Pamiętacie jeszcze hasło „Pij mleko, będziesz wielki”? Dziś przekonanie o samych korzyściach zdrowotnych wynikających z picia mleka odchodzi do lamusa. Co więcej, coraz częściej mówi się o tym, że tak naprawdę spożywanie mleka krowiego wcale nie sprzyja zdrowiu. Sprawdźcie, dlaczego warto ograniczyć ten produkt w swojej codziennej diecie. 

Objawy nietolerancji laktozy i alergii na mleko

Powodem, dla którego zaleca się odstawienie mleka krowiego z diety jest nietolerancja laktozy. Na tę przypadłość może cierpieć aż 70% osób dorosłych, u których objawy nietolerancji mogą mieć różny stopień natężenia. Szacuje się, że w Polsce właściwa nietolerancja laktozy występuje u 20-25 procent dorosłych. Najczęstsze objawy tej przypadłości to:

  • bóle brzucha

  • wzdęcia

  • biegunka

  • uczucie przelewania w jamie brzusznej 

Częsta jest także alergia na białko mleka krowiego, która bywa mylona z nietolerancją. W przypadku alergii mogą wystąpić takie objawy, jak: wysypka, pokrzywka, wypryski na skórze, kaszel czy duszności. 

Zobacz także:

Korzyści płynące z odstawienia mleka i nabiału z diety

Regularne spożywanie mleka krowiego w przypadku osób dorosłych często może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jeżeli zauważacie u siebie wymienione wyżej dolegliwości po spożyciu mleka (mogą się pojawić nawet kilka dni po jego wypiciu!), warto rozważyć ograniczenie go lub całkowite wykluczenie z diety. Sprawdźcie, jak może to wpłynąć na wasz organizm:

  • poprawa kondycji skóry - u osób z alergią na mleko często pojawia się na twarzy rumień, atopowe zapalenie skóry oraz wypryski. Może za to odpowiadać kazeina i serwatka zawarte w mleku i produktach mlecznych. Białka te mają wpływ na wzrost poziomu hormonu odpowiadającego za produkcję sebum, którego nadmiar powoduje zmiany trądzikowe na skórze.

  • zmniejszenie masy ciała - jeśli przepadacie za tłustym mlekiem, śmietaną czy żółtym serem, ograniczenie tych kalorycznych produktów w diecie może doprowadzić do spadku wagi. 

  • zwiększenie odporności - tutaj zdania są podzielone. Niektórzy eksperci twierdzą, że spożywanie mleka w dużych ilościach może narazić organizm na infekcje wirusowe i bakteryjne, więc wykluczenie go z diety może poprawić odporność. Część z nich nie zauważa jednak związku między występowaniem stanów zapalnych powodowanych przez wirusy i bakterie, a spożywaniem mleka.

Źródło: zdrowie.wprost.pl