Czarna karkówka na kanapki
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

Domowe wędliny nie mają sobie równych. Jeśli chcecie zaserwować swoim bliskim coś pysznego i zdrowego, postawcie na czarną karkówkę.

Specjały przyrządzone w domu kochają wszyscy. W tej wędlinie zakochacie się po uszy! Nie zawiera sztucznych konserwantów, barwników, ani ulepszaczy smaku. Można ją podawać na każdą okazję.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy się charakteryzuje schab karkowy?

To część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą nacięć z jej odcinka szyjnego. Główne mięśnie składające się na karkówkę to mięśnie szyi i fragment mięśnia najdłuższego grzbietu. Właśnie ta część mięsa nadaje się idealnie na kanapki i na półmisek wędlin.

Karkówka jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Dzięki temu to idealne mięso do duszenia, przygotowania mas mielonych oraz smażonych steków. Po zapeklowaniu karkówki można z niej dodatkowo przygotowywać potrawy gotowane.

Jak wybrać karkówkę?

Karkówka, nazywana potocznie karczkiem, smakuje większości Polaków. Najczęściej jada się karkówkę wieprzową, choć można kupić też wołową, jagnięcą, cielęcą albo baranią. Jest ona mięsem o bogatym smaku, ale zarazem dość tłustym i kalorycznym.  Kupuje się ją dla walorów smakowych i soczystego mięsa.

Najważniejsze, by kupić mięso dobrej jakości, które nie jest żylaste i twarde. Im mniejsza i zgrabniejsza, tym bardziej prawdopodobne, że pochodzi od młodego zwierzęcia, a co za tym idzie, będzie bardziej miękka. Przerosty nie mogą być żółte ani poszarzałe.

Młoda i świeża karkówka wieprzowa powinna mieć jasnoróżowe, a najlepiej niemal białe przerosty. Lepiej wybierać też takie kawałki, w których przerosty tłuszczowe są nie za duże. Idealne mięso z karczku powinno być tylko trochę przerośnięte tłuszczem, który nada mu soczystości, ale nie zdominuje całej potrawy.

Zobacz także
pieczeń z karkówki przepis

Przepis na czosnkową pieczeń z karkówki. Sekret jej smaku tkwi w tym sposobie pieczenia

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak

Karkówka po grecku Karola Okrasy. 2 składniki genialne podkręcą jej smak

Przepis na karkówkę pieczoną

Karkówka wieprzowa dobrej jakości ma kolor ciemnoróżowy, nie brunatnoczerwony. Po upieczeniu jej wierzch będzie ciemnobrązowy lub nawet czarny. Świeża karkówka jest wilgotna, ale nie mokra. Do wypieku domowej wędliny wybierzcie właśnie taką. Jej zapach zwali was z nóg!

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka pieprzu ziołowego

  • 60 ml sosu sojowego

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • 3 małe cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Na początek mięso karkowe należy starannie umyć i osuszyć.

  2. Kolejno, natrzeć je solą, cukrem i pieprzem ziołowym.

  3. Do miski wlewacie sos sojowy i ocet balsamiczny. Wkładacie w to mięso i obtaczacie ze wszystkich stron.

  4. Cebulę obieracie i kroicie na połówki. Czosnek także obieracie i kroicie w plasterki. Czosnkiem i cebulą obkładacie mięso.

  5. Przykrywacie i odstawiacie do lodówki na 2-3 doby. Co kilka godzin należy obrócić mięso.

  6. W garnku gotujecie wodę. Wkładacie mięso i parzycie 15 minut na małym ogniu. Studzicie. Ponownie zagotowujecie i parzycie 15 minut. Jeszcze raz studzicie.

  7. Wyjmujecie gotową porcję na kratkę lub deskę do krojenia.

  8. Gdy odcieknie, chłodzicie karczek w lodówce. Kroicie na plasterki i zachwycacie gości!

Źródło: gotujmy.pl

karkówka przepis
VioletoweKucharzenie/gotujmy.pl
Newsy
Obłędna karkówka po zbójnicku. Temu mięsu z warzywami nikt się nie oprze. Zjecie po 2 talerze od razu
Jeśli przepadacie za karkówką, to koniecznie musicie spróbować przepisu na to mięso w lekko pikantnym sosie. Wychodzi pyszne!

Nie ma to jak karkówka na obiad! Może i takie danie jest dość ciężkie dla żołądka, ale za to jakie pyszne! Soczysta karkówka w sosie z dodatkiem warzyw jest tak smaczna, że wasi domownicy będą prosić o dokładkę. Zróbcie ją sami z prostego przepisu! Przepis na karkówkę po zbójnicku Ta karkówka jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Nie wymaga wiele pracy i mycia naczyń, ponieważ zrobicie ją w jednym garnku! Genialnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkania w większym gronie. Wszyscy mięsożercy będą zachwyceni! Z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i ogóreczków konserwowych, ta karkówka smakuje po prostu obłędnie. Musicie jej spróbować! Do przygotowania karkówki po zbójnicku będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 600 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 papryki czerwone 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki Pół szklanki ketchupu o smaku łagodnym Trochę mąki do obtaczania Czosnek granulowany Papryka ostra mielona Przyprawa do mięsa Przyprawa do karkówki Liść lubczyku Olej Przygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę pokrójcie w plastry o szerokości około 1 centymetra. Posypcie ją przyprawami do mięsa i karkówki, włóżcie do miski, przykryjcie talerzykiem i odstawcie do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach wyjmijcie mięso i rozgrzejcie olej na patelni. Plastry karkówki obtaczajcie w mące i smażcie na rumiany kolor. W rondlu lub głębokiej patelni usmażcie pokrojoną w piórka cebulę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Kiedy warzywa już zmiękną, połóżcie na nich usmażone mięso. Nie myjcie patelni po karkówce! Wlejcie do niej dwie szklanki wody i zagotujcie. Następnie dodajcie pół szklanki ketchupu, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz granulowany, ostrą paprykę i lubczyk. Wlejcie do garnka z...

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie
Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy. Domowe wędliny Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie. Bez ulepszaczy Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny. Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą. Przepis na golonkę w słoiku Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku: 1 golonka wieprzowa 2 litry wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz maggi Przygotowanie Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy...

roladki z karkówki przepis
Wafelek2601 / gotujmy.pl
Newsy
Mięciutkie i soczyste roladki z karkówki z boczkiem. Nawet Magda Gessler usiadłaby z wrażenia po ich spróbowaniu
Musicie koniecznie wypróbować ten przepis na przepyszne i aromatyczne roladki z karkówki ze specjalnym dodatkiem!

Smaczna karkówka zawsze sprawdza się na obiad. Jeżeli spodziewacie się gości i chcecie zaskoczyć ich czymś naprawdę wyjątkowym, to przygotujcie te pyszne roladki z karkówki z dodatkiem boczku i sera. Goście będą zachwyceni! Jak wybrać dobrą karkówkę? Podstawą wszelkich dań przygotowywanych z karkówki jest oczywiście mięso. Powinno być dobrej jakości i oczywiście świeże. Gdy kupujecie karkówkę w sklepie, zwróćcie uwagę na jej wygląd i zapach. Świeża powinna być wilgotna, ale nie mokra! Jeżeli mięso dosłownie leży w kałuży, to znaczy, że nie jest już świeże – po jakimś czasie z mięsa zaczyna wypływać woda, a wilgoć sprzyja psuciu się. Brzegi karkówki nie mogą być wysuszone, a jej zapach powinien być delikatny i świeży. Przepis na roladki z karkówki z boczkiem i serem Do przygotowania tych smacznych roladek będą wam potrzebne poniższe składniki: 800 g karkówki 100 g sera żółtego 100 g wędzonego boczku Chrzan (w słoiku) Olej rzepakowy Czosnek granulowany Sól Pieprz Przygotowanie Pokrójcie karkówkę w równe, dość cienkie plastry i rozbijcie tłuczkiem. Każdy plaster posmarujcie olejem i przyprawcie solą, pieprzem i czosnkiem. Ser i boczek pokrójcie w cienkie plasterki. Chrzanem posmarujcie plastry z jednej strony. Na każdym kawałku ułóżcie kilka plastrów sera i boczku. Zawińcie mięso w roladki. Ułóżcie roladki w naczyniu żaroodpornym i wstawcie na około godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. I gotowe! Podawajcie roladki z frytkami lub ziemniakami i surówką. Będą też świetnie smakowały na zimno pokrojone w kawałki o grubości 1-2 cm. Aby się nie rozpadały, wbijcie w każdy kawałek wykałaczkę.