domowy krochmal
AdobeStock
Newsy

Wylewacie wodę po ryżu? Włóżcie do niej obrus. To, co się stanie wprawi was w osłupienie

W domu wszystko może się przydać - nawet woda po ryżu! Dowiedzcie się, do czego można ją wykorzystać.
Katarzyna Wyborska
grudzień 20, 2020

Święta to nie tylko gotowanie wigilijnych potraw i pieczenie ciast. Jest to także czas wielkich porządków, ponieważ na Boże Narodzenie mieszkanie musi lśnić! Myjemy okna, pierzemy dywany, wycieramy kurz ze wszystkich kątów oraz dokładnie krochmalimy i prasujemy obrus na wigilijną wieczerzę – no właśnie, czy faktycznie konieczne jest oddanie obrusu do magla? Możecie bardzo skutecznie i tanio zrobić domowy krochmal samodzielnie!

Dawniej krochmal był szeroko stosowany ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Wypraną bieliznę, pościel czy obrusy moczono w krochmalu, dzięki czemu tkaniny były bardziej odporne na kurz, zabrudzenia i bakterie. Jest to niezwykle przydatne w przypadku świątecznych obrusów, które w trakcie świąt są bardzo mocno eksploatowane! Można kupić gotowe mieszanki do zrobienia krochmalu, ale bardzo łatwo możecie wykonać go samodzielnie w domu. W końcu to nic innego, jak woda ze skrobią – dlatego świetnym sposobem na domowy krochmal jest wykorzystanie… wody po gotowaniu ryżu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak zrobić domowy krochmal z ryżu

Wykonanie takiego krochmalu jest banalnie proste! Potrzebne są jedynie te składniki:

  • Ryż
  • Opcjonalnie: garść suszonej lawendy
  • Woda

Aby przygotować krochmal, postępujcie zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  1. Do garnka wsypcie trzy pełne łyżki ryżu i zalejcie je trzema szklankami wody. Gotujcie do miękkości przez pół godziny.
  2. Gotowy ryż możecie wykorzystać do obiadu. Zamiast wylewać wodę, wsypcie do niej garść lawendy i gotujcie jeszcze przez kilka minut.
  3. W drugim garnku przygotujcie 1,5 litra wrzątku. Odcedźcie wodę po ryżu z kwiatów lawendy i wlejcie do garnka z gorącą wodą. Zamieszajcie.
  4. Do tak przygotowanego krochmalu włóżcie cały obrus – musi być wilgotny!

Tak wykrochmalony obrus będzie śnieżnobiały, łatwiejszy w prasowaniu i bardziej odporny na plamy!

Komentarze
mdły barszcz czerwony
AdobeStock
Newsy Podkręćcie smak barszczu - dzięki temu trikowi będzie smakował nieziemsko
Przygotowujecie na Wigilię barszcz i martwicie się, że wyjdzie mdły? Niepotrzebnie! Jego smak można bardzo łatwo naprawić.
Katarzyna Wyborska
grudzień 19, 2020

Już za kilka dni podczas wigilijnej wieczerzy w każdym polskim domu będzie królował czerwony barszcz z uszkami. Ta potrawa to absolutny symbol świąt Bożego Narodzenia! Tradycyjnie tego dnia spożywa się jarski barszcz, gotowany bez użycia mięsa. Aby zupa wyszła naprawdę aromatyczna, trzeba zastosować kilka specjalnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się, co zrobić by wigilijny barszczyk smakował jeszcze lepiej. Jak poprawić smak barszczu? Idealny, wigilijny barszcz powinien mieć klarowną konsystencję, głęboki, czerwony kolor i intensywny smak. Czasami, pomimo największych starań, zupa wychodzi zbyt łagodna. Ratujemy się wtedy różnymi przyprawami, a efekty nie zawsze są powalające. Co więc zrobić, by uratować mdły barszcz? Dzięki poniższym sposobom dodacie mu charakteru! Sok z czarnej porzeczki – nie tylko poprawi smak barszczu, ale i jego kolor! Wystarczy wlać około 100 ml soku z porzeczek na litr zupy. Chilli – coś dla miłośników naprawdę ostrych smaków! Do gotującego się barszczu należy dodać plasterek papryczki chilli. Dzięki zawartej w niej kapsaicynie, zupa będzie zdecydowanie bardziej ostra i charakterna. Jednak uważajcie! Z chilli można łatwo przesadzić, dlatego zacznijcie od naprawdę małego kawałeczka. Suszone grzyby – to jest podstawa wigilijnej kuchni. Zwłaszcza ususzone prawdziwki nadadzą zupie niesamowity aromat. Dla optymalnego efektu, najlepiej dodać do barszczu dwa – trzy namoczone wcześniej suszone grzyby. Zakwas buraczany – podstawa każdego barszczu! Jeżeli nie macie czasu ani wprawy, możecie kupić gotowy zakwas w butelce. Ale zachęcamy do tego, byście spróbowali go przygotować sami. To wcale nie jest takie trudne, a daje bardzo dużo satysfakcji! O najczęstszych problemach w przygotowywaniu zakwasu do barszczu pisaliśmy w tym artykule . Po jego lekturze na pewno...

Przeczytaj