woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy

Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda

Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pielęgnacja ciała

Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B. Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi.

Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik. Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu.

Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone.

Dolegliwości przewodu pokarmowego

Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie. Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami.

Napój energetyczny

Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie przypadł ci do gustu, zawsze możesz do niej dodać miód lub przyprawy korzenne.

Baza do zup i sosów

Okazuje się, że wodę ryżową możesz także wykorzystać jako bazę do różnych sosów, koktajli i zup, czyli wszędzie tam, gdzie normalnie dolałbyś zwykłej wody. Taki zabieg ma na celu wzbogacenie potraw o cenne składniki odżywcze. Warto skorzystać z niej również podczas pieczenia chleba.

Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Adobe Stock
Newsy
Ta mąka jest zdrowsza od zwykłej. Zrobicie z niej ciasto, chleb, a nawet pierogi
Polecana dla osób uczulonych na gluten i osób odchudzających się. Próbowaliście tej mąki?

Mąka mące nierówna - wie o tym doskonale każdy, kto choć raz przez przypadek kupił na pierogi mąkę do chleba. Jednak warto przyjrzeć się dostępnym w sklepach rodzajom mąki i zdecydować na odmianę - część z nich jest znacznie zdrowsza od tradycyjnej pszennej. Próbowaliście już mąki ryżowej? Kto powinien jeść mąkę ryżową? Mąka ryżowa, jak sama nazwa wskazuje, jest wytwarzana z bardzo drobno zmielonych ziaren białego lub brązowego ryżu. Jest bogata w wiele witamin, m.in.: witaminy z grupy B (B1 i B6) witaminę C witaminę A magnez cynk wapń żelazo fosfor potas  Ten rodzaj mąki jest szczególnie polecany osobom, które cierpią na celiakię lub alergię na gluten - w mące ryżowej gluten bowiem w ogóle nie występuje. To także dobry zamiennik zwykłej mąki w diecie osób chorych na cukrzycę, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Skorzystają z niej również osoby zmagające się z problemami trawiennymi - produkty na bazie mąki ryżowej są łagodne dla układu pokarmowego i pomocne szczególnie w przypadku zaparć.  Właściwości zdrowotne mąki ryżowej Poza dużą ilością witamin, mąka ryżowa zasługuje na uwagę jeszcze z kilku powodów. Znajduje się w niej stosunkowo mało tłuszczu i ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła mąka pszenna - to kolejny powód, dla którego osoby chore na cukrzycę powinny rozważyć włączenie tego rodzaju mąki do swojej diety. Pomoże też w odchudzaniu ze względu na wspomniany niski IG. Jeśli zdecydujecie się kupić mąkę ryżową, szukajcie takiej, która jest wytwarzana z ziaren brązowych, a nie białych - znajduje się w niej znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Jak wykorzystać mąkę...

Odchudzająca dieta ryżowa
Adobe Stock
Newsy
Dzięki diecie ryżowej schudniecie nawet 3 kg w 3 dni. Obniża też wysokie ciśnienie i poziom złego cholesterolu
Jeśli chcecie szybko schudnąć koniecznie przetestujcie dietę ryżową. Dzięki niej zrzucicie aż trzy kilogramy w trzy dni. Z kolei przedłużając ją do czterech tygodni staniecie się lżejsze aż o 10 kilogramów.

Dieta ryżowa to najprościej mówiąc monoskładnikowa dieta oczyszczająca, która w głównej mierze opiera się na spożywaniu brązowego ryżu. Dzięki niej bardzo szybko zredukujecie masę swojego ciała oraz oczyścicie organizm ze szkodliwych toksyn. W zależności od waszych potrzeb, długość jej trwania wynosi od 3 dni do nawet 4 tygodni. Zasady diety ryżowej Istnieją dwa rodzaje diety ryżowej – Kempnera i oczyszczająca. Jednak bez względu na to, którą wybierzecie i tak zrzucicie zbędne kilogramy. Dieta ryżowa Kempnera może trwać nawet 4 tygodnie. Jej postawę stanowi brązowy ryż. Dopuszcza się jednak spożywanie chudego mięsa, ryb, owoców, warzyw, roślin strączkowych oraz produktów zbożowych. Kaloryczność tego typu posiłków powinna wynosić ok. 1500 kcal. Możecie na niej schudnąć nawet 10 kilogramów. Dieta oczyszczająca jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna, a co za tym idzie, krótsza. Zakłada bowiem spożywanie tylko i wyłącznie ryżu brązowego. Nie można stosować jej dłużej niż 3 dni. W tym czasie możecie schudnąć nawet 3 kilogramy. Do głównych jej zasad zalicza się: Zakaz solenia ryżu. Zadbanie o to, by dzienna dawka kaloryczna wynosiła ok. 1000 kcal. Wypijanie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Można dostarczać również płyny w postaci zielonej herbaty lub naparów ziołowych. Dodatkowa suplementacja witamin oraz żelaza. Wzbogacanie smaku ryżu tylko przy pomocy naturalnych ziół i przypraw. Powtórzenie diety jest możliwe dopiero po miesięcznej przerwie. Czego nie wolno jeść na diecie ryżowej? Jeśli zdecydujecie się na ten sposób żywienia pod żadnym pozorem nie możecie sięgać po smażone oraz tłuste potrawy. Odstawcie również słodycze, wyroby cukiernicze, napoje gazowane oraz przetworzone jedzenie i...

Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt
AdobeStock
Newsy
Zamiast wylewać wodę po ryżu, zanurzcie w niej włosy. Niesamowity efekt gwarantowany
To genialny i prosty sposób na odżywienie włosów. A do tego śmiesznie tani. Przyda wam się do tego woda po ryżu.

Nie od dziś wiadomo, że do pielęgnacji włosów wspaniale nadają się produkty, których normalnie używamy w kuchni. Dziś takie pomysły wydają się czasem trochę dziwne, nowatorskie, a tak naprawdę były kiedyś stosowane powszechnie. W czasach, gdy zamiast szamponu używano zwykłego mydła, a o odżywkach do włosów nikt nie słyszał, trzeba było sobie jakoś radzić. Zastanawialiście się nad tym, w jaki sposób nasze babcie dbały o włosy, by były one gładkie, elastyczne i nawilżone? Okazuje się, że do uzyskania takiego efektu nie potrzeba wcale drogiej maski do włosów z drogerii - osiągniecie go stosując wodę ryżową. Woda ryżowa na włosy Ten sposób dbania o włosy o wielu lat stosują Japonki, które mogą się pochwalić pięknymi, błyszczącymi włosami. Płukanka z wody ryżowej, którą często stosują, ma za zadanie: wygładzić włosy nadać im objętości nawilżyć wydobyć naturalny blask Woda ryżowa fantastycznie wpływa nie tylko na same włosy, ale także na skórę głowy. W krajach Dalekiego Wschodu uważa się, że gdy tylko pojawiają się problemy z włosami, takie jak wypadanie czy zbyt powolny wzrost, należy zadbać o skórę głowy. Płukanka z wody ryżowej złagodzi podrażnienia skóry, nawilży ją oraz wzmocni cebulki włosów. To pomoże przy problemie przerzedzających się włosów.  Przygotowanie i stosowanie wody ryżowej na włosy Przyrządzenie wody ryżowej jest bardzo proste. Wystarczy, że ugotujecie ryż w torebce tak, jak zwykle, ale w większej ilości wody. Wyciągnijcie torebkę z ryżem, a wodę odstawcie do ostudzenia. Gdy osiągnie już temperaturę pokojową, możecie jej użyć. Po umyciu włosów polejcie głowę i włosy wodą ryżową i wykonajcie masaż głowy. Zawińcie włosy w ręcznik i poczekajcie 20 minut. Po tym czasie spłuczcie włosy letnią wodą. ...

Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy
Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz
Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać?  Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania .  Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności . Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu. Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem . Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął. Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu. Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku. Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po...