Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Wyjątkowa czarna karkówka idealna na kanapki. Takiej dobrej kupicie w żadnym sklepie

Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.
Aleksandra Jaworska
styczeń 12, 2021

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czy się charakteryzuje schab karkowy?

To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin.

Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane.

Jak wybrać karkówkę?

Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa.

Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe.

Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy.

Karkówka pieczona

Karkówka wieprzowa dobrej jakości ma kolor ciemnoróżowy, nie brunatnoczerwony. Po upieczeniu jej wierzch będzie ciemnobrązowy lub nawet czarny. Świeża karkówka jest wilgotna, ale nie mokra. Do wypieku domowej wędliny wybierzcie właśnie taką. Jej zapach zwali was z nóg!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

  • 60 ml sosu sojowego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 3 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

  1. Na początek mięso karkowe należy starannie umyć i osuszyć.

  2. Kolejno, natrzeć je solą, cukrem i pieprzem ziołowym.

  3. Do miski wlewacie sos sojowy i ocet balsamiczny. Wkładacie w to mięso i obtaczacie ze wszystkich stron.

  4. Cebulę obieracie i kroicie na połówki. Czosnek także obieracie i kroicie w plasterki. Czosnkiem i cebulą obkładacie mięso.

  5. Przykrywacie i odstawiacie do lodówki na 2-3 doby. Co kilka godzin należy obrócić mięso.

  6. W garnku gotujecie wodę. Wkładacie mięso i parzycie 15 minut na małym ogniu. Studzicie. Ponownie zagotowujecie i parzycie 15 minut. Jeszcze raz studzicie.

  7. Wyjmujecie gotową porcję na kratkę lub deskę do krojenia.

  8. Gdy odcieknie, chłodzicie karczek w lodówce. Kroicie na plasterki i zachwycacie gości!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Pyszne flaczki
gotujmy.pl/Wwwiola
Newsy Rozgrzeją, nasycą i dopieszczą każde podniebienie. Takie flaczki przyrządza wasza babcia
Flaki to klasyk kuchni polskiej, który od zawsze gości na naszych stołach. Zdradzamy wyjątkową recepturę, z której korzystały nasze kochane babcie.
Magdalena Kieblesz
styczeń 12, 2021

Wielu smakoszy nie potrafi przejść obojętnie obok talerza z pysznymi flaczkami. Nie ma co się oszukiwać  - to ulubiona potrawa mężczyzn. Najlepiej smakują na ciepło drugiego dnia, gdy przegryzie się odpowiednio smak mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw takich jak majeranek, słodka i pikantna papryka czy czosnek. Niewiele jest takich potraw, które tak wspaniale rozgrzewają i sycą a jednocześnie wprawiają w kulinarny błogostan.  Flaczki jak u babci Nasze babcie wiedziały jak nas rozpieścić. Przyrządzane przez nich flaczki miały niesamowity zapach i smak, i tylko one znały idealną na nie recepturę. Na szczęście, my też już ją znamy i chętnie się z wami nią podzielimy, bo nic innego nie poprawia humoru  tak, jak coś pysznego.   Głównym składnikiem potrawy są oczyszczone oraz pokrojone w cienkie paski fragmenty zwierzęcego żołądka. Flaki najczęściej przygotowujemy z mięsa wołowego, ale można też z wieprzowiny czy z żołądków drobiowych. W ostatnim czasie popularna staje się ich wegetariańska wersja z boczniaków. Takie flaki są niskokaloryczne i bogate w wartościowe składniki. Ta gęsta zupa świetnie sprawdza się również jako danie na weselach. Nic tak nie stawia na nogi jak aromatyczne, cieple flaki po nocnym szaleństwie! Przepis na tradycyjne flaki wołowe  Polecamy, by ugotować flaki na bulionie wołowym . Pamiętajcie, żeby przedtem surowe i dokładnie oczyszczone flaki, obgotować co najmniej 4 razy zmieniając wodę! Dzięki temu zabiegowi pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu a smak potrawy będzie wprost idealny.   Składniki:  około 4 l bulionu wołowego 1 kg surowych i oczyszczonych flaków wołowych 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 pietruszka 3 łyżki masła 2 cebule 3 łyżki majeranku szczypta słodkiej i ostrej papryki szczypta gałki...

Przeczytaj