Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy się charakteryzuje schab karkowy?

To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin.

Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane.

Jak wybrać karkówkę?

Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa.

Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe.

Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy.

Zobacz także
pieczeń z karkówki przepis

Przepis na czosnkową pieczeń z karkówki. Sekret jej smaku tkwi w tym sposobie pieczenia

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak

Przepis na karkówkę pieczoną

Karkówka wieprzowa dobrej jakości ma kolor ciemnoróżowy, nie brunatnoczerwony. Po upieczeniu jej wierzch będzie ciemnobrązowy lub nawet czarny. Świeża karkówka jest wilgotna, ale nie mokra. Do wypieku domowej wędliny wybierzcie właśnie taką. Jej zapach zwali was z nóg!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

  • 60 ml sosu sojowego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 3 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Na początek mięso karkowe należy starannie umyć i osuszyć.

  2. Kolejno, natrzeć je solą, cukrem i pieprzem ziołowym.

  3. Do miski wlewacie sos sojowy i ocet balsamiczny. Wkładacie w to mięso i obtaczacie ze wszystkich stron.

  4. Cebulę obieracie i kroicie na połówki. Czosnek także obieracie i kroicie w plasterki. Czosnkiem i cebulą obkładacie mięso.

  5. Przykrywacie i odstawiacie do lodówki na 2-3 doby. Co kilka godzin należy obrócić mięso.

  6. W garnku gotujecie wodę. Wkładacie mięso i parzycie 15 minut na małym ogniu. Studzicie. Ponownie zagotowujecie i parzycie 15 minut. Jeszcze raz studzicie.

  7. Wyjmujecie gotową porcję na kratkę lub deskę do krojenia.

  8. Gdy odcieknie, chłodzicie karczek w lodówce. Kroicie na plasterki i zachwycacie gości!

Źródło: gotujmy.pl

Biedronka kusi szynką wieprzową i karkówką na grilla za 12 zł/kg. Tak tanio już nie będzie
Adobe Stock
Newsy
Biedronka kusi szynką wieprzową i karkówką na grilla za 12 zł/kg. Tak tanio już nie będzie
Biedronka rozpieszcza ostatnio swoich wiernych klientów promocjami na mięso. Od dziś możecie kupić tu za połowę ceny karkówkę, a także znacznie taniej szynkę wieprzową. A to nie koniec obniżek. 

Czwartek to czas, kiedy zaczynacie planować obiady na weekend. Doskonale wie o tym wasz ulubiony dyskont i dlatego też kolejny weekend z rzędu wraca z atrakcyjnymi promocjami na mięso.   Szynka i karkówka znacznie taniej niż zazwyczaj w Biedronce Jeżeli myślicie o tym, by wykorzystać w pełni pogodę i zorganizować rodzinnego grilla, biegnijcie szybko do Biedronki po karkówkę. Karkówka na grilla jest obecnie o ponad 50 proc. tańsza niż zazwyczaj. Tak tania już dawno nie była i zapewne nie będzie.  Oprócz karkówki na uwagę zasługuje w tym tygodniu szynka wieprzowa, z której przygotujecie pyszny gulasz lub bitki. Możecie też po prostu ją upiec ze śliwkami i zaserwować na niedzielny, uroczysty posiłek. Jest ona teraz tańsza o 30 proc., a to w obecnych czasach spora obniżka ceny.  Decydując się na zakup szynki lub karkówki, pamiętajcie, by zabrać ze sobą kartę Biedronki i zrobić zakupy za min. 29 zł. Promocja obowiązuje do niedzieli włącznie.  Szynka wieprzowa bez kości - 11,99 zł/kg  Karkówka na grilla – 11,89 zł/kg  Od jutra olej rzepakowy i kiełbasa śląska w obniżonej cenie z kartą Biedronki  Promocje na olej rzepakowy są obecnie niezmiernie rzadkie, dlatego wartko korzystać z każdej okazji. Obecnie w tym dyskoncie będzie można go kupić taniej. Duże, dwulitrowe opakowanie produktu kosztować będzie o ponad 20 proc. mniej (co daje niecałe 10 zł za litr). Obniżka startuje jutro i potrwa do końca tygodnia.  Olej rzepakowy Kujawski (2 l) - 19,98 zł   Również jutro pojawi się promocja na kiełbasę śląską z szynki. Weźcie 2 opakowania tej kiełbasy, gdyż drugie dostaniecie za darmo. Limit dzienny obowiązujący przy tej ofercie to 4 opakowania.   Cotygodniowe promocje na owoce i warzywa  W tym tygodniu w...

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

swiezonka
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić świeżynkę z cebulką? Zastosujcie ten trik a wyjdzie tak pyszna, że będziecie maczać w niej chleb
Nie ma to jak świeża smażona wieprzowina. Jeżeli macie do niej dostęp, nie zawahajcie przypomnieć sobie smaku tradycyjnej świeżynki.

Świeżonka, świeżyzna, a może świeżynka – różnie nazywa się w różnych częściach naszego kraju, mięsną potrawę ze świeżo ubitej świni. Jak zwał, tak zwał. Istotne jest to, że smak tej potrawy niemal zawsze jest perfekcyjny. To zasługa nie tylko mięsa, ale i dodatków. Doświadczeni rzeźnicy i wiejscy gospodarze dobrze wiedzą, że świeża wieprzowina musi „wystygnąć” i odparować. „Stygnięcie”, czyli nic innego jak po prostu ochładzanie świeżo ubitej świni jest konieczne, by zatrzymać procesy życiowe w komórkach mięsa, a także uniknąć psucia się mięsa. Tradycja świniobicia przewiduje jednak przygotowywanie posiłku ze świeżej wieprzowiny. Dawniej był nim choćby smażony z jajkiem móżdżek świni. Jakie mięso wybrać do smażenia świeżonki? Obecnie w nie wszystkich gospodarstwach szykuje się jeszcze takie rarytasy. Przetrwała za to tradycja smażenia świeżonki. To nic innego jak kilka gatunków mięs – podgardle, karkówka, łopatka, boczek – a wszystko to solidnie wysmażone na kawałku słoniny. Kluczem jest właśnie odpowiedni wybór rodzajów mięs do tak zwanej chłopskiej smażenicy. Ten smak jest po prostu obłędny. Koniecznie dodajcie do mięsa również pokrojoną cebulę i czosnek, a potem poduście chwilę całość pod przykryciem. Świeżonka – przepis Składniki: Kawałek łopatki – ok. 50 dag Kawałek karkówki, podgardla – ok. 50 dag Kawałek boczku – ok. 30-40 dag Niewielki kawałek słoniny do smażenia 2 cebule 1-2 ząbki czosnku Majeranek Pieprz ziołowy Pieprz Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, wysuszcie, pokrójcie na niewielkie kawałki. Doprawcie łopatkę, karkówkę i boczek pieprzem, solą i majerankiem. Na patelni rozpuście świeżą słoninę i smażcie na niej kawałki mięsa na złoty...