Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące.jpeg
Adobe Stock
Newsy

Wykorzystajcie liście po zaparzonej herbacie do wyczyszczenia sztućców. Będą czyste i lśniące

Resztki po herbacie mogą mieć wiele zastosowań. Zróbcie to, zanim je wyrzucicie do śmieci.

W ostatnich latach znacznie częściej niż dawnej wykorzystujemy żywność w całości. Czasem nawet nie wyrzucamy jej zaraz po zużyciu, tylko szukamy przeznaczenia dla resztek. Ma to związek z coraz bardziej powszechnym nurtem „zero waste” (pol. - zero odpadów), czyli próbą ograniczenia codziennych odpadów.

Z drugiej strony domowe sposoby na wszystko miały przecież już nasze babcie. Więc choć zmieniło się uzasadnienie wykorzystania żywności do ostatniego okruszka i kropelki, to życie w duchu „zero waste” nie jest wcale nowym stylem życia. Wypiliście zaparzona herbatę? Nie wyrzucajcie liści, jeszcze się przydadzą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czyszczące właściwości zaparzonych liści herbaty

Możecie wykorzystać zaparzone resztki herbaty do polerowania sztućców. Jeśli fusy są suche, bo wypiliście herbatę do dna, zalejcie je ponownie, tym razem niewielką ilością przegotowanej, letniej wody. Teraz za pomocą miękkiej bawełnianej ściereczki przetrzyjcie herbacianym roztworem łyżki, widelce i noże. Sztućce staną się czyste, znikną z nich ślady palców. Po wypolerowaniu będą też idealnie lśniące.

Nie tylko sztućce wyczyścicie resztką herbacianego naparu z drugiego parzenia. Użyjcie go do następujących domowych czynności i porządków:

  • Dodajcie je do roztworu płynu z wodą do mycia okien. Umyte szyby będą lśniące i bez smug
  • Przetrzyjcie ściereczką z naparem drewniane meble i podłogi. Nabiorą dawnego blasku
  • Ściereczką namoczoną w herbacianych liściach przetrzyjcie zlew i blat w kuchni. Usuniecie smugi i zabrudzenia
  • Napar herbaciany dobrze chroni też przed rdzą. Czyśćcie nim przedmioty podatne na rdzewienie
Zobacz także
Taka herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę

Ta herbata z mlekiem zaskakuje smakiem, rozgrzewa i opóźnia efekty starzenia. Podajemy recepturę

Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego

Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!

Inne zastosowania herbacianych fusów

Z resztek po parzeniu herbaty możecie też zrobić całkiem zaskakujący użytek. Oto kilka sposobów na ich wykorzystanie:

  • Użyjcie jako nawozu dla roślin doniczkowych. Teina zawarta w herbacie podnosi kwasowość, dlatego wykorzystanie jej jest skuteczne w przypadku roślin lubiących kwaśną ziemię. Dzięki niej wasze róże azalie, rododendrony i paprocie będą wzmocnione, a ich liście zyskają głębszy odcień zieleni
  • Przygotujcie potpourri, czyli pachnący, kwiatowy susz. To mieszanka wysuszonych roślin: kwiatów, liści, nasion, szyszek pochodzących z różnych gatunków roślin, które połączone ze sobą tworzą kolorowe, pachnące kompozycje. Żeby zrobić potpourri z resztek herbaty, wysuszcie najpierw liście, rozłóżcie w dekoracyjnym pudełku czy pojemniku, dodajcie kilka kropel olejku zapachowego i trzymajcie np. w łazience, gdzie pod wpływem pary i ciepła mieszanka będzie wytwarzała ładny zapach
  • Zróbcie okład na opuchnięte oczy. Herbata zawiera dużo garbników, które zmniejszają opuchliznę poprzez obkurczanie naczyń włosowatych. Fusy zalejcie ponownie wodą, przestudźcie, nasączcie naparem płatki kosmetyczne, lekko odciśnijcie z nadmiaru płynu i połóżcie na opuchniętych oczach

Źródło: medonet.pl, kawaczyherbata.pl

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...

Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórki od owoców? Błąd! Mają bardzo wiele zastosowań w kuchni
Skórki od bananów, cytryn, a nawet arbuzów mają wszechstronne zastosowania! Mogą posłużyć jako nawóz do kwiatów, naturalny detergent, a nawet… przekąska!

Skórki od owoców bogate są w wiele składników odżywczych, dlatego dietetycy często polecają spożywanie owoców takich jak jabłka, brzoskwinie czy gruszki bez ich obierania. Nie wszystkie skórki jednak nadają się do spożycia razem z owocem, ale nie oznacza to, że macie je wyrzucać!  Zero waste - koniec z marnowaniem żywności Pomysły na kreatywne wykorzystanie skórek od zjedzonych owoców podsunęła platforma Too Good To Go. Aplikacja ta gromadzi lokale gastronomiczne, które oferują paczki z niesprzedaną tego dnia żywnością w bardzo okazyjnych cenach. Wszystko to w myśl filozofii zero waste - aby jedzenie nie trafiło do śmietnika i nie zostało zmarnowane. Już w zeszłym roku pisaliśmy o tego typu inicjatywach proponując np. 4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie . Autorzy aplikacji poszli więc o krok dalej – nie tylko stworzyli miejsce, w którym restauratorzy mogą dzielić się pełnowartościowymi resztkami, ale także stale inspirują do wykorzystywania produktów spożywczych w całości przy jak najmniejszej produkcji śmieci i odpadów. Jak można wykorzystać skórki od owoców? Tym razem zespół Too Good To Go podzielił się bardzo kreatywnymi sposobami na zużycie skórek po owocach: Skórka od banana jako nawóz do roślin - pokrojone skórki należy umieścić w słoiku, zalać litrem ciepłej wody, a następnie odstawić na ok. 1-2 dni. Gotowym nawozem można podlewać rośliny lub opryskiwać je w celu ochrony przed mszycami. Kiszone skórki arbuza - można je przygotować w zalewie i ukisić. Niewiele osób wie, że skórka z arbuza tak naprawdę jest jadalna - wystarczy ją dobrze przygotować. Skórka cytryny jako detergent - skórka cytryny w połączeniu z wodą i octem może...

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
AdobeStock
Newsy
Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało
Co roku w Polsce wyrzuca się ogromne ilości jedzenia. By temu przeciwdziałać, warto zacząć od własnej kuchni i nauczyć się gotowania z resztek.

Marnowanie żywności to coraz większy problem. Okazuje się, że największym winowajcą nie są wcale, jak by się mogło wydawać, supermarkety czy restauracje, a gospodarstwa domowe! Z badania PROM wynika, że odpowiadają one za 60% wyrzucanego w Polsce jedzenia. Średnio to ponad 4 kilogramy żywności tygodniowo! By zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, coraz częściej mówi się o filozofii „zero waste”, która ma pomóc rozwiązać ten problem. Zero waste, czyli koniec z marnowaniem Zyskująca popularność filozofia życia „zero waste” znana jest doskonale naszym babciom, które dobrze wiedziały, że jedzenia nie wolno marnować i potrafiły wykorzystać resztki do wielu genialnych dań. Choć dziś w krajach rozwiniętych głód większości ludzi nie grozi, to ponownie popularne staje się gotowanie z resztek – tym razem ze względu na ekologię. Produkcja żywności jest ogromnie obciążająca dla środowiska naturalnego, dlatego, jeżeli chcecie zadbać o swoje otoczenie, zacznijcie gotować w duchu „zero waste”! Polega to po prostu na odpowiednim planowaniu zakupów tak, by nic się nie zmarnowało, oraz na gotowaniu z resztek. Wszystko powinno się robić tak, by zminimalizować ilość wyrzucanej żywności. Przepis na pierogi z farszem z resztek kurczaka Jednym z pomysłów na danie „zero waste” są proste pierogi z farszem z mięsa, które zostało wam po obiedzie. Do przygotowania tych prostych pierogów potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki 170 ml gorącej wody 1 jajko 1/3 łyżeczki soli Farsz z drobiu – to może być np. pieczony kurczak, gotowany, zmielona wątróbka oraz inne, dowolne mięso drobiowe, które zostało wam po obiedzie. Przygotowanie: Wsypcie przesianą mąkę do miski oraz 1/3 łyżeczki...

Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto na to wpadł
AdobeStock
Newsy
Banalny trik na szybkie wyczyszczenie zaschniętej patelni. Mało kto by na to wpadł
Brudne patelnie i garnki spędzają wam sen z powiek? Wyczyścicie je z pomocą produktu, którego używacie codziennie.

Brudna patelnia pełna zaschniętego tłuszczu to koszmar każdego, kto bierze się za sprzątanie kuchni. Jak sobie poradzić z tym problemem? Z pomocą przychodzą sprawdzone sposoby wykorzystujące to, co macie w domu. Tanio i ekologicznie! Domowy sposób na wyczyszczenie patelni Możemy się założyć, że o wiele więcej osób woli gotować niż myć naczynia. Z pomocą przychodzi wówczas zmywarka, jednak nawet najlepsze urządzenie tego typu nie poradzi sobie z wyjątkowo brudną patelnią . Do jej wyczyszczenia przyda się wam coś, co na pewno macie w domu i zwykle ląduje w koszu – a to błąd! By umyć brudną patelnię, wykorzystajcie… fusy po kawie! Są bardzo drobne i mają właściwości ścierające, dzięki czemu doskonale poradzą sobie z wyczyszczeniem patelni pełnej tłuszczu i resztek. Jak wyczyścić brudną patelnię? Wystarczy, że do kubka z fusami po kawie wlejecie trochę wody oraz płynu do mycia naczyń i wymieszacie. Taką miksturą wyczyścicie bardzo łatwo nie tylko patelnię, ale także brudne garnki , sztućce czy kubki. Ważne – fusy po kawie są delikatniejsze od szczotki lub drucianego zmywaka, dlatego nie musicie się obawiać, że zniszczą one powierzchnię czyszczonych naczyń. Sposoby na brudne naczynia Fusy po kawie to nie jedyna metoda radzenia sobie z brudnymi naczyniami ! W tym celu świetnie sprawdzą się również poniższe, domowe sposoby: Sól – lekko zabrudzone (nietłuste) szklanki czy kubki wystarczy umyć w osolonej wodzie. Będą czyste i lśniące! Woda utleniona – to ciekawy trik na wyczyszczenie naczyń i powierzchni, które miały kontakt z surowym mięsem, np. deska do krojenia. Po umyciu należy je dokładnie spryskać wodą utlenioną, by pozbyć się ewentualnych bakterii. Soda oczyszczona – stary i sprawdzony sposób. Dodajcie do niej odrobinę wody i...