Wylewacie resztki zupy do toalety? Może stać się coś o wiele gorszego niż zatkanie jej
AdobeStock
Newsy

Wylewacie resztki zupy do toalety? Może stać się coś o wiele gorszego niż jej zatkanie

Jeżeli regularnie pozbywacie się resztek jedzenia wyrzucając je do toalety, lepiej sprawdźcie, czym może to grozić. Wrażliwych ostrzegamy - raczej nie chcielibyście tego doświadczyć.

Co robicie, gdy okazuje się, że resztki zupy lub sosu zdążyły się już zepsuć? Co za pytanie - na pewno zepsute jedzenie trafia prosto do toalety, jak w większości domów, a zwłaszcza mieszkań w blokowiskach. Okazuje się jednak, że takie działanie może mieć straszne konsekwencje i nie chodzi tutaj nawet o problemy z kanalizacją. Sprawdźcie, czym może się skończyć wylewanie zupy do sedesu. 

Uwaga na wyrzucanie żywności do toalety

Raczej nikomu nie trzeba tłumaczyć, do czego służy toaleta. Niektórzy jednak wykorzystują ją jako kolejny kosz na śmieci i wyrzucają do niej te odpadki, których trudniej jest się pozbyć. Mowa tutaj zwłaszcza o płynnych potrawach jak zupy, ale także olej po smażeniu. Pamiętajcie, że tłuszczu nigdy nie wolno wylewać do toalety, ponieważ może on zatkać rury i zniszczyć całą instalację.

Natomiast zupełnie inny, jednak nie mniej nieprzyjemny problem może spowodować wylewanie zupy do toalety. Co prawda raczej nie zatka ona rur, ale może sprowadzić do waszej łazienki nieproszonych gości.

Zwabione zapachem jedzenia w kanalizacji szczury raczej nie są tym, co chcielibyście zobaczyć w toalecie po podniesieniu deski sedesowej! Dlatego resztki zupy lepiej wlać do plastikowego worka na śmieci lub słoika i w ten sposób wyrzucić do kosza. 

Wylewacie resztki zupy do toalety? Może stać się coś o wiele gorszego niż zatkanie jej
AdobeStock

Zobacz także
Jak szybko rozmrozić lodówkę? Ten prosty patent sprawi, że pozbędziecie się lodu raz-dwa

Jak szybko rozmrozić lodówkę? Ten prosty patent sprawi, że pozbędziecie się lodu raz-dwa

Naczynia pełne smug po wyjęciu ze zmywarki? Ten produkt działa lepiej niż niejeden nabłyszczacz

Naczynia pełne smug po wyjęciu ze zmywarki? Ten produkt działa lepiej niż niejeden nabłyszczacz

Czego nie można wyrzucać do toalety?

Traktowanie toalet jak koszy na śmieci to ogromny problem. Każdego dnia do sedesów trafiają rzeczy, które nie powinny się tam znaleźć i następnie niszczą rury kanalizacyjne. 

– Mogę się założyć, że wiele osób myśli sobie 'ach przecież to mała nitka dentystyczna, przecież nic nie popsuje', 'to tylko jeden patyczek higieniczny, przecież nie będę z nim teraz chodzić przez cały dom do kosza', itp. A co ta jedna mała rzecz może zrobić kiedy połączy się z setkami tych innych małych rzeczy, które wyrzucone były przez inne osoby? – napisała na Instagramie @mama.chemik (pisownia oryginalna - przyp. red.). 

Te rzeczy nigdy nie powinny znaleźć się w toalecie:

  • resztki jedzenia

  • olej

  • nawilżane chusteczki

  • ręczniki papierowe

  • plastry

  • patyczki do uszu

  • waciki

  • podpaski i tampony

  • nici dentystyczne

  • guma do żucia

  • prezerwatywy

Źródło: o2.pl, urzadzamy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy można wlewać olej do zlewu?
Adobe Stock
Newsy
Większość Polaków wylewa ten produkt spożywczy do zlewu. To duży błąd. Skutki mogą być katastrofalne
Problemy z zapchanym zlewem to chleb powszedni dla dużej części Polaków. Wystarczy jednak zachować większą rozwagę przy wylewaniu niektórych rzeczy, a problem rozwiąże się sam.

Ze świecą trzeba szukać osób, które lubią zmywanie naczyń. Nie dość, że to dość niewdzięczna, żmudna praca, to na dodatek nie do końca doceniana przez domowników. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Na szczęście z odsieczą przychodzi nam rozwój technologiczny. Dlaczego nie można wylewać oleju do zlewu? W coraz większej ilości polskich domów montowane są zmywarki. Wygoda, szybkość, higiena, a nawet oszczędność – to wszystko zalety zmywarek. Zmywarki nie w pełni jednak rozwiązują problem resztek jedzenia, z którymi nie do końca wiadomo co robić. Pozornie nie ma kłopotów z olejem czy innym tłuszczem po smażeniu. Wystarczy przechylić patelnię i zaraz cała jej zawartość popłynie do rur. Takie zachowanie woła jednak o pomstę do nieba. Nic nie robi rurom i waszemu zlewowi tak źle, jak regularny dopływ gęstego, lepkiego oleju. Poza tym, takie działanie przyczynia się do zanieczyszczenia wód.  Jak pozbyć się zużytego oleju i tłuszczu? Kiedy zdarzy wam się nieprzyjemna niespodzianka i okaże się, że wasz zlew jest zatkany, możecie nawet nie mieć świadomości, że to w dużej mierze sprawka oleju i tłuszczów. W takich okolicznościach zdarza się, że popularny „kret” może nie wystarczyć. Po zaaplikowaniu środków udrożniających, czasem trzeba poprosić o pomoc fachowca, czyli hydraulika. By temu zapobiec warto zacząć od podstaw. Czyli przestać wlewać do zlewu tłuste, zużyte, gęste oleje, które czynią w rurach zatory. Lepiej więc po prostu wyrzucać zużyty olej np. w plastikowych pojemnikach do śmieci albo wycierać resztki tłuszczu z patelni papierowym ręcznikiem i wyrzucać je go do kosza, niż wylewać olej do zlewu. Czego jeszcze nie można wrzucać do zlewu? Olej i tłuszcz to nie jedyny wróg rur i...

gdzie wyrzucać karton
Flickr
Newsy
Gdzie wyrzucacie karton po pizzy? Właściwa segregacja śmieci wcale nie jest taka prosta, jak się wydaje
Wbrew pozorom segregacja śmieci potrafi być naprawdę skomplikowana! Sprawdźcie, gdzie powinien trafić karton po pizzy.

Moda na ekologiczny styl życia panuje już w Polsce od dłuższego czasu i została bardzo ciepło przyjęta. Ludzie zdają sobie sprawę ze swojego wpływu na naturalne środowisko i starają się go minimalizować na tyle, na ile to możliwe. Najprostszą rzeczą, którą może robić każdy jest segregacja śmieci. Co więcej, od kilku lat jest praktycznie wymuszona przez przepisy i bardzo wysokie opłaty za wywóz odpadów. Zwłaszcza na wsi większość ludzi segreguje śmieci, bo to się po prostu opłaca. Jednak mimo dobrych chęci nie zawsze śmieci trafiają do właściwych pojemników! Skomplikowane zasady W teorii zasady segregacji odpadów są proste. Papier do pojemnika na papier, plastik do pojemnika na tworzywa sztuczne, a szkło do pojemnika na szkło. Niestety, sytuacja się komplikuje w momencie, gdy ma się do czynienia z odpadami z łączonych materiałów lub takich, co do których nie ma się pewności z czego są dokładnie zrobione. Często dochodzi do nieporozumień zwłaszcza w przypadku kartonów po mleku lub styropianu. Okazuje się, że nawet tak zwyczajne śmieci jak karton po pizzy nie trafiają tam, gdzie powinny! Gdzie powinien trafić karton po pizzy? Zanim po imprezie zabierzecie się za porządki i wyniesiecie kartony po pizzy na śmietnik, dowiedzcie się jak poprawnie je segregować. Dzięki temu będą mogły być poprawnie zutylizowane, z korzyścią dla środowiska naturalnego! Czystość – mycie odpadków brzmi śmiesznie, ale jest konieczne jeżeli je segregujecie. Dotyczy to zwłaszcza opakowań, w których znajdowała się żywność. Zanim wyrzucicie karton po pizzy upewnijcie się, że nie ma w nim resztek jedzenia. Jeśli jest bardzo zabrudzony, zwłaszcza tłuszczem, to wówczas nie nadaje się do ponownego wykorzystania i należy wyrzucić go do pojemnika na zmieszane odpady. Inne elementy – pizza...

Zapchany zlew
Adobe Stock
Newsy
Tych rzeczy nigdy nie wrzucajcie do zlewu. Momentalnie zapchają rury
Zapchany zlew to niestety nawracający problem w wielu kuchniach. Przestańcie wrzucać tam niektóre rzeczy, a efekty będą szybko odczuwalne!

Zmywanie naczyń nie należy do ulubionych kuchennych zadań. Sterta talerzy, tłuste zabrudzenia i praca, której nawet nikt specjalnie nie doceni. Na myjących spadają dodatkowo jeszcze czasem niemiłe niespodzianki. Do takich zalicza się na przykład zapchany zlew. Przyczyna zapchanych rur „Stojąca” w zlewie woda, to oznaka kłopotów. Szczególnie dla osób, które nie są za pan brat z hydrauliką. Dlaczego? Czasami zaaplikowana substancji udrożniającej rury typu kret może nie wystarczyć. Wielu Polaków do przeczyszczenia syfonu pod zlewem musi wzywać specjalistów. Niekiedy taka operacja jest nieunikniona, ale warto temu zapobiegać. Można to zrobić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy zacząć od zastanowienia się, co trafia do waszego odpływu. Czego nie wlewać do zlewu? By uniknąć przeprawy z przepychaczką, środkiem udrożniającym i w ostateczności hydraulikiem, powinniście unikać wrzucania do zlewu następujących rzeczy: Olej do smażenia . Niby płynny, a niebezpieczny dla waszych rur. Aby uniknąć ich zatkania, lepiej wytrzeć resztki oleju papierem kuchennym i wyrzucić do kosza. Większe ilości oleju (np. po frytkach, faworkach czy pączkach) dla dobra rur i zlewu powinno się wyrzucać na śmietnik po przelaniu do słoika. Problemem dla rur i „górnych dróg kanalizacyjnych” mogą być także wszelkiego rodzaju kleiste substancje , takie jak np. gumowate ciasto. Nawet kawa Nie trzeba nikomu przypominać o tym, że niebezpieczna dla drożności kanalizacji jest większość odpadków spożywczych . Kawałki surowego mięsa, skorupki, pestki itd. Koniecznie usuwajcie resztki z talerzy po obiedzie przed włożeniem ich do zlewu. Na koniec chyba najczęstszy błąd, który może zostać popełniany w nieskończoność ze sporą krzywdą dla waszego zlewu....

Mięso na patelni
Wikipedia Commons
Newsy
Takie smażenie sprawia, że danie nadaje się do wyrzucenia. Przeczytajcie, a nigdy więcej nie popełnicie tego błędu
Smażymy kotlety, smażymy udka, smażymy tysiące innych dań od wielu lat. A wielu z nas wciąż popełnia te same, szkolne błędy. Podpowiadamy dzisiaj, jak uniknąć jednego szkolnego błędu podczas smażenia potraw.

Pieczenie, gotowanie, duszenie, no i smażenie . Tak właśnie przygotowujemy nasze dania. Wydawałoby się, że o smażeniu wiemy już wszystko. Nic z tych rzeczy. Te słowa kierujemy zwłaszcza do mniej doświadczonych kucharzy. Wystarczy, że młodzi adepci gotowania wezmą sobie je do serca, a poprawią jakość swoich potraw i samopoczucie domowników. Dlaczego właśnie samopoczucie? Pierwszy błąd podczas smażenia to za krótkie albo za długie rozgrzewanie patelni. Częsty skutek takiego obchodzenia się z patelnią to oczywiście zadymienie całego mieszkania… Jak regulować ogień podczas smażenia? Lekarstwem na tego rodzaju problemy jest przede wszystkim umiejętne obchodzenie się z pokrętłami na naszych kuchenkach gazowych . Olej do smażenia rozgrzewajmy na średnim ogniu i delikatnie i ostrożnie sprawdzajmy temperaturę. Na przykład kawałeczkiem produktu przeznaczonego do smażenia lub kropelką wody. Tutaj mała uwaga dla niecierpliwych – pozwólmy, by tłuszcz odpowiednio się rozgrzał, a dopiero potem „ładujmy” na patelni nasze mięso czy warzywa. Nie chcemy przecież, by składniki wchłonęły cały olej . Po włożeniu na niego zimnych produktów, lekko zwiększmy ogień, by nie stracić odpowiednio wysokiej temperatury. Kiedy na patelni wszystko już ładnie skwierczy, możemy spokojnie znów wrócić do nieco mniejszego ognia. Jak smażą swoje dania Azjaci? I nie odchodźmy od kuchenki! Smażenie bez cierpliwego „trwania na posterunku” nie ma prawa się udać! Czasami popełniamy także błąd poprzez włożenie do patelni zbyt dużej ilości jedzenia. Wtedy zamiast smażenia, w naszym naczyniu zaczyna dziać się proces duszenia, a czasem nawet gotowania. Smażenie samo w sobie powinno być dość szybkim procesem. Spójrzmy na to jak robią to Azjaci – bardzo...