Wykluczcie z diety 1 składnik, a rezultaty was zaskoczą. Utrata wagi i piękna skóra to tylko jedne z nich
AdobeStock
Newsy

Wykluczcie z diety 1 składnik, a rezultaty was zaskoczą. Utrata wagi i piękna skóra to tylko niektóre z nich

Nie możecie się pozbyć wyprysków z twarzy, a po posiłku często boli was brzuch? Może za to odpowiadać popularny produkt, który znajduje się w diecie niemal każdego z nas.

Pamiętacie jeszcze hasło „Pij mleko, będziesz wielki”? Dziś przekonanie o samych korzyściach zdrowotnych wynikających z picia mleka odchodzi do lamusa. Co więcej, coraz częściej mówi się o tym, że tak naprawdę spożywanie mleka krowiego wcale nie sprzyja zdrowiu. Sprawdźcie, dlaczego warto ograniczyć ten produkt w swojej codziennej diecie. 

Objawy nietolerancji laktozy i alergii na mleko

Powodem, dla którego zaleca się odstawienie mleka krowiego z diety jest nietolerancja laktozy. Na tę przypadłość może cierpieć aż 70% osób dorosłych, u których objawy nietolerancji mogą mieć różny stopień natężenia. Szacuje się, że w Polsce właściwa nietolerancja laktozy występuje u 20-25 procent dorosłych. Najczęstsze objawy tej przypadłości to:

  • bóle brzucha

  • wzdęcia

  • biegunka

  • uczucie przelewania w jamie brzusznej 

Częsta jest także alergia na białko mleka krowiego, która bywa mylona z nietolerancją. W przypadku alergii mogą wystąpić takie objawy, jak: wysypka, pokrzywka, wypryski na skórze, kaszel czy duszności. 

Zobacz także
Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem

Moczenie mięsa w mleku to recepta na zatrucie pokarmowe. Zastąpcie mleko 1 składnikiem

Obowiązkowe mleko w szkołach. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Mleko w szkołach było kiedyś obowiązkowe. Koszmar dzieci z PRL-u czy konieczność?

Korzyści płynące z odstawienia mleka i nabiału z diety

Regularne spożywanie mleka krowiego w przypadku osób dorosłych często może przynieść więcej szkody, niż pożytku. Jeżeli zauważacie u siebie wymienione wyżej dolegliwości po spożyciu mleka (mogą się pojawić nawet kilka dni po jego wypiciu!), warto rozważyć ograniczenie go lub całkowite wykluczenie z diety. Sprawdźcie, jak może to wpłynąć na wasz organizm:

  • poprawa kondycji skóry - u osób z alergią na mleko często pojawia się na twarzy rumień, atopowe zapalenie skóry oraz wypryski. Może za to odpowiadać kazeina i serwatka zawarte w mleku i produktach mlecznych. Białka te mają wpływ na wzrost poziomu hormonu odpowiadającego za produkcję sebum, którego nadmiar powoduje zmiany trądzikowe na skórze.

  • zmniejszenie masy ciała - jeśli przepadacie za tłustym mlekiem, śmietaną czy żółtym serem, ograniczenie tych kalorycznych produktów w diecie może doprowadzić do spadku wagi. 

  • zwiększenie odporności - tutaj zdania są podzielone. Niektórzy eksperci twierdzą, że spożywanie mleka w dużych ilościach może narazić organizm na infekcje wirusowe i bakteryjne, więc wykluczenie go z diety może poprawić odporność. Część z nich nie zauważa jednak związku między występowaniem stanów zapalnych powodowanych przez wirusy i bakterie, a spożywaniem mleka.

Źródło: zdrowie.wprost.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Adobe Stock
Newsy
Które mleko jest zdrowsze? Z kartonu czy z butelki? Zdziwicie się
Poznajcie wady i zalety mleka od krowy, z butelki i z kartonu. Dowiedzcie się, czy warto pić mleko i które najlepiej wybierać dla zdrowia.

Mleko jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Pewnie macie mleko, które najchętniej kupujecie i lubicie dodawać do kawy , płatków lub do gotowania owsianki . Sprawdźcie, czy dokonujecie zdrowego wyboru. Mleko UHT kontra świeże mleko – które jest zdrowsze? UHT to proces, w którym pozbawia się mleko bakterii na skutek podgrzania go na kilka sekund do bardzo wysokiej temperatury, w granicach 120-135 stopni. Dzięki temu procesowi giną bakterie i mleko ma znacznie dłuższą przydatność do spożycia. Karton z mlekiem może stać w sklepie nawet kilka miesięcy . Choć podczas podgrzewania mleka rozkłada się też część witamin, jest to naprawdę niewielka wartość. Mleko UHT cechuje się nieco niższą zawartością witaminy C i witamin z grupy B niż mleko prosto od krowy. Mleko jest jednak wartościowym pokarmem głównie ze względu na zawartość białka, wapnia i minerałów, których zawartość zupełnie nie zmienia się w wyniku procesu UHT. Możecie pić takie mleko z korzyścią dla zdrowia. Jeśli macie dostęp do świeżego mleka ze wsi lub świeżego mleka w butelce, pewnie powiecie, że nie ma porównania w smaku takiego mleka do tego z kartonu. To prawda, ale to przez zwiększoną zawartość tłuszczu. To korzystne pod względem smakowym, ale niekoniecznie pod względem wpływu na zdrowie. Tłuste mleko jest bardzo kaloryczne, pijcie je więc z umiarem. Odtłuszczone mleko możecie jednak stosować bez większych ograniczeń z korzyścią dla zdrowia. Właściwości odżywcze mleka Mleko to wydzielina gruczołów mlecznych ssaków. Najpopularniejsze w Polsce jest oczywiście mleko krowie, które jest najtańsze i najszerzej rozpowszechnione. Często można natknąć się w ostatnim czasie na informacje, że ludzie nie powinni pić mleka. Dla wszystkich wielbicieli nabiału mamy jednak dobrą...

Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Adobe Stock
Newsy
Ciągłe zmęczenie i wysoki cholesterol? Odstawcie ten produkt jak najszybciej
Nie wszystkie produkty spożywcze służą zdrowiu. Wiele z nich może powodować szereg negatywnych skutków. Jeśli borykacie się z wysokim cholesterolem czy ciągłym uczuciem zmęczenia, natychmiast wykluczcie ten składnik z diety.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę bądź nie jest w pełni świadomych, iż wiele produktów spożywczych może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Wynika to ze zmian w składzie w danych artykułach, dodatkowych substancji czy wrażliwości na konkretne składniki. Warto wówczas przeprowadzić dokładne badania, skonsultować się z odpowiednim lekarzem i wyeliminować szkodliwy produkt z diety.  Nabiał w diecie  Produkty mleczne są jednymi z podstawowych składników w codziennej diecie. Dostarczają organizmowi szereg cennych mikroelementów. Poza tym są świetnym źródłem białka, które jest tak potrzebne w odpowiednio zbilansowanym żywieniu. Na sklepowych półkach można spotkać się z takimi artykułami jak: mleko, jogurty, twaróg, masło, śmietana, maślanka, czy różnego rodzaju sery.   Zły wpływ produktów mlecznych Większość osób nie wyobraża sobie żywienia bez nabiału. Wówczas część diet jest właśnie opartych na tej grupie produktów. Jednak wiadomo, że co za dużo, to niezdrowo. Ten termin również sprawdza się w tym przypadku, gdyż nadmiar danego produktu może przyczynić się do poważnych konsekwencji. Wśród objawów szkodliwości nabiału świadczą takie jak: ciągłe uczucie zmęczenia, bóle brzucha czy stawów, trądzik, choroby skórne, wysoki poziom cholesterolu, problemy z właściwym trawieniem, odporność organizmu na leki przeciwbólowe.  To część oznak, które są skutkiem złego oddziaływania produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy Szereg negatywnych objawów oraz złe samopoczucie po spożyciu produktów mlecznych są wynikiem nietolerancji laktozy, która jest składnikiem nabiału....

jak zapobiec przypaleniu mleka
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, żeby mleko się nie przypaliło? Wystarczy, że na dno garnka dodacie odrobinę…
Przypalające się mleko to jeden z wielu problemów, z którymi na co dzień przychodzi wam się mierzyć w kuchni. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by mu zaradzić.

Ciepłe mleko idealnie sprawdza się nie tylko w pojedynkę. Wielu dodaje go do kawy, niektórzy do kakao, a jeszcze inni jedzą z nim płatki śniadaniowe. Podgrzany w rondelku napój to również świetna baza do zrobienia budyniu lub przepysznego beszamelu.  Niestety, te czynności często kończą się fiaskiem - zanim się obejrzymy, mleko jest przypalone i do niczego się nie nadaje. Na szczęście wiemy jak temu zaradzić. Prosty trik na przypalone mleko Okazuje się, że aby zapobiec przypaleniu mleka, wystarczy umieścić na dnie garnka odrobinę… zimnej wody. Ten prosty trik sprawi, że wasz napój nie będzie przypalał się tak szybko jak zazwyczaj.  Pamiętajcie jednak, że kluczową rolę odgrywa tu również temperatura. Ogień powinien być niewielki. Nie rozkręcajcie kurków na maksa. Kulinaria nie lubią pośpiechu. Cenne właściwości mleka Pamiętajcie, że mleko stanowi bardzo ważny składnik diety każdego zdrowego człowieka. Napój zawiera przede wszystkim duże ilości białka, z którego zbudowane są wasze mięśnie, narządy, więzadła, ścięgna, gruczoły, skóra, włosy i paznokcie. Nie można również zapomnieć, że mleko to źródło cennych lipidów, które zabezpieczają skórę przed odparowaniem wody i czynnikami zewnętrznymi – słońcem, mrozem czy wiatrem.  Regularne spożywanie tego napoju zapobiega także przesuszaniu skóry oraz różnorodnym zapaleniom. Dzięki niemu wasz nabłonek i tkanka łączna błyskawicznie się regeneruje. Nie ulega także wątpliwości, że mleko zawiera bardzo dużo wapnia, fosforu, magnezu i witamin. Te odpowiadają za prawidłowy stan waszych kości i zębów, ale również młody wygląd skóry i dobry wzrok. Dzięki tym składnikom wasz układ nerwowy funkcjonuje bez zarzutów, a...

5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
AdobeStock
Newsy
5 skutecznych sposobów na wzdęcia. Przyniosą wam ulgę
Powiedzcie „STOP!” wzdęciom, stosując te proste metody.

Tradycyjne, polskie dania takie jak gołąbki , fasolka po bretońsku czy kapusta zasmażana są wspaniałe w smaku, ale wszystkie powodują pewien mocno wstydliwy problem – wzdęcia i bóle brzucha. W dodatku czasami wzdęcia mogą wam dokuczać, nawet jeśli wcześniej nie zjedliście nic, co mogłoby je powodować. Jak sobie radzić z tym problemem? Poznajcie 5 metod, które pomogą wam przy uporczywych wzdęciach. Skąd biorą się wzdęcia? Wzdęcia to po prostu pęcherzyki powietrza uwięzione w przewodzie pokarmowym. Pojawiają się tam z różnych powodów – często w trakcie trawienia pożywienia i jego fermentacji. Wówczas brzuch jest nabrzmiały i może być bolesny w dotyku. Inną przyczyną wzdęć jest połykanie nadmiernych ilości powietrza, na przykład w trakcie jedzenia. Powodem powstawania dużej ilości gazów w przewodzie pokarmowym są także nietolerancje pokarmowe. Jak poradzić sobie ze wzdęciami? Jeśli dokuczają wam wzdęcia i nie wiecie jak sobie z nimi poradzić, warto zacząć od zmian w swojej diecie i stylu życia. Jeśli po jakimś czasie wymienione niżej sposoby nie pomogą, warto wybrać się do lekarza, który zleci odpowiednie badania. Zero napojów gazowanych – woda gazowana i kolorowe napoje z bąbelkami to jedna z typowych przyczyn powstawania wzdęć. Gaz zawarty w butelce szybko zmieni się w pęcherzyki powietrza w układzie pokarmowym. Warto więc odstawić takie napoje i zacząć pić wodę niegazowaną, soki i herbatę. Nie spieszcie się z jedzeniem – aerofagia, czyli nadmierne połykanie powietrza, łatwo prowadzi do wzdęć. By tego uniknąć, staracie się jeść powoli. Odstawcie gumę do żucia – żucie gumy wzmaga pracę ślinianek, przez co przełyka się znacznie więcej śliny i połyka sporo powietrza. Ponadto zawarte w gumach do żucia słodziki wpływają...