woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy

Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda

Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pielęgnacja ciała

Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B. Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi.

Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik. Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu.

Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone.

Dolegliwości przewodu pokarmowego

Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie. Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami.

Napój energetyczny

Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie przypadł ci do gustu, zawsze możesz do niej dodać miód lub przyprawy korzenne.

Baza do zup i sosów

Okazuje się, że wodę ryżową możesz także wykorzystać jako bazę do różnych sosów, koktajli i zup, czyli wszędzie tam, gdzie normalnie dolałbyś zwykłej wody. Taki zabieg ma na celu wzbogacenie potraw o cenne składniki odżywcze. Warto skorzystać z niej również podczas pieczenia chleba.

Komentarze
aloes miod
Adobe Stock
Newsy Prawdopodobnie masz tę roślinę w doniczce. Miód z jej dodatkiem niesamowicie poprawia odporność
Domowe sposoby na różnego rodzaju dolegliwości to gwarancja sprawdzonego pochodzenia składników. Niektóre produkty mają wyjątkowe właściwości. Jesteśmy przekonani, że macie je u siebie w domu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 07, 2020

Medycyna naturalna to nieinwazyjne metody leczenia chorego. To również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, ale ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi. Niekonwencjonalne metody lecznicze Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Przez dużą część środowiska lekarskiego uważane są za nieetyczne. Część praktyk, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych. W jednym i w drugim przypadku jedno jest pewne - są popularne i potrafią pomóc.  Roślina, którą można hodować w domu Ostatnimi czasy coraz popularniejsze stały się kaktusy, sukulenty czy aloes. Rośliny pielęgnujemy w domowym zaciszu. Mało kto wie, że nadają się również do spożywczego zastosowania. Aloes jest niewymagającą rośliną ozdobną, ale ma też opinię środka zaradczego na dolegliwości skórne. Aloes możemy stosować na oparzenia społeczne, na alergię, trudno gojące się rany, a nawet na trądzik. Sok z aloesu przyda się jako środek wspomagający w ramach diety oczyszczającej. Dodatkowo doskonale poprawia nastrój. Zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami, witaminę B12, kwas foliowy i cholinę. Przezroczysty żel  Rośnie występuje w dużym natężeniu w suchych regionach Afryki, Azji, Europy i Ameryki. Ma trójkątne, mięsiste liście z ząbkowanymi krawędziami, żółte rurkowate kwiaty i owoce zawierające liczne nasiona.  Wewnętrzny przezroczysty żel zawiera 99% wody, a reszta składa się z glukomannanów, aminokwasów, lipidów, steroli i witamin. Dzięki silnym właściwościom nawilżającym znalazł zastosowanie w kosmetyce.  Aloes jest dziś szeroko stosowany...

Przeczytaj