Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka, który zasmakuje każdemu? Tak to możliwe. Sekretem jego soczystości jest rodzaj najprostszej marynaty z dwóch  składników. Domyślacie się już, o co tutaj chodzi? Tak, to solanka, która zapewnia kurzemu mięsu fenomenalne właściwości. Z powodzeniem możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka. 

Całość wieńczy jeszcze jedna sprawa. Chodzi o masło. Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć. 

Jak zrobić kurczaka w solance?

Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca. 

Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem.   Ważna uwaga: masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję.

Zobacz także:

Przepis na pieczonego kurczaka z solanki 

Składniki:

  • 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki

Solanka:

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości).
  2. Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody.
  3. Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli). 
  4. Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka.
  5. Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny. 
  6. Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie. 
  7. Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną temperaturę.
  8. Następnie kurczaka dokładnie wysmarujcie masłem oraz przyprawami w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka włóżcie gałązki pietruszki.
  9. Tak przygotowanego kurczaka ułóżcie na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawcie foremkę, do której będzie kapać tłuszcz.
  10. Kurczaka pieczcie 2 godziny w 180 stopniach C, a po godzinie obróćcie go na drugą stronę.
  11. Po tym czasie zwiększcie temperaturę i pieczcie kurczaka przez kolejne kilka minut, aby skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca. I gotowe!