Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego
Pixabay
Newsy

Wylewacie zużyty olej? To błąd. Zrobicie z niego coś niesamowitego

Czy wylewacie zużyty olej? Przeczytajcie, jak możecie go wykorzystać. Ten pomysł to prawdziwy hit sieci!

Używacie kilka razy tego samego oleju do smażenia? To błąd, który może bardzo poważnie odbić się na waszym zdrowiu. Czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu? Takie działanie zwiększa ryzyko nowotworów, udarów mózgu, zawału serca oraz choroby niedokrwiennej serca. Nie oznacza to jednak, że musicie od razu wylać taki olej i się go pozbyć.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić ze zużytym olejem?

Jeśli użyliście większej ilości oleju do smażenia frytek czy pączków, nie korzystajcie już więcej z tego samego oleju. Nie musicie go jednak wylewać – tym bardziej, nie róbcie tego do zlewu czy muszli klozetowej, ponieważ zużyty olej może być bardzo szkodliwy dla środowiska. Jak wykorzystać taki olej? Znamy pewien genialny sposób! Możecie z niego zrobić... świeczkę!

Zobacz także
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jak zrobić aromatyczny i zdrowy rosół bez kostki rosołowej? Wystarczy poznać te sposoby

Jak zrobić świeczkę z zużytego oleju?

Do wykonania takiej świeczki potrzebne wam będą:

  • zużyty olej
  • cienki drut
  • słoik
  • bawełniany sznurek (musi być dłuższy od słoika)
  • olej z drzewa sandałowego

Przygotowanie:

  1. Zużyty olej odstawiamy na dobę – najlepiej w ciemne i chłodne miejsce.
  2. Następnie oczyszczamy go z wszelkich zanieczyszczeń przy pomocy bawełnianego materiału.
  3. Cienkim drutem dokładnie owijamy sznurek u górnej części – tak, aby knot utrzymał się i pozostał na środku słoika.
  4. Z drugiej części drutu należy zrobić haczyk, który oprzemy na krawędzi słoika.
  5. Sznurek wkładamy do słoika, a następnie zalewamy go zużytym olejem (ważne, by olej nie przykrył całkowicie knota).
  6. Pod koniec dodajemy 2-3 krople oleju z drzewa sandałowego.

Świeczka jest gotowa!

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Czytaj też:

zużyty olej
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć fatalne konsekwencje
Jeżeli używacie tego samego oleju kilka razy do smażenia, dowiedzcie się koniecznie czym to grozi.

Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu. Czy olej może być trujący? By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco! Skutki jedzenia starego oleju Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko: Udaru mózgu, Zawału serca, Choroby niedokrwiennej serca. Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju....

Ociekająca tłuszczem butelka, plamy, nie ta ilość? Przelejcie olej do tego przyrządu i po kłopotach
Adobe Stock
Newsy
Ociekająca tłuszczem butelka, plamy, nie ta ilość? Przelejcie olej do tego przyrządu i po kłopotach
Lubicie kulinarne nowinki i sztuczki? Dzięki temu trikowi, już nigdy nie będziecie mieli problemu z tłustą butelką po oleju!

Placki ziemniaczane , schabowe , racuchy – wszystkie te popularne dania kuchni polskiej łączy smażenie na dość głębokim oleju. Jeśli nie smażycie tych wszystkich dań jak nasze mamy i babcie na smalcu, to na pewno znacie problem z rozlewającym się z butelki tłuszczem. Duży kłopot sprawiają zwłaszcza butelki o bardziej „fantazyjnym” kształcie. Podłużne szyjki, nietypowe zgrubienia tuż przy gwincie – nieraz zdarza się, że właśnie taka jest przyczyna rozlewającego się w nieskończoność po butelce oleju. Dlaczego zwykłą butelkę z olejem warto zamienić na spray? Tutaj częściowo może pomóc zawleczka , która zawsze znajduje się pod nakrętką. Zamiast wyrzucać ją do kosza po otwarciu butelki ze świeżym olejem, włóżcie ją w gwint odwrotną stroną. Taki trik może pomóc w bardziej precyzyjnym nalewaniu tłuszczu na patelnię. To jednak nie wszystko. Nieporęczne butelki z olejem często skutkują także plamami na kuchence. Oprócz tego do klasyki gatunku należy wlanie na patelnię zbyt dużych dawek tłuszczu. Co z tym fantem począć? Rozwiązaniem może być olej w sprayu! Na polskim rynku jak na razie ze świecą można szukać tego typu nietypowych produktów. Mało dostępne są niewielkie zasobniki z oliwą z oliwek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przyrządzić tego typu rozpylacz we własnym zakresie. Jak można wykorzystać dozownik z olejem w sprayu? W tym celu wystarczy nabyć pustą butelkę-rozpylacz i potem uzupełnić ją kupionym wcześniej olejem. Taki przyrząd przyda wam się do dozowania niewielkich porcji oleju np. podczas smażenia naleśników, czy też podczas smarowania formy do pieczenia. Ten sam patent można śmiało zastosować także, mając do czynienia z innymi lepkimi substancjami. Mowa tutaj na przykład o miodzie czy syropie klonowym. Dobrze...

olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle
Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację? Czy smażenie jest bezpieczne? Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad! #1 Odpowiednia temperatura Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny. #2 Dobry tłuszcz Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju...

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy
Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe. Właściwości oleju słonecznikowego Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa! Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości: Obniża zły cholesterol Usprawnia pracę układu krążenia Pomoże przy bólach głowy i zatok Zwiększa odporność Zwalcza wolne rodniki Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą Pomaga przy chorobach reumatoidalnych Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy? Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2. Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej...