Pieczony kurczak
Gotujmy.pl/dibloguje
Newsy

Wyjątkowo pyszny kurczak pieczony w całości. Sekretem jego soczystości jest solanka oraz ten tajemniczy składnik 

Obiad jak marzenie. A wszystko za sprawą soczystego kurczaka, którego uwielbiają wszyscy. Zamarynujcie go w solance i dodajcie ten składnik, a jego smak was oczaruje!

Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka, który zasmakuje każdemu. 

Sekretem jego soczystości jest solanka, do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka. 

Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kurczak z solanki 

Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca. 

Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem.  

Ważna uwaga: masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję.

Przepis na pieczonego kurczaka z solanki 

Składniki:

  • 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki

Solanka:

  • 3 łyżki soli na 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości).
  2. Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody.
  3. Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli). 
  4. Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka.
  5. Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny. 
  6. Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie. 
  7. Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną temperaturę.
  8. Następnie kurczaka dokładnie wysmarujcie masłem oraz przyprawami w środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka włóżcie gałązki pietruszki.
  9. Tak przygotowanego kurczaka ułóżcie na kratce do piekarnika piersiami do góry, a na samym dole wstawcie foremkę, do której będzie kapać tłuszcz.
  10. Kurczaka pieczcie 2 godziny w 180 stopniach C, a po godzinie obróćcie go na drugą stronę.
  11. Po tym czasie zwiększcie temperaturę i pieczcie kurczaka przez kolejne kilka minut, aby skórka zrobiła się rumiana i chrupiąca. I gotowe!


Źródło: gotujmy.pl
 

kurczak
Pixabay
Newsy
Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa
Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach! Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca.  Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka. Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food. Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny. Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko! Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)...

Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Kurczak pieczony z masełkiem czosnkowym. Przepis na smaczny obiad
Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny? Pieczone udka z kurczaka! Dodajcie do nich masło czosnkowe, a ich smak powali was na łopatki.

Pieczony kurczak z dodatkiem masła czosnkowego to świetna propozycja na rodzinny obiad. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste – wystarczy natrzeć kurczaka przyprawami i wstawić do piekarnika. Obiad praktycznie sam się robi! Idealnie przypieczony kurczak powinien odchodzić od kości i mieć przypieczoną skórkę. Dodatek masła czosnkowego domowej roboty sprawia, że danie jest bardzo aromatyczne i smakuje doskonale. Wypróbujcie prosty przepis, który wymyśliła jedna z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kurczaka pieczonego z masłem czosnkowym Do przygotowania aromatycznego kurczaka z piekarnika będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: Kilogram udek z kurczaka (ćwiartek) 50 g masła 1 mały ząbek czosnku Przyprawa do kurczaka z czosnkiem (lub zwykła przyprawa do mięs albo kurczaka) 1 łyżka suszonej natki pietruszki Olej Przygotowanie: Najpierw przygotujcie masło czosnkowe. Wyciągnijcie wcześniej masło z lodówki i odstawcie na blat, by nieco zmiękło. W przepisie podana jest ilość masła potrzebna tylko do upieczenia kurczaka, ale możecie oczywiście odpowiednio zwiększyć proporcje, jeśli chcecie zrobić więcej masła czosnkowego. Obierzcie ząbek czosnku i przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do masła, posypcie szczyptą soli i wymieszajcie łyżką. Połóżcie masło na papierze do pieczenia lub folii, zwińcie w kształt walca i odstawcie do lodówki, by stwardniało. Udka z kurczaka umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Natrzyjcie mięso przyprawą do kurczaka z obu stron. Przełóżcie udka do żaroodpornego naczynia i polejcie je oliwą. Masło wyjmijcie z lodówki i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Powstałymi wiórkami posypcie mięso. Dodajcie też posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanego kurczaka wstawcie do...

Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Przepis na kurczaka pieczonego w całości. Ta marynata nadaje mu mega smaku
Doskonały kurczak pieczony w całości w specjalnej marynacie, która nadaje my niesamowitego smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Nie ma nic lepszego na rodzinny obiad albo wyjątkową uroczystość niż kurczak upieczony w całości. Chrupiąca, przyrumieniona skóra, miękkie i soczyste mięso, pełnia smaku i aromatu – aż ślinka cieknie na samą myśl. Kurczak z przepisu BozenyMatuszczyk, użytkowniczki gotujmy.pl, z pewnością skradnie wasze serca i trafi do kuchennego notesu. Przepis na kurczaka pieczonego w całości Składniki 1 kurczak o wadze około 1,7kg 200ml bulionu Składniki na marynatę 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do drobiu 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżka suszonego majeranku Sok z połówki cytryny Sól Przygotowanie Kurczaka oczyśćcie i umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie osuszcie. Przygotujcie marynatę: w miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie kurczaka marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, tak żeby równomiernie pokrył się marynata. Odstawcie do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzejcie piekarnik do 190 stopni. Kurczaka przełóżcie do brytfanny albo naczynia żaroodpornego i na dno wlejcie bulion. Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie do miękkości, co jakiś czas podlewając sosem. Jeśli kurczak rumieni się zbyt szybko, można przykryć go folią aluminiową. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Co do obiadu z pieczonym kurczakiem? Im proście, tym lepiej! Kurczak doskonale smakuje z klasycznymi dodatkami: gotowanymi ziemniakami, ale jeśli lubicie te pieczone to śmiało dodajcie je do tego dania. Zamiast wymyślnych surówek i sałatek podajcie pieczonego kurczaka z mizerią, sałatą lodową ze śmietaną albo sosem miodowo-musztardowym. Dobrze sprawdza się również świeże...

udka z kurczaka przepis
MałaMi89 / gotujmy.pl
Newsy
Zamarynujcie w tym udka z kurczaka. Soczyste mięso będzie rozpływać się w ustach
Gdy będziecie przygotowywać mięso z kurczaka, koniecznie wypróbujcie ten przepis - udka wychodzą wyjątkowo soczyste!

Mięso z której części kurczaka jest najbardziej miękkie i soczyste? Oczywiście udka! Co więcej, wiedzieliście, że im ciemniejsze mięso tym więcej żelaza zawiera? Nie dość, że udka są zdrowe, to jeszcze smaczniejsze od piersi z kurczaka. A jeżeli jeszcze je zamarynujecie przed przygotowaniem, to będą po prostu przepyszne! Czasami łatwe i nieskomplikowane sposoby są najlepsze. Dziś bez problemu można kupić przyprawy z najdalszych zakątków świata i eksperymentować w kuchni. Jednak niektóre potrawy wychodzą bardzo smaczne, gdy użyje się minimalnej ilości składników. Dotyczy to między innymi mięsa z kurczaka, które świetnie smakuje przyprawione głównie… solą! Wypróbujcie poniższy przepis na udka z kurczaka z solanki. Przepis na udka z kurczaka z solanki Ten sposób przygotowania udek jest banalny i wymaga dosłownie kilku składników. Tak zamarynowane mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste. Składniki: 7 udek z kurczaka około 2 litry wody 4 łyżki cukru 4 łyżki soli Przygotowanie: Do garnka wlejcie 2 litry wody i zagotujcie. Wsypcie po 4 łyżki soli, cukru, zamieszajcie i po kilku minutach wyłączcie gaz. Zostawcie do wystudzenia. Gdy solanka będzie już zimna, włóżcie do niej udka z kurczaka. Jeżeli woda nie przykrywa dokładnie wszystkich kawałków mięsa, to zróbcie więcej solanki. Udka muszą być zanurzone w solance! Odstawcie garnek z udkami w solance do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i osuszcie. Możecie dodać ulubione przyprawy, jednak zwróćcie uwagę, by nie zawierały soli!  Przyprawione udka możecie usmażyć, upiec albo uwędzić. Będą doskonale smakowały przyprawione tymiankiem, oregano, majerankiem albo słodką papryką. Pasuje też do nich również marchew, cebula,...