit. Wystarczy jedna szklanka rano, a zapomnicie o wzdęciach
Nie od dziś wiadomo, że siemię lniane zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych, które mają niesamowicie pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Spożywajcie je tak często, jak to możliwe.

Siemię lniane zaliczane jest do tak zwanych superfoods, czyli żywności zawierającej mnóstwo cennych wartości odżywczych, a co za tym idzie wykazującej właściwości prozdrowotne. Te niepozorne ziarna mają bardzo pozytywny wpływ na pracę całego, ludzkiego organizmu. Właśnie dlatego tak często wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. Cenne wartości odżywcze siemienia lnianego Siemię lniane zawiera przede wszystkim duże ilości błonnika, który nie tylko bardzo korzystnie wpływa na wasze jelita, ale również obniża poziom złego cholesterolu w organizmie. Nie może także zapomnieć o lignanach, których spożywanie zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, a także działa osłonowo na wątrobę. Siemię lniane to bardzo cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, aminokwasów, minerałów, witamin, substancji śluzowych oraz steroli roślinnych. Dwa ostatnie chronią wasz organizm przed wolnymi rodnikami i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego. W jaki sposób spożywać siemię lniane? Produkt można jeść na wiele sposobów. W końcu występuje nie tylko w formie proszku, ale również całych ziaren lub oleju. Siemię lniane w pierwszej postaci z powodzeniem możecie stosować jako przyprawę i dodawać do swoich ulubionych potraw – sałatek, owsianek, koktajli, zup, mięsa, a nawet kanapek.  Jeśli zdecydujecie się na całe ziarna, uprażcie je na patelni, tak samo jak pestki słonecznika czy dyni, a następnie umieśćcie na przykład w swojej sałatce warzywnej lub owocowej. Z ich użyciem możecie również upiec przepyszny chleb. Z siemienia lnianego możecie także przyrządzić przepyszny kisiel, który nie tylko błyskawicznie rozprawi się wzdęciami i biegunką, ale również złagodzi objawy choroby wrzodowej. Jego przyrządzenie jest dziecinnie...