
I tak proste danie jak jajecznica można jednak łatwo zepsuć. Wystarczy, że wyjdziecie na chwilę z kuchni i przestaniecie mieszać. Wiele razy przekonałam się, że jajecznicy nie wolno zaniedbywać. Podczas smażenia należy jej poświęcić maksimum uwagi. W przeciwnym razie aksamitną masę na patelni szybko zastąpią suche jajeczne grudy trudne do przełknięcia.
Co zrobić ze zbyt mocno ściętą jajecznicą?
Zbyt mocno ściętą jajecznicę, póki jest jeszcze ciepła, możecie włożyć w bułkę i zamaskować błąd warzywami i sosem, np. majonezowym. Podana w ten sposób, będzie smakować wszystkim i nikt nie zorientuje się, że przy smażeniu śniadania wydarzyła się kulinarna katastrofa. Zdarzało mi się w ten sposób postępować.
Zapragnęłam jednak w końcu idealnie ściętej, puszystej i kremowej jajecznicy – nawet, gdy nie smażę jej na maśle. Zamarzyło mi się i mam. Oprócz wykorzystywania mojego triku trzymam się też kilku reguł.
Jak zrobić idealną jajecznicę?
Zanim zajmiecie się eksperymentowaniem i powtórzycie moją sztuczkę, utrwalcie klasyczne zasady. Zauważyłam, że gdy postępuję zgodnie z nimi, jajecznica wychodzi na tip-top. Nic już w nich nie zmieniam.
Jakość jajek
Używajcie jajek z wolnego wybiegu lub wiejskich zielononóżek, jeśli macie dostęp do takich jajek. Mają one zdecydowanie smaczniejsze i bardziej intensywne w smaku i kolorze żółtka.
Mieszanie jajek
Rozkłóćcie jajka w miseczce lub w kubku. Zróbcie to rózgą lub widelcem. Jeśli zrobicie to na rozgrzanej patelni (tak, jak robi to większość), zostanie wam bardzo mało czasu na rozbełtanie jajek na gładką masę. Im dokładniej wymieszane i lepiej napowietrzone jajka, tym bardziej puszysta jajecznica – bez wielkich i nierównomiernie ściętych grudek. Dobrze wymieszana masa jajeczna gwarantuje równą konsystencję.
Temperatura ma znaczenie
Rozkłócone jajka wlejcie na zimną lub ledwo letnią patelnię. Dodatkowe masło dodajcie wraz z innymi produktami, np. szynką. Jeśli robicie jajecznicę jedynie z pomidorami, najpierw podsmażcie je mocno na patelni, następnie zdejmijcie patelnię na chwilę z palnika, dodajcie wymieszane jajka do przestygniętej zawartości i ponownie podgrzewajcie – ciągle mieszając, na minimalnym ogniu. Mieszanie podczas smażenia jest ważne – nie zaniedbujcie go, jeśli chcecie uzyskać kremową jajecznicę o idealnej konsystencji.
Smażenie bez ognia
Jeśli mimo mieszania pojawią się nierówne grudki i bryłki, zdejmijcie patelnię z ognia i przez chwilę „smażcie” bez palnika, ciągle mieszając.
Dodatkowe żółtko
Jajecznica, nawet robiona bez masła, będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli dodacie do niej pod koniec smażenia dodatkowe żółtko. Z tego względu szukajcie na bazarkach prawdziwych wiejskich jajek. Ich smak naprawdę robi różnicę – i na pewno ją poczujecie.
Po co dodawać do jajecznicy sok z cytryny?
Jeśli opanowaliście już podstawy do perfekcji, czas na sprytną sztuczkę. Super kremową jajecznicę zrobicie bez masła. Wystarczą dobrej jakości jajka i kilka kropel soku z cytryny. Dodajcie je tuż po przelaniu jajek na patelnię i starannie wymieszajcie.
Taka ilość nie sprawi, że jajecznica skwaśnieje – bez obaw. Kwas askorbinowy obecny w soku z cytryny opóźni ścinanie się białek. Dzięki temu, ciągle mieszając i smażąc jajecznicę na niewielkim ogniu, zdążycie dokładnie wymieszać jajka i uzyskać wymarzoną, puszystą jajeczną „chmurkę”.